HJK Klubi 04 kärsi niukan tappion

HJK Klubi 04 hävisi lauantaina Oulunkylän Mustapekka Areenalla IF Gnistanille Ykkösen paikallisottelun niukasti 0-1. Kamppailun ainoan osuman viimeisteli ex-nollanelosen pelaaja Rony Huhtala.

Tommi Jäntti - HJK Klubi 04. Photo: © Mira Lönnqvist
Tommi Jäntti

Gnistan vs HJK Klubi 04 1-0

Gnistan on edelleen nollaneloselle tämän vuoden suuri mörkö. Kipinä on voittanut kaikki joukkueiden väliset neljä peliä (yksi harjoituspeli, kerran Suomen Cupissa ja kaksi sarjapeliä). Vaikka lauantain ottelu oli tuloksellisesti toistaiseksi tiukin, sinivalkoiset eivät ole edelleenkään pystyneet avaamaan tällä kaudella maalitiliään Gnistania vastaan. HJK Klubi 04 on tappiosta huolimatta sarjassa edelleen 20 pisteellään 9. sijalla. Sarjan häntäpään taistelu kuitenkin kiristyi, koska kaksi viimeistä joukkuetta, MuSa ja JIPPO, voittivat molemmat omat pelinsä. Gnistan sen sijaan paransi asemiaan taistelussa viimeisestä yläloppusarjan paikasta; joukkue säilytti kuudennen sijansa 27 pisteellä. Oulunkyläläiset ovat kuitenkin jo tasapisteissä viidennellä sijalla olevan EIF:n kanssa.

Pelin kokonaiskuva oli aika tyypillinen nollanelosen peli tällä kaudella. Pallonhallinta oli enemmän vieras- kuin kotijoukkueelle. Vaikka pelissä ei kaikkiaan maalipaikoilla juhlittu, Gnistanilla oli hyviä sellaisia kuitenkin ehkä hiukan enemmän. Nollaneloselle jäi kuitenkin jossiteltava ainoasta osumasta, joka sai alkunsa puolustuksen virhearvioinnista. Yksi erikoinen piirre pelissä oli; vaikka kamppailu ei mitenkään ollut erityisen rajuotteinen, päätuomari Pietu Niinimäki jakoi peräti kahdeksan varoitusta. Ne jakautuivat tasaisesti, neljä molemmille joukkueille.

Nollanelosen oli kokoonpanossa yksi kokonaan uusi pelaaja, kun Johannes Yli-Kokko pelasi kauden ensimmäisen Ykkösen ottelunsa pitkän loukkaantumisen jälkeen. Kun Yli-Kokko tuli keskikentälle, kapteeni Saku Heiskanen siirrettiin oikeaan laitaan. Maalissa avasi normaaliin tapaan Elmo Henriksson. Myös puolustuslinja oli viime peleistä tuttu topparipari Patrik Raitanen ja Baba Mensah sekä laitapuolustajat Marcello Beuker vasemmalla ja Kalle Wallius oikealla. Keskikentän kolmikon muodostivat Yli-Kokon kanssa Didí ja Tommi Jäntti. Vasemmalla laidalla viilletti nollanelosen kauden paras maalintekijä Samuel Anini Jr., oikealla Heiskanen sekä kärjessä Kai Meriluoto.

Mahdollisesti yksi vuoden viimeisistä kesäisistä päivistä teki olosuhteet pelille miellyttäviksi. Mustapekka Areenalla oli voimassa yleisörajoituksia koronan vuoksi; paikalle oli saapunut 305 katsojaa.

Ottelun alku oli lievää vierasjoukkueen hallintaa, mutta molempien ryhmien peli oli varsin hermostunutta. Paljon harhasyöttöjä ja väärinymmärryksiä. Nollanelosen otteissa pisti silmään, että joukkue tuli ensimmäisen vartin aikana vahvasti oikealta laidalta; Samuel Anini Jr:n vasen puoli oli paljon hiljaisempi.

Ensimmäinen huippuvaarallinen maalintekopaikka tuli kotijoukkueelle; 13. minuutilla Gnistan sai sivuvapaapotkun oikeasta reunasta, 15 metriä päädystä. Kotijoukkueen toppari Fabian de Abreu pääsi puskemaan Pasi Forsmaninlaadukkaasta sivukierteisestä vapaapotkusta maalivahdinalueen rajalta. Terävä pusku näytti olevan jo menossa maaliin, mutta nollanelosen veräjänvartija Elmo Henriksson venyi todelliseen haamupelastukseen ja sai maaliviivalla kätensä pallon eteen. Yksi kauden hienoimmista torjunnoista.

Nollanelosen ensimmäinen varoitus tuli jo 11. minuutilla; toppari Patrik Raitanen teki puolessa kentässä virhearvion pääpallotilanteessa ja oli ”pakotettu” rikkomaan Gnistan-kärki Douglas Caéta keltaisen kortin arvoisesti. Viisi minuuttia myöhemmin nollanelosella oli pari puolivaarallista tilannetta, joissa molemmissa Samuel Anini Jr. oli isossa roolissa. Ensiksi hän laukoi tavaramerkkinsä, leikkaus vasemmalta laidalta sisään, jälkeen rangaistusalueen reunalta reilusti ohi. Hetkeä myöhemmin sama mies antoi vaarallisen matalan keskityksen maalin eteen, jossa Kai Meriluoto oli kurottamassa jalkaansa pelivälinettä kohti tyhjän maalin edessä. Pallo lipui kuitenkin harmittavasti Meriluodon ulottumattomiin.

22. minuutilla kotijoukkue siirtyi johtoon. Pallo vieri nollanelosen kenttäpuoliskolla suhteellisen vaarattoman näköisessä tilanteessa kohti sivurajaa. Toppari Baba Mensah ehti pelivälineeseen kiinni selvästi ensimmäisenä mutta ei suojannut sitä riittävän hyvin. Aggressiivisesti prässännyt Rony Huhtala riisti pallon itselleen ja lähti kuljettamaan kohti nollanelosen maalia. Elmo Henriksson oli tullut reilusti ulos maaliltaan tukemaan Mensahia. Henriksson joutui nyt pakittamaan kohti omaa maaliaan, kun Huhtala lähestyi häntä. Klubi-vahti ei ehtinyt ottaa parasta mahdollista torjunta-asentoa, kun Gnistan-hyökkääjää laukoi pienehköstä kulmasta reilusta 10 metristä. Matala laukaus luiskahti peittäneen Henrikssonin jalkojen välistä maalin perukoille. Osuma oli Huhtalalle kauden neljäs.

Muutama minuutti myöhemmin Saku Heiskanen sai varoituksen, kun hän kaatoi oikealla laidalla maalintekijä Huhtalan. Tässä vaiheessa kotijoukkue oli selvästi vierailijoita vaarallisempi. 32. minuutilla Gnistanin tuore portugalilaisvahvistus Filipe Barros antoi oikealta laidalta vaarallisen keskityksen, jonka Kalle Wallius ehti juuri ja juuri pelastaa takatolpan alueelta kulmaksi. 39. minuutilla Kasper Liikonen puolestaan syötti vastakkaiselta laidalta oivasti takaviistoon, jonne Santeri Kuivalainen liikkui vetopaikalle. Unelmaveto vastapalloon jäi kuitenkin vaillinaiseksi, koska Tommi Jäntti liukui tilanteessa uhrautuvasti ja pelasti tilanteen kulmaksi. Näin tauolle mentiin Gnistanin ansaitussa maalin johdossa.

Kumpikaan joukkue ei tehnyt tauolla vaihtoja. Nollanelonen tuli pukukopista suhteellisen pirteänä. Heti muutaman minuutin pelin jälkeen Anini ja Heiskanen pelasivat nätisti yhteen Gnistanin boksin sisällä, mutta kotijoukkueen puolustus sai torjuttua Heiskasen keskitysyrityksen kulmaksi. Reilun 10 minuutin pelin jälkeen päävalmentaja Mika Väyrynen teki ensimmäisen vaihtonsa; Chris James tuli keskikentälle Johannes Yli-Kokon tilalle. Muutama minuutti tästä nähtiin erikoinen tilanne; ensiksi Armend Kabashi rikkoi Kai Meriluotoa rajun näköisesti. Koska pallo pysyi kuitenkin nollanelosella, päätuomari Pietu Niinimäki antoi pelin jatkua. Heti seuraavasta tilanteesta puolestaan Kasperi Liikonen kaatoi Saku Heiskasen miltei yhtä tylysti. Näin Niinimäki varoitti molempia gnistanilaisia.

Toinen puoliaika oli maalipaikkojen osalta suhteellisen köyhä viimeisille 20 minuutille asti. 73. minuutilla kotijoukkueella oli loistava paikka siirtyä kahden maalin johtoon, kun Gnistan-kärki Douglas Caé antoi puolesta kentästä oivaltavan syötön vasempaan laitaan Topi Järviselle. Vaikka HJK-puolustus oli epäorganisoituneessa tilassa,Baba Mensah lähti taklaamaan Järvistä. Riistoyritys hiukan boksin ulkopuolella kuitenkin epäonnistui, ja Järvinen pääsi puolittain läpi. Nollanelosen onneksi Järvisen laukaus reilusta 10 metristä suuntautui hiukan takakulman ohi.

Viisi minuuttia myöhemmin Mensahin taklausyritys aivan boksin reunalla oli päätuomari Niinimäen mielestä sääntöjen vastainen. Näin Ykkösen maalipörssiä johtava Douglas Caé pääsi yrittämään suorasta vapaapotkusta kauden 12. osumaa. Veto ohitti muurin mutta suuntautui suoraan päin Henrikssonia.

Ottelun loppuvaiheissa Väyrynen teki vielä kaksi vaihtoa; ensiksi 71. minuutilla Agon Sadiku korvasi Kai Meriluodon ja kamppailun viimeisiksi vajaaksi 10 minuutiksi Robbie Azodo tuli Kalle Walliuksen tillle. Nollanelonen sai luotua parhaat paikkansa viimeisten 10 minuutin aikana. 84. minuutilla nollanelosen toisen puoliajan vaarallisin pelaaja Samuel Anini Jr. murtautui vasemmalta läpi ja antoi hyvän syötön keskelle Agon Sadikulle. Tämä oli tiukasti vartioituna mutta sai silti ohjattua pallon kohti Gnistan-maalia. Veto suuntautui kuitenkin valitettavasti päin maalivahti Samu Volotista. Kamppailun toiseksi viimeisellä minuutilla nollanelonen sai kulmapotkun oikealta. Myös maalivahti Elmo Henriksson oli noussut ylös yrittämään maalintekoa. Hyvä kierteinen kulmapotku leijui takatolpan alueelle, jossa Agon Sadiku jatkoi pelivälineen suoraan ilmasta päin kaatuvaa Henrikssonia, jonka selästä pallo kimposi ylärimaan. Gnistanin puolustus onnistui vielä blokkaamaan Samuel Aninin jatkoyrityksenkin. Näin niukka maalin tappio jäi ottelun lopputulokseksi.

Päävalmentaja Mika Väyrysen mukaan pelissä oli tappiosta huolimatta paljon hyvääkin.

– Onnistuimme puolustamisessa paremmin kuin aikaisemmin tällä kaudella Gnistania vastaan. He ovat erittäin hyvä joukkue hyökkäämään vastaan, mutta nyt meillä oli mielestäni parempi kontrolli omissa hyökkäyksissämme kuin aiemmin.

– Hyökätessä olisi voitu uhata vastustajaa vielä enemmän. Saimme silti luotua riittävästi paikkoja tehdäksemme maalin. Gnistan kuitenkin puolusti maalinedustaa uhrautuvasti, ja heidän pelaajansa blokkasivat muutaman laukauksen hyvin. He tekivät tarvittavan maalin ja ansaitsivat näin voiton, Väyrynen antoi tunnustuksen voittajajoukkueelle.

Mika Väyrysen kollega Ricardo Duarte puolestaan kiitti joukkueensa asennetta Gnistanin kotisivuilla.

– Hallitsimme peliä ja kontrolloimme hyvin Klubin hyökkäyksiä. On hämmästyttävän hienoa nähdä pelaajien sitoutumista noudattaa meidän puolustus- ja hyökkäyssuunnitelmaamme.

Gnistanin otteluraportin voi lukea tästä.

HJK Klubi 04:n seuraava peli on Bolt Arenalla perjantaina 10.9. klo 18.00 RoPS:ia vastaan.

IF Gnistan vs HJK Klubi 04 1-0 (1-0)

22. Rony Huhtala 1-0

HJK Klubi 04:n kokoonpano: Henriksson – Beuker, Mensah, Raitanen, Wallius (84. Azodo) – Yli-Kokko, (56. James), Jäntti, Didi – Anini Jr., Heiskanen (k.), Meriluoto (71. Sadiku)