HJK Klubi 04 otti kotivoiton

HJK Klubi 04 pelasi toisen peräkkäisen tappiottoman ottelunsa, kun raitapaidat kukistivat lauantaina Bolt Arenalla Atlantis FC:n harjoitusottelussa 2-0 (2-0).

HJK Klubi 04. Photo: © Mira Lönnqvist

HJK Klubi 04 vs Atlantis FC 2-0

Bolt Arenalla oli kiireinen päivä, koska stadionilla valmistauduttiin illan Suomen Cupin välierään HJK:n ja FC Interin välillä myöhemmin illalla. Tämän vuoksi HJK Klubi 04 joutui aloittamaan oman pelinsä jo klo 12. Suomalainen kevätsää näytti arvaamattomuutensa; ennen peliä satoi lunta, ottelun päätyttyä kaunis auringonpaiste hymyili säteillään pilviverhon välistä.

Ottelu päätti pari putkea; viisi peräkkäistä voitotonta peliä ja viisi ilman tehtyä maalia. Kun viikko sitten pisteet jaettiin 0-0 maaliluvuin NJS:ää vastaan, niin nyt tuli toinen peräkkäinen tappioton peli. Samalla nollanelonen piti oman päänsä puhtaana toisen kerran peräkkäinen.

Isäntäjoukkueen voitto oli ansaittu. Numerot kuvaavat tapahtumia aika hyvin, mutta nollanelosen kolmas maali oli ehkä lähempänä kuin Atlantiksen kavennus. Varsinkin avauspuoliaika oli kotijoukkueelta ehjä ja tasapainoinen esitys. Yksi erikoispiirre tapahtumasta on pakko mainita. Koska kyseessä oli harjoitusottelu, vaihtoja ei ollut rajattu. Tämän mahdollisuuden molemmat joukkueet myös hyödynsivät. Noin 2/3 kaikista kenttäpelaajista vaihdettiin; HJK Klubi 04:n avauskokoonpanosta ainoastaan toppari Matti Peltola pelasi koko ottelun.

HJK Klubi 04:n maalivahtina pelasi tällä kertaa Matias Niemelä. Hänen edessään puolustuslinjan muodostivat oikealta Kalle Wallius, Matti Peltola, Johannes Kytilä ja Rico Finnäs. Keskikentän kolmikko oli nyt DidíSaku Heiskanen ja Tommi Jäntti. Vasemmalla laidalla oli tuttuun tapaan Samuel Anini Jr., oikealla Logan Rogerson. Kärjessä avasi Agon Sadiku

Ottelu alkoi varovaisen tunnustelevasti. Saku Heiskanen pääsi viiden minuutin kohdalla laukomaan 20 metristä, mutta laukaus ja voimattomaksi ja suuntautui päin Atlantis-vahti Sammy Ndjockia. Heti seuraavalla minuutilla isännät siirtyivät kuitenkin johtoon. Keskialueen riistosta Agon Sadiku syötti oivasti pystyyn liikkuneelle Samuel Anini Jr:ille, joka sijoitti varmasti ensimmäisellä kosketuksella ohi Ndjockin.

Tämän jälkeen nollanelosella oli parikin paikkaa lisätä johtoaan. Ensiksi parivaljakko Sadiku-Anini pelasi uudestaan hyvin yhteen, mutta viimeinen määrätietoisuus puuttui. Seuraavaksi Logan Rogerson pääsi oikealta hyvin sisään ja syötti takaviistoon Saku Heiskaselle, joka ei kuitenkaan saanut jalkaansa vapaaksi.

Reilun 10 minuutin jälkeen nollanelosella oli hiukan heikompi jakso, kun vieraat nostivat prässiään. Kotijoukkueelle tuli joitakin helpohkoja pallonmenetyksiä omassa avaamisessaan. Tähän jaksoon osui myös Atlantiksen ensimmäisen puoliajan paras maalintekopaikka: 17. minuutilla isännät puolustivat hiukan löysästi, ja Atlantis sai 2v2-hyökkäyksen, jonka seurauksena Atlantis-hyökkääjä pääsi laukomaan. Matias Niemelä ehti kuitenkin ripeästi laukauksen eteen.

Tämän jälkeen vierailla ei enää ollut yhtään selkeää tekopaikka avausjaksolla. Nollanelosen peli sen sijaan oli hyvin tasapainossa. Joukkue piti palloa ja onnistui liikuttamaan Atlantiksen ryhmitystä taitavasti. Tämä johti säännöllisin välein myös tilanteisiin vierasjoukkueen maalilla: 28. minuutilla Anini ja Finnäs pelasivat kauniisti yhteen vasemmalla laidalla. Finnäs keskitti takatolpalle, mutta maalin eteen leikannut Logan Rogerson ei aivan ylettynyt pääpalloon. Reilu viisi minuuttia myöhemmin Anini ja Tommi Jäntti pelasivat nokkelan kombinaation vierasjoukkueen rangaistusalueen tuntumassa. Pallo tuli Jäntille, jolla tuntui olevan boksin sisällä jo laukaisupaikka, mutta tämä syötti vielä takaisin vauhdissa olleelle Aninille. Tämä kaadettiin, mutta varmasti ottelua johtanut päätuomari Juuso Vuorinen ei nähnyt tilanteessa rikettä. Vaikka tilanteita oli tämänkin jälkeen, seuraava tilastomerkintä oli Matti Peltolan varoitus, kun hän myöhästyi keskialueen aggressiivisessa taklauksessa.

Aivan puoliajan lopussa isännät siirtyvät kahden maalin johtoon: Saku Heiskanen antoi pitkän pystysyötön, jonka Atlantis-maalivahti Sammy Ndjock arvioi pahasti väärin. Hän tuli vastaan rangaistusalueen ulkopuolelle katkaisemaan korkeaa syöttöä. Logan Rogerson ehti kuitenkin päineen väliin, ja niin Agon Sadikulla oli helppo työ viimeistellä Rogersonin liippauksesta 20-lukemat tyhjään maaliin.

Isäntäjoukkue ei tehnyt tauolla vaihtoja. Pelin kulku jatkui samalla teemalla kuin avausjaksolla; isännät pitivät palloa, Atlantis yritti hakea kavennusta vastaiskuilla. Ensimmäinen kohtuullinen tilanne tuli vajaan viiden minuutin pelin jälkeen, kun Anini kaadettiin vasemmalla laidalla noin 13 metriä päätyrajasta. Tuomitusta sivuvaparista Tommi Jäntti lähetti hyvän yläsivukierteisen pallon, joka ”laskeutui” Atlantis-maalin katolle takakulman tienoille. Aninilla oli hetki myöhemmin samankaltainen roikotusyritys, mutta sekään ei johtanut haluttuun lopputulokseen.

Vajaan tunnin kohdalla päävalmentaja Mika Väyrynen aloitti lauantain vaihtoruletin. Keskikentältä vaihtopenkin suuntaan tallustivat Saku Heiskanen ja Didí, laidasta Logan Rogerson ja kärjestä tehokkaan 1+1 päiväpuhteen tehnyt Agon Sadiku. Uusina miehinä keskikentälle tulivat Denis Cukici ja Liam Möller, laitaan pinkaisi Daniel Rökman ja kärkeen maalia metsästämään Kai Meriluoto.

Kun myös vierasjoukkue hyödynsi aktiivisesti vaihtomahdollisuuttaan, kentällä oli vähitellen kaksi miltei kokonaan uutta joukkuetta. Tämä näkyi myös jossain määrin pelin laadussa, joka laski molemmin puolin; helppoja harhasyöttöjä ja outoja väärinymmärryksiä. Kun kamppailua oli jäljellä noin puoli tuntia, Väyrynen nokitti edellisestä vaihtotilanteesta vielä yhdellä ja vaihtoi 5 pelaajaa. Molemmat puolustajat tulivat ulos; Kalle Walliuksen tilalle tuli Juho Lehtiranta ja Rico Finnäsin paikalle Denis Silverio. Toppari Johannes Kytilä sai tehdä tilaa Rony Janssonille, yhden maalin isä Samuel Anini Jr. Henri Salomaalle ja Tommi Jäntti Anton Aaltoselle. Näin toppari Matti Peltola jäi ainoaksi nollanelosen avauskokoonpanon pelaajaksi, joka pysyi kentällä.

Nyt vaihdot eivät sekoittaneet isäntien peliä yhtä paljon kuin 10 minuuttia aikaisemmin. Nollanelosella oli viimeisen vartin aikana muutama erinomainen paikka kaunistella lukuja. Joukkue pääsi etenemään molemmilta laidoilta hyvin rangaistusalueelle, ja varsinkin Rökman oli tapansa mukaan energinen. 72. minuutilla hän antoi erinomaisen matalan keskityksen keskellä parhaalla maalintekosektorilla olleelle Kai Meriluodolle, mutta tämän ohjaus meni hiuksenhienosti maalin ohi. Pari minuuttia ennen loppua Meriluoto pääsi yrittämään miltei samasta paikasta uudelleen, mutta nyt Atlantis-puolustus ehti väliin. Viimeinen mahdollisuus saada nimensä maalintekijätilastoon siunaantui Anton Aaltoselle, jonka laukaus keskeltä 20 metristä suuntautui kuitenkin yli maalin.

Ottelun yleisilme oli kotijoukkueen näkökulmasta ehdottomasti myönteinen. Avausjakso oli kaikkiaan tasalaatuisempi ja parempi, mutta nollanelosen voitto ei ollut missään vaiheessa uhattuna. Näin päävalmentaja Mika Väyrysen analyysissä korostuivat myönteiset asiat.

– Otimme voiton, teimme kaksi maalia ja pidimme oman päämme puhtaana. Kokonaisuus oli siis isossa kuvassa hyvä. Ensimmäinen jakso oli toki hiukan parempi, ja jos jonkun rakentava kriittisen korjauskohdan mainitsisi, niin tilanneprässitilanteissa meidän pitäisi olla vielä aggressiivisempia.

HJK Klubi 04 kohtaa seuraavaksi viikon päästä sunnuntaina 18.4. klo 13.00 Bolt Arenalla FC Honka Akatemian.

HJK Klubi 04 vs Atlantis FC 2-0 (2-0)

6. 1-0 Samuel Anini Jr.
45. 2-0 Agon Sadiku

HJK Klubi 04:n kokoonpano: Niemelä – Wallius (67. Lehtiranta), Peltola, Kytilä (67. Jansson), Finnäs (67. Silverio) – Didí (57. Cukici), Heiskanen (57. Möller), Jäntti (67. Aaltonen) – Rogerson (67. Rökman), Anini Jr. (67. Salomaa), Sadiku (57. Meriluoto)