HJK Klubi 04 avasi kautensa kotitappiolla

Kokkolan Palloveikot otti täyden pistepotin Ykkösen avausottelusta HJK Klubi 04:ää vastaan sunnuntaina Bolt Arenalla. Tasaisessa pelissä kokkolalaiset olivat parempia luvuin 0-2 (0-1).

HJK Klubi 04. Photo: © Mira Lönnqvist

HJK Klubi 04 vs KPV 0-2

Kauniissa kevätsäässä käyty peli oli kahden tasaisen joukkueen ottelu. Pelin ennakkoasetelmista ehkä kiinnostavin oli se, että maaleja vartioivat vuonna 2003 syntyneet lupaavat maalivahdit; kotijoukkueella Elmo Henriksson ja KPV:lla KuPS:ista lainassa oleva Hemmo Riihimäki. Avausjaksolla kotijoukkue oli ehkä hiukan aktiivisempi, mutta vieraat menivät rangaistupotkusta johtoon. Toisen jakson alkuun osui nollaneloselle ottelun heikoin jakso. Kokkolaiset hyödynsivät tämän ja siirtyivät jo kahden maalin johtoon. Loppuajan kotijoukkue yritti takaa-ajoa, mutta Kalle Walliuksen ylärimaa lähemmäksi klubilaiset eivät päässeet

HJK Klubi 04:n puolustuslinjan Henrikssonin edessä muodostivat oikealta Kalle Wallius, Rony Jansson,Johannes Kytilä ja Rico Finnäs. Keskikentän pohjaa varmisti Chris James, jonka yläpuolella peliä rakensivat Denis Cukici ja Tommi Jäntti. Vasemmalla laidalla pelasi Samuel Anini Jr., oikealla Henri Salomaa. Kärjessä kauden avausmaalia Ykkösessä metsästi Kai Meriluoto

HJK Klubi 04 tuli otteluun keskittyneesti. Syöttöpeli oli rauhallista mutta samalla määrätietoista. Ensimmäinen puolittainen maalintekoyritys oli Samuel Aninin laukaus 7. minuutilla boksin kaaren tuntumasta. Pari minuuttia myöhemmin nollanelosella oli lupaavan näköinen puolinopea hyökkäys, mutta palloa kuljettanut Tommi Jäntti empi hiukan ratkaisevalla hetkellä, ja tilanne kuivui kokoon.

Muuten siistissä ottelussa nähtiin pari vaarallisen näköistä ”kolarointia”; vartin pelin jälkeen kotijoukkueen keskikenttäpelaaja Denis Cukici potkaisi pallontavoittelutilanteessa keskialueella vahingossa KPV:n Adam Vidjeskogia olkapäähän. Onneksi tämä ei saanut hurjan näköisestä tilanteesta vakavampaa vammaa. Erotuomari Juho Nieminen ei myöskään nähnyt tilannetta varoituksen arvoisena.

22. minuutilla KPV:n maalivahdille Hemmo Riihimäelle tuli paha harhasyöttö suoraan prässäävän Samuel Anini Jr:n jalkaan 20 metriin. Anini kuitenkin yllättyi tilanteesta niin paljon, että ei pystynyt syöttämään pelivälinettä laadukkaasti vapaana olleelle Kai Meriluodolle.

Viisi minuuttia myöhemmin kotijoukkue pääsi vaarallisen näköiseen 3v2-hyökkäykseen, jossa palloa kuljetti Anini ja tyhjiin tiloihin juoksivat Meriluoto ja oikea laita Henri Salomaa. Aninin syöttö tavoitti Salomaan noin 20 metriä KPV-maalista; tämä päätti yrittää laukausta, jonka Riihimäki torjui puolittain. Peliväline kuitenkin jäi helsinkiläisille, jotka pääsivät pian uudestaan KPV-boksin sisälle. Lopulta Meriluoto pääsi vetämään noin 10 metristä, mutta yritys jäi vaisuksi ja suuntautui suoraan kohtia Riihimäkeä.

Seuraavasta vaarallisesta tilanteesta syntyi kamppailun avausosuma. 33. minuutilla KPV:lla oli sivurajaheitto puolen kentän tuntumasta. Nollanelosen pelaajat eivät saaneet pitkän heiton jälkeen kontrolloitua pelivälinettä, joka ajautui 20 metriin Justus Lehdolle. Tämä lähti dynaamiseen kuljetukseen topparipari Jansson-Kytilä välistä. Kytilä yritti liukutaklata läpi murtautuvaa KPV-hyökkääjää, mutta ei ehtinyt palloon vaan kaatoi Lehdon. Tilanne oli niin selvä, että kukaan ei protestoinut Juho Niemisen rangaistuspotkuvihellystä. KPV:n toppari Charalampos Chantzopoulos veti pallon pilkulta voimalla keskelle maalia ohi nurkkaan ennakoineen Henrikssonin. Osumaa seurasi kotijoukkueen pieni lamaannus, jonka seurauksena kokkolalaiset saivat lyhyen ajan sisään kolme kulmapotkua. Kun näistä ei seurannut sen vaarallisempaa, tauolle mentiin vierasjoukkueen maalin johdossa.

KPV aloitti toisen jakson selvästi isäntiä räväkämmin. 49. minuutilla joukkueen vasen linkki Angel Zapata antoi vaarallisen keskityksen, jonka Johannes Kytilä sai viime hetkellä ohjattua kulmaksi. Muutamaa minuuttia myöhemmin Zapata haastoi boksin sisällä Kalle Walliuksen ja sai jalkaa vapaaksi riittävästi vetoa varten. Kotijoukkueen onneksi terävä laukaus pienehköstä kulmasta osui kuitenkin tolppaan. Peliväline jäi kuitenkin vihreäpaidoille. Tommi Saarinen pääsi laukomaan nätin kombinaation jälkeen reilusta 20 metristä kohti Klubi 04:n maalia. Veto muutti onnekkaasti suuntaa Eetu Rissasen selästä ja kimposi kierteellä alakulmaan ohi yllättyneen Henrikssonin. Nollanelosen puolustuslinja viittoili ahkerasti avustavan erotuomarin suuntaan, että Rissanen olisi ollut paitsiossa. Tilanne oli tiukka, mutta todennäköisesti KPV-hyökkääjä ei ollut paitsiossa.

Pari minuuttia myöhemmin KPV:llä oli hyvä tilanne siirtyä jo kolmen maalin johtoon, kun Rissanen pääsi yrittämään reilusta 10 metristä ottelun toista osumaansa sijoituksella takakulmaan. Elmo Henriksson kuitenkin venytti pitkät raajansa hienosti laukauksen eteen. Pian tämän jälkeen Päävalmentaja Mika Väyrynen teki ensimmäisen vaihtonsa, kun oikean laidan Henri Salomaan tilalle tuli yleensä kärkenä viihtyvä Agon Sadiku. Vajaa 10 minuuttia myöhemmin Johannes Kytilä ja Denis Cukici saivat vielä tehdä tilaa Väinö Vehkoselle ja Anton Aaltoselle.

Viimeinen puoli tuntia oli isäntien hallintaa, joskin suhteellisen vaarattomasti. Selvästi vaarallisin tilanne tuli 82. minuutilla suorasta vapaapotkusta. Agon Sadiku kaadettiin pitkän kuljetuksen jälkeen vajaassa 20 metrissä. Myönnettyä vapaapotkua asettui laukomaan oikea puolustaja Kalle Wallius, jonka terävä veto osui ylärimaan.

Pari minuuttia ennen varsinaisen peliajan loppua nähtiin vaarallisen näköinen yhteentörmäys: Anton Aaltonen antoi hyvän murtosyötön KPV:n puolustuslinjan taakse kohti maalivahdin aluetta. Nollanelosen kärki Kai Meriluoto tavoitteli ahnaasti syöttöä, mutta niin teki myös KPV-vahti Hemmo Riihimäki. Seurauksena oli raju ”kolari”, jonka jälkeen molemmat pelaajat vetivät henkeä hetken aikaa. Onneksi vuonna 2003 syntyneet poikien maajoukkuepelaajat selvisivät tilanteesta säikähdyksellä.

Tämän jälkeen ainoaksi tilastomerkinnäksi jäi vierasjoukkueen Tommi Saarisen varoitus, kun tämä kaatoi Agon Sadikun keskialueella. Näin HJK Klubi 04:n Ykkösen avausottelun pisteet matkasivat Kokkolaan. HJK Klubi 04 yrittää avata pistetilinsä seuraavaksi torstaina 13.5. klo 16.00 Pietarsaaressa, kun joukkue kohtaa FF Jaron. Myös Jaro avasi kautensa tappiolla 1-3 EIF:ää vastaan.

Päävalmentaja Mika Väyrynen näki tappiosta huolimatta joukkueensa pelissä paljon hyvää.

– Tappio harmittaa aina, mutta muuten pelissämme oli paljon myönteisiä asioista. Liikutimme varsinkin avausjaksolla palloa laadukkaasti. Siihen pitää vielä lisätä hiukan enemmän uhkaa viimeisellä kolmanneksella, niin hyvä tulee. Pystyimme myös puolustamaan KPV:n pitkiä palloja ihan asiallisesti. Puolustuspäässä vastustaja rankaisee tällä tasolla luonnollisesti kliinisemmin kuin Kakkosessa. Se korostaa huolellisuutta ja tiukkuutta jokaisessa tilanteessa.

– Seuraava peli tulee pian. Analysoimme Jaron avausottelun ja harjoittelemme itse kevyesti alkuviikon. Sitten aikaisin torstaiaamuna bussiin ja kohti Pietarsaarta, Väyrynen kertoo.

Ottelun parhaat palat voi katsoa tästä » .

HJK Klubi 04 vs KPV 0-2 (0-1)

34. Charalampos Chantzopoulos 0-1 rp
53. Eetu Rissanen 0-2

HJK Klubi 04:n kokoonpano: Henriksson – Wallius, Jansson, Kytilä (70. Vehkonen), Finnäs – James, Cukici (70. Aaltonen), Jäntti – Anini Jr., Salomaa (62. Sadiku), Meriluoto