Rantanen: ”Kaiken kaikkiaan yhtenäinen esitys.”

Saku Heiskanen - HJK Klubi 04. Photo: @ Jussi Eskola
Saku Heiskanen

Atlantis vs HJK Klubi 04 0–4 (0–1)

HJK Klubi 04 säilytti Kakkosen B-lohkon johtopaikkansa, kun joukkue kukisti eilen vieraissa Atlantis FC:n selvästi 4-0 (1-0). Nollanelonen on nyt yksin kärkipaikalla ennen yhden ottelun vähemmän pelannutta Ilves/2:ta.

Pukinmäen kuivalla mutta muuten hyväkuntoisella nurmella pelattu kamppailu oli kaksijakoinen. Vaikka klubilaiset olivat koko pelin aloitteellisempi osapuoli, isäntäjoukkue pystyi avausjaksolla luomaan joitakin vaarallisia tilanteita varsinkin erikoistilanteista. Toisella puoliajalla HJK Klubi 04 oli kuitenkin selvästi niskan päällä, ja varsinkin viimeiset 20 minuuttia pelattiin käytännössä vain kotijoukkueen päähän.

Nollanelosella oli muutama muutos edelliseen Grani-peliin. Samuel Anini jr. palasi loukkaantumisesta vasemmalle laidalle, ja maalissa pelasi tällä kertaa Hugo Keto. Liigajoukkueen ringistä ainoa kenttäpelaaja oli tällä kertaa toppariValtteri Moren. Puolustuslinjassa pelasivat Morenin lisäksi oikealta Kalle WalliusÍtalo ja Rico Finnäs. Keskikentän muodostivat Denis Cukici, Chris James ja Saku Heiskanen. Oikeana laitapelaajana aloitti Casper Terho. Kärjessä kauden 9. osumaansa metsästi tuttuun tapaan Kai Meriluoto.

Ensimmäinen puoliaika

Ottelu käynnistyi suhteellisen aaltoilevasti, vaikka vierailla oli enemmän puolivaarallisia paikkoja. Näistä pahimmat osuivat kärki Meriluodolle, joka pääsi jo seitsemännellä minuutilla laukomaan pienestä kulmasta. Atlantis-vahti Ramilson Almeidan da Silva ehti kuitenkin hyvin laukauksen eteen. 19. minuutilla Chris James antoi hyvän HJK-hyökkäyksen jälkeen oivan pystysyötön boksin sisään liikkuneelle Meriluodolle. Ajoitukset olivat sekunnin kymmenesosia puutteellisia, ja nollanelosen kärki ei ehtinyt palloon. Minuutti myöhemmin Atlantiksen Demba Camaralla oli hiukan samankaltainen tilanne, mutta HJK-vahti Keto tuli maaliltaan erinomaisesti vastaan ja ehti palloon ensimmäisenä.

Vierasjoukkueen sinänsä laadukasta syöttöpeliä tuntui häiritsevän hiukan ”outo” alusta. Tekonurmiin tottuneiden klubilaisten syötöt vaikuttivat kuivalla nurmella ajoittain liian hiljaisilta, mikä heikensi hiukan pelin rytmittämistä. Alusta ei kuitenkaan häirinnyt erinomaista kautta pelaavaa Saku Heiskasta, joka tälläsi 28. minuutilla omasta kuljetuksestaan noin 25 metristä aivan uskomattoman pommin Atlantis-maalin takayläkulmaan. Kamppailun avausmaali toi vanhan liiton ihmisille mieleen Hollannin Arie Haanin vedot vuoden 1978 MM-kisoissa. Ylivoimaisesti kauden hienoin klubilainen maali tällä kaudella Veikkausliigan pelit mukaan laskettuna.

Maali ei tällä kertaa piristänyt nollanelosta. Avausjakson loppu oli ehkä vierasjoukkueen heikon vaihe koko pelissä. Isännät eivät dominoineet peliä mitenkään erityisesti mutta saivat aikaiseksi muutaman kulman. Aivan jakson lopussa Aboubakar Diakiten vaarallinen veto meni vain hiukan HJK-maalin takatolpan ohi.

Toinen puoliaika

HJK Klubi 04 aloitti toisen jakson pirteästi, ja vain muutaman minuutin jälkeen James pääsi laukomaan terävästi, mutta maalivahti da Silva onnistui torjunnassaan. Vierasjoukkueen hyvä ote loi puolivaarallisia maalintekopaikkoja tasaiseen tahtiin, joista useimmat osuivat pirteästi esiintyneelle Casper Terholle.

Perinteiseen tapaan nollanelonen käytti kaikki vaihtonsa. Kun toista jaksoa oli pelattu reilut 10 minuuttia Väino Vehkonen korvasi Valtteri Morenin. 66. minuutilla Adam Markhiyev tuli puolestaan keskikentälle Denis Cukicin ja Nooa Laine Aninin paikalle vasemmalle laidalle. Yksi nollanelosen tämän kauden myönteinen trendi on ollut vaihtojen myönteinen vaikutus peliin. Näin kävi myös eilen. Vaikka peli oli hallussa jo ennen uusia pelaajia, vaihtojen jälkeen hallinta siirtyi kokonaan vierasjoukkueelle. Varsinkin Markhiyevin esitys oli esimerkillinen.

Klubilaisten jatkuva paine kotijoukkueen maalilla näkyi nopeasti myös tulostaululla (tosin vain kuvaannollisesti, koska Pukinmäessä ei ole tällaista). Atlantis yritti horjuttaa isäntiä puoliaggressiivisella prässillä, mutta tämä epäonnistui täydellisesti. Kerta toisensa jälkeen vieraat murtautuivat prässin alta ja pääsivät vaarallisiin hyökkäyksiin. 76. minuutilla vierailla oli aluksi viisi vastaan neljä hyökkäys, joka kuitenkin tyrehtyi osittain. Pallo päätyi kuitenkin lopulta Casper Terholle, joka pamautti vaarallisella vasurillaan reilusta 10 metristä oikeaan etukulmaan 2-0 numerot.

Tämän jälkeen kentällä oli vain yksi joukkue. Viimeisiksi 10 minuutiksi nollanelonen laittoi vielä kentälle Casper Lönnqvistin ja Juho Lehtirannan Saku Heiskasen ja Kalle Walliuksen tilalle. Tuoreet jalat väsyttivät kotijoukkuetta entisestään. Ehkä osittain tämän takia Atlantis-puolustus ei pystynyt 79. minuutilla torjumaan Rico Finnäsin vaarallista keskitystä vasemmalta, vaan peliväline kimposi kotijoukkueen pelaajasta omaan maaliin. Lisäajalla Terho sinetöi 0-4 loppunumerot pelin toisella osumallaan.

Hallitussa esityksessä käytännössä jokainen nollanelosen pelaajaa saa hyvän arvion. Epävirallinen pyttykerho haluaa kuitenkin nostaa esiin puolustuslinjasta toppari Ítalon, keskikentän työmyyrän Heiskasen sekä varsinkin toisella jaksolla alati vaarallisen Terhon. Erityismaininta tällä kertaa vaihtomies Markhiyeville, joka toi peliin lisää juonikkuutta ja vaarallisuutta.

Päävalmentaja Joonas Rantanen oli tyytyväinen näkemäänsä.

– Nollapeli taas, neljä tehtyä maalia. Kaiken kaikkiaan yhtenäinen esitys. Ensimmäisellä jaksolla meillä oli hiukan vaikeuksia tunnistaa, mihin tiloihin meidän kannattaisi hyökätä. Tauolla korostimme keskikentän tukia pallolliselle pelaajalle. Mielestämme onnistuimme tässä toisella jaksolla erinomaisesti, ja saimme sitä kautta pelin haltuumme, Rantanen arvioi.

HJK Klubi 04:n seuraava ottelu on kahden viikon päästä sunnuntaina 30.8. klo 18:30 Kauniaisissa GrIFK:ta vastaan.

Atlantis FC vs HJK Klubi 04 0–4 (0–1)

26′ Heiskanen 0-1