HJK kampesi väkisin jatkoon Pohjois-Irlannissa

Klubi kohtaa seuraavalla karsintakierroksella norjalaisen Molden.

Larne FC vs HJK 2–2 (0–1, 2–1)
26’ Tuomas Ollila 0–1
65’ Lee Bonis 1–1 rp
87’ Joseph Thomson 2–1
97’ Shaun Want 2–2 om

HJK selvitti tiensä Mestarien liigan toiselle karsintakierrokselle, kun vierasottelu Larnea vastaan Pohjois-Irlannissa päättyi 2–2-tasapeliin dramaattisten käänteiden jälkeen. Klubi oli voittanut ensimmäisen osaottelun viime viikolla Töölössä lukemin 1–0, joten yhteismaalit kirjattiin sinivalkoisten hyväksi 3–2.

HJK kohtaa Mestarien liigan toisella karsintakierroksella norjalaisen Molde FK:n. Otteluparin ensimmäinen osa pelataan ensi viikolla Töölössä.

Georgios Kanellopoulos palasi avauskokoonpanoon pitkän tauon jälkeen.

Moni saattoi odottaa kotijoukkueelta aggressiivista alkurynnistystä, mutta sellaista ei ollut näköpiirissä. Yksi paikka Larnelle tosin oli siunaantua, kun Dejan Ilievin syöttöhassi päätyi Andy Ryanin jalkaan. Tilanteesta ei kuitenkaan syntynyt todellista vaaraa.

HJK:n hyökkäyspelaaminen näytti heti alussa pirteämmältä ja suoraviivaisemmalta kuin viime aikoina. Ensimmäinen vartti mentiinkin selvästi Klubin komennossa, vaikka laukauksia kohti maalia ei nähtykään.

Ensimmäisen jakson heikko hetki osui 20 ja 25 minuutin välimaastoon. Leroy Millar toimi arkkitehtinä, kun Larne rummutti keskityksiä Klubin boksiin, eikä painetta saatu millään purettua.

Sen jälkeen iski HJK, ja stadion hiljeni. Larne antoi aivan liikaa tilaa boksin edustalla Topi Keskiselle, joka puski väkisin läpi punaisten keskikentästä. Mainio syöttö tavoitti boksiin nousseen Tuomas Ollilan, jolla oli kaikki maailman tila ja aika sijoittaa HJK johtoasemaan.

Topi Keskinen aiheutti päänvaivaa Larne-puolustukselle.

HJK sai selvästi lisää energiaa maalistaan, ja puoliskon viimeinen vartti mentiin jälleen sinivalkoisten tahdissa. Larnen linja oli jatkuvasti pinteessä Klubin nopeiden hyökkäysten kanssa, ja Bojan Radulovic oli hyvin lähellä tuplata johdon. Vain Rohan Fergusonin loistava torjunta pelasti Larnen.

Tauon aikana jouduttiin tekemään yksi vaihto. Keskityspallossa kolhun päähänsä Iliev jäi vaihtokopin puolelle, ja Jesse Öst marssi maalinsuulle.

Kaksi maalia tarvinnut Larne vaikutti muuttaneen hyökkäämistään entistäkin suoraviivaisemmaksi toiselle jaksolle, ja Klubin boksiin tulvineiden keskitysten määrä oli suorastaan käsittämätön. Pallo oli toisen jakson aikana todennäköisesti enemmän ilmassa kuin maassa.

Lucas Lingman uurasti täydet 120 minuuttia keskikentällä.

Larnella oli jo jakson alussa muutama puolittainen tilanne, ja lopulta viime kauden europeleistä valitettavan tuttu VAR käänsi ottelun reilun tunnin jälkeen. Öst torjui fantastisesti Lee Bonisin puskun, mutta videotuomaristo huomasi pallon hiponeen tilanteessa Jukka Raitalan kättä, ja peliväline vietiin rangaistuspisteelle.

Puskussaan epäonnistunut Bonis sai kuin varkain uuden tilaisuuden, eikä hyökkääjä toista kertaa erehtynyt: varma sijoitus oikeaan alanurkkaan, ohi toiseen kulmaan aavistaneen Östin.

HJK ei kyennyt pitämään palloa toisella jaksolla juuri ollenkaan, ja paine Östin maalilla kasvoi koko ajan. Klubin toppariosasto selviytyi pitkään keskitysten sateessa hyvin, eikä Larnella ollut painostuksesta huolimatta kunnollisia maalipaikkoja.

Keskisen tilalle tulleella Roope Riskillä oli tilaisuus naulata ottelupari 86. minuutilla. Vikkeläjalkainen kärki irtosi jo hetkeksi Larnen puolustuslinjalta mutta ajautui hieman ahtaalle ja venytti ainoastaan sivuverkkoa.

Atom toi tuoreita jalkoja toiselle puoliajalle.

Seuraavasta tilanteesta Larne sai haluamansa. Ryan lähetti jälleen kerran vasemmalta kaistalta kukkupallon Klubin boksiin, mutta tällä kertaa yksi mies oli liian vapaana. Tämä mies oli vaihdosta kentälle tullut Joseph Thomson, joka laukoi pallon Östin selän taakse.

Larnen 2–1-johto 90 minuutin jälkeen tarkoitti jatko-ottelua. Klubin onneksi Larnen suurin momentum katosi lyhyen tauon aikana, ja Klubi pääsi pelaamaan jälleen hallitummin pallon kanssa. Etenkin jatko-otteluun kentälle vaihdettu Liam Möller esiintyi edukseen.

Jatko-ottelu ehti vanhentua vain viitisen minuuttia, kun Klubi iski Möllerin käynnistämästä vastaiskusta. Pyry Soiri ja Lucas Lingman pelasivat näppärän kombinaation Larnen boksissa, ja Soiri pääsi pelaamaan matalan poikittaissyötön maalinedustalle. Paikalla oli – kukas muukaan kuin – Riski, joka pääsi Shaun Wantin estelyistä huolimatta ohjaamaan pallon verkon perukoille.

Pyry Soiri syötti otteluparin voittomaaliksi jääneen 2–2-tasoituksen.

Maalin jälkeen pelin kuva palautui jälleen samanlaiseksi kuin toisella jaksolla. Larne haki voittomaalia lukuisilla keskityksillä, mutta HJK-puolustus kesti tilanteet yksi toisensa jälkeen. Äärimmäisen fyysinen ottelu päättyi lopulta 2–2-tasalukemiin, mikä riitti Klubille jatkopaikkaan.

Bojan Radulovic.

HJK:n kokoonpano: Dejan Iliev (46’ Jesse Öst) – Pyry Soiri (119’ Kevin Kouassivi-Benissan), Joona Toivio, Miro Tenho, Jukka Raitala, Tuomas Ollila – Lucas Lingman, Georgios Kanellopoulos (91’ Liam Möller) – Anthony Olusanya (57’ Atom), Bojan Radulovic, Topi Keskinen (71’ Roope Riski)