Voiton ansiosta HJK Klubi 04:n säilytti johtopaikkansa Kakkosen Lohko B:ssä.

Casper Terho - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Casper Terho

HJK Klubi 04 vs FC Espoo 2–0

HJK Klubi 04 jatkaa Kakkosen B-lohkon piikkipaikalla, kun joukkue kukisti sunnuntaina FC Espoon Bolt Arenalla 2–0 (10). Voitto oli raitapaidoille 11. peräkkäinen tappioton kamppailu. Maalintekijöinä kunnostautuivat tällä kerta Saku Heiskanen ja Casper Terho.

Kauniissa syyssäässä pelattu ottelu oli vauhdikas ja vaihteleva. Kotijoukkueen maalia vartioi tällä kertaa Mathias Ahlblad. Muuten Klubin aloituskokoonpano oli seuraavan: puolustuslinjassa pelasivat oikealta Kalle WalliusÍtalo, Väinö Vehkonen ja Rico Finnäs, keskikentän pohjalla oli Chris James, hiukan ylempänä Saku Heiskanen ja Adam Markhiev. Laitapelaajina aloittivat Samuel Anini Junior sekä Casper Terho ja kärjessä viiletti tutusti Kai Meriluoto.

Peli alkoi sähäkästi ilman tunnusteluvaihetta. Molemmilla joukkueilla oli myös heti alkuminuuteilla puolittainen paikka. Neljännellä minuutilla isännillä oli laadukas pitkä hyökkäys, joka päättyi Adam Markhievin ohi menneeseen kaukolaukaukseen.

Nollanelonen siirtyi johtoon jo 8. minuutilla. Rico Finnäs ja Samuel Anini Junior pelasivat vasemmalla laidalla erinomaisesti 2v1-tilanteen, jonka jälkeen Anini lähetti laadukkaan matalan keskityksen maalin edustalle. Boksin sisään noussut Saku Heiskanen jatkoi pelivälineen 7–8 metristä varmasti verkon perukoille ohi FC Espoon maalivahdin Otso Linnaksen. Muutamaa minuuttia myöhemmin Heiskanen pääsi yrittämään kaukolaukauksella uudestaan, mutta veto otti vastustajasta kimmokkeen ja meni ohi.

Toisaalta myös vierasjoukkueella oli omat tilanteensa, joista yhdestä espoolaiset vaativat 12. minuutilla rangaistuspotkua käsivirheen vuoksi. Vaikka ottelu oli muuten siisti, vierasjoukkueen pelaajat arvostelivat läpi pelin kohtuullisen kovaäänisesti päätuomari Turon Veinin ratkaisuja. 15. minuutilla hän antoi ottelun ensimmäisen varoituksen FC Espoon Abdulkadir Said Ahmedille, kun tämä repi ohi päässeen Heiskasen maahan. Vajaat 10 minuuttia myöhemmin oli kotijoukkueen Adam Markhievin vuoro katsoa keltaista korttia epäpuhtaan taklauksen takia.

Noin puolen tunnin kohdalla isännillä oli kaksi hyvää paikkaa lisätä johtoaan: ensiksi Anini Junior pääsi puolittain läpi Heiskasen hyvästä syötöstä, mutta hänen laukauksensa suuntautui päin Linnasta. Hetkeä myöhemmin Kalle Wallius laukoi yli kotijoukkueen hyvän hyökkäyksen jälkeen. Avausjakson lopun selvästi paras paikka tuli kuitenkin vierasjoukkueelle; 44. minuutilla vaarallisesti muutenkin pelannut Mosawer Ahadi nosti läpiajosta hyvällä chipillä pelivälineen ohi vastaan tulleen kotijoukkueen maalivahdin Mathias Ahlbladin. Espoolaisten epäonneksi laukaus osui kuitenkin tolppaan.

Toinen puoliaika käynnistyi isänniltä erinomaisesti. Toppari Ítalo antoi pitkän pystysyötön yli vastustajan puolustuslinjan Casper Terholle, joka pääsi oikealta läpi. Tämän syöttöyritys maalin eteen rynnänneelle Kai Meriluodolle kuitenkin epäonnistui.

53. minuutilla espoolaiset saivat toisen varoituksensa, kun Emil Pallas rikkoi Markhiyeviä. Seuraavalla minuutilla kotijoukkue siirtyi jo kahden maalin johtoon melko samankaltaisesta tilanteesta kuin avausosumassakin. Anini Junior ohitti vasemmalla laidalla vastustajansa ja antoi erinomaisen keskityksen maalin eteen, josta tapansa mukaan hyvin sisään leikannut Terho ohjasi pelivälineen varmasti maaliin.

Vajaat 10 minuuttia myöhemmin isäntäjoukkue teki ensimmäisen vaihtonsa, kun kaksi maalia syöttänyt Anini Junior sai tehdä tilaa Nooa Laineelle. Pian tämän jälkeen Ahlblad sai venyä todelliseen huipputorjuntaan, kun hän torjui yläkulmasta Oliver Günesin laadukkaan laukauksen.

Tuttuun tapaan nollanelonen teki monta vaihtoa: 76. minuutilla Denis Cukici tuli Adam Markhiyevin tilalle, ja loppuminuuteilla Juho Lehtiranta ja Miska Peltola korvasivat Chris Jamesin ja Rico Finnäsin.

FC Espoo jaksoi taistella sinnikkäästi loppuun asti. Näin peli aaltoili puolelta toiselle, ja Ahlblad joutui muutaman kerran esittelemään torjuntataitojaan. Toisin kuin avausjaksolla, toisen puoliajan lopun parhaat paikat tulivat nyt kuitenkin kotijoukkueelle. Muutama minuutti ennen loppua Meriluoto ja Terho pääsivät keskeltä 2v1-tilanteeseen, josta Meriluoto syötti oivasti Terholle, mutta tämä laukaus suuntautui yli maalin. Hetkeä myöhemmin HJK-hyökkääjien osat olivat päinvastaiset, mutta nyt Meriluodon laukaus osui puolustajaan.

Voiton myötä HJK Klubi 04 säilytti kärkipaikkansa Kakkosen B-lohkossa. Taistelu lohkon voitosta on kuitenkin äärimmäisen tiukka, sillä toisena olevalla Ilves/2:lla on täsmälleen samanlainen ottelusaldo kuin nollanelosella. Koko kauden tappiottomina toistaiseksi pelanneita joukkueita erottaa vain maaliero. FC Espoo puolestaan taistelee tiukasti sarjapaikastaan. Eilisen kaltaisella esityksellä espoolaiset sen pystyvät kuitenkin todennäköisesti pitämään. Joukkueet kohtaavat toisensa vielä kerran tällä kaudella, 17. lokakuuta Bolt Arenalla.

Epävirallisen pyttyraadin mielestä topparipari Ítalo-Vehkonen oli hyvä. Läpi kauden tasaisen laadukkaasti esiintynyt Heiskanen jatkoi varmoja otteitaan ja teki jo kauden seitsemännen osumansa. Anini Junioria ei voi jättää mainitsematta, koska hän teki erinomaisen esityön molempiin maaleihin. Nollanelosen maalivahti Ahlblad torjui läpi pelin erinomaisesti, vaikka pitkien avauksien tarkkuudessa oli tällä kertaa hiukan parannettavaa.

Päävalmentaja Joonas Rantanen oli tyytyväinen voittoputken jatkumiseen, vaikka pelistä löytyi puutteitakin.

– Taas kerran me teimme erinomaiset maalit. Niihin ja täyteen pistepottiin pitää tietenkin olla tyytyväinen. Ensimmäisellä jaksolla meillä oli puolustettaessa vaikeuksia tunnistaa omat suorat vastustajat ja toisaalta vastustaja pystyi myös luomaan alueellisia ylivoimia. Tämän seurauksena FC Espoo pääsi liian usein vaihtamaan hyökkäystensä painopistettä. Toisella jaksolla tilanne parani, mutta jatkossa meidän on pystyttävä sulkemaan paremmin vastustajan rakentelu.

– Omassa pallollisessa pelaamisessamme pystyimme ohittamaan vastustajan korkean prässin varsin hyvin pelin loppua lukuun ottamatta. Saatiin uhattua selustaa ja pelattua palloja myös sinne, mutta ajoittain hyökkäykset olisivat voineet olla pidempiä, Rantanen analysoi.

HJK Klubi 04:n seuraava ottelu on ensi sunnuntaina 20.9. klo 17.00 Bolt Arenalla Atlantis FC:tä vastaan.

HJK Klubi 04 vs FC Espoo 2–0 (1–0)

8′ Heiskanen 1-0
59′ Terho 2-0

HJK Klubi 04:n kokoonpano: Ahlblad – Wallius, Ítalo, Vehkonen, Finnäs (87. Peltola) – James (87. Lehtiranta), Heiskanen, Markhiyev (76. Cukici) – Anini Junior (61. Laine), Terho, Meriluoto