HJK joutui pettymään – LASK vei pisteet Itävaltaan

HJK:n UEFA Europe Conference League alkoi 0-2 kotitappiolla itävaltalaista LASK Linziä vastaan. Pahasti alakynteen ensimmäisellä puoliajalla jäänyt kotijoukkue paransi hyökkäyspeliään tauon jälkeen, mutta maalit jäivät tekemättä ensimmäistä kertaa tämän kauden aikana kotikentällä.

Valtteri Moren - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Valtteri Moren

HJK vs LASK 0-2

Valmentajan vaihdoksen pari päivää sitten tehnyt LASK aloitti ottelun ahnaasti prässäten. HJK ei siihen tahtonut ottelun alkupuoliskolla löytää lääkkeitä, ja pelin painopiste pysyi vahvasti Klubin kenttäpuoliskolla. LASKin hallitessa palloa isännät pyrkivät Roope Riski kohteenaan iskemään pystypalloilla harppuunahyökkäyksiä.

Ottelun avausmaali nähtiin 17. peliminuutilla kun LASK sai vaparin pari metriä rankkarialueen ulkopuolelta. Torjuntavastuun ottelussa saanut Hugo Keto ehti Jan Bollerin muurin ohi tulleen viuhuvan vedon eteen, mutta Dario Maresic pääsi siirtämään reboundista pallon verkon perille.

HJK sai puolen tunnin pelin jälkeen paremmin otetta, ja onnistui vasemman kautta kehitettyä muutaman hyvän tilanteen. Pirteästi avausjaksolla esiintynyt Santeri Hostikka pelasi 39. minuutilla pallon kaimalleen Santeri Väänäselle, joka jatkoi Lucas Lingmanille, jonka veto meni niukasti yli maalin. Pari minuuttia myöhemmin Kluni tuli jälleen vastaiskulla. Nyt Hostikka syötti Riskin nousuun, mutta matala keskitys puolustettiin kulmapotkuksi.

Lucas Lingman - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Lucas Lingman

– Ensimmäisellä jaksolla emme olleet pallon kanssa tarpeeksi laadukkaita, jonka takia peli oli vastustajan mukavuusalueella. Näytimme hieman hermostuneilta ja emme tehneet järkeviä valintoja pallollisena. Vaikka emme pelanneet hyvin, niin varsinaista hätää meillä ei ollut, päävalmentaja Toni Koskela analysoi ottelun jälkeen.

Klubi teki puoliajalla vaihdon jossa Riku Riski korvasi Väänäsen. Pelinkuva toisella puoliajalla säilyi suunnaltaan, mutta asetelmat vaihtuivat joukkueiden välillä. Nyt HJK piti enemmän palloa ja LASK iski vastaan. Riski toi hyökkäyksiin lisää leveyttä oikealle, mutta samalla Hostikka jäi lähes työttömäksi toisella laidalla. Puolustuspääsä leijonan lailla taistellut Miro Tenho katkoi minkä ehti ja esti vieraiden orastavia tilanteita alkuunsa.

Jair Silva - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Jair Silva

HJK sai pelin edetessä kehitettyä tukun hyviä maalipaikkoja, jotka säntillisesti ja tarkasti puolustanut LASK peitti kerta toisensa jälkeen. Tunnin kohdalla Filip Valenčič, Jair ja Roope Riski pääsivät kukin vuorollaan yrittämään, mutta aina oli vaaleanpunaista maalin ja pallon välissä.

LASKin paitsiolinja ja keskialueen sumppu hankaloitti HJK:n peliä. Isännille kyllä sallittiin tilaa nousta laidoilta mutta maalin edessä ei ollut juurikaan tilaa.

77. minuutilla pallo pomppi jo hyväenteisesti LASKin maalin edustalla, mutta onnikaan ei ollut myötä. Digitaalit näyttivät 79 peliminuuttia, kun Jair murtautui 16 metrin alueelle ja meni nurin. Rankkaripilkun sijaan ottelun tuomari näytti Jairille keltaista sukeltamisesta.

Toni Koskela käytti viisi minuuttia ennen täyttä aikaa kolmannen vaihdon kun Luis Murillo teki tilaa Anthony Olysanyalle

Ottelun sinetöinyt 0-2 osuma nähtiin kaksi minuuttia ennen täyttä aikaa. LASK katkaisi riskillä pelanneen HJK:n hyökkäyksen ja teki tehokkaan vastaiskun, jonka Christoph Monschein päätti sijoittamalla kaikessa rauhassa pallon paristakympistä takakulmaan. Erotuomarin antamalla lisäajalla itävaltalaisilla oli vielä tuhannen taalan paikka lisätä johtoaan, mutta Husein Balić egoili ja Keto selvitti tilanteen.

Santeri Hostikka - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Santeri Hostikka

Taiston tauottua Koskela totesi tuloksen olleen pettymys.

– Toiselle jaksolle muutimme hieman muotoa ja saimme paremmin leveyttä peliin sekä maltoimme vaihtaa kaistaa. Sitä kautta otimme pelistä vahvan kontrollin ja loimme useammankin hyvän paikan. Valitettavasti se ei tänään riittänyt pisteeseenkään. Nyt on lohko avattu ja kaikki on vielä mahdollista. On aika keskittyä hetkeksi liigapeleihin.

HJK:n seuraava lohkopeli pelataan kahden viikon päästä Armenian Jerevanissa, jonka Alashkert avasi ottelunsa 4-1 tappiolla Maccab Tel Avivin vieraana. Väliin mahtuu kolme Veikkausliigaottelua, joista ensimmäinen sunnuntaina 19.9. Hongan kotikentällä Tapiolassa.

Toni Koskela - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola