HJK Klubi 04 komeaan Cup-voittoon – seuraavaksi vastaan HJK

Klubi kaatoi ennakkoluulottomalla pelillään sarjaporrasta ylempänä pelaavan Gnistanin. Voitto tarkoittaa samalla sitä, että 5. kierroksella nollanelonen kohtaa HJK:n edustusjoukkueen.

Aaro Toivonen - HJK Klubi 04. Photo: © Riku Laukkanen
Aaro Toivonen viimeisteli HJK Klubi 04:n avausmaalin.

HJK Klubi 04 vs Gnistan 3–1

HJK Klubi 04 kaatoi Suomen Cupin neljännellä kierroksella sarjaporrasta korkeammalla, Ykkösessä, pelaavan Gnistanin tyylikkäästi lukemin 3–1. Nollanelonen tuli peliin ryminällä ja jätti vierailijan lähes täysin jalkoihinsa. Peli alkoi kääntyä puolen tunnin jälkeen enemmän Gnistanille, mutta Klubi pelasi fiksusti ja onnistui säilyttämään johtoasemansa loppuun saakka.

Cupin seuraavalla, viidennellä kierroksella nähdään organisaation sisäinen kohtaaminen, kun nollanelonen ja HJK:n edustusjoukkue iskevät yhteen. Cupin viides kierros pelataan noin kolmen viikon kuluttua, 24.–26. toukokuuta välisenä aikana. Tarkempi pelipäivä selviää myöhemmin.

HJK Klubi 04:n päävalmentaja Miika Nuutinen odotti Gnistanista laadukasta vastustajaa, ja sellaisen hän myös sai.

– Gnistan oli sellainen kuin odotimme, vaikka siellä olikin joitain yllättäviä pelaajavalintoja. Heilläkin on otteluruuhkaa, mikä varmasti vaikuttaa kokoonpanoon.

Nuutinen oli tyytyväinen oman joukkueensa esitykseen, ja etenkin ensimmäisen jakson hyökkäyspelaaminen miellytti valmentajan silmää.

– Aloitimme todella hyvin, ja koko ensimmäinen puoliaika oli meiltä todella vahva. Tiedettiin, että meidän täytyy pystyä pelaamaan pallon kanssa, näitä pelejä emme voita vain puolustamalla. Omat vahvuutemme pallollisessa pelissä ovat riittävän hyviä, kunhan pysymme niille uskollisina. Ensimmäisellä jaksolla näytimme, että pystymme sillä haavoittamaan näinkin hyvää joukkuetta.

Toinen jakso oli Klubin maalista huolimatta melko vahvasti Gnistanin hallintaa. Nuutisen mukaan parannettavaa löytyi, mutta päävalmentaja kiitteli kuitenkin puolustuksen pitävyyttä.

– Toisen jakson alku oli ihan ok, mutta muuten jäimme liian pitkiksi ajoiksi blokkiin emmekä pystyneet pitämään pallosta riittävän hyvää huolta. Puolustuksessa on edelleen tiettyjä asioita, jotka täytyy tehdä paremmin. Oli kuitenkin hyvä, että blokkimme piti siitä huolimatta – meillä on ollut lähes jokaisessa pelissä mustia hetkiä, mutta tänään pidimme pään pinnalla. Joukkoon mahtui myös ihan rehellistä selviytymistä, mutta olimme tarpeeksi hyviä ja saimme ansaitusti ison voiton.

– Ottelu lähti suunnitelmien mukaisesti käyntiin: onnistuimme hyvin etenemisissämme, joilla pystyimme ohittamaan Gnistanin korkean blokin ja luomaan pitkiä hyökkäyksiä sekä uhkaa. Myös vastaprässimme toimi paremmin kuin viime perjantaina Ilves-Kissoja vastaan, onnistuimme terästämään sitä.

Anton Aaltonen - HJK Klubi 04. Photo: © Riku Laukkanen
Joukkue onnittelee Anton Aaltosen 2–0-maalia.

HJK Klubi 04 aloitti ottelun väkevästi ja loi tukun huippupaikkoja ensimmäisen vartin aikana. Jo kolmannella minuutilla Anton Aaltonen pelasi pallon vasemmalle kaistalle Daniel Rökmanille, jonka terävän laukauksen Gnistan-vahti Samu Volotinen torjui vain vaivoin.

Volotinen joutui venymään uudelleen torjuntaan vain hetkeä myöhemmin, kun Klubin laitapuolustaja Oscar Häggström kokeili kauempaa. Seuraavassa tilanteessa Kaius Hardén ja Aaro Toivonen pelasivat hienosti yhteen, mutta Volotinen otti kiinni myös Toivosen laukauksen.

Gnistan oli päästä läpiajoon Klubin harhasyötön jälkeen, mutta Michael Boamah puolusti tilanteen ensiluokkaisesti, eikä vaaraa lopulta syntynyt. Heti perään Gnistanin brassitaituri Luquinhas pelasi pallon vaarallisesti Rony Huhtalalle, jonka laukauksen Klubin maalilla pelannut Matias Niemelä torjui hienosti.

Nollanelonen siirtyi johtoon 9. minuutilla: Hardén ja Viggo Blummé pelasivat boksissa näppärästi yhteen Aaltosen kanssa, jonka kova poikittaissyöttö päätyi Gnistan-puolustajien jalkojen kautta Toivoselle. Nuori keskikenttäpelaaja ei epäröinyt, vaan puttasi pallon maaliin muutamasta metristä.

Maalin jälkeen Klubilla oli jälleen kaksi erinomaista tonttia lisätä johtoaan: ensin nollanelosen keskikenttäpelaajat sahasivat nopeilla syötöillä tilaa Gnistanin linjojen väliin, ja avausmaalin tehnyt Toivonen latasi vihaisen kudin kohti Gnistan-maalia. Volotinen onnistui kuitenkin venyttämään näppinsä pallon tielle, joten peliä jatkettiin kulmapotkulla.

Seuraavasta hyökkäyksestä Niilo Kujasalo murtautui röyhkeästi Gnistanin rangaistusalueelle ja syötti alaviistoon Blummélle, jonka laukaus torjuttiin. Viitisen minuuttia myöhemmin Kujasalo järjesteli jälleen maalipaikan, kun Klubi-kapteenin nerokas nosto löysi linjan taakse nousseen Hardénin. Nuori hyökkääjä yritti vielä kiertää Volotisen, mutta Gnistan-vahti veti pidemmän korren.

21. minuutilla Klubi siirtyi kahden maalin johtoon: Aaltonen ja Rökman suorastaan leikittelivät Gnistan-pelaajilla vasemmalla laidalla, ja lopulta boksiin asti edennyt Rökman tarjoili Aaltoselle vetopaikan, jonka keskikenttäpelaaja hyödynsi.

Pari minuuttia myöhemmin Gnistan oli lähellä kavennusta, kun Luquinhas eteni oikealta laidalta Klubin rangaistusalueelle. Brassi näytti hakevan syöttöä mutta laukoikin ovelasti kohti etukulmaa. Tolppa pelasti Klubin, vaikka Niemelä oli tosin tilanteessa hyvin mukana.

Puolen tunnin jälkeen Gnistan sai nollanelosen vasemman laidan paremmin kuriin, kun Jean Mabinda korvasi Elton Malokun oikean pakin tontilla. Samalla pelin painopiste kääntyi HJK:n maalille, mutta todellisia vaaran paikkoja vierasjoukkue ei kyennyt luomaan. Niemelä torjui ensimmäisen jakson viimeisillä minuuteilla sekä Luquinhasin että Topi Järvisen matalat yritykset vuorenvarmasti.

Gnistanin paras maalipaikka syntyi hieman erikoisesta tilanteesta, kun Gnistan sai tuomaripallon aivan Klubin boksin kulmalla. Ottelun erotuomari Joona Manninen pudotti pallon Maximo Toloselle, joka tykitti pallon välittömästi kohti etunurkkaa. Niemelä ei ollut kuitenkaan ohitettavissa Klubin maalilla.

Daniel Rökman - HJK Klubi 04. Photo: © Riku Laukkanen
Daniel Rökman tuuletti villisti 3–0-osumaa.

HJK Klubi 04:n päävalmentaja Nuutinen teki tauolla tuplavaihdon: Toivonen sekä oikealla laidalla pelannut Ville Vuorinen jättivät kentän, ja heidän tilalleen astelivat Altti Hellemaa sekä Erikson Carlos. Gnistan sai heti toisen jakson alkuun hyvän mahdollisuuden kavennusmaaliin, mutta Huhtala laukoi pallon hieman ohi vasemmasta tolpasta pitkän kuljetuksensa päätteeksi.

52. minuutilla Gnistanin toppari liukastui epäonnekkaasti pallon kanssa omassa boksissaan, ja Rökman pääsi nokikkain Volotisen kanssa. Gnistan-vahti teki voitavansa ja torjui ensimmäisen laukauksen, mutta Rökman vei Klubin 3–0-johtoon laukomalla paluupallon tyhjään maaliin.

Gnistan onnistui kaventamaan lähes välittömästi: japanilainen Yoshiaki Kikuchi pelasi kulmapotkun matalana Klubin boksiin, ja Tolonen laukoi pallon voimalla tolpan kautta maaliin. Kavennusosuman myötä peli kääntyi yhä enemmän Gnistanin haltuun, ja vierasjoukkueen painostus oli hetkittäin todella voimakasta.

Gnistanin paras paikka siunaantui vaihdosta kentälle tulleelle Douglas Caélle, jonka Huhtala löysi mainiolla syötöllään rangaistuspilkun tuntumasta. Caé pelasi jalkansa vapaaksi, mutta Niemelä torjui fantastisesti brassihyökkääjän tulisen laukauksen yläriman kautta yli.

Tilannetta seuranneesta kulmapotkusta Fabian de Abreu pääsi puskemaan, mutta Klubin onneksi Gnistan-kapteenin pusku suuntautui sivuverkkoon.

80. minuutilla Nuutinen käytti kolmannen vaihtonsa, kun Gentrit Kovaqi tuli puolustuslinjaan Taavi Armisen tilalle. Neljä minuuttia myöhemmin Dylan Hayes otti hienon ottelun pelanneen Rökmanin paikan vasemmalla laidalla.

Tolosen erinomainen puhkova syöttö oli vapauttaa Gnistan-hyökkääjän läpiajoon 87. minuutilla, mutta Niemelän oikea-aikainen vastaantulo esti maalipaikan syntymisen.

Varsinaisen peliajan viimeisellä minuutilla nähtiin vielä yksi vaihto HJK:lta: hartiavoimin töitä paiskonut Aaltonen jätti kentän, ja Kailash Bhandari toi tuoreita jalkoja vielä viimeisiksi minuuteiksi.

Gnistanin kiri jäi lopulta hieman piippuun, ja ottelun viimeinen paikka siunaantui Caélle: vierasjoukkueen ristipallo tavoitti boksin rajamailta Järvisen, joka pudotti pallon rinnallaan brassihyökkääjälle. Rangaistusalueen kaarelta lauottu kuti viuhui kuitenkin selvästi ohi vasemmalta.

Miika Nuutinen - HJK Klubi 04. Photo: © Riku Laukkanen
HJK Klubi 04:n päävalmentaja Miika Nuutinen

HJK Klubi 04 vs Gnistan 3–1 (2–0)
9’ Aaro Toivonen 1–0
21’ Anton Aaltonen 2–0
52’ Daniel Rökman 3–0
56’ Maximo Tolonen 3–1

HJK Klubi 04:n kokoonpano: Matias Niemelä – Oscar Häggström, Michael Boamah, Taavi Arminen (80’ Gentrit Kovaqi), Viggo Blummé – Anton Aaltonen (90’ Kailash Bhandari), Niilo Kujasalo, Aaro Toivonen (46’ Altti Hellemaa) – Ville Vuorinen (46’ Erikson Carlos), Kaius Hardén, Daniel Rökman (84’ Dylan Hayes)