HJK Klubi 04 putosi Kakkosen Cupista

Tasapeli Honka Akatemiaa vastaan ei riittänyt jatkopaikkaan.

Väinö Vehkonen - HJK Helsinki. Photo: Jussi Eskola.

FC Honka Akatemia vs HJK Klubi 04 1-1 (1-1)

HJK Klubi 04:n tie nousi pystyyn Kakkosen Cupissa, kun joukkue joutui tyytymään sunnuntaina 1–1-tasapeliin (1–1) FC Honka Akatemiaa vastaan pelatussa kamppailussa. Matinkylän tekonurmella iltavalaistuksessa syksyisessä säässä pelattu ottelu oli kaksijakoinen. Ensimmäistä puoliaika hallitsi isäntäjoukkue energisellä otteellaan. Toisella jaksolla puolestaan Klubi 04 pääsi paremmin peliin kiinni, mutta ei onnistunut kuitenkaan kääntämään kamppailua voitokseen.

Nollanelosen maalissa avasi Matias Niemelä, jolle ottelu oli ensimmäinen Kakkosen Cupissa tällä kaudella. Puolustuslinjassa pelasivat vasemmalta Juho LehtirantaVäinö VehkonenOtto Kouva ja Kalle Wallius. Keskikentän pohjalla aloitti Chris James, jonka yläpuolella pelasi Saku Heiskanen. Laitoja miehittivät Casper Terho ja Samuel Anini Junior. Ylhäällä kärkkyivät Johannes Yli-Kokko ja Kai Meriluoto.

Klubi 04 sai peliin lentävän lähdön; jo toisella minuutilla maalivahti Niemelä löysi laadukkaalla, yli puoleen kenttään ulottuneella avauksellaan vasemmasta laidasta Casper Terhon, joka hyvän haltuunoton jälkeen lähti kuljettamaan dynaamisesti eteenpäin. Tämä leikkasi ensiksi keskelle, josta murtautui rangaistusalueen sisälle. Terho ajautui uudestaan hiukan vasemmalle, mutta pääsi kuitenkin laukomaan n. 10–12 metristä erittäin kovan ja laadukkaan laukauksen, joka painui vastustamattomasti maalin takakulmaan ohi Honka-vahti Roope Paunion.

Isäntäjoukkue ei kuitenkaan lannistunut avausmaalista, vaan pystyi pitämään pallosta klubilaisia parempaa huolta. 14. minuutilla työ palkittiin, kun Honka sai ainakin klubilaisin silmin epäselvästä tilanteesta helpon rangaistuspotkun. Hongan Matias Viitanen laukoi pelivälineen varmasti vasempaan alanurkkaan, kun maalivahti Niemelä oli heittäytynyt vastakkaiseen kulmaan.

Vajaa vartti tasoituksen jälkeen klubilaiset saivat lisämurheita, kun Samuel Anini Junior loukkaantui niin pahasti, että joutui jättämään pelin kesken. Hänen tilalleen tuli Nooa Laine, joka esiintyikin pelissä pirteästi.

Honka oli suurimman osan avausjaksoa hallitseva osapuoli. Joukkue syötti enemmän ja tarkemmin kuin klubilaiset. Kun espoolaisten puolustaminenkin oli vierasjoukkuetta aggressiivisempaa, nollanelosen pelaajat saivat olla tauolle mentäessä tyytyväisiä tasalukemiin. Näin siitäkin huolimatta, että aivan jakson lopulla Kai Meriluoto sai ns. tuhannen taalan paikan. Hän ei kuitenkaan onnistunut painamaan laukaustaan yläriman alapuolelle.

Toiselle jaksolle HJK tuli pukukopista energisesti. Pelaajat ja pallo liikkuivat paremmin, ja klubilaiset menivät myös kaksinkamppailuihin huomattavasti avausjaksoa nälkäisemmin. Tästä myönteisestä aggressiivisuudesta seurasi myös varoitussuma; pelin hiukan epävarmasti tuominnut Joona Manninen”palkitsi” raitapaitoja kovista otteista kolmella varoituksella (James, Laine, Kouva). Toisella jaksolla Klubi 04 teki vielä kolme vaihtoa; ensiksi 63. minuutilla Arttu Eerola tuli oikeaksi laitapuolustajaksi Kalle Walliuksen tilalle ja Rico Finnäs puolestaan korvasi Juho Lehtirannan toisen puolen puolustajan paikalla. Elmeri Hirvonen puolestaan tuli viimeiseksi 10 minuutiksi Chris Jamesin tilalle. Hirvonen jäi oikeaan laitaan, Yli-Kokko putosi Jamesin paikalle ja Nooa Laine siirtyi kärkeen.

Vaikka HJK haki Kakkosen jatkopaikkaa edellyttänyttä voittomaalia sinnikkäästi, joukkue ei siihen muutamasta kohtuullisen hyvästä paikasta huolimatta yltänyt. Rehellisyyden nimissä on kuitenkin todettava, että vaikka ”kuskin paikka” toisella jaksolla vaihtui, FC Honka Akatemia oli myös toisella jaksolla terävä. Joukkueen dynaamiset vastaiskut olivat alati vaarallisia; isäntäjoukkue onnistui kolisuttamaan nollanelosen tolppia peräti kolme kerta. Tämänkin vuoksi tasapeliin ei ottelutapahtumiin nähden voi olla kovin pettynyt. Kaikkiaan ottelu oli kahden nuoren joukkueen vauhdikas ja reilu kamppailu. Jos Riku Paularinteen valmentama FC Honka pystyy vielä ennen kauden alkua hienosäätämään peliään, espoolaisille voi ennustaa hyvää menestystä ensi kauden Kakkosessa.

HJK Klubi 04 päävalmentaja Joonas Rantanen oli luonnollisesti pettynyt joukkueensa taipaleen päättymiseen Kakkosen Cupissa. Itse pelistä hän löysi kuitenkin paljon myönteisiäkin asioita.

– Olen tyytyväinen siihen, miten me hyökätessämme täytimme kentän ja pystyimme siten hyödyntämään tiloja. Vastustaja antoi meille kovan haasteen; varsinkin avausjaksolla olimme ajoittain vaikeuksissa Hongan korkean prässin ja aggressiivisen vastaprässin kanssa.

– Pelin edetessä oma prässipelimme kuitenkin parani, ja varsinkin toisen jakson alkupuolella pystyimme riistämään palloja vastustajan kenttäpuoliskolla. Saimme myös luotua riittävästi maalintekopaikkoja voittomaalin tekemiseen.

– Honka tosiaan tarjosi hyvän ja erilaisen vastuksen. Näin saimme uutta tietoa pelaamisestamme. Kokonaisuutena olin tyytyväinen meidän peli-ilmeeseemme. Nyt vain jatkamme hyvää harjoittelua ja keskitymme harjoituspeleihin, Rantanen lopettaa.

FC Honka Akatemia – HJK Klubi 04 1–1 (1–1)
2’ Casper Terho 0–1
14’ Matias Viitanen 1–1 rp.

HJK Klubi 04:n avauskokoonpano: Niemelä  Lehtiranta (63. Finnäs), Vehkonen, Kouva, Wallius (63. Eerola) – James (63. Hirvonen), Heiskanen, Peltola – Anini Junior, (28. Laine) – Yli-Kokko, Meriluoto