HJK Klubi 04 otti tärkeän voiton

HJK Klubi 04 kukisti keskiviikkona Bolt Arenalla hyvässä vireessä olevan Vaasan Palloseuran niukasti mutta ansaitusti 1-0.

Samuel Anini jr - HJK Klubi 04. Photo: © Mira Lönnqvist

HJK Klubi 04 vs VPS 1-0

Syksyisissä olosuhteissa käyty kamppailu oli laadukas Ykkösen ottelu. Vaikka rajut sadekuurot olivat kastelleet Bolt Arenan kentän jo ennen pelin alkua, molemmat joukkueet pystyivät laadukkaaseen syöttöpeliin. Ensimmäinen puoliaika oli tasainen, ja vierailla oli jopa ehkä muutama vaarallisempi maalintekopaikka. Tauolta kentälle tuli kauden taistelutahtoisin nollanelonen. Kun Samuel Anini Jr. vei vajaan tunnin kohdalla kotijoukkueen läpiajosta johtoon, maalin etumatkan puolustaminen pallonhallinnalla oli kauden parasta nähtävää. Nollanelosen toinen maali oli lähempänä kuin vieraiden tasoitus.

Voiton ansiosta nollanelonen nousi Ykkösen sarjataulukossa pykälän ylöspäin JIPON ohi toiseksi viimeiseksi. VPS puolestaan säilytti sarjataulukossa toisen sijansa, joukkue on tosin vain pisteen edellä EIF:ää ja Jaroa.

HJK Klubi 04:n kokoonpanossa oli yksi uusi pelaaja. Viikolla hankittu toppari Patrick Raitanen oli heti avauksessa. Vuonna 2001 syntynyt Raitanen on edustanut mm. Liverpoolin junioriakatemiaa, Hollannin pääsarjassa pelaavaa Fortuna Sittardia sekä Italian Serie B:n SPAL Ferraraa. Maalissa avasi tutusti Elmo Henriksson. Raitasen topparipari oli Baba Mensah, vasempana puolustajana aloitti Marcello Beuker ja Kalle Wallius oikeana. Keskikentän kolmikko oli DidíTommi Jäntti sekä Saku Heiskanen, joka oli myös joukkueen kapteeni. Vasemmalla laidalla kirmasi joukkueen kauden paras maalintekijä Samuel Anini Jr., oikealla Casper Terho sekä kärjessä Kai Meriluoto.

Ensimmäinen puoliaika

Ottelun ensimmäiset minuutin mentiin täydellisesti kotijoukkueen hallinnassa, mutta ilman vaarallisia tilanteita. VPS pääsi kuitenkin nopeasti pelin rytmiin mukaan ja pystyi myös heti luomaan painetta nollanelosen puolustukselle. 8. minuutilla vaasalaiset pelasivat suoraviivaisen mutta kauniin hyökkäyksen; toppari Samuel Lindeman antoi kärkeen Klubin boksin reunalle pitkän pystysyötön Kalle Multaselle, joka pudotti pelivälineen hallitusti päällään taaksepäin Sebastian Strandvallille. Tämä pääsi laukomaan vapaasti 17 metristä; kova laukaus suuntautui kuitenkin kotijoukkueen onneksi niukasti takatolpan ohi. Muutama minuutti myöhemmin Aleksi Pahkasalo syötti vaarallisesti maalin eteen Luqman Kassimille, mutta Baba Mensah blokkasi tämän vedon erinomaisesti.

Kotijoukkueen ensimmäinen vaarallinen tilanne tuli vasta 19. minuutilla. Laadukkaan pitkän hyökkäyksen päätteeksiMarcello Beuker onnistui murtautumaan vasemmalta VPS-boksin sisään ja syöttämään pallon Kai Meriluodolle. Tämä oli kuitenkin liian monen vaasalaisen ympäröimänä, ja niin tilanne kuivui kokoon. Vajaan puolen tunnin kohdalla Kalle Wallius pääsi keskittämään vaarallisesti, mutta VPS-puolustus sai torjuttua tilanteen kulmaksi. Kulman jälkitilanteesta Saku Heiskanen pääsi vetämään hyvältä sektorilta 15 metristä, mutta napakka vasemman jalan laukaus suuntautui hiukan yli Tuomas Pöyhösen vartioiman maalin.

Avausjakson puolivälin jälkeen peli aaltoili melko tasaisesti. Kotijoukkueen parhaat paikat avautuivat molemmat Saku Heiskaselle. Ensiksi hyökkäysorientoitunut keskikenttäpelaaja pääsi 28. minuutilla laukomaan vaarallisesti kulman jälkitilanteesta boksin sisältä. Valitettavasti veto meni hiukan yli Tuomas Pöyhösen vartioiman maalin. Vajaa 5 minuuttia ennen taukoa Heiskanen kokeili hiukan kauempaa, mutta nyt valppaana ollut VPS-vahti torjui vedon kulmaksi.

Vierasjoukkueen vaarallisin tilanne tuli vain hetki ennen taukovihellystä erikoistilanteesta. Sebastian Strandvallin antama kulma kiertyi vaarallisesti suoraan kohti maalia ja osui lopulta kotijoukkueen maalin ylärimaan. Marcello Beuker onnistui putsaamaan kentälle ponnahtaneen pallon kauas keskikentälle. Heti tämän jälkeen ottelun erotuomari Mikko Leinovihelsi avausjakson päättyneeksi, ja näin joukkueet marssivat tauolle maalittomassa tasatilanteessa.

Toinen puoliaika

Tauolla kumpikaan joukkue ei vaihtanut. Kotijoukkue aloitti toisen puoliajan pirteästi. Jo jakson kolmannella minuutilla nollaneloselle avautui kamppailun toistaiseksi paras maalintekopaikka. Joukkue pystyi pitämään pallon pitkään vaasalaisten kenttäpuoliskolla. Lopulta Heiskanen ja Meriluoto pelasivat keskellä, vaasalaisten rangaistusalueen reunalla, erittäin kauniin kombinaation. Meriluoto sai pallon vasemmalle jalalleen pilkun kohdalla, mutta laukaus suuntautui metrin ohi VPS-maalin.

Kotijoukkue ei epäonnistumisesta lamaantunut, päinvastoin. Vaarallisia hyökkäyksiä luotiin tasaiseen tahtiin; 50. minuutilla tyylikkäästi läpi ottelun esiintynyt topparidebytantti Patrick Raitanen antoi pitkän pystysyötön, joka vapautti Samuel Aninin miltei läpiajoon; VPS-vahti Tuomas Pöyhönen ehti tilanteeseen nyrkeillään juuri ja juuri. Jatkotilanteesta Terho pääsi kokeilemaan kaukovetoa, mutta Pöyhönen torjui varmasti. Heti seuraavalla minuutilla oli Saku Heiskasen vuoro kokeilla vasuriaan. Tällä kertaa vaasalaisten puolustus pystyi blokkaamaan vedon kulmaksi. 54. minuutilla Casper Terho pääsi murtautumaan vasemmalta laidalta boksin sisään. Reilusta 10 metristä lähtenyt laukaus tuli kuitenkin niin pienestä kulmasta, että Tuomas Pöyhönen onnistui jälleen torjunnassaan.

Mitä pidemmälle peli eteni, sitä rankemmaksi yltyi myös sade. Kotijoukkuetta ankarat olosuhteet eivät kuitenkaan häirinneet; toisen puoliajan ensimmäiset 15 minuuttia olivat miltei täydellistä nollanelosen hallintaa. VPS:n ainoa tilanne oli kuitenkin vaarallinen. 58. minuutilla Mikko Pitkänen antoi pitkän pystysyötön Klubin boksin sisälle. Kalle Multanen tiputti jälleen kerran pallon nätisti 12–13 metriin Aleksi Pahkasalolle. Tämä otti pelivälineen nopeasti haltuunsa ja laukoi terävästi kohti nollanelosen maalia. Onneksi Patrick Raitanen blokkasi vedon maalin edessä uhrautuvasti ja esti todennäköisesti vaasalaisten johtomaalin.

Vaasalaisten epäonnistuminen oli kohtalokas. Raitasen torjunnasta seurasi VPS:n kulmapotku, jonka Sebastian Strandvall lähetti nollanelosen maalin edustalle. Pallo pomppi miltei kotijoukkueen maaliviivalla, jossa Saku Heiskanen pelasti tilanteen. Jatkotilanteessa pelivälineen putsasi pois vaara-alueelta Didí. Pallo tuli korkeassa kaaressa keskiympyrään, jossa vaasalaisten alin pelaaja Jiri Nissisen arvioi tilanteen väärin; hän yritti ottaa pallon rinnallaan haltuun, mutta väliin ehti Samuel Anini Jr., joka karkasi samalla puolesta kentästä yksin läpi. Pöyhönen oli tullut vastaan pilkun kohdalle. Aninilla oli mahdollisuus yrittää kiertää VPS-vahtia, mutta hän päätti sijoittaa 17 metristä. Suoritus oli hallittu, ja peliväline suuntautui tarkasti oikeaan alakulmaan ohi heittäytyvän Pöyhösen.

Pian johtomaalin jälkeen päävalmentaja Mika Väyrynen teki pari vaihtoa; Juho Lehtiranta tuli vasemmaksi puolustajaksi Marcello Beukerin tilalle ja Denis Cukici korvasi Tommi Jäntin. 70. minuutilla Kai Meriluoto puolestaan sai tehdä tilaa Agon Sadikulle. Viimeisiksi 10 minuutiksi kentälle tulivat vielä Chris James ja Väinö Vehkonen. Pukukopin puolelle saivat siirtyä Patrick Raitanen sekä Didí.

Viimeisen puolen tunnin aikana pelin kuva oli selkeä. Kotijoukkue pystyi aivan loppua lukuun ottamatta turvaamaan johtoaan pallonhallinnalla erinomaisesti. Varsinkin vaihdosta sisään tullut Denis Cukici toimi erinomaisena kapellimestarina rytmittäessään peliä keskikentällä. Vieraat eivät saaneet kunnollista kirivaihdetta päälle. Kotijoukkue sen sijaan pystyi tasaisin välein luomaan paikkoja johdon lisäämiseksi. Parhaat tilanteet avautuivat Casper Terholle ja Saku Heiskaselle. Ehkä vaarallisin tilanne tuli pari minuuttia ennen varsinaisen peliajan loppua, kun Agon Sadiku syötti pitkän pallonhallinnan jälkeen pelivälineen Terholle avopaikkaa. Tämän sijoitusyritys 12 metristä suuntautui kuitenkin suoraan päin Pöyhöstä.

Aivan viime minuuteilla VPS onnistui kuitenkin rakentamaan pari vaarallista tilaisuutta. Paras tilanne tuli pelin viimeisestä hyökkäyksestä, kun Jiri Nissinen antoi oikealta pitkän keskityksen nollanelosen boksin sisään takatolpan alueelle. Ylös noussut laitapuolustaja Miika Niemi pääsi puskemaan vapaasti; Niemellä oli kuitenkin niin kova vauhti, että hän ei pystynyt kontrolloimaan puskua, vaan pallo meni karkeasti yli maalin. Varmasti siistin pelin tuominnut päätuomari Mikko Leino vihelsi kuuden lisäminuutin jälkeen ottelun päättyneeksi.

Nollanelosen toinen peräkkäinen kotivoitto innoitti myös epävirallisen pyttykerhon palkintoihin. Vaikka koko joukkue pelasi erinomaisesti, ykköspalkinto menee tällä kertaa hienon debyytin topparina tehneelle Patrick Raitaselle. Kunniamaininnat toisella jaksolla merkittävästi piristyneelle ja voittomaalin viimeistelleelle Samuel Anini Jr:lle sekä Denis Cukicille.

Päävalmentaja Mika Väyrynen kiitti joukkuettaan pelin jälkeen.

– Olen todella tyytyväinen jätkien reaktioon RoPS-tappion jälkeen. Asenne oli erinomainen läpi kamppailun. Meillä on ollut haasteita puolustamisessa matalassa blokissa; nyt se sujui pääsääntöisesti hyvin. Ensimmäisellä puoliajalla meillä oli hiukan vaikeuksia avaamisen kanssa, mutta sekin parani toisella jaksolla.

– Nyt on ensiarvoisen tärkeää, että me pystymme pitämään tämän saman ilmeen parin päivän päästä EIF:ää vastaa, Väyrynen lopetti.

HJK Klubi 04:n seuraava peli on Bolt Arenalla lauantaina 21.8. klo 18.00 EIF:ää vastaan.

HJK Klubi 04. Photo: © Mira Lönnqvist

HJK Klubi 04 vs VPS 1-0 (0-0)

59′ Samuel Anini Jr. 1-0

HJK Klubi 04:n kokoonpano: Henriksson – Beuker (62. Lehtiranta), Mensah, Raitanen (84. Vehkonen), Wallius – Heiskanen (k.), Jäntti (62. Cukici), Didi (84. James) – Anini Jr., Terho, Meriluoto (70. Sadiku)