HJK Klubi 04 aloitti Ykkösen alasarjan tappiolla

HJK Klubi 04 sai tunnustaa lauantain paikalliskamppailussa Pihlajamäessä PK-35:n paremmaksi maalein 1–2. Nollanelosen ainoan osuman viimeisteli Agon Sadiku.

Viides peräkkäinen tappio heikentää nollanelosen asemaa Ykkösessä entisestään; joukkue on sarjassa viimeisenä, kun neljä kierrosta on vielä pelaamatta. Viimeinen säilyjä MP on viiden pisteen päässä, mutta mikkeliläisillä on yksi ottelu vähemmän pelattuna. PK-35 puolestaan käytännössä varmisti voitollaan Ykkösen paikkansa kaudelle 2022.

Kauniissa syyssäässä käyty kamppailu oli kaksijakoinen. Kotijoukkue sai avausjaksolla MagneCit Areena unelma-alun, kun Daniel Rantanen vei kotijoukkueen johtoon rangaistuspotkusta vain neljän minuutin pelin jälkeen. Pienen hämmennyksen jälkeen nollanelonen pääsi peliin mukaan, ja ensimmäinen puoliaika oli lievää vierasjoukkueen hallintaa. Aivan huippupaikkoja oli kuitenkin ehkä vain Agon Sadikulla ja Kai Meriluodolla. Toinen puoliaika oli avausjaksoa tapahtumarikkaampi. Nollanelonen pystyi reilun tunnin jälkeen tasoittamaan pelin Sadikun osumalla, mutta Otto-Pekka Jurvaisen maali vartti ennen varsinaisen peliajan loppua ratkaisi ottelun.

HJK Klubi 04:llä oli kolme muutosta viikon takaiseen TPS-peliin. Maalivahtina aloitti tutusti Elmo Henriksson. Hänen edessään puolustuslinjassa pelasivat Juho Lehtiranta vasempana laitapuolustajana, Baba Mensah ja Patrik Raitanen toppareina sekä Kalle Wallius oikeana laitapuolustajana. Keskikentän pyramidin muodostivat Didí, Agon Sadiku sekä Saku Heiskanen, joka oli myös joukkueen kapteeni. Vasemmalla laidalla kauden 8. maalia haki Samuel Anini Jr. vasemmalla, Johannes Yli-Kokko aloitti oikealla sekä Kai Meriluoto kärjessä.

Ensimmäinen puoliaika

Peli alkoi HJK Klubi 04:n näkökulmasta huonoimmalla mahdollisella tavalla. Joukkue on koko kauden aikana antanut liian monta rangaistuspotkua vastustajille. Näin kävi myös nyt; peliä oli pelattu vain vajaat kolme minuuttia, kun PK-toppari Marko Koskinen avasi pitkällä syötöllä oikeaan laitaan. Yassin Adam ehti palloon ensimmäisenä; hän onnistui haltuunoton jälkeen ohittamaan laidassa Juho Lehtirannan. Adam lähti kuljettamaan boksin sisälle kohti HJK:n maalia Lehtiranta perässään. Keskeltä tilannetta tuli tukemaan nollanelosen toppari Patrik Raitanen. Aivan päätyrajan tuntumassa, maalivahdin alueen reunassa, Lehtirannan jalat ”sotkeutuivat” Adamin jalkoihin, joka kaatui. Päätuomari Jari Järvinen ei epäröinyt; rangaistuspotku. Pilkkua asettui vetämään hyväpotkuinen HJK:n kasvatti Daniel Rantanen. Varma sijoitus vasempaan yläkulmaan; 1–0. Osuma oli Rantaselle kauden viides.

Tyly alku sai vierasjoukkueen hämilleen, ja PK-35 piti otetta ensimmäiset 10 minuuttia. Kesken kotijoukkueen hallinnan nollanelosella oli yksi puolittainen paikka, kun 10. minuutilla PK-35:n maalivahti Atte Paunio laukoi päin prässäävää Kai Meriluotoa. Pihlajamäkeläisten onneksi peliväline kimposi maalin ohi.

Vähitellen nollanelonen alkoi saada kiinni omasta tyylistään, ja pallonhallinta siirtyi vieraille. 18. minuutilla joukkue sai suoran vapaapotkun miltei 30 metristä; Saku Heiskanen päätti kokeilla suoraa laukausta, mutta veto suuntautui reilusti yli maalin. Muutama minuutti myöhemmin nollanelosella oli ensimmäinen todella vaarallinen paikka; Johannes Yli-Kokko sai pallon oikealla laidalla. Hän leikkasi puolessa kentässä keskelle ja syötti vasempaan laitaan Samuel Anini Jr:lle, joka kuljetti kotijoukkueen boksin sisään. Anini yritti laukausta, mutta PK-35:n puolustajat onnistuivat blokkaamaan vedon. Pallo kimposi kuitenkin Agon Sadikulle, joka pääsi laukomaan hyvän ensimmäisen kosketuksen jälkeen vasemmalta reilusta 10 metristä. Takakulma oli täysin auki, mutta Sadikun sijoitusyritys meni hiuksenhienosti ohi maalin.

Seuraavaa nollanelosen huippupaikkaa saatiin odottaa avausjakson viime hetkille; 42. minuutilla joukkueella oli pitkä pallonhallintajakso, jonka lopuksi Saku Heiskanen syötti oikeaan laitaan Kalle Walliukselle. Tämä lähetti nopean keskityksen maalin edessä täysin vapaana olleelle Kai Meriluodolle. Valitettavasti keskitys oli puoli metriä liian korkea, eikä Meriluoto yltänyt palloon. Aivan avausjakson lopussa nollanelonen sai vielä hyvän erikoistilanteen, kun Anini kaadettiin rangaistusalueen rajalla. Saku Heiskasen matala veto tuomitusta vapaapotkusta osui kuitenkin kotijoukkueen pelaajarykelmään. Näin tauolle mentiin kotijoukkueen maalin johdossa.

Toinen puoliaika

Kumpikaan joukkue ei tehnyt tauolla vaihtoja. Toinen puoliaika alkoi vauhdikkaasti. 47. minuutilla Samuel Aninini leikkasi vasemmalta sisään, mutta PK-puolustus onnistui blokkaamaan tämän vedon. Heti seuraavalla minuutilla nähtiin vaarallinen tilanne toisessa päässä kenttää; Yassin Adam purjehti riiston jälkeen hienosti nollanelosen boksin sisään usean pelaajan välistä. Klubi-toppari Patrik Raitanen ehti viime hetkellä vällin. Kotiyleisö vaati tilanteesta äänekkäästi ottelun toista rangaistuspotkua, mutta päätuomari Järvinen näki tilanteen tällä kertaa toisin.

Toisen puoliajan ensimmäiset tilastotapahtumat olivat kuitenkin kaikki varoituksia. Vaikka peli ei ollut mitenkään erityisen kovaotteinen, päätuomari Järvinen varoitti 10 minuutin sisään kolmea pelaajaa; ensiksi 51. minuutilla Juho Lehtiranta sai katsella keltaista korttia, kun hän kaatoi Yassin Adamin keskitystilanteessa lähellä päätyrajaa. Rikettä seuranneesta vapaapotkusta Daniel Rantanen täräytti pienestä kulmasta rajun ”pommin”, mutta Elmo Henriksson onnistui ohjaamaan vaarallisen laukauksen kulmaksi. Muutama minuutti myöhemmin Järvinen puolestaan varoitti kotijoukkueen Marko Koskista, kun tämä taklasi rajusti Saku Heiskasta keskialueella. Viimeiseksi Jonathan Muizinga sai varoituksen, kun myös hän rikkoi Heiskasta.

Nollanelonen tasoitti kamppailun 63. minuutilla. Osuma tuli hienon hyökkäyksen seurauksena; Baba Mensah sai pallon Elmo Henrikssonilta vasempaan laitaan. Hän löysi hiukan ylempää PK-35:n pelaajien välistä Heiskasen. Tämä puolestaan käänsi pallon välittömästi keskiympyrään Johannes Yli-Kokolle, joka jatkoi pelivälineen sujuvasti vasempaan laitaan Samuel Aninille. Anini antoi matalan keskityksen maalivahdin alueen reunalle. Agon Sadiku oli oikea-aikaisesti paikalla ja sijoitti varmasti pelivälineen kotijoukkueen verkkoon. Osuma oli Sadikun kauden toinen.

Miltei heti aloituksen jälkeen Didí ja Juho Lehtiranta törmäsivät pääpallotilanteessa vaarallisen näköisesti toisiinsa; pelaajat löivät päänsä toisiinsa. Molemmat makasivat kentällä useita minuutteja. Lopulta Lehtiranta nousi ylös ja pystyi jatkamaan peliä. Didín loukkaantuminen oli kuitenkin niin paha, päävalmentaja Mika Väyrynen joutui vaihtamaan hänen tilalleen Denis Cukicin.

75. minuutilla kotijoukkue meni uudestaan johtoon nollanelosen kannalta harmittavalla tavalla. PK-35 piti palloa pitkään; lopulta peliväline pelattiin poikkisyötöllä rangaistusaleen rajalle Otto-Pekka Jurvaiselle. Kalle Wallius tuli peittämään, Jurvainen eteni hiukan ja laukoi sitten vasemmalla jalallaan. Veto epäonnistui ja oli menossa reilusti oikealta ohi. Pallo osui kuitenkin takatolpan alueella Patrik Raitaseen ja kimposi suoraan alakulmaan; 2–1. Heti perään Raitanen otti varoituksen huitaistuaan pääpallotilanteessa Jonathan Muzingaakasvoihin. Samassa yhteydessä Väyrynen vaihtoi Johannes Yli-Kokon paikalle Tommi Jäntin.

Nollanelonen ei onnistunut saamaan viimeisen vartin aikana mitään valtavaa takaa-ajoa. Vaarallisin tilanne oli Kai Meriluodon laukaus 88. minuutilla Kalle Walliuksen syötöstä. Napakka veto lähietäisyydeltä meni kuitenkin etukulman ohi. Pari minuuttia ennen varsinaisen peliajan päättymistä Daniel Rökman tuli kentälle maalintekijä Sadikun tilalle. Koska päätuomari Järvinen antoi loukkaantumisten vuoksi lisäaikaa yli seitsemän minuuttia, Rökman ehti pelata miltei 10 minuuttia.

Päävalmentaja Väyrynen oli luonnollisesti pettynyt pelin jälkeen.

– Lopputulos oli valitettavan tuttu ja ottelun tapahtumiin nähden liian karu. Me saimme pahimman mahdollisen alun, kun erotuomari antoi lahjapilkun. Se vaikeutti luonnollisesti peliämme alussa. Mitä pidemmälle ottelu eteni, sitä enemmän me saimme luotua hyökkäyksiä kohti vastustajan maalia.

Vastustajan voittomaalissa olimme tietenkin epäonnisia, mutta me puolustimme edeltävän tilanteen heikosti. Sen vuoksi PK-35 pääsi etenemään syvälle alueellemme. Tappioasemassa meidän oli pakko ottaa enemmän riskejä, ja peli aaltoili päästä päähän. Vastustajalle kunnia siitä, että he näyttivät, miten pienillä peliteoilla pystyy manipuloimaan ottelun rytmiä.

– Pelaajamme tekivät taas ison työn. Taistelu jatkuu; niin kauan kun mahdollisuudet ovat olemassa, teemme kaikkemme sarjapaikkamme eteen, Väyrynen vakuuttaa.

HJK Klubi 04:n seuraavaa ottelu on lauantaina 2.10. klo 18.30 Bolt Arenalla Kokkolan Palloveikkoja vastaan.

PK-35 vs HJK Klubi 04 2–1 (1–0)

4. Daniel Rantanen 1–0 rp.

63. Agon Sadiku 1–1

75. Otto-Pekka Jurvainen 2–1

HJK Klubi 04:n kokoonpano: Henriksson – Lehtiranta, Mensah, Raitanen, Wallius – Didí (67. Cukici), Heiskanen, Sadiku (88. Rökman) – Anini Jr., Meriluoto, Yli-Kokko (78. Jäntti)