HJK Klubi 04 löi TPS:n

HJK Klubi 04 otti torstaina Turun Veritas Stadionilla maukkaan 1-0 vierasvoiton Turun Palloseurasta Samuel Anini Jr:n kauden kolmannella osumalla.

Samuel Anini Jr - HJK Klubi 04. Photo: © Mira Lönnqvist
Samuel Anini Jr

TPS vs HJK Klubi 04 0-1

Upeassa hellesäässä Veritas Stadionin kohtuullisen hyvällä luonnonnurmella käyty kamppailu oli isännille tuskainen. Kuuman sään vuoksi molemmilla puoliajoilla pidettiin juomatauot, mutta trooppinen keli ei ollut pääsyy TPS:n angstiin. Kotijoukkue hallitsi tapahtumia hienokseltaan avausjaksolla, ja sillä oli muutama kohtuullinen paikka mennä johtoonkin. HJK Klubi 04 ei oikein saanut normaalia pallonhallintaansa rullaamaan, mutta Samuel Anini Jr. onnistui kuitenkin tekemään kamppailun ainoan maalin muutama minuutti ennen taukoa. Toisella puoliajalla TPS yritti saada takaa-ajoa aikaiseksi, mutta tulostaululle asti yritykset eivät riittäneet. Turkulaiset eivät saaneet missään vaiheessa klubilaisia erityisen suureen ahdinkoon.

Voiton seurauksena nollanelonen nousi sarjassa pykälän ylöspäin ohi JIPON. Joukkueen sijoitus on nyt 10. Yläpuolella ovat kuitenkin samoissa pisteissä entiset Veikkausliigaseurat TPS ja RoPS, joilla on hiukan parempi maaliero. TPS:n tilanne on huolestuttava. Seura lähti kauteen hakemaan nousua ensi vuoden 100-vuotisjuhlan kunniaksi. Tällä hetkellä tuo tavoite näyttää jäävän haaveeksi, kun joukkue ei ole voittanut kotikentällään vielä kertaakaan.

HJK Klubi 04:n kauden toinen vierasvoitto tuli seuraavanlaisella kokoonpanolla. Veikkausliigajoukkueen ryhmästä oli sunnuntaina mukana neljä; toppari Matti Peltola, oikea laita Casper Terho, oikea puolustaja Kevin Kouassivi-Benissan sekä kärjessä Veikkausliigassa uransa avausmaalit jo tehnyt Anthony Olusanya. Maalivahti Elmo Henrikssonin edessä puolustuslinjan toppariparina olivat Didí ja Peltola. Laitapuolustajina aloittivat Juho Lehtiranta vasemmalla ja Kouassivi-Benissan oikealla. Keskikentän kolmikko oli Denis CukiciTommi Jäntti sekä Saku Heiskanen, joka oli myös joukkueen kapteeni. Joukkueen ylimmän oksan muodostivat Samuel Anini Jr. vasemmalla sekä Terho ja Olusanya.

Kamppailu alkoi vauhdikkaasti. Heti ensimmäisellä minuutilla HJK Klubi 04 pelasi oikealta laadukkaan hyökkäyksen, jossa pallo liikkui dynaamisesti mieheltä miehelle. Peliväline ajautui lopulta Casper Terholle, joka tapansa mukaan leikkasi sisään TPS:n rangaistusalueelle. Terho haki vetopaikkaa vaaralliselle vasemmalle jalalleen, kun hänet kaadettiin. Klubipelaajat vaativat rangaistuspotkua, mutta päätuomari Daniel Enqvist ei nähnyt tilanteessa rikettä.

Peli aaltoili alussa puolelta toiselle. Näin myös kotijoukkue sai nopeasti ensimmäisen paikkansa: kolmannella minuutilla Albijon Muzaci pääsi nollanelosen keskikentän pallonmenetyksen jälkeen laukomaan vajaasta 20 metristä, mutta Elmo Henriksson torjui puolivaarallisen vedon. Miltei heti perään nollaneloselle oli avautumassa huippupaikka, kun Casper Terho oli pääsemässä yksi läpi. TPS-vahti Jere Koponen kuitenkin luki tilanteen hyvin ja ehti rohkealla ulostulollaan taklata Terhoa ennen kuin tämä sai pelivälineen haltuunsa. Taklaus oli kuitenkin sen verran raju, että siinä oli jopa ulosajon mahdollisuus, koska Koponen oli alin pelaaja. Enqvist kuitenkin antoi pelin jatkua ilman vihellystä.

21. minuutilla TPS:n vasen laita Oskari Jakonen oli päästä murtautumaan vastahyökkäyksestä boksin sisällä vetopaikkaan, mutta viime hetkellä Didí sai tökättyä pallon kulmaksi. Viitisen minuuttia myöhemmin samalla miehellä oli vielä vaarallisempi paikka. Juomatauon jälkeen peliä jatkettiin vasemmalta nollanelosen sivurajaheitolla. Tilanne pelattiin huonosti, ja TPS riisti pallon välittömästi. Näin Albijon Muzaci pääsi etenemään kohti Klubin rangaistusalueetta; ovela syöttö löysi Jakosen, jonka terävä veto reilusta 10 metristä pamahti takatolppaan. Tämä oli muutenkin kotijoukkueen ehkä paras jakso pelissä. Nollanelosella oli näkyvissä pientä hermostumista, mistä seurasi mm. Kevin Kouassivi-Benissanin turha varoitus pelin viivyttämisestä.

Vierasjoukkue ei ollut sillassa, eikä isännilläkään ollut Jakosen tolpan veroista toista paikkaa, muutama vaarallinen keskitys ja kulmapotku kuitenkin. Näin maaliton taukotulos näytti todennäköiseltä. 42. minuutilla TPS-puolustus antoi kuitenkin pahan harhasyötön. Samuel Anini Jr. katkaisi poikkisyötön noin 35 metriä TPS-maalista. Anini lähti räväkkään kuljetukseen kohti vastustajan veräjää. Hänellä oli tukena 2v2-tilanteessa myös Anthony Olusanya. Anini päätti kuitenkin laukoa itse; terävä veto otti vielä ikävän kimmokkeen Rasmus Holmasta ja leijui vastustamattomasti yli TPS-vahti Koposen. Muutama minuutti myöhemmin vierailla oli mahdollisuus ottaa jo kahden maalin johto. Jälleen kimmoke meinasi kohtua TPS:lle kohtalokkaaksi; nyt Kevin Kouassivi-Benissanin napakka keskitys muutti suuntaa Juri Kinnusesta ja osui ylärimaan. Näin kotijoukkueen onneksi Aninin hieno osuma jäi avausjakson viimeiseksi tilastotapahtumaksi.

Kumpikaan joukkue ei tehnyt vaihtoja tauolla. Jostain syystä TPS ei tullut pukukopista kentälle kovinkaan aggressiivisesti. Ensimmäiset 15 minuuttia olivat pikemminkin vierasjoukkueen pallonhallintaa. Nollanelosella oli myös muutama puolittainen paikka, joista ehkä vaarallisen tuli 48. minuutilla Saku Heiskasen päästyä kokeilemaan vaarallista vasenta jalkaansa. Veto suuntautui kuitenkin liikaa kohti Koposta.

Noin tunnin kohdalla turkulaiset saivat kuin varkain pari vaarallista mahdollisuutta. Ensiksi 63. minuutilla muuten hyvin pelannut toppari Didí antoi pahan harhasyötön omalla alueella. Klubi-puolustus kuitenkin reagoi tilanteeseen nopeasti ja esti laukaisuyritykset. Tilanteesta seurannut kulmapotku oli kuitenkin vaarallinen, mutta Henriksson oli valppaana ja sai torjuttua pallon uudelleen päädystä yli.

Päävalmentaja Mika Väyrynen teki ensimmäisen vaihtonsa 70. minuutilla, kun Chris James tuli sisään keskikentälle Denis Cukicin tilalle. 10 minuuttia myöhemmin tullut toinen vaihto kohdistui sekin keskikentälle, kun Johannes Kytilä korvasi Tommi Jäntin. Viimeisen 20 minuutin aikana TPS sai aikaan muutaman tasoitusmahdollisuuden: 72. minuutilla Albijon Muzaci laukoi terävästi reilusta 20 metristä, mutta Henrikssonin epäortodoksinen polvitorjunta esti tasoituksen. Pari minuuttia myöhemmin TPS:n englantilaisvahvistuksen Sonny Hiltonin keskitys otti pahan kimmokkeen, mutta jälleen Henriksson sai kroppansa eteen. Kotijoukkueen viimeinen hyvä tilanne tuli, kun ylös noussut TPS-toppari Rasmus Holma pääsi puskemaan pitkästä keskikentän vapaapotkusta vajaat 10 minuuttia ennen loppua. Yritys suuntautui kuitenkin ohi.

Näin ottelun viimeiset tilastotapahtumat olivat nollanelosen vaihtoja ja varoituksia. Väyrynen vaihtoi viimeisiksi minuuteiksi kentälle Agon Sadikun ja Robbie Azodon, jotka tulivat Samuel Anini Jr:n ja Anthony Olusanyan tilalle. Lopussa Saku Heiskanen ja Casper Terho saivat vielä katsoa keltaista korttia, Heiskanen protestoinnista ja Terholle sääntöjen vastaisesta taklauksesta. Nämä olivat TPS:lle kuitenkin laiha lohtu, kun loppunumeroiksi jäivät 0-1.

Ymmärrettävästi TPS-leirissä ei oltu ottelun jälkeen tyytyväisiä. Päävalmentaja, maajoukkuelegenda Jonatan Johansson tuskaili joukkueensa otteita TPS:n nettisivuilla.

– Ei näitä pelejä voiteta, kun ei tehdä maaleja, se nyt on ihan selvä. Me kärsitään kaiken lisäksi pienistä virheistä. Nyt tuli yksi virhe, ja koko peli ratkesi lopulta siihen. Sen jälkeen menee vähän itseluottamus, ja siihen päälle myös muoto kentällä. Meillä ei ole kentällä tällä hetkellä sellaista pelaajaa, joka pystyisi tekemään maalin. Silloin yksi virhe riittää ratkaisemaan pelin. Joukkue sai luotua ihan hyviä paikkoja, ja meillä oli ihan hyviä erikoistilanteitakin, mutta ei sitä maalia.

Johansson kuitenkin antoi vastustajalle ja sen valmennukselle kiitoksen.

– Klubi 04 sai sen maalin ja taisteli sen jälkeen, kaikki kunnia heille voitosta. Klubi on tässä sarjassa erilainen joukkue kuin muut, ja se johtuu heidän asemastaan joukkueena. HJK Klubi 04 on nuori ja hyvin valmennettu joukkue.

Päävalmentaja Mika Väyrysen tunnelmat olivat luonnollisesti erilaiset kuin entisen A-maajoukkuepelikaverin. Voitosta huolimatta Väyrynen piti peliä työläänä.

– Hyökkäyspelissä ottelu oli yksi kauden vaikeimmista. TPS teki prässillään avaamisen usein hankalaksi, mutta paremmilla valinnoilla olisi ollut mahdollisuus löytää vapaa pelaaja prässin takaa useammin.

– Puolustuspelissämme oli paljonkin hyvää. Toki vastustaja saa aina pari tonttia, mutta hyökätessä tasapainomme oli parempi kuin edellisessä pelissä. Näin valmius puolustaa tilanteenvaihdoissa oli huomattavasti parempi kuin Gnistan-kamppailussa.

– Pelaajille hatunnosto isosta duunista ja meille ei niin tyypillisellä tavalla otetusta voitosta, Väyrynen kiitti lopuksi joukkuettaan.

HJK Klubi 04:n seuraavaa ottelu on sunnuntaina 4.7. klo 18.30 Bolt Arenalla Vaasan Palloseuraa vastaan.

TPS vs HJK Klubi 04 0-1 (0-1)

42. Samuel Anini Jr.

HJK Klubi 04:n kokoonpano: Henriksson – Lehtiranta, Peltola, Didí, Kouassivi-Benissan – Heiskanen (k.), Jäntti (81. Kytilä), Cukici (70. James) – Anini Jr. (89. Azodo), Terho, Olusanya (89. Sadiku)