HJK Klubi 04 nousi Ykköseen!

HJK Klubi 04 sinetöi sarjanousunsa Kakkosen B-lohkosta Ykköseen voittamalla lauantaina Bolt Arenalla FC Espoon.

HJK Klubi 04. Photo: © Jussi Eskola
HJK Klubi 04 juhlii nousua Ykköseen!

Juttua on päivitetty 19.10.2020 14:00

HJK Klubi 04 vs FC Espoo 3–2

Tappiottomana koko kauden Kakkosen B-lohkoa pelannut HJK Klubi 04 jatkoi menestyksellisiä otteitaan myös lauantaina Bolt Arenalla FC Espoota vastaan. Putoamista vastaan taistelevat espoolaiset antoivat isäntäjoukkueelle erinomaisen vastuksen, mutta joutuivat poistumaan kentältä 2–3-tappion kärsineenä. Kotijoukkueen maalintekijät olivat Samuel Anini Jr., Kai Meriluoto ja Nooa Laine. Meriluodolle osuma oli kauden 14., millä lukemalla hän johtaa sarjan maalintekijätilastoa.

HJK Klubi 04 nousee nyt neljännen kerran historiansa aikana maan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle. Merkittävää ei ole ainoastaan tämä hieno saavutus, vaan myös se tapa, jolla tähän menestykseen yllettiin. Nollaneloset ovat nyt pelanneet 15 peliä ja ovat voittaneet niistä 14. Voitto FC Espoosta oli joukkueen 13. peräkkäinen täysi pistepotti. HJK Klubi 04 on Suomen ainoa joukkue kolmella ylimmällä miesten sarjatasolla, joka on edelleen tappioton.

Kamppailun lähtötilanne oli se, että 40 pisteellä Kakkosen B-lohkoa johtanut HJK Klubi 04 tarvitsi ainoastaan yhden pisteen viimeisistä kolmesta pelistään varmistaakseen nousun Ykköseen. Toisena ollut Ilves/2 oli yhdeksän pisteen takana ja huomattavasti heikommalla maalierolla. Jännittävä tilanne kuitenkin laukesi jo ennen peliä, kun kaksi tuntia ennen nollanelosen peliä alkaneessa kamppailussa Ilves/2 kärsi 0-1 tappion sarjasta jo varmuudella putoavalle Pallo-Iiroille.

Puolipilvinen sää ja noin 10 asteen lämpö muodostivat hyvät olosuhteet pelaamiselle. HJK Klubi 04:n kokoonpano oli viime peleistä tuttu. Maalissa Mathias Ahlblad, puolustuslinjassa pelasivat oikealta Kalle WalliusÍtaloVäinö Vehkonen ja Rico Finnäs. Keskikentän pohjalla aloitti normaaliin tapaan Chris James, jonka yläpuolella operoivat Saku Heiskanen ja Adam Markhiyev. Laitapelaajina aloittivat Samuel Anini jr. sekä Nooa Laine. Sarjan maalintekijäpörssiä 13 maalillaan johtanut Kai Meriluoto oli itseoikeutetusti kärjessä.

Ensimmäinen puoliaika

Sarjapaikastaan taistellut vierasjoukkue tuli latautuneena kentälle. On tietysti ”kyökkipsykologiaa” arvuutella, miten paljon isäntäjoukkueen pelaajiin vaikutti tieto sarjavoiton varmistumisesta jo ennen peliä. Joka tapauksessa nollanelosen pelaajat eivät olleet normaalin energisiä alkuvihellyksen kuuluttua. Ottelun ensimmäinen vaarallinen hyökkäys johti heti avausmaaliin: kolmannella minuutilla FC Espoon oikea laita Matias Sorvali eteni omalla kaistallaan ja antoi pitkän keskityksen kohti isäntäjoukkueen maalin takakulmaa. Jostain syystä HJK-vahti Mathias Ahlblad ei saanut palloa käsiinsä vaan ”sylki” pelivälineen 6–7 metriin, josta FC Espoon Antoine Lemarie sijoitti pallon varmasti takakulmaan ohi tolpan vieressä seisoneen Väinö Vehkosen. 0-1.

Avausosuman jälkeen isännät pääsivät hiukan paremmin peliin sisään, mutta mitään huippuvaarallisia tilanteita raitapaidoilla ei kuitenkaan ollut. Joukkueen pirtein oli tässä vaiheessa Samuel Anini jr., jonka laukaus 17 metristä otti puolustajasta kimmokkeen ja meni etukulmasta ohi. Hiukan myöhemmin Anini oli pääsemässä yksin läpi, mutta FC Espoon toppari Joel Lahtinen repi hänet kumoon.  Päätuomari Lassi Matilainen rankaisi Lahtista teosta varoituksella, mutta ulosajokaan ei olisi ollut kohtuuton tuomio.

Puoli minuuttia myöhemmin nollanelonen oli jo kahden maalin tappioasemassa: pallo pelattiin vaarattomassa tilanteessa alaspäin Ahlbladille, jolle tuli epätyypillinen virhe. Hän syötti pallon suoraan Oliver Günesin jalkaan miltei samaan paikkaan kuin ensimmäisessä maalissa. Günesillä oli helppo työ siirtää vierasjoukkue avopaikasta kahden maalin etumatkalle. Tilanne oli nollaneloselle outo; joukkue on ollut koko kauden aikana tappiolla ainoastaan kolme kertaa ja kaksi maalia häviöllä ennen tätä ainoastaan kerran, 1-3 vieraissa Atlantis FC:tä vastaan heinäkuun alussa. Silloin nollanelonen nousi hienoon 4-3 voittoon muun muassa Kai Meriluodon hattutempun ansiosta.

Kotijoukkue ei hankalasta tilanteesta alistunut, mutta ei myöskään saanut mitään valtavaa takaa-ajovaihdetta päälle. Tietynlainen tuskastuneisuus näkyi ehkä Chris Jamesin reilun puolen tunnin kohdalla ottamassa varoituksessa. Isännät nousivat kuitenkin tasoihin kuin varkain kahdella hienolla maalilla. 36. minuutilla Anini Jr. sai upean pitkän syötön ilmassa Adam Markhiyeviltä. Anini otti pallon pehmeästi haltuunsa ja lähti kuljettamaan kohti vierasjoukkueen puolustuslinjaa. Tultuaan FC Espoon rangaistualueen rajan tuntumaan hän yllättäen laukoi tarkan sijoituksen kahden espoolaisen puolustajan välistä aivan maalin takakulmaan ohi voimattoman maalivahti Otso Linnaksen. Yksi kauden hienoimmista maaleista ja Aninille kauden neljäs täysosuma. Tasoitus tuli neljä minuuttia myöhemmin. Vasen puolustaja Rico Finnäs antoi oivan syötön noin 35 metristä topparin ja puolustajan väliin pystyjuoksun tehneelle Kai Meriluodolle. Tälle syntyi boksin sisällä FC Espoon puolustajan kanssa 1v1-tilanne, josta Meriluoto sai jalkansa vapaaksi ja sijoitti pallon vuorenvarmasti ohi Linnaksen. Tauolle mentiin 2-2 tasatilanteessa.

Toinen puoliaika

Isäntäjoukkue teki toiselle puoliajalle yhden vaihdon; Kalle Walliuksen tilalle tuli Arttu Eerola oikeaksi puolustajaksi. Toinen jakso alkoi paljon paremmin kuin ensimmäinen. Isäntien syöttöpeli oli varmempaa, ja pallonhallinta oli suhteellisen selvästi raitapaidoilla. Varsinkin Saku Heiskasen aisoissa pitäminen tuotti vieraille vaikeuksia, ja nämä joutuivat toistuvasti rikkomaan häntä. 54. minuutilla Ahmed Abdulkadir Said sai tästä aiheellisesti varoituksen.

Isäntien potentiaalisesti parhaat tilanteet tulivat erilaisista erikoistilanteista, mutta tällä kertaa osoite esimerkiksi vapaapotkuissa oli heikko. Reilun tunnin kohdalla päävalmentaja Joonas Rantanen vaihtoi Kai Meriluodon tilalle Casper Terhon. Ilmeisesti Meriluotoa säästettiin seuraavan päivän Veikkausliigan derbyyn, sillä hän oli HJK vs HIFK ottelussa penkillä. 77. minuutilla puolestaan pitkästä loukkaantumisesta tervehtynyt Johannes Yli-Kokko tuli Chris Jamesin tilalle ja Denis Cukici korvasi Adam Markhiyevin.

Vaikka isännät olivat toisella puoliajalla hallitsevia, toisen jakson vaarallisin paikka ennen voittomaalia tuli FC Espoolle. Chris James menetti pallon vaarattoman näköisessä tilanteessa sivurajan jälkeen noin 30 metrissä. Pallo pelattiin nopeasti vaihdosta sisään tulleelle FC Espoon hyökkääjälle Mustafa Beyaialle, joka pääsi yksin läpi Mathias Ahlbladia vastaan. Beyaian yritys etualanurkkaan 6 metristä oli ihan hyvä, mutta Ahlblad vastasi siihen maailmanluokan jalkatorjunnalla.

Tämän jälkeen vastaavia huippupaikkoja ei enää ollut kummallakaan joukkueella. Juho Lehtiranta tuli vielä kentälle kamppailun viimeisiksi viideksi minuutiksi Rico Finnäsin tilalle. Ottelu näytti jo päättyvän tasatulokseen, mutta lisäajalla tapahtui. Isännät pelasivat pitkän, laadukkaan pallonhallintajakson, jonka aikana peliväline kiersi ympäri kenttää. Lopulta Denis Cukici sai pallon keskialueella, noin 40 metriä FC Espoon maalista. Cukici antoi pitkän laadukkaan pystysyötön ilmassa vastustajan rangaistuspotkualueen sisään, jonne oli nousemassa Casper Terho. Syöttö oli jäämässä FC Espoon puolustuslinjaan, mutta Terho rynnisti röyhkeästi ensimmäiseksi paikalle ja pudotti pallon rinnallaan taaksepäin 15 metriin Nooa Laineelle, joka veti vastapalloon unelmalaukauksen FC Espoon maalin yläkulmaan. Koko isäntäjoukkueen penkki ryntäsi kentälle muun joukkueen seuraksi juhlimaan osumaa, joka jäi ottelun viimeiseksi.

Epävirallinen pyttykerho ei haluaisi olla tunnelman pilaaja historiallisen voiton jälkeen. Rehellisyyden nimissä on kuitenkin todettava, että lauantain peli ei kuulunut nollanelosen upean kauden parhaimpiin kamppailuihin. Silti koko joukkueelle on annettava tunnustus sinnikkäästä noususta 0–2-tappioasemasta. Pyttykerhon maininnat tällä kertaa dynaamisesti esiintyneelle ja maalin tehneelle Samuel Anini Jr:lle sekä avausjakson harmillisista virheistä itsensä koonneelle maalivahti Mathias Ahlblad, joka kruunasi pelinsä toisen jakson ”Match winning” -torjunnalla.

Urhoollisesti taistelleelle vierasjoukkueelle tulos oli karu. Joukkue oli ennen peliä putoamisviivan alapuolella, neljä pistettä viimeistä säilyjää FC Jazzia takana. Tappion myötä sarjassa säilyminen ei ole enää espoolaisten omissa käsissä.

Päävalmentaja Joonas Rantanen oli luonnollisesti sarjavoiton ratkettua ylpeä pelaajistaan. Hän halusi myös arvioida enemmän koko kautta kuin juuri päättynyttä ottelua.

– Me emme saaneet tähän peliin hyvää alkua. FC Espoo tuli otteluun hyvin sisään, ja me emme olleet riittävän valmiita. Silti me teimme taas todella hienot maalit, joiden avulla me nousimme tasoihin. Toisella jaksolla pelimme parani; siinä on pakko nostaa esiin Ahlbladin huippupelastus. Loppu oli sitten jo Hollywood-kamaa.

– On kuitenkin muistettava, että tämä oli meidän 13. peräkkäinen tappioton ottelumme. Se ei ole sattumaa. Vaikka kausi ei ole vielä ohi, haluan jo tässä kiittää pelaajiamme fantastisesta sitoutumisesta kauden aikana. Samoin haluan kiittää valmennusryhmäämme, jonka kanssa on ollut ilo tehdä töitä joka päivä, Rantanen lopettaa.

HJK Klubi 04 vs FC Espoo 3–2 (2–2)

8’ Lemaire 0-1