HJK Klubi 04 ja MuSa jakoivat pisteet Porissa

HJK Klubi 04 pelasi keskiviikkona kauden kuudennen pelinsä Ykkösessä Porissa MuSaa vastaan. Tuloksena oli raitapaitojen kauden ensimmäinen tasapeli, kun pisteet jaettiin 1-1-luvuin. Nollanelosen maalin viimeisteli hienolla kaukolaukauksella loukkaantumisesta toipunut Saku Heiskanen.

HJK Klubi 04

MuSa vs HJK Klubi 04 1-1

Vaikka eletään toukokuun viimeistä viikkoa, ottelu käytiin syksyisessä sadesäässä, mikä loi pelaamiselle haastavat olosuhteet. Porin stadionin kenttä näytti videokuvasta suhteellisen vihreältä, mutta silminnäkijöiden mukaan reaalitilanne oli karu. Kenttä oli mutavellinen perunapelto. Vaikeissa olosuhteissa molemmat joukkueet kuitenkin yrittivät pelata jalkapalloa.

Pistejako tasaisessa kamppailussa oli kliseenmukaisesti oikeudenmukainen tulos. Vierasjoukkue hallitsi peliä ehkä hienokseltaan avausjaksolla, MuSa puolestaan pääsi paremmin peliin mukaan toisella puoliajalla. Nollanelosen kohtaloksi muodostui jälleen erikoistilanne, sillä porilaiset tasoittivat pelin kulman jälkitilanteesta.

Nollanelosella oli alla tappio Joensuusta JIPPOA vastaan, kotijoukkue oli puolestaan voittanut kotonaan Rovaniemen Palloseuran. Nollanelosella oli neljä muutosta JIPPO-otteluun verrattuna. Tällä kertaa Veikkausliigajoukkueesta mukana oli maalivahti Jakob Tånnander. Kamppailu oli samalla ruotsalaismaalivahdin debyytti Ykkösessä. Veikkausliigassa hän on pelannut sekä Hakassa että HJK:ssa. Puolustuslinjaa oli uudistettu siten, että normaalisti keskikentän pohjalla esiintyvä Didí pelasi nyt toisena topparina. Muut alimmat pelaajat olivat vasemmalta Rico Finnäs, toinen toppari ja joukkueen kapteeniJohannes Kytilä ja Kalle Wallius. Keskikentän kolmion muodostivat tällä kertaa Denis Cukici, vammoistaan tervehtynyt Saku Heiskanen ja Tommi Jäntti. Vasemmalla laidalla aloitti Samuel Anini Jr., oikealla Henri Salomaa ja kärjessä Agon Sadiku

Ehkä hankalien olosuhteidenkin takia molemmat joukkueet aloittivat pelin tunnustelevasti. Nollanelosen ensimmäinen puolittainen paikka osui kärki Agon Sadikulle 10. minuutilla. Tämän kaukolaukaus lähti kuitenkin kohti ”kuularinkiä”. Seuraava tilanne vain minuuttia myöhemmin vei kuitenkin helsinkiläiset johtoon. Toppari Johannes Kytilä katkaisi keskiympyrässä MuSa-vahti Olli Hakanpään pitkän avauksen. Pallo ajautui Tommi Jäntille, joka lähti kuljettamaan kohti vastustajan maalia. Kotijoukkueen pelaajat iskivät kuitenkin Jänttiin kiinni. Pallo kimposi taklausyrityksestä Saku Heiskaselle noin 25 metriin. Tämä otti muutaman kosketuksen ennen kuin laukoi tunnetusti vaarallisella vasurillaan. Veto onnistui täydellisesti ja painui MuSa-maalin oikeaan alakulmaan. Vaikka Hakanpää heittäytyi, hän ei ehtinyt kovan laukauksen tielle.

Kotijoukkueelle tuli avausosuman jälkeen muitakin murheita, sillä joukkue joutui vaihtamaan vain reilun vartin jälkeen loukkaantuneen Matias Sallilan tilalle Samu-Petteri Mäkelän. Nollanelosen seuraava tapahtuma pöytäkirjaan tuli reilun 20 minuutin kohdalla, kun päätuomari Mikko Leino varoitti Denis Cukicia sääntöjen vastaisesta taklauksesta. Pari minuuttia myöhemmin Heiskanen oli lähellä tehdä ottelun toisen osumansa; ylös noussut oikea puolustaja Kalle Wallius vippasi MuSan rangaistusalueen tuntumassa pelivälineen ovelasti boksin sisään Heiskaselle, joka yritti nopeaa sijoitusta takakulmaan. Veto meni vain pallon mitan vasemman takakulman ohi.

Kotijoukkue ei saanut ensimmäinen puolen tunnin aikana luotua juurikaan vaarallisia paikkoja. 31. minuutilla sellainen kuitenkin tuli: Joonas Rantala eteni vasemmalta ja leikkasi sisään HJK Klubi 04:n rangaistusalueen tuntumaan ja lähetti laadukkaan keskityksen kohti vierasjoukkueen takatolpan aluetta. Peliväline tuli maalin lähelle sen verran hankalasti, että Tånnander ei saanut sitä haltuunsa, vaan torjui sen eteensä. Pallo suuntautui suoraan MuSan Samu-Petteri Mäkelälle, mutta vierasjoukkueen onneksi niin äkillisesti, että tämä ei saanut pelivälinettä kontrolliin.

Vaikka kotijoukkue pääsi viimeisen vartin aikana hiukan paremmin peliin mukaan, mitään huippuvaarallisia tilanteita ei helsinkiläisten maalilla nähty. Näin tauolle mentiin nollanelosen maalin johdossa.

Päävalmentaja Mika Väyrynen ei johtoasemassa tehnyt tauolla yhtään vaihtoa, ei myöskään MuSa. Porilaiset aloittivat toisen jakson ehkä vieraitaan pirteämmin. Nollanelosella oli kuitenkin ensimmäisen vartin aikana pari puolittaista tilannetta. Kalle Walliuksella oli yksi kaukoveto, ja 51. minuutilla ylös noussut toppari Didí pääsi puskemaan sivulta tulleesta vapaapotkusta, mutta yritys suuntautui kohti MuSa-vahti Hakanpäätä.

Kotijoukkue loi myös tilanteita, jotka saivat usein alkunsa keskikentän pohjalla häärineen japanilaisen Naoki Maedan syötöistä. 54. minuutilla Verneri Salminen pääsi laukomaan vaarallisesti boksin rajalta, mutta veto suuntautui kohtuullisen paljon ohi. Parin minuutin päästä MuSa tuli tasoihin. Joukkue sai kamppailun toisen kulmansa vasemmalta. MuSa kasasi viiden isokokoisen pelaajan ryhmän pilkun kohdalle. Maeda antoi vitosen rajalle löysähkön pallon, johon ensimmäisenä ehti kotijoukkueen kapteeni Jussi Välilä. Tämän pusku pomppasi nollanelosen maalin edustalle, josta raitapaitojen puolustus ei onnistunut putsaamaan pelivälinettä pois. Tilalle ehti Joonas Lakkamäki, joka laukoi pallon lähietäisyydeltä varmasti maaliin.

Tasoituksen jälkeen Väyrynen teki nopeasti pari vaihtoa: Ensiksi Robbie Azodo tuli Henri Salomaan tilalle, sitten pari minuuttia myöhemmin Kai Meriluoto korvasi Samuel Anini Jr:n. Meriluoto siirtyi tutulle paikalleen kärkeen, Aninin paikan vasemmalla laidalla otti Agon Sadiku. Muutama minuutti Meriluodon vaihdon jälkeen syntyi nollanelosen ehkä toisen puoliajan paras paikka: Meriluoto, Azodo ja Sadiku pääsivät yllättäen 3-1 vastaiskuun. Ajoitukset eivät kuitenkaan olleet aivan kohdallaan, ja niin MuSa-puolustus ehti väliin.

67. minuutilla MuSa teki vaihdon, jolla on HJK-kytkös. Vasta 15-vuotias (s. 2005) Niilo-Olavi Puustinentuli kentälle Samu-Petteri Mäkelän tilalle. Niilo-Olavin Risto-isä pelasi HJK:ssa 1980-luvulla neljä kautta ja oli mukana voittamassa Klubille kolmea Suomen mestaruutta. Mika Väyrysen viimeinen vaihto puolestaan oli laittaa Chris James maalintekijä Saku Heiskasen tilalle. James oli samalla varmasti lähellä Suomen ennätystä; hän otti varoituksen kentälle tulonsa jälkeen kulmapotkua edeltävästä tönimisestä ennen kuin pallo oli edes pelissä.

Viimeisen 20 minuutin aikana isännillä oli enemmän vaarallisia tilanteita kuin vierailla. Näistä useimmat tulivat erikoistilanteista tai keskityksistä. Nollanelosella oli kuitenkin pelin lopussa mahdollisuus ottaa myös voitto kotiin: Nollanelonen sai katkaistua MuSan hyökkäyksen. Chris James eteni ja antoi hyvän syötön oikealta sisään leikanneelle Robbie Azodolle. Tämä eteni boksin sisään ja laukoi 15–16 metristä terävästi. Valitettavasti etukulmasta ohi, ja näin 1-1 numerot jäivät taululle.

Epävirallisen pyttykerhon parhaan pelaajan palkinto meni tällä kertaa maalintekijä Saku Heiskaselle, kunniamaininta topparin paikkaa erinomaisesti hoitaneelle Didílle.

Päävalmentaja Mika Väyrynen oli tyytyväinen niin joukkueensa esitykseen kuin lopputulokseenkin.

– Olosuhteet olivat erittäin haastavat, huonokuntoinen kenttä ja ei niin keväinen ilma. Aloitimme todella hyvin ja olimme valmiita vastustajan fyysiseen haasteeseen. Sakun upea maali luonnollisesti kruunasi hyvän alkumme.

– Täytyy antaa myös tunnustusta vastustajalle, joka pyrki pelaamaan. Mitä pidemmälle peli meni, sitä enemmän jouduimme paineen alle. Tämänkin tilanteen me kestimme suurimmaksi osaksi hyvin. Kaiken kaikkiaan olen erittäin tyytyväinen peli-ilmeeseemme, Väyrynen kiitti joukkuettaan.

HJK Klubi 04 pelaa seuraavaksi kotona Bolt Arenalla sunnuntaina 30.5. klo 18.30 paikallisottelun PK-35 vastaan.

MuSa vs HJK Klubi 04 1-1 (0-1)

11. Saku Heiskanen 1-0
56. Joonas Lakkamäki 1-1

HJK Klubi 04:n kokoonpano: Tånnander – Finnäs, Kytilä (k.), Didí, Wallius – Heiskanen (78. James), Jäntti, Cukici – Anini Jr. (63. Meriluoto), Salomaa (58. Azodo), Sadiku