HJK jatkoi voittokulkuaan FC Lahden kustannuksella

Klubi onnistui pitämään nollat toista kertaa putkeen ehjän esityksen päätteeksi.

HJK Helsinki. Photo: © Mira Lönnqvist
Jair Silvan osuma riitti 1–0-voittoon.

HJK vs FC Lahti 1–0 

HJK nappasi viikon toisen voittonsa kaadettuaan FC Lahden 1–0. Ottelu oli Klubille toiseksi viimeinen ennen alkavaa Veikkausliiga-kautta. Päävalmentaja Toni Koskela oli tyytyväinen joukkueensa esitykseen etenkin hyökkäyspelin osalta. 

– Meillä oli ottelussa paljon pitkiä, hyviä jaksoja. Saimme aika paljon maalipaikkoja ja suorastaan lukemattoman määrän tilanteita, joissa olimme aivan boksin tuntumassa tai jopa sen sisällä. Niistä pitäisi useammin pystyä luomaan parempia paikkoja, nyt hukkasimme niitä – ja kunnon maalipaikkojakin. Kokonaisuudessaan hyökkäyspelimme oli laadukasta pois lukien ne viimeiset hetket. Meidän täytyy vain tehdä töitä viimeisten ratkaisujen suhteen ja saada pallot useammin maaliin. 

– Oli kiva nähdä Santeri Väänänen pitkästä aikaa kentällä. Erittäin, erittäin vahva suoritus häneltä, ylisti Koskela nuorta keskikenttäpelaajaa.  

Santeri Väänänen - HJK Helsinki. Photo: © Mira Lönnqvist
Santeri Väänänen

Vaikka Klubi onnistui nollaamaan vastustajansa toista kertaa putkeen, Koskela näki pieniä viilausta vaativia asioita puolustuspelaamisessa. 

– Meillä oli ongelmia muutamassa nopeassa hyökkäyksessä. Prässimme oli niissä askeleen myöhässä, tai sitten emme pystyneet pitämään sitä tietyllä sektorilla. Tietysti myös ottelun loppu olisi pitänyt pystyä hoitamaan fiksummin – pitää palloa sellaisilla alueilla, joissa sen menettäminen ei ole niin vaarallista.  

Veikkausliiga-kauden alkuun on enää pari viikkoa, ja Klubilla on jäljellä yksi kauteen valmistava ottelu: ruotsalainen Hammarby saapuu Bolt Arenalle lauantaina 26. maaliskuuta. Koskela on kuitenkin kutsunut jo tämänpäiväistä Lahti-ottelua liigakauden kenraaliharjoitukseksi, sillä Hammarby-ottelussa on runsaasti poissaoloja. Päävalmentajan mukaan joukkueen pelaaminen on hyvällä mallilla Veikkausliiga-avausta varten. 

– Edelleen olemme peluuttaneet hyvin laajaa rinkiä ja tehneet paljon vaihtoja. Pelihän ei ikinä täysin valmista ole, mutta meillä on paljon hyviä aihioita, ja sanoisin, että olemme valmiita kauden alkuun. Pitkä kausi on edessä, joten jatketaan työntekoa. Painamme joka päivä hommia sen eteen, että pelimme menisi päivä päivältä enemmän eteenpäin.  

Peliminuutteja on harjoituskaudella jaettu tasapuolisesti koko joukkueelle. Päävalmentaja Koskelallakin on vielä ajatustyötä tehtävänä parhaan mahdollisen yksitoistikon valitsemisessa. 

– Meillä on tietysti esimerkiksi Conor Hazard ja Murilo sivussa ensimmäisestä ottelusta – Murilo itse asiassa vielä toisestakin –, joten se rajoittaa tiettyjä vaihtoehtoja. Muutamalla paikalla on todella tiukka kilpailu, ja erot ovat hyvin pieniä. Meillä on hyvin tasaisia pareja taistelemassa pelipaikoista, ja kukaan ei varmasti uskalla levätä laakereillaan – kilpailu on sen verran kovaa. 

Murilo - HJK Helsinki. Photo: © Mira Lönnqvist
Murilo

Ensimmäinen puoliaika

HJK:lla oli erinomainen tilaisuus aloittaa maalinteko jo ensimmäisellä peliminuutilla: Johannes Yli-Kokko ja Jair Silva pelasivat vasemmalla kaistalla loistavasti yhteen, ja Jair pelasi pallon takaviistoon Fabian Serrarensille. Hollantilaisen vasemman jalan laukaus oli hieman liian kesy, ja FC Lahden maalilla pelannut Joona Tiainen nappasi pelivälineen varmasti hyppysiinsä. 

Myös vierasjoukkue FC Lahti sai ensimmäisen maalipaikkansa heti ottelun alkumetreillä. Lahtelaiset saivat pallon itselleen Klubin huolimattoman pelaamisen seurauksena, ja Altin Zeqiri pääsi yrittämään maalintekoa lähietäisyydeltä. Klubin maalilla pelannut Hazard torjui Zeqirin laukauksen eteensä, ja Klubin puolustus siivosi pallon väljemmille vesille. 

Ottelun ensimmäinen maali nähtiin 13. minuutilla: Yli-Kokko tavoitti hyvän pystysyötön juuri ennen päätyrajaa ja nosti pallon hallitusti yli lahtelaisten puolustusnipun. Taka-alueella päivystänyt Jair sijoitti pallon maltilla alakulmaan. 

Lahti oli lähellä tasoittaa lähes välittömästi, kun lahtelaisten viime kauden maalikuningas Chinedu Geoffrey pääsi nikkaamaan pallon hyvästä paikasta kohti Klubin maalia. Hazard torjui eteensä, ja Klubin puolustus ehti paluupalloon niukasti ennen Lahden Teemu Penninkangasta

Klubi sai ensimmäisen kulmapotkunsa, kun FC Lahden puolustus peitti boksiin edenneen Murilon keskityksen. Casper Terhon antama kulma ei kuitenkaan tuottanut vaaraa lahtelaisille. Hetkeä myöhemmin Murilo pelasi boksissa hyvin yhteen Serrarensin kanssa. Hollantilainen jatkoi pallon vielä Terholle, joka pelasi vasemman jalkansa vapaaksi ja laukoi pallon reilusti yli maalin. 

Lahti pääsi peliin paremmin mukaan parinkymmenen minuutin jälkeen, ja läpi ottelun pirteästi esiintynyt Zeqiri yritti maalintekoa kahteen otteeseen lyhyen ajan sisään. Ensin Terho blokkasi Zeqirin laukauksen boksissa, ja seuraavasta tilanteesta kosovolainen pujotteli tiensä taitavasti Matti Peltolan sekä Joona Toivion ohi, mutta Hazard torjui vuorenvarmasti lahtelaishyökkääjän laukauksen. 

HJK otti hallinnan nopeasti takaisin itselleen ja haki keskityksillä aktiivisesti Bojan Radulovicia. Vaarallisia paikkoja ei kuitenkaan Lahden maalilla nähty, vaan Lahden puolustus sekä maalivahti Tiainen selvittivät yksi toisensa jälkeen sinivalkoisten yritykset. 

Vierasjoukkue sai kenties ensimmäisen jakson parhaan paikkansa 37. minuutilla, kun Geoffrey katkaisi HJK:n alaspäin suuntautuneen syötön. Nigerialaiskärki jatkoi pallon vasemmalle Pyry Lampiselle, jonka yritys hyvältä sektorilta painui kuitenkin Klubin onneksi ohi maalin. 

Fabian Serrarens - HJK Helsinki. Photo: © Mira Lönnqvist
Fabian Serrarens

Toinen puoliaika

Lahti jatkoi aktiivista hyökkäämistä vasemmalta laidaltaan, ja toisenkin puoliajan ensimmäinen laukaus nähtiin heti ensimmäisestä hyökkäyksestä. Zeqiri pelasi jalkansa vapaaksi ja laukoi kaukaa kohti Klubin maalia, mutta Hazard koppasi laukauksen vaivattomasti. 

Klubille avautui kuin varkain oivallinen tilanne: pallo pomppi boksissa Radulovicille, ja serbianespanjalainen pelasi hyvin oikean jalkansa vapaaksi. Tulinen laukaus suuntautui hieman liian keskelle, joten Tiainen onnistui selvittämään tilanteen. 

HJK suoritti ensimmäiset vaihtonsa 56. minuutilla, kun Terho ja maalin syöttänyt Yli-Kokko jättivät kentän. Heidän tilalleen astelivat Santeri Hostikka ja pienestä loukkaantumisesta toipunut David Browne. Vikkelä papuauusiguinealainen pääsi heti yrittämään maalintekoa nopean vastahyökkäyksen päätteeksi, mutta laukaus viuhui ohi maalin. 

Lahti suoritti klubilaisittain mielenkiintoisen vaihdon 59. minuutilla, kun hiljattain lainasopimuksella Klubista FC Lahden riveihin liittynyt Kevin Kouassivi-Benissan korvasi laitapuolustaja Hysen Memollan.  

HJK pyöritti peliä kauniisti vierasjoukkueen boksin tuntumassa, ja lopulta Serrarens löysi sopivan raon Lahden puolustuksesta: hollantilaisen matala pallo tavoitti maalin edustalta Radulovicin, mutta juuri kentälle vaihdettu Kouassivi-Benissan pelasti varmalta maalipaikalta näyttäneen tilanteen kulmapotkuksi. 

Hetkeä myöhemmin kotijoukkue loi erinomaisen maalipaikan Murilolle, mutta tämän laukaus kimposi Kouassivi-Benissanin jalan kautta lahtelaismaalin ylärimaan. Samalla Klubin päävalmentaja Toni Koskela teki kolmannen pelaajavaihtonsa, kun Nassim Boujellab otti Serrarensin paikan hyökkäyskolmikossa. 

Nassim Boujellab - HJK Helsinki. Photo: © Mira Lönnqvist
Nassim Boujellab

Vaihdon jälkeen pelissä oli hieman sekavampi vaihe: peli aaltoili voimakkaasti päästä päähän molempien joukkueiden hyökätessä aktiivisesti, mutta kunnollisia maalipaikkoja ei nähty. Klubi teki viimeiset vaihtonsa 76. peliminuutilla: Roope Riski otti Radulovicin paikan kärjessä ja Manuel Martic tuli Väänäsen tilalle keskikentälle. 

Kotijoukkue onnistui luomaan pari hyvää maalipaikkaa lähes perätysten: ensin kentälle tullut Martic vapautti Hostikan pitkään juoksuun laidallaan, ja Browne laukoi tämän antamasta syötöstä pallon yli maalin. Hostikka oli arkkitehtinä seuraavassakin tilanteessa, kun liukas hyökkääjä harhautteli tiensä kahden lahtelaispelurin ohi ja pelasi pallon Boujellabille. Klubin kymppipaita teki itselleen tilaa ja tykitti pallon kohti vasenta yläkulmaa, mutta Tiainen torjui mainiosti. 

Lahti sai luotua vielä hyvän paineen HJK:n alueelle viimeisen kymmenminuuttisen aikana. Paras paikka siunaantui Penninkankaalle, joka pääsi jatkamaan päällään Arlind Sejdiun vapaapotkun takatolpan tuntumasta. Hazard oli sijoittunut hyvin ja koppasi pallon syliinsä.  

Lahti sai aikaiseksi vielä muutaman muunkin laukauksen, mutta Klubin puolustus peitti uhrautuvasti lahtelaisten yritykset. Vierailija oli yllättää HJK:n vielä viimeisillä hetkillä, kun Lahden nopea vapaapotku aiheutti pienimuotoisen härdellin kotijoukkueen rangaistusalueella. Kouassivi-Benissan pääsi viimeisenä yrittämään maalintekoa, mutta vahvasti pelannut Hazard selvitti jälleen tilanteen puolustuksen avustuksella. 

Katso videokooste ottelusta!

HJK vs FC Lahti 1–0 (1–0)

13′ Jari Silva

HJK:n avaus: Hazard, Toivio, Jair Silva, Peltola, Radulovic (76. Riski Ro), Terho (56. Browne), Murilo, Väänänen (76. Martic), Raitala, Serrarens (58. Boujellab), Yli-Kokko (56. Hostikka)

Vaihtopelaajat: Tånnander, Hostikka, Boujellab, Riski, Tenho, Martic, Soiri, Browne, Atom, Hannola