HJK Klubi 04 hävisi paikalliskamppailun

HJK Klubi 04:n heikko tulosvire sai jatkoa, kun joukkue kärsi maanantaina Pihlajamäessä 1-2 tappion PK-35:lle. Nollanelosen ainoan osuman viimeisteli vaihdosta kentälle tullut Logan Rogerson.

Logan Rogerson - HJK Klubi 04. Photo: © Mira Lönnqvist

PK-35 vs HJK Klubi 04 2-1

Puolipilvisessä säässä käyty kamppailu oli tapahtumarikas Ykkösen peli. Kodikas PK-35:n ”uusi” kotikenttä MagneCit Areena tarjosi puitteet ottelulle, jossa oli selkeät vaiheensa. Avausjaksolla kotijoukkue oli selvästi parempi ja olisi voinut ottaa suuremmankin kuin maalin johdon. Nollanelosen Didí ajettiin ulos reilun puolen tunnin pelin jälkeen; näin nollanelosella oli reilu tunti pelaamista vajaamiehisellä kokoonpanolla. Yllättäen joukkueen peli sujui paremmin alivoimalla kuin tasamiehin. Vaihdosta tullut Logan Rogerson kavensi ottelun, ja vierailla oli aivan lopussa jopa tasoitusmahdollisuus, mutta koko ottelun tapahtumien valossa isäntäjoukkue otti ansaitun voiton.

Tappio ”sementoi” Nollanelosen tiukemmin sarjan viimeiseksi; nollanelosella on 11 pistettä 14 ottelusta. Sijan ylempänä olevalla KPV:llä on piste enemmän, viimeisellä säilyjän paikalla majailevalla Turun Palloseuralla on jo viiden pisteen kaula, ja yksi ottelu vähemmän pelattuna. HJK Klubi 04:n maaliero 11-22 kertoo karua kieltä; sarjan toiseksi vähiten tehtyjä maaleja yhdessä TPS:n kanssa, toiseksi eniten päästettyjä osumia MuSan jälkeen.

PK-35 puolestaan paransi aseminaan; joukkue nousi kaksi pykälää ylemmäksi kahdeksannelle sijalle. Punamustat ovat kuitenkin pelanneet peräti neljä peliä vähemmän kuin esimerkiksi sarjan kärjessä majaileva Rovaniemen Palloseura. Jos PK-35 jatkaa hyviä otteitaan, se voi nousta sarjassa hyvinkin korkealle.

HJK Klubi 04:n kokoonpanossa maalivahti Elmo Henrikssonin edessä puolustuslinjan muodostivat Marcello Beukervasempana laitapuolustajana, Bubacar Djaló ja Väinö Vehkonen toppareina sekä Kalle Wallius oikeana laitapuolustajana. Keskikentän kolmikko oli Chris JamesDidí sekä Saku Heiskanen, joka oli myös joukkueen kapteeni. Joukkueen ”ylimmällä oksalla” pelasivat Samuel Anini Jr. vasemmalla, Casper Terho oikealla sekä Kai Meriluoto kärjessä.

PK-35 aloitti kamppailun vahvasti; jo kolmannella minuutilla Yassin Adam pääsi puskemaan vaarallisesti pitkästä keskityksestä, mutta hiukan ohi Elmo Henrikssonin vartioiman maalin. Pari minuuttia myöhemmin Adam pelasi nollanelosen boksin reunalla kauniin syöttökombinaation Patrick Aaltosen kanssa, minkä seurauksena hän pääsi laukomaan lähietäisyydeltä vaarallisesti, mutta kulma oli niin pieni, että Henriksson pystyi torjumaan laukauksen.

Nollanelonen sen sijaan ei tuntunut saavan peliään käynnistymään; löysän pelipallon vaihtaminenkaan vartin jälkeen ei tuonut lisävirtaa vierasjoukkueen otteisiin. PK-35 sen sijaan hyödynsi uuden pelivälineen ”liito-ominaisuudet”. Hyväpotkuinen Daniel Rantanen antoi 19. minuutilla vasemmalta laidalta tarkan pitkän keskityksen nollanelosen boksin sisään Klubin topparien väliin. Vaarallisesti koko ajan esiintynyt Yassin Adam kiitti ja puski pallon varmasti maaliin ohi voimattoman Henrikssonin. 1-0.

Noin puolen tunnin kohdalla tapahtui yksi ottelun käännekohdista. 26. minuutilla nollanelonen sai yhden harvoista avausjakson hyökkäyksistään. Pitkä keskitys näytti osuvan selvästi PK-35:n puolustajan Matias Hännisen käteen; päätuomari Juuso Vuorinen antoi tilanteesta kuitenkin rangaistuspotkun sijaan kulmapotkun. Tätä seurasi toinen kulmapotku vastakkaiselta puolelta. Tämän kulman jälkitilanteesta Vuorinen varoitti nollanelosen keskikentän pohjalla pelannutta Didíä huitomisesta. Kahdeksan minuuttia myöhemmin PK-35 prässäsi nollanelosen avauspeliä tiukasti vasemmassa kulmassa. Vasen puolustaja Marcello Beuker yritti löytää syötöllään Didíä hiukan keskemmältä; kotijoukkueen Patrick Aaltonen tuli kuitenkin tilanteeseen nopeasti ja ehti palloon ensimmäisenä. Didí yritti vielä riistoa, mutta kaatoi samalla Aaltosen. Erotuomari Juuso Vuorisen mielestä varoituksen arvoisesti. Näin Didí ajettiin ulos kahden keltaisen kortin seurauksena, ja nollanelosella oli edessään tunti peliä vajaamiehisenä.

Kotijoukkueella oli vielä jakson viimeisen vartin aikana muutama hyvä paikka lisätä johtoaan. Ensiksi 39. minuutilla Jonathan Muzinga laukoi kovan vedon pienestä kulmasta sivuverkkoon. Avausjakson viimeisellä minuutilla PK-35:n kokenut toppari Pauli Kuusijärvi pääsi vielä puskemaan vaarallisesti etutolpan alueelle annetusta kulmapotkusta, mutta tolppamiehenä seisonut Marcello Beuker ehti saada päänsä eteen. Näin tauolle mentiin kotijoukkueen maalin johdossa.

Päävalmentaja Mika Väyrynen teki tauolla kaksi vaihtoa; Juho Lehtiranta tuli vasemmaksi puolustajaksi Marcello Beukerin tilalle ja Tommi Jäntti korvasi Kai Meriluodon. Toinen jakso jatkui sillä, mihin ensimmäinen oli päättynyt, isäntäjoukkueen maalintekotilanteella. 47. minuutilla Elmo Henriksson joutui venymään parhaaseensa, kun hän torjui etuyläkulmasta Jonathan Muzingan vedon 13–14 metristä. Tilannetta seurannut, oikealta annettu kulmapotku ajautui takatolpan alueelle, jossa Otto-Pekka Jurvainen oli täysin vapaana. Hän laukoi isännät kahden maalin johtoon hallitulla vedolla vastapallosta takakulmaan.

51. minuutilla erinomaisesti läpi ottelun pelanneella HJK-kasvatilla Daniel Rantasella oli vaarallinen kaukoveto, joka meni hiukan ohi vierasjoukkueen maalin. Pari minuuttia myöhemmin Chris James sai varoituksen liukutaklauksesta, jonka päätuomari Vuorinen tulkitsi tapahtuneen jalkapohjat edellä. Hetkeä myöhemmin Väyrynen vaihtoi Jamesin pois ja Denis Cukicin tilalle. Myös viimeinen vaihto tuli suhteellisen aikaisin, kun Logan Rogerson korvasi 64. minuutilla Kalle Walliuksen.

Yhteenvetona voisi todeta, että vaihdot piristivät vierasjoukkueen peliä; viimeinen puoli tuntia oli selvästi nollaneloselta ottelun parasta vajaamiehisyydestä huolimatta. Reilun tunnin kohdalla Casper Terho antoi vaarallisen keskityksen, jonka PK-puolustus onnistui kuitenkin putsaamaan kulmaksi. Reilu minuutti myöhemmin Tommi Jäntti pääsi laukomaan nollanelosen laadukkaan pallonhallinnan jälkeen lähietäisyydeltä, mutta valitettavasti päin PK-puolustajaa. 79. minuutilla Terho pääsi yksin läpi Saku Heiskasen erinomaisesta syötöstä, mutta PK-35:n maalivahti Toni Korkiakoski tuli erinomaisesti vastaan ja torjui Terhon laukaisuyrityksen.

Pari minuuttia myöhemmin nollanelonen onnistui kaventamaan. Omassa läpiajossaan epäonnistunut Casper Terho otti nyt syöttäjän roolin ja vapautti vaihdosta sisään tulleen Logan Rogersonin läpiajoon. Tällä kertaa yritys oli tuloksellinen; rauhallinen sijoitus lähietäisyydeltä ohitti vastaan tulleen Korkiakosken. Osuma oli Rogersonin kauden ensimmäinen Ykkösessä.

Vaikka nollanelosella oli tämän jälkeen mahdollisuus myös tasoitukseen, rehellisyyden nimissä myös kotijoukkueella oli tilanteet kolmanteen maaliin. Paras PK-35:n tilanne tuli jo lisäajalla, kun vaihdosta sisään tullut Bruno Rodrigues pääsi laukomaan puolittaisesta läpiajosta, mutta päin Henrikssonia. Viimeinen mahdollisuus tuli kuitenkin vierasjoukkueelle, kun Saku Heiskanen sai yrittää suorasta vapaapotkusta 18 metristä. Laukaus oli vaarallinen, mutta suuntautui liiaksi kohti PK-vahti Korkiakoskea, joka venytti kehonsa vedon eteen. Näin kotijoukkueen maalin etumatka jäi myös kamppailun lopputulokseksi. Nollanelosen hyvästä loppukiristä huolimatta lopputulosta ei voi pitää ”vääryytenä”, niin paljon parempi PK-35 oli varsinkin ensimmäisellä puoliajalla.

Päävalmentaja Väyrynen halusi tappiosta huolimatta nähdä pelissä myönteistä.

– Avausjakso oli meille vaikea. PK-35 pelasi hyvin, ja emme pystyneet vastaamaan heidän tyyliinsä. He vaihtoivat paljon pitkillä syötöillä puolta sekä pyrkivät aikaisiin keskityksiin. Meidän oman boksimme puolustaminen oli näissä tilanteissa liian heikkoa, mikä näkyi esimerkiksi ensimmäisessä maalissa.

– Olin kuitenkin tappiosta huolimatta erittäin tyytyväinen pelaajiemme asenteeseen vajaamiehisenä kahden maalin tappioasemassa. Saimme aikaan hyvän takaa-ajon. Nyt pelaajiemme on saatava samanlainen asenne jatkossa heti pelin alusta lähtien, Väyrynen analysoi.

HJK Klubi 04:n seuraavaa ottelu on lauantaina 7.8. klo 14.00 Bolt Arenalla MuSaa vastaan.

PK-35 vs HJK Klubi 04 2-1 (1-0)

19. Yassin Adam 1-0
48. Otto-Pekka Jurvainen 2-0
82. Logan Rogerson 2-1

HJK Klubi 04:n kokoonpano: Henriksson – Beuker (46. Lehtiranta), Didí (kentältä poisto 35.), Vauhkonen, Wallius (64. Rogerson) – Heiskanen (k), James (56. Cukici), Djaló – Anini Jr., Terho, Meriluoto (46. Jäntti)