HJK Klubi 04 hävisi Porissa

HJK Klubi 04 kärsi maanantaina kauden toisen sarjatappionsa, kun Musan Salama kukisti Porin stadionilla klubilaiset maalein 3-1.

Erikson Carlos teki HJK Klubi 04:n ainoan maalin MuSan vieraana

MuSa – HJK Klubi 04 3–1 (0–0)

Tappio ei vielä tiputtanut nollanelosta Kakkosen B-lohkon toiselta sijalta, mutta ottelun vähemmän pelanneella sarjajohtaja Tampere Unitedilla on mahdollisuus kasvattaa etumatkaansa, kun joukkue kohtaa ensi lauantaina Espoon Palloseuran.

MuSa on nollaneloselle tuttu vastustaja viime kaudelta, jolloin molemmat joukkueet pelasivat Ykkösessä. Tuolloin porilaiset olivat Klubille mieluinen vastustaja, sillä kolmesta ottelusta nollanelonen voitti kaksi, ja kerran pelattiin tasan. Alkanut Kakkosen kausi on ollut porilaisille vaikea – ennen maanantain kamppailua MuSa oli yhdeksällä kerätyllä pisteellä putoamisviivan alapuolella.

Ottelu oli tilannerikas. Vaikka nollanelosen pelaajia jäi varmasti harmittamaan avausjakson epäonnistunut rangaistuspotku ja lopun tolppalaukaus, MuSa oli maanantaina useimmissa asioissa parempi. Valitettavasti Porissa nähtiin yksi nollanelosen sarjakauden heikoimmista esityksistä.

Päävalmentaja Miika Nuutinen ei selitellyt.

– Me emme päässeet missään vaiheessa omalle tasollemme. Pelissä oli paljon taistelutilanteita, pallonmenetyksiä ja erikoistilanteita. Kun isokokoisella vastustajalla oli varmasti pitkälti toistakymmentä kulmapotkua, niin se ei ole meidän etumme mukaista. Kaiken kaikkiaan pelin rytmi oli meiltä kateissa. Aina voi sanoa, että loppuhetken tolppatilanteen myötä meillä oli mahdollisuus pistejakoon, mutta rehellisyyden nimissä emme tällä esityksellä ansainneet enempää.

Nollanelonen aloitti hyväkuntoisella luonnonnurmella käydyn pelin epävarmasti. Heti ensimmäisellä minuutilla isännillä oli tuhannen taalan paikka siirtyä johtoon. Matias Koskinen antoi pitkän ja korkean puolenvaihdon vasemmalle HJK:n boksin sisään. Siellä Rudi Dieter jatkoi päällään erinomaisesti takatolpalle maalivahdinalueen reunalle. Paikalle noussut Jussi-Pekka Rämä sai puskea rauhassa kohti Alex Ramulan vartioimaa maalia. Pusku suuntautui oikeaoppisesti alaspäin, mutta riittävän lähelle Ramulaa, jotta tämä ylsi hienoon reaktiotorjuntaan maaliviivalta.

Klubikin sai pian ensimmäisen maalipaikkansa. Kärjessä aloittanutta Kaius Hardénia rikottiin pari minuuttia myöhemmin suoran vapaapotkun arvoisesti noin 20 metriä MuSan maalista. Joukkueen vapaapotkuspesialisti Altti Hellemaa ei tällä kertaa saanut tykkiään puhumaan toivotulla tavalla, vaan veto suuntautui suoraan päin muuria.

Seuraava uhkaava tilanne tuli jälleen kotijoukkueelle, kun Koskinen antoi jälleen vaarallisen pitkän pallon kohti nollanelosen maalin takatolppaa. Oscar Häggström ehti viime hetkellä palloon ennen MuSan kauden parasta maalintekijää Jussi-Pekka Rämää ja puski pallon kulmapotkuksi.

Puolen tunnin pelin jälkeen molemmilla joukkueilla oli omat mahdollisuutensa siirtyä johtoon. Ensiksi Aaro Toivonen pääsi yrittämään kaukovetoa reilusta 20 metristä Hellemaan syötön jälkeen. Terävä laukaus suuntautui kuitenkin suoraan päin MuSa-vahti Rasmus Simulaa. Hetkeä myöhemmin MuSalla oli hyvä paikka kulmapotkusta, jonka HJK-puolustus onnistui pelastamaan maaliviivalta.

Kaikkien vaarallisin tilanne tuli kuitenkin 35. minuutilla. Nollanelosella oli hyvä pitkä hyökkäys, jonka seurauksena pallo tuli oikeaan laitaan MuSan boksin reunaan Liam Möllerille. Tämä piti pelivälinettä maltillisesti MuSan puolustuslinjan edessä. Sitten hän chippasi pallon hallitusti linjan taakse hyvän nousun tehneelle Häggströmille. Rudi Dieter liukui tilanteeseen holtittomasti ja kaatoi Häggströmin. Päätuomari Juuso Vuorinen ei epäröinyt, vaan vihelsi rangaistuspotkun vierasjoukkueelle.

Pilkkua asettui laukomaan Altti Hellemaa. Hän sai harhautettua MuSan maalivahdin Rasmus Simulan heittäytymään väärään kulmaan. Tämä ei kuitenkaan auttanut, kun Hellemaan sijoitusyritys kohti tyhjää maalia lipui vasemmalta ohi. Näin avausjakson ainoaksi tilastotapahtumaksi jäi Häggströmin varoitus holtittomasta taklausyrityksestä reilu viisi minuuttia ennen taukovihellystä.

Juuso Aallolla oli vielä loppuminuuteilla hyvä mahdollisuus viedä porilaisjoukkue johtoon, kun hänen laukauksensa kimposi Taavi Armisesta tolppaan. Näin tauolle siirryttiin maalittomassa tasatilanteessa. Vieraiden epäonnistuneesta rangaistuspotkusta huolimatta MuSa oli ensimmäisen puoliskon aikana vaarallisempi joukkue.

HJK Klubi 04 tuli toiselle puoliajalle pirteästi. Heti toisella minuutilla oli lupaava tilanne, kun Ricardo Cardoso taiteli vasemmalla laidalla boksin sisällä. Hän sai jalkansa vapaaksi ja antoi hyvän kierteisen pallon takatolpalle, josta Liam Möller yritti puskea, mutta tällä kertaa hiukan yli.

Kotijoukkue siirtyi johtoon 54. minuutilla. Joukkue loi painetta nollanelosen maalille. Klubilaisten puolustus onnistui purkamaan oikealta tulleen keskityksen. Peliväline pomppi reiluun 25 metriin, josta Verneri Salminen puski pallon takaisin vierasjoukkueen boksin sisään. Nollanelosen puolustus oli tilanteessa epäorganisoitunut, ja näin Juuso Aalto pääsi hallitusti nostamaan Taavi Armisen edestä takakulmaan yli voimattoman Ramulan. Pian maalin jälkeen Benjamin Dahlström otti vaarattomasta tilanteesta varoituksen taklattuaan MuSa:n pelaajaa selkään.

Päävalmentaja Nuutinen reagoi tappiotilanteeseen nopeasti. Kolme minuuttia avausosuman jälkeen hän teki triplavaihdon; Möller sai tehdä tilaa oikealla laidalla Daniel Rökmanille ja Anton Aaltonen keskikentällä Niilo Kujasalolle. Lisäksi Erikson Carlos tuli kärkeen Hardénin tilalle.

Reilu vartti ennen varsinaisen peliajan päättymistä kotijoukkue siirtyi kulmapotkusta jo kahden maalin johtoon. MuSan taktiikka näissä erikoistilanteissa oli toistuva; joukko joukkueen isokokoisimpia pelaajia asettui maalivahti Ramulan eteen. Maalintekijä Aalto antoi erinomaisen kierteisen pallon kohti HJK:n etutolpan aluetta. Kotijoukkueen kapteeni Jussi Välilä sai päänsä ensimmäisenä väliin ja puski pelivälineen lähietäisyydeltä maaliin.

Kahden maalin tappioasemassa haettiin luonnollisesti voimaa hyökkäyspäähän; puolustaja Oscar Häggström sai tehdä tilaa laitahyökkääjä Juho Ojaselle ja toisen puolen laitahyökkääjä Ricardo Cardoso David Ezehille.

Nollanelonen ei saanut kunnollista loppukiriä päälle missään vaiheessa. Parissa tilanteessa oli Klubilaseilla katsottuna rangaistuspotku lähellä, mutta erotuomari Vuorinen ei toista kertaa pilkkua osoittanut. Lisäajan neljännellä minuutilla Klubi onnistui kuitenkin kaventamaan pelin. Aaro Toivonen syötti oikeasta laidalla Ojaselle, joka eteni päättäväisesti päätyrajalle asti. Laadukas keskitys löysi keskeltä maalivahdinalueen rajalta Erikson Carloksen, joka puski röyhkeästi Jasper Yrjaksen edestä pallon voimalla maaliin. Osuma oli brasilialaisen kauden neljäs.

Maalin jälkeen vierasjoukkue sai luotua hyvin painetta MuSan maalille. Paras tilanne tuli ylös nousseelle Michael Boamahille, joka puski pelin loppuhetkillä muutamasta metristä tolppaan. Vain hetki myöhemmin Armiselle tuli alimpana pelaajana harmillinen menetys, jonka seurauksena Jussi-Pekka Rämä ja Jussi Lemiö pääsivät puolesta kentästä juoksemaan kahdestaan läpi. Rämä syötti boksin sisällä pallon rauhallisesti Ramulan ohi Lemiölle, joka pääsi sijoittamaan loppulukemat tyhjään maaliin. Maalia seurasi myös päätösvihellys.

Kun sarjassa lähestytään puoliväliä, yksi nollanelosen ottelutilastoissa esiin tuleva asia on koti- ja vierasotteluiden hämmentävän erilainen saldo. Kotona nollanelonen on voittanut kaikki pelaamansa kuusi ottelua maalierolla 16–4. Vieraissa voittoja on tullut vain yksi. Tasapeli on ollut vierasotteluiden yleisin lopputulos, kun pisteet on jaettu kolme kertaa. Tämä tosin ei ole ollut mitenkään poikkeavaa Kakkosen B-lohkossa tällä kaudella. Sarjan 13 joukkueesta ainoastaan FC Jazzilla, GrIFK:lla ja KaaPolla on parempi saldo vierasotteluista kuin kotikentällä käydyistä kamppailuista.

Myös Miika Nuutinen on kiinnittänyt erikoiseen tilastoon huomiota.

– Tietenkään ei riitä, että pelaamme hyvin vain Bolt Arenalla. Valmennustiimimme on mietittävä keinoja, joilla saamme hyvän kotivireemme siirrettyä myös vieraspeleihin.

HJK Klubi 04 kohtaa tulevana sunnuntaina kotona sarjan jumbojoukkueen KaaPon, jonka saldo on kaikkein erikoisin: lounaissuomalaiset ovat voittaneet ja pelanneet vieraissa kerran tasan, kaikista muista peleistä on tullut tappio.

Teksti: Juha Valla

MuSa vs HJK Klubi 04 3-1 (0-0)
54′ 1-0 Juuso Aalto
73´ 2-0 Jussi Välilä
90+4′ 2-1 Erikson Carlos
90+7′ 3-1 Jussi Lemiö

HJK Klubi 04:n kokoonpano: Alex Ramula – Oscar Häggström (76´ Juho Ojanen), Taavi Arminen, Michael Boamah, Benjamin Dahlström – Altti Hellemaa, Liam Möller (57´ Niilo Kujasalo) Anton Aaltonen (57´ Daniel Rökman), Aaro Toivonen – Kaius Hardén (57´ Erikson Carlos), Ricardo Cardoso (76´ David Ezeh)