HJK Klubi 04 otti toisen peräkkäisen voittonsa

HJK Klubi 04 vahvisti Kakkosen B-lohkon kakkostilaansa, kun se kukisti torstaina Bolt Arenalla Ilveksen kakkosjoukkueen 4–1.

Taavi Arminen - HJK Klub 04. Photo: © Mira Lönnqvist
Matias Niemelä torjui Ilveksen rankkarin, ja Taavi Armisen puolustus piti Ilveksen yhdessä maalissa.

HJK Klubi 04 – Ilves/2 4–1 (1–0)

Kauniissa suvisäässä käyty peli oli kahden Veikkausliigaseuran nuorten lupausten vauhdikas ja tilannerikas kamppailu. Suhteellisen tasaisen ensimmäisen puoliajan avaintapahtuma oli kotijoukkueen maalivahdin Matias Niemelän torjuma rangaistuspotku 27. minuutilla. Vaikka vierasjoukkue aloitti toisen puoliajan räväkästi, jälkimmäinen 45 minuuttia mentiin vahvasti kotijoukkueen tahdissa. Voitolla HJK Klubi 04 vahvisti asemaansa Kakkosen B-lohkon kakkosena – nollanelonen on 10 pelin jälkeen pisteen johtavaa Tampere Unitedia jäljessä.

Päävalmentaja Miika Nuutinen kiitti jälleen joukkuettaan.

– Tänään nähtiin melko lailla odotusten mukainen peli kahden pelaavan joukkueen välillä. Ensimmäisellä puoliajalla Ilves pystyi aiheuttamaan meille jonkin verran vaikeuksia varsinkin vastahyökkäyksillään, mutta toinen puoliaika oli meillä hyvin kontrollissa ja ajoittain erittäin hyvää pelaamista.

Ensimmäinen puoliaika

Keltapaitainen vierasjoukkue aloitti kamppailun pirteästi: jo viidennellä minuutilla Ilveksellä oli lyhyen ajan sisään kaksi vaarallista tilannetta. Ensiksi Leo Kyllönen pääsi laukomaan hyvältä sektorilta Klubin rangaistusalueen sisältä, mutta Klubi-puolustus ehti blokkaamaan vedon. Miltei heti perään Rasmus Lehtonen tykitti reilusta 20 metristä vaarallisesti suoraan kuljetuksesta. Terävä veto sujahti vain vähän ohi Niemelän vartioiman maalin.

Kotijoukkue otti johdon ensimmäisestä vaarallisesta paikastaan. Kaius Hardén otti Ilveksen boksin vasemmalla puolella upeasti haltuun vaikean pystysyötön. Sametinpehmeän ensimmäisen kosketuksen jälkeen hän syötti hallitusti takaviistoon Aaro Toivoselle, joka veti vastapallon terävästi ohi Ilves-vahti Eetu Huuhtasen.

Viisi minuuttia myöhemmin vierasjoukkueelle tarjoutui oiva paikka tasoittaa ottelu. Ilveksen Max Minkkinen sai syötön HJK:n rangaistusalueen vasempaan reunaan. Hän ei ollut kuitenkaan huippuvaarallisessa paikassa. Nollanelosen oikea puolustaja Kailash Bhandari ylipelasi tilanteen yrittäessään taklata Minkkistä, ja päätuomari Lassi Siukkola tulkitsi tilanteen olevan rangaistuspotkun arvoinen. Matias Niemelä HJK-maalissa kuitenkin aavisti hienosti vedon ja sai heittäytymällä torjuttua keskikorkean laukauksen oikean tolpan vierestä.

Matias Niemelä teki useita käänteentekeviä torjuntoja Ilves/2:sta vastaan.

Epäonnistunut rangaistuspotku otti hiukan terää pois vierasjoukkueen pelistä. Klubi hallitsi ottelua viimeisen vartin ajan ennen taukoa, muttei kuitenkaan saanut rakennettua tuhannen taalan paikkoja.

Avausmaalin tehneellä Aaro Toivosella oli puoliajan lopulla mahdollisuus toiseenkin osumaan Viggo Blummén syötöstä, mutta tällä kertaa veto suuntautui yli. Aivan loppusekunneilla Ilves-maalin edessä oli vaarallisen näköinen hässäkkä, jossa Ilveksen puolustajat törmäsivät toisiinsa Erikson Carlosin keskityksen jälkeen. Kun tämäkään tilanne ei johtanut maaliin, tauolle mentiin isäntien maalin johdossa.

Toinen puoliaika

Tauolla päävalmentaja Nuutinen vaihtoi Kailash Bhandarin tilalle Oscar Häggströmin. Jostain syystä Ilves tuli pukukopista kentälle paljon pirteämpänä kuin nollanelonen: ensimmäiset viisi minuuttia olivat kokonaan keltapaitaisen joukkueen hallintaa. Matias Niemelän erinomainen torjunta Rasmus Lehtosen vaaralliseen kaukovetoon toimi jälleen unisen kotijoukkueen herättäjänä.

Klubin kenttäpelaajista ryhtiliikkeen aloitti Erikson Carlos, joka antoi viiden minuutin pelin jälkeen peräkkäin kaksi erinomaista syöttöä hyville maalipaikoille. Ensin brasilialainen vapautti Daniel Rökmanin vasemmalta laidalta puoliksi läpiajoon. Ilves-vahti Eetu Huuhtanen sai vaivoin torjuttua terävän vedon kulmaksi. Pian tämän jälkeen Erikson Carlos löysi syötöllään boksin sisältä Niilo Kujasalon, mutta HJK-kapteenin muuten hyvä laukaus meni hiuksenhienosti ohi.

Vajaan tunnin kohdalla tässä vaiheessa muuten vaisulla Ilveksellä oli hyvä paikka, kun Teemu Hytönen sai jalkansa vapaaksi 1v1-tilanteessa Michael Boamahia vastaan. Jälleen kerran Niemelä venytti kätensä terävän laukauksen eteen.

62. minuutilla kotijoukkue siirtyi kahden maalin johtoon. Aktiivisesti toisella jaksolla pelannut Erikson Carlos otti vauhdilla pelivälineen haltuun Ilveksen boksin sisällä. Vierasjoukkueen Max Minkkinen tuli tilanteeseen niin holtittomasti, että kaatoi HJK-hyökkääjän. Päätuomari Siukkola ei epäröinyt antaa ottelun toista rangaistuspotkua.

Ilves sai riketilanteesta myös kaksi varoitusta: Minkkinen Eriksonin Carlosin kaatamisesta ja Leo Kyllönen Siukkolan päätöksen ”kehumisesta”. Brasialialainen asettui itse ampuaan rankkaria ja ampui varmalla sijoituksellaan oikeaan yläkulmaan kotijoukkueen kahden maalin johtoon.

Heti osuman jälkeen päävalmentaja Nuutinen teki kolmoisvaihdon: maalintekijä Erikson sai antaa tilaa David Ezehille, Ville Vuorinen tuli laidalle Kaius Hardénin paikalle ja Anton Aaltonen korvasi keskikentällä Liam Möllerin. Vaihdot eivät häirinneet kotijoukkueen hyvää rytmiä, pikemminkin päinvastoin.

Energisesti kärjessä liikkunut David Ezeh oli 71. minuutilla nollanelosen kolmannen maalin ”isä”. Vasta 16-vuotias Ezeh murtautui riiston jälkeen vasemmalta röyhkeästi kohti Ilves-maalia. Kova keskitys vierasjoukkueen maalivahdin alueen sisälle pomppasi Ilves-puolustajasta suoraan omaan maaliin.

Kolmen maalin tappioasema näytti lamaannuttavan vierasjoukkuetta. Pallonhallinta oli tässä vaiheessa käytännössä kokonaan kotijoukkueella, vaikka mitään huippupaikkoja ei nollanelonenkaan luonut. Miika Nuutinen teki vielä vartti ennen loppua viimeisen vaihtonsa, kun lähetti Daniel Rökmanin tilalle Ricardo Cardoson, joka sai muutama minuutti myöhemmin varoituksen taklaustilanteesta.

Kun noin viisi minuuttia ennen päätösvihellystä niin pelaajat kuin yleisökin tuntuivat odottavan päätösvihellystä, Leo Kyllönen kavensi pelin tämän kauden hienoimmalla nollanelosen pelissä nähdyllä maalilla. Hän laukoi täydellisen kaukovedon 20 metristä HJK-maalin yläkulmaan.

Mitään huimaa takaa-ajoa keltapaidat eivät kuitenkaan saaneet aikaiseksi. Kotijoukkue sen sijaan kaunisteli Anton Aaltosen upealla lisäajan osumalla loppunumeroiksi 4–1. Ricardo Cardoso pääsi oikealta hyvin irti ja antoi erinomaisen syötön takaviistoon Aaltoselle, joka laukoi pelivälineen boksin sisältä Ilves-maalin kattoon.

Nollanelosen liukas brassivahvistus Erikson Carlos on ollut viime aikoina todella hyvässä vireessä.

Epävirallisen pyttykerhon ”Man of the Match” oli maalivahti Matias Niemelä. Rangaistuspotkun torjuminen on aina harvinaista herkkua, mutta HJK-vahdilla oli muutama muukin erinomainen torjunta. Kenttäpelaajista erityismaininnan saavat toisen puoliajan alussa tehokkaan kymmenminuuttisen pelannut Erikson Carlos sekä avausmaalin tekijä Aaro Toivonen, jonka työmoraali ottelusta toiseen on ihailtavaa.

Päävalmentaja Nuutinen kiitti lopuksi vaihtopelaajiaan.

– Tällaisessa hellesäässä oli tärkeää hyödyntää kaikki vaihdot.Tänäänkin kaikki vaihtopelaajamme tulivat energisesti kentälle ja paransivat peliämme.

HJK Klubi 04 vs Ilves/2 4-1 (1-0)

22′ 1-0 Aaro Toivonen
63′ 2-0 Erikson Carlos rp.
71′ 3-0 Oma maali
85′ 3-1 Leo Kyllönen
90+1′ 4-1 Anton Aaltonen

HJK Klubi 04:n kokoonpano: Matias Niemelä – Kailash Bhandari (46´ Oscar Häggström), Taavi Arminen, Michael Boamah, Viggo Blummé – Liam Möller (64´ Anton Aaltonen), Aaro Toivonen, Niilo Kujasalo (k) – Erikson Carlos (64´ David Ezeh), Kaius Hardén (64´ Ville Vuorinen), Daniel Rökman (75´ Oscar Cardoso)

HJK Klubi 04:n seuraava peli on Porin stadionilla maanantaina 4. heinäkuuta klo 18.30 MuSaa vastaan.

Teksti: Juha Valla