HJK Klubi 04 kaatoi nimekkään SalPan ja jatkaa lohkonsa kärkipaikalla

Nollanelosen päävalmentaja Miika Nuutinen: ”Näytimme tasomme toisella puoliajalla.”

Anton Aaltonen - HJK Klubi 04. Photo: © Mira Lönnqvist
Anton Aaltonen

HJK Klubi 04 vs SalPa 3–1

HJK Klubi 04 vankisti asemaansa Kakkosen B-lohkon kärkipaikalla, kun joukkue kaatoi maanantai-iltana yhden lohkon päävastustajistaan, Salon Palloilijat. Ottelu oli alusta alkaen Klubin hallinnassa, mutta SalPa onnistui etenkin ensimmäisellä jaksolla häiritsemään tehokkaasti Nollanelosen pelinrakentelua.

– Ihan hyvän alun jälkeen ensimmäinen jakso oli meille vaikea. Emme saaneet oman pallollisen pelaamisemme rytmiä kuntoon, ja hyökkäykset katkeilivat muutaman syötön jälkeen. Emme pystyneet viemään riittävän usein hyökkäyksiä viimeiselle kolmannekselle ja luomaan painetta. Siitä pitää antaa kunniaa myös SalPalle, he olivat selkeästi valmistautuneet hyvin, ja heillä oli suunnitelma pallollisen pelimme horjuttamiseen, analysoi HJK Klubi 04:n päävalmentaja Miika Nuutinen.

Nollanelosen puolustuslinja ei ollut valmennuksellisesta näkökulmasta optimaalisesti koottu, kun Abubakar Haruna ja edustusjoukkueen Miska Ylitolva tekivät paluun pitkän pelaamattomuuden jälkeen. Lisäksi toinen Klubin liigavahvistus, laitapuolustaja Janne Saksela, pelasi oikeana topparina, ja normaalisti oikealla pelaava Oscar Häggström joutui ottamaan vasemman pakin tontin itselleen.

– SalPalla oli ensimmäisellä jaksolla pari lupaavan näköistä hyökkäystä. Puolustuslinjamme yhteistoiminnan kehittämisessä on vielä tekemistä molempiin suuntiin. Meillä on toki ollut paljon sairasteluja, minkä vuoksi päädyimme tilanteeseen, jossa linjamme pelaajat olivat ensimmäistä kertaa yhdessä, ja jotkut väärällä pelipaikalla. Sekin vaikutti siihen omalta osaltaan.

Ottelu kääntyi toisella jaksolla, kun Klubi iski kolme maalia viiteentoista minuuttiin.

– Positiivista oli, että pystyimme parantamaan pelin sisällä paljon. Teimme puoliajalla pieniä rakenteellisia muutoksia, joiden ansiosta pystyimme ottamaan peliä vahvemmin hallintaamme ja määrittelemään pelin tempoa omalla pallollisella pelaamisellamme. Rakensimme hienosti ensimmäisen maalin ja saimme nopeasti pari lisämaalia.

Voitto ja kolme pistettä lämmittävät luonnollisesti valmentajan mieltä, mutta Nuutisen mukaan parannettavaa löytyy jokaisella osa-alueella.

– Isossa kuvassa pystymme paljon parempaan kuin mitä eilen nähtiin. Kokonaisuudessaan meillä ei ole mitään syytä olla liian tyytyväisiä eiliseen peliin, pystymme parempaan vähän jokaisella osa-alueella. Miinusta tuli myös siitä, että emme pystyneet pitämään johtoasemassa maaliamme puhtaana, vaan annoimme vastustajalle sen yhden maalin.

– Pääsimme johtoasemassa hyökkäämään paljon isoihin tiloihin, sellaiset hyökkäykset pitäisi päättää paremmin. Mielellään tietysti hyvään maalintekotilanteeseen, mutta ei ainakaan siten, että vastustaja pääsee voittamaan pallon ennen kuin olemme tasapainossa. Niistä tuli muutamia vaarallisia omiin päin. Lähdetään tästä parantamaan, pelissä oli hyviä ja huonoja hetkiä, mutta olen kuitenkin iloinen, että pystyimme parantamaan pelin sisällä ja näytimme meidän tasomme toisella puoliajalla, summaa Nuutinen.

Miska Ylitolva - HJK Helsinki. Photo: © Mira Lönnqvist
Miska Ylitolva teki paluun pelikentille sairastelun jälkeen.

Ensimmäinen puoliaika

HJK Klubi 04 otti pallonhallinnan itselleen heti alusta lähtien, mutta nuorella joukkueella oli vaikeuksia päästä maalipaikoille. SalPa puolusti tiiviisti ja pyrki pelaamaan vastahyökkäyksiään Elmo Heinosen kautta.

SalPa onnistui tasaiseen tahtiin horjuttamaan Klubia nopeilla vastahyökkäyksillään, ja salolaiset saivat pallon kertaalleen HJK:n maalia vartioineen Matias Niemelän selän taakse. Oskari Jakosen osuma hylättiin kuitenkin paitsiona.

Molemmilla joukkueilla oli yksi erinomainen tilanne muuten tilanneköyhällä ensimmäisellä jaksolla: SalPan toppari Joonas Meura vapautti upealla pystysyötöllään Niko Leskelän läpiajoon, mutta Niemelä tuli hyvin vastaan maaliltaan ja torjui Leskelän yrityksen aivan rangaistusalueen rajamailla.

Klubilla oli tilaisuus siirtyä johtoon muutamaa minuuttia myöhemmin: Altti Hellemaa löysi boksiin nousseen Miska Ylitolvan, joka jatkoi pallon maalinedustalle Guélle. Taitava laitahyökkääjä pyörähti vapaaksi ja pääsi ampumaan noin seitsemästä metristä, mutta Joni Rahila torjui kovan laukauksen kulmapotkuksi.

Erinomaisen ottelun pelannut Altti Hellemaa laukoi kaksi maalia.

Toinen puoliaika

HJK siirtyi johtoon 52. minuutilla: topparina pelannut Janne Saksela avasi linjan taakse Guélle, joka nosti pallon päätyrajan tuntumasta taka-alueelle. SalPa-vahti Rahila torjui vielä Daniel Rökmanin puskun, mutta Kaius Hardén oli valppaana ja puttasi paluupallon verkon perukoille.

SalPa vaikutti hieman väsyvän toisella jaksolla, ja Klubi vyörytti jatkuvasti hyökkäyksiään kohti salolaisten maalia. Reilun tunnin kohdalla pallo päätyi Rökmanin etenemisen jälkeen Hellemaalle, jonka vasemman jalan laukauksen SalPa-puolustaja blokkasi kädellään. Ottelun erotuomarina toiminut Matti Roth ei epäröinyt hetkeäkään, vaan vei pallon yhteentoista metriin.

Hellemaa asteli itse laukomaan hankkimaansa rangaistuspotkua, ja dynaaminen keskikenttäpelaaja sijoitti pallon varmasti maaliin 66. minuutilla. Heti maalin Klubi teki ensimmäisen vaihtonsa, kun Erikson Carlos tuli oikealle laidalle Guén tilalle.

Klubin seuraavaa osumaa ei tarvinnut odotella kauaa: 68. minuutilla Niemelä tavoitti pitkällä avauksellaan Hardénin, joka tiputti pallon Hellemaalle. Erinomaisen ottelun pelannut Hellemaa nousi pallon kanssa rangaistusalueen rajalle ja laukoi pallon vaivattoman näköisesti vasempaan ylänurkkaan.

77. minuutilla Klubin päävalmentaja Nuutinen käytti toisen vaihtonsa, kun Anton Aaltonen korvasi Aaro Toivosen keskikentällä.

SalPa ei lannistunut kolmesta takaiskusta, vaan Klubi joutui tosissaan pitämään kiinni johtoasemastaan. Vierailijat onnistuivat luomaan kaaosta Nollanelosen boksiin useampaan otteeseen, ja painostus palkittiin viitisen minuuttia ennen loppua, kun Heinonen toi SalPan kahden maalin päähän.

SalPan aggressiivinen hyökkäyspelaaminen avasi samalla entistä enemmän tiloja Klubin vastahyökkäyksille, joista kotijoukkue olisi voinut iskeä lisämaaleja. Paras paikka siunaantui vaihdosta kentälle tulleelle Aaltoselle, jonka epäonnistunut laukaus painui kuitenkin selvästi ohi maalista.

Klubi käytti vielä lisäajalla viimeiset vaihtonsa, kun Viggo Blummé ja Dylan Hayes tulivat Oscar Häggströmin sekä Rökmanin tilalle viimeisiksi hetkiksi.

Kaius Hardén - HJK Klubi 04. Photo: © Mira Lönnqvist
Kaius Hardén teki nollanelosen avausmaalin.

HJK Klubi 04 vs SalPa 3–1 (0–0)

52′ Kaius Hardén 1–0
66′ Altti Hellemaa 2–0 rp
68′ Altti Hellemaa 3–0
85′ Elmo Heinonen 3–1

HJK Klubi 04:n kokoonpano: Matias Niemelä – Miska Ylitolva, Janne Saksela, Abubakar Haruna, Oscar Häggström (90’ Viggo Blummé) – Altti Hellemaa, Niilo Kujasalo, Aaro Toivonen (77’ Anton Aaltonen) – Daniel Rökman (90’ Dylan Hayes), Kaius Hardén, Gué (67’ Erikson Carlos)