HJK Klubi 04 voittoon Honka Akatemiasta

HJK Klubi 04 otti toisen peräkkäisen voittonsa, kun joukkue löi sunnuntain harjoitusottelussa Bolt Arenalla FC Honka Akatemian Kai Meriluodon viime sekuntien voittomaalilla.

Tommi Jäntti - HJK Klubi 04. Photo: © Mira Lönnqvist

HJK Klubi 04 vs Honka Akatemia 2-1

Bolt Arenalla kohtasi iso osa pääkaupunkiseudun parhaista nuorista pelaajista. Kun joukkueiden pelaajalistat laskee yhteen, löytää miltei 20 pelaajaa, joilla on poikien maajoukkue-edustuksia. Suomalaisen jalkapallon tulevaisuuden toivot saivat pelata kauniissa kevätsäässä; kirkas auringonpaiste valaisi kenttää koko ottelun ajan.

Ottelussa oli selkeät vaiheensa ja yllättävä loppu. Ensimmäiset vajaat 20 minuuttia olivat isäntien kohtuullista hallintaa, minkä aikana nollanelonen onnistui viimeistelemään avausmaalin. Peli siirtyi tämän jälkeen kohtuullisen selvästi vierasjoukkueelle. Kamppailun käännekohdaksi muodostui kotijoukkueen topparin Johannes Kytilän ulosajo toisen jakson alussa. Seuranneesta vapaapotkusta vierasjoukkue myös tasoitti pelin. Miesylivoiman avulla FC Honka Akatemia otti pelin vahvasti haltuunsa. Tällä kertaa rouva Fortuna ei ollut espoolaisille suosiollinen, ja Kai Meriluodon maali sinetöi voiton kotijoukkueelle.

HJK Klubi 04:n maalivahtina aloitti tällä kertaa Matias Ahlblad. Hänen edessään puolustuslinjan muodostivat oikealta JuhoLehtirantaRony Jansson, Johannes Kytilä ja Deni Silverio. Keskikentän kolmikko oli nyt Denis CukiciSaku Heiskanen ja Anton Aaltonen. Vasemmalla laidalla pelasi Logan Rogerson, oikealla Samuel Anini Jr. Kärjessä avasi toisen kerran peräkkäin Agon Sadiku

Ottelu siirtyi melko pian avausvihellyksen jälkeen kotijoukkueen haltuun. Nollanelosen ensimmäinen paha tilanne tuli 12. minuutilla, kun Saku Heiskanen laukoi 20. minuutilla suoran vapaapotkun reilusta 20 metristä hiukan yli.

Sama mies viimeisteli ottelun avausmaalin muutama minuutti myöhemmin. Nollanelosella oli pitkä pallonhallintajakso, jonka lopulla Denis Cukici sai pelivälineen kentän puolivälissä. Hän ohitti pienellä riskillä muutaman Honka-pelaajan ja syötti vastustajan rangaistualueen tuntumaan Agon Sadikulle, joka laukoi keskeltä noin 18 metristä. Hyvä veto osui tolppaan, josta tulleen paluupallon Heiskanen sijoitti tyhjään maaliin.

Vielä tämän jälkeen pelin alun näkyvimmällä pelaajalla oli yksi paikka. Nyt Heiskanen sai Samuel Anini Jr:lta oivan syötön oikealta rangaistusalueen tuntumasta takaviistoon. Tällä kertaa sijoitusyritys 14–15 metristä meni kuitenkin muutaman metrin takakulman ohi.

Vähitellen myös FC Honka Akatemia sai ensimmäiset vaaralliset tilanteensa, eikä tämän jälkeen hellittänyt otettaan. Parinkymmenen minuutin kohdalla espoolaiset pelasivat vasemmalta kauniin lyhyen kulman, jonka seurauksena nuori Honka-hyökkääjä Lauri Laine pääsi laukomaan vaarallisesti 7–8 metristä, mutta HJK-vahti Ahlblad sai torjuttua vedon kulmaksi.

Muutama minuutti myöhemmin keltamustilla oli vielä parempi paikka, kun Benjamin Heikkinen pääsi yrittämään vapaasti volleystä 7–8 metriä maalista. Klubilaisten onneksi veto suuntautui kuitenkin sivuverkkoon.

Puolen tunnin kohdalla HJK-puolustus ehti viime hetkellä väliin Honka-kärjen Anton Tuomisen yritykseen HJK-maalin edestä. Jälkitilanteesta Hannes Woivalin ampui päin Ahlbladia. Reilu 10 minuuttia ennen taukoa Woivalinille avautui oiva uusi paikka; hänen laukauksensa 16 metristä vastapalloon oli kuitenkin miltei yhtä korkea kuin Shefki Kuqin kuuluisa rangaistuspotku aikanaan. Näin tauolle mentiin isäntien maalin johdossa.

Harjoitusottelujen tapaan molemmat valmentajat muokkasivat kokoonpanojaan ahkerasti. Tauolla nollanelosen käskyttäjä Mika Väyrynen teki neljä vaihtoa. Pois tulivat maalivahti Matias Ahlblad, kärki Agon Sediku, puolustaja Deni Silverio ja laita Logan Rogerson. Tilalle kirmasivat Elmo HenrikssonKai MeriluotoRico Finnäs sekä Daniel Rökman.

Vierasjoukkueella oli mahdollisuus tasoitukseen miltei heti, kun vaihdosta sisään tullut maalivahti Elmo Henriksson antoi oman boksin sisällä itselleen epätyypillisen harhasyötön Aleksi jänneksen päähän. Tämä puski maalin edessä täysin vapaana olleelleRoope Pyysköselle. Henriksson reagoi kuitenkin tilanteeseen erinomaisesti ja onnistui häiritsemään Pyyskösen sijoitusyritystä niin paljon, että se meni maalin ohi.

Seuraavasta tilanteesta syntyi kuitenkin tasoitusmaali. Hyvin pelannut klubitoppari Johannes Kytilä leikkasi peittämään Honka-hyökkääjän kuljetusta. Tilanne oli selvästi vapaapotkun veroinen, mutta erotuomari Juuso Vuorinen katsoi sääntöjen vastaisen taklauksen ulosajon veroiseksi. Isäntäjoukkueen näkökulmasta tämä oli raju ratkaisu. Erotuomarin sana on kuitenkin laki, ja niin HJK Klubi 04 joutui pelaamaan miltei 40 minuuttia vajaalla. Tilannetta ei helpottanut se, että Roope Pyyskänen veti rikkeestä tuomitun vapaapotkun komeasti maalin etuyläkulmaan.

Vajaan vartin jälkeen HJK Klubi 04 teki toisen ryhmävaihdon. Pois tulivat laitapuolustaja Juho Lehtiranta, laita Samuel Anini Jr. sekä keskikentän trio Anton Aaltonen, Denis Cukici ja Saku Heiskanen. Kentälle siirtyivät Kailash Bhandari, Tommi JänttiNiilo KujasaloLiam Möller sekä Henri Salomaa.

Vierasjoukkue pystyi hyödyntämään ainakin pallonhallinnan näkökulmasta miesylivoiman erinomaisesti. Päävalmentaja Abdi Mohamed olisi ehkä toivonut, että pelivälineen kontrollointi olisi johtanut useampiin huippuluokan maalintekotilanteisiin. Niitäkin oli: 67. minuutilla Aleksi Jännes laukoi erinomaisesti keskeltä 18 metristä, mutta Elmo Henriksson venytti kätensä eteen vähintään yhtä hienosti. Jatkotilanteessa Benjamin Heikkinen pääsi ohjaamaan kuudesta metristä, mutta hiukan ohi.

Nollanelonen sen sijaan oli pakotettu lähes kokonaan puolustuskannalle. Ennen voittomaalia joukkueella oli käytännössä yksi kunnon maalintekotilanne, toki vaarallinen sellainen. 75. minuutilla vaihdosta sisään tullut Salomaa ajoi vasemmalta laidalta röyhkeästi sisään Hongan rangaistusalueelle. Kun keskellä Daniel Rökman ei liikkunut vapaaksi parhaalla mahdollisella tavalla, Salomaa yritti vetää pienestä kulmasta. Tällä kertaa Honka-vahti Jasper Samooja ehti laukauksen eteen.

Kun ottelu näytti jo päättyvän tasapelin, kotijoukkue iski. Salomaa voitti keskialueen irtopallotilanteen ja syötti pystyyn juosseelle Kai Meriluodolle. Tämä onnistui saamaan 1v1-tilanteessa boksin ulkopuolella oikean jalkansa vapaaksi ja laukoi keskeltä 17 metristä oivan nilkkapotkun vasempaan yläkulmaan. Voittomaali jäi samalla pelin viimeiseksi suoritukseksi.

Päävalmentaja Mika Väyrynen kertasi pelin jälkeen ottelun värikkäitä tapahtumia.

– Pelissä tapahtui vaikka mitä. Me aloitimme ensimmäiset 15 minuuttia erinomaisesti. Sitten meidän avauspelaamisemme ”suli” pahasti. Honka on laadukas joukkue, ja espoolaiset hyödynsivät meidän heikon jaksomme hyvin ja saivat pallonhallinnan itselleen.

Kytilän ulosajo toisella jaksolla muutti luonnollisesti pelin luonteen. Meillä oli vaikeuksia, mutta olin erittäin tyytyväinen pelaajiemme asenteeseen, siihen miten puolustimme omaa maaliamme. Meriluodon viime hetken maali luonnollisesti kruunasi taistelumme.

– Nyt on vielä kaksi kovaa harjoituspeliä edessä Hakaa ja TPS:ää vastaan. Niiden avulla meidän valmentajien on ruvettava miettimään parasta kokoonpanoamme, jotta olemme täydessä iskussa 9. toukokuuta, kun Ykkönen käynnistyy.

HJK Klubi 04 kohtaa seuraavaksi lauantaina 24.4 klo 14.00 Valkeakoskella FC Hakan.

HJK Klubi 04 vs FC Honka Akatemia 2–1 (1–0)

6. Saku Heiskanen 1–0
52. Roope Pyyskänen 1–1
90. Kai Meriluoto 2–1

HJK Klubi 04:n kokoonpano: Ahlblad (46. Henriksson) – Lehtiranta (57. Bhandari), Jansson, Kytilä (51. ulosajo), Silverio (46. Finnäs) – Cukici (57. Kujasalo), Heiskanen (57. Möller), Aaltonen (57. Jäntti) – Rogerson (46. Rökman), Anini Jr. (57. Salomaa), Sadiku (46. Meriluoto)