Päävalmentaja Aleksi Lalli: ”Kun 04 pelaa, kansa viihtyy!”

Liigacupin kaksi viimeistä lohkopeliä pelataan pääasiassa HJK Klubi 04:n miehistöllä. ”Nollanelosen” päävalmentaja Aleksi Lalli kertoo, miten joukkueen valmistautuminen kauteen on sujunut.

HJK Klubi 04 nousi viime kauden päätteeksi Ykköseen, joka on alkavalla kaudella Suomen kolmanneksi korkein sarjataso Veikkausliigan ja uuden Ykkösliigan jälkeen. Klubi 04:n kausi käynnistyy lauantaina 13.4. kello 19 porilaista FC Jazzia vastaan Bolt Arenalla. Näet kaikki Nollanelosen matsit täältä.

Palloliiton sarjauudistuksen myötä Ykkönen on siis jatkossa kolmanneksi korkein sarjataso ja viimeinen kansallinen sarjataso, jota ei ole jaettu maantieteellisiin lohkoihin. Klubi 04:n lisäksi Ykkösessä pelaa alkavalla kaudella 11 muuta joukkuetta, jotka ovat FC Jazz, OLS, EPS, JJK, PKKU, KPV, KuPS Akatemia, RoPS, VIFK, Atlantis sekä FC Vaajakoski.

HJK Klubi 04:n kausikortit ovat nyt myynnissä, ja kausikorttiostoksille pääset tästä. Numeroimaton kausari Pääkatsomoon kustantaa 50 euroa. Lisäksi Nollanelosen matsit sisältyvät Veikkausliiga-, Klubien Klubi-, VIP- sekä Tilauskausikorttiin.

HJK Klubi 04 hävisi liigaan nousseelle Gnistanilla talven harjoituspelissä maalein 3-5.

Ykkösen sarjajärjestelmä on sama kuin Veikkausliigassa: Aluksi pelataan kaksinkertainen runkosarja (22 kierrosta). Tämän jälkeen jakaannutaan pelaamaan ylempää (1.–6. sijoittuneet) ja alempaa (7.–12. sijoittuneet) jatkosarjaa, joissa kuusi joukkuetta pelaa yksinkertaisen sarjan – runkosarjassa kerätyt pisteet säilyvät. Sarjassa pelataan siis yhteensä 27 ottelua, minkä päätteeksi:

  • sarjan voittaja nousee Ykkösliigaan
  • toiseksi sijoittunut joukkue karsii Ykkösliiga-paikasta (kaksiosainen karsinta Ykkösliigassa yhdeksänneksi sijoittunutta vastaan)
  • 11. ja 12. sijoittuneet putoavat Kakkoseen.
HJK Klubi 04:n otteluohjelma Ykkösessä.

”Nuori ja energinen joukkue”

HJK Klubi 04 on joukkue, jossa nuorista miehistä koulitaan ammattilaisia ylemmille sarjatasoille ja ennen kaikkea HJK:n miesten edustusjoukkueeseen. Lisäksi Nollanelosessa kehitetään myös valmentajia. Viime kaudella erinomaista työtä tehnyt valmennuskaksikko Miika NuutinenHenri Jussila siirtyi alkavaksi kaudeksi Ykkösliigassa pelaavaan TPS:aan.

Vetovastuun tulevaksi kaudeksi otti Aleksi Lalli, joka kuului viime kaudella Toni Korkeakunnaksen valmennusryhmään. Lallin lisäksi 04:n tiimiin kuuluvat Ilari Aho, viime kauteen upean pelaajauransa lopettanut Perparim Hetemaj, maalivahtivalmentaja Jori Särkkä sekä suorituskykyvalmentaja Timi Pettersson.

Ilari Aho.

Joukkueen harjoituskausi on sujunut erinomaisesti. Klubi 04 on ehtinyt pelata neljä harjoitusottelua, joista on tullut kaksi voittoa, yksi tasapeli ja yksi tappio. Tappio tuli Veikkausliigaan nousseelle Gnistanille, mutta Ykkösliigassa pelaavat JäPS sekä KäPa kaatuivat komeasti. Tasapeli tuli niin ikään Ykkösliigassa pelaavaa PK-35:ta vastaan.

Tulokset ovat olleet hyviä, mutta annetaan päävalmentaja Aleksi Lallin kertoa tarkemmin, missä joukkue menee tällä hetkellä.

Moi Lalli! Otteluohjelma julkaistiin tuossa jonkin aikaa sitten. Mitä ensiajatuksia sinulla on Ykkösen otteluohjelmasta ja tulevista vastustajista?
– Morjes! Otteluohjelma vaikuttaa tosi hyvältä, ja taidettiin välttää kaikkista pahimmat tuplavieraspelit tällä kaudella. Esimerkiksi viime vuonna oli Lappeenranta-Joensuu retki kahden päivän levolla. Sarjaa ja sen voimasuhteita itsessään on vaikea arvioida tällä hetkellä, mutta hienoja ja perinteisiä seuroja on mukana, kuten Jazz ja RoPS.

Minkälainen joukkue teillä on Perpan, Ilarin, Jorin ja Timin kanssa kasassa?
– Meillä on vähemmän yllättäen nuori ja energinen joukkue, Lalli naurahtaa.

– Tosi taitavia pelaajia on paljon ja kaikilla pelaajilla on uratähtäin korkealla. Mielettömän hieno ryhmä, jonka kanssa saa tehdä hommia.

Ville Vuorinen ja Perparim Hetemaj.

Miten preseason on sujunut?
– Pre-season on lähtenyt käyntiin hyvin. Hommia on tehty hyvällä fokuksella ja intensiteetillä, ja vielä tullaan nostamaan tehoja ja tasoa. Lisäksi olemme saaneet jo nyt peleistä sellaisia kokemuksia, joista voidaan oppia paljon tulevaa kautta varten. Esimerkiksi todella uninen alku Gnistania vastaan tai PK-35:ta vastaan pelin lopussa päästetty tasoitusmaali. Näistä on tärkeää ottaa opit mukaan, ettei vastaavia virheitä enää tehdä.

Miten Perpan valmennusura on lähtenyt käyntiin?
– Myös valmentajana on nähtävissä ne asiat, jotka tekivät Perpasta huippupelaajan. Työnteon kulttuuri ja halu, tai jopa tarve, oppia ja omaksua asioita välittömästi pistää silmään. Perpa ja Ilari yhdessä muodostavat loistavan kaksikon jeesaamaan mua.

Perparim Hetemaj ottaa valmennusuransa ensiaskeleita Klubi 04:n valmennustiimissä.

Miten muotoilisit HJK Klubi 04:n tavoitteen?
– Nollanelosen ykkösfunktio on kehittää pelaajia edustusjoukkueeseen. Sarjan osalta HJK pelaa aina voitosta ja näin ollen haluamme olla kärkikahinoissa mukana.

Minkälaista futista 04 pelaa alkavalla kaudella?
– Nuutinen ja Jussila tekivät kahden viime kauden aikana niin mielettömän hienoa työtä joukkueen pelaamisen eteen, ja edelleen on samoja pelaajia mukana, joten en näe järkeväksi lähteä muokkaamaan pelaamisen isoa kuvaa. Varsinkin kun oma jalkapallonäkemys pelaamisesta ja siitä kontekstista, jossa autetaan pelaajia kehittymään, ovat samankaltaisia. Isossa kuvassa sanoisin, että tulemme näkemään korkealta prässäävän ja paljon juoksevan Klubi 04:n, joka vie pallollisesti hyökkäykset loppuun asti eli päättää hyökkäykset maalintekotilanteisiin.

Kuulostaa isossa kuvassa melko samalta, mihin Ossi Virta tiimeineen pyrkii edustusjoukkueen kanssa. Minkälaista yhteistyötä teette edustusjoukkueen valmennuksen kanssa?
– Keskustelemme yhdessä paljon pelin perusperiaatteista ja pelaamisen kehittämisestä. Totta kai jaamme myös tietoa pelaajista ja siitä, missä kunkin pelaajan kohdalla mennään. Lisäksi käymme aina mahdollisuuksien mukaan toistemme peleissä ja treeneissä. Sparrausta tapahtuu puolin ja toisin.

”Hommia on tehty hyvällä fokuksella ja intensiteetillä.”

Sitten päävalmentaja saa antaa myyntipuheensa. Miksi kannattaa tulla katsomaan Klubi 04:n matseja?
– Kun 04 pelaa, kansa viihtyy! Meillä on nuoria ja taitavia pelaajia, jotka pelaavat ilman epäonnistumisen pelkoa.

Tällä viikolla HJK Klubi 04 on valokeilassa, kun edustusjoukkue leireilee Turkissa. Liigacupin matsit FC Lahtea ja EIF:iä vastaan pelataan Nollanelosen miehistöllä. Tiistaina HJK matkustaa Lahden vieraaksi ja lauantaina EIF tulee vieraaksi Taliin.

Tiistain vieraspeli Lahdessa pelataan ilman yleisöä. Lauantain kotimatsiin kausikorttilaiset ja omat junnut pääsevät jälleen lunastamaan veloituksettoman lipun. Lisätietoa lipunmyynnistä on tulossa tiistaina 27.2. HJK:n nettisivuilla ja somekanavissa.

Päävalmentaja Aleksi Lallin kommentit ennen Liigacup-matsia Lahtea vastaan.