HJK Klubi 04 kärsi RoPS:ille kirvelevän tappion

HJK Klubi 04 sai maistaa perjantaina Bolt Arenalla tappion karvainta mahdollista kalkkia, kun RoPS voitti viime hetkin rangaistuspotkulla.

HJK Klubi 04 vs RoPS 0-1

Ykkösen ottelu sarjajohtaja Rovaniemen Palloseuraa vastaan oli päättymässä maalittomaan tasapeliin, mutta kamppailun viime hetkillä vieraille tuomittu rangaistuspotku antoi rovaniemeläisille mahdollisuuden täyteen pistepottiin. Ykkösen elokuun pelaajan Vertti Hännisen alanurkkasijoitus pilkulta toi RoPS:ille 1-0 voiton.

Koska rangaistuspotkuun johtanut tilanne ei ollut ns. maailman selvin, tapahtuma aiheutti kotijoukkueen pelaajissa ”parranpärinää”. Tuomarin sana on kuitenkin laki, ja lopputuloksesta ei voi valittaa. Voittonsa ansiosta RoPS säilytti neljän pisteen sarjajohtonsa nousukunnossa olevaan Turun Palloseuraan. Pisteen päässä turkulaisista kärkipaikoista taistelee nollanelosen seuraava vastustaja, Vaasan Palloseura. HJK Klubi 04 puolestaan on sarjassa edelleen toiseksi viimeisenä, samoissa pisteissä jumbojoukkue MuSan kanssa.

Kauniissa syyssäässä käyty kamppailu oli tasainen mutta suhteellisen tilanneköyhä Ykkösen ottelu. Molemmilla oli omat selkeät vaiheensa. Vierasjoukkueella oli huippupaikkoja kaiken kaikkiaan muutama enemmän kuin nollanelosella. Mukavaa väriä kamppailuun antoi rovaniemeläisten noin 50 hengen kannatusryhmä, joka jaksoi tukea omiaan äänekkäästi koko ottelun ajan.

HJK Klubi 04:n kokoonpano oli tuttu. Maalissa avasi Elmo Henriksson. Puolustuslinjan muodostivat vasemmalta Juho Lehtiranta, toppariparina Patrick Raitanen ja Baba Mensah, oikeana puolustajana pyyhälsi viikolla Suomen voitokkaissa U19 maaotteluissa Ruotsia vastaan pelannut Kalle Wallius. Keskikentän kolmikko oli DidíTommi Jäntti sekä Chris James, joka paikkasi pelikiellossa ollutta Saku Heiskasta. James oli myös joukkueen kapteeni. Vasenta laitaa miehitti tuttuun tapaan joukkueen kauden paras maalintekijä Samuel Anini Jr., oikealla aloitti Johannes Yli-Kokko sekä kärjessä Agon Sadiku.

Ottelu alkoi varsin tunnustelevasti, kummallakaan joukkueella ei ollut vaarallisia maalintekotilanteita ensimmäisen vartin aikana. Päätuomari Oliver Reitala piti pelin ensimmäisen vajaan 20 minuutin aikana tiukat ”korttisulkeiset”; ensiksi kuudennella minuutilla vieraiden laitalinkki Geoffrey Acheampong sai katsella keltaista korttia, kun hän taklasi keskiympyrän tuntumassa irtopallotilanteessa Didíä. Pari minuuttia myöhemmin Chris Jamesin liukutaklaus kaatoi Simo Roihan. Vaikka James osui selvästi ensimmäiseksi palloon, Reitala tulkitsi ilmeisesti, että Jamesin taklaus oli liian holtiton ja siksi varoituksen arvoinen. 18. minuutilla nimensä pöytäkirjaan sai puolestaan vieraiden Nino Roffelsen, kun hän kaatoi takaapäin vaarallisen näköisesti Tommi Jäntin. Reitalan tiukka linja toimi siinä mielessä, että seuraavaa varoitusta saatiin odottaa aivan pelin loppuhetkille. Toisaalta ehkä vain Roffelsenin rike oli täysin selvä varoituksen paikka. Pelissä oli myöhemminkin muutama tilanne, joissa olisi ehkä ollut enemmän syytä varoittaa kuin Acheampongin tai Jamesin rikkeissä.

Jamesin varoitusta seuranneesta vapaapotkusta tuli kova hässäkkä kotijoukkueen maalille, mutta paitsio pelasti nollanelosen pälkähästä. Vajaan puolen tunnin kohdalla alussa hiukan näkymättömänä ollut Samuel Anini Jr. alkoi päästä vireeseen. Hänellä oli ensiksi pari blokattua vetoa, ja 28. minuutilla RoPS-puolustus jouti kaatamaan Aninin 20 metriä maalista. Tuomitun vapaapotkun antoi Kalle Wallius, mutta valitettavasti tällä kertaa veto suuntautui suoraan päin muuria.

Kotijoukkueen ehkä koko kamppailun paras maalintekopaikka tuli 38. minuutilla kauniin hyökkäyksen seurauksena. Nollanelonen lähti etenemään syvältä omalta alueelta. Cris James, Juho Lehtiranta ja Didí, pelasivat vasemmalla reunalla kauniin kombinaation, jonka ansiosta Didí pääsi kuljettamaan eteenpäin; hänen syöttönsä löysi keskiympyrän vasemmalta puolelta Agon Sadikun. Tämän puolestaan kuljetti diagonaalisesti kohti keskustaa. 30 metriä maalista RoPS-puolustus yritti taklata Sadikua, mutta pallo vieri oikealle Tommi Jäntille, joka vei pelivälinettä kohti vierasjoukkueen rangaistusaluetta. Vähän ennen alueen reunaa Jäntti syötti oikealle boksin sisään taustajuoksun tehneelle Kalle Walliukselle; tämä keskitti ensimmäisellä kosketuksella kohti maalivahdin alueelle liikkunutta Sadikua. Tämä oli täysin vapaana, mutta kova syöttö lipui muutaman sentin Sadikun jalan edestä. Hieno hyökkäys, mutta sentit eivät olleet kotijoukkueen puolella.

Mutta myös vierailla oli huippupaikka ennen taukovihellystä; ensiksi Geoffrey Acheampongon antamasta sivuvapaapotkusta pallo kimposi Baba Mensahin päästä kohti omaa maalia, mutta onneksi suoraan päin HJK-vahti Henrikssonia. Aivan avausjakson viimeisillä sekunneilla maali oli vielä lähempänä. RoPS-toppari Luka Kuittinen tuli vauhdilla Acheampongon antamaan kulmapotkuun ja pääsi puskemaan vapaasti maalivahdinalueen reunalta. Pallo lähti Kuittisen päästä voimalla mutta pamahti kotijoukkueen onneksi HJK-maalin ylärimaan. Näin tauolle mentiin maalittomassa tasatilanteessa.

Tauolla kumpikaan joukkue ei vaihtanut. Kotijoukkue tuli pukukopista kentälle energisenä ja oli kamppailussa selvästi hallitseva osapuoli ensimmäiset 20 minuuttia. Mitään aivan huippuvaarallista raitapaidat eivät kuitenkaan onnistuneet saamaan aikaan.

Molemmat joukkueet tekivät reilun tunnin kohdalla kaksi vaihtoa; nollanelosen päävalmentaja Mika Väyrynen toi kentälle Marcello Beukerin ja Kai Meriluodon Kalle Walliuksen ja Johannes Yli-Kokon tilalle. Väyrysen kollega Mikko Mannila puolestaan vaihtoi Otto Kemppaisen Jussi Niskan tilalle ja Vili Saarikosken Geoffrey Acheampongin paikalle. Vaihdot eivät välttämättä olleet syyt peliotteen siirtymiselle vieraille, mutta joka tapauksessa RoPS hallitsi viimeisiä 20 minuuttia kohtuullisen vahvasti. Mitä pidemmälle ottelukello kävi, sitä tiukemmin rovaniemeläiset veivät peliä.

70. minuutilla Kemppaisella oli hyvä vetopaikka, kun nollanelonen oli pitkään paineen alla. Joukkueella oli monta mahdollisuutta purkaa pallo väljemmille vesille, mutta nämä yritykset eivät onnistuneet. Lopulta ex-nollanelosen pelaaja Didis Lutumba-Pitah antoi vasemmalta pitkän matalan syötön läpi rangaistusalueen; pallo löysi tiensä rangaistusalueen rajalle, josta Kemppainen pääsi laukomaan vastapalloon. Napakka veto suuntautui kuitenkin hiukan yli maalin.

Kotijoukkueen paras mahdollisuus tuli 10 minuuttia ennen loppua. Vaihdosta sisään hetkeä aiemmin Tommi Jäntin tilalle tullut Daniel Rökman pääsi puolivahingossa läpi vasemmalta reunalta. Lähellä olleet rovaniemeläispuolustajat ryntäsivät kaikki häntä kohti. Valitettavasti Rökman ei havainnoinut ympäristöään riittävästi; näin oikealla täysin vapaana ollut Samuel Anini Jr. jäi huomaamatta, ja Rökman menetti pelivälineen.

88. minuutilla RoPS pelasi kauniin hyökkäyksen, joka muistutti hiukan nollanelosen parasta tilannetta avausjakson lopussa. Tuomas Kaukua sai pallon vasemmalle laidalle ja leikkasi keskelle ja syötti Vili Saarikoskelle noin 25 metriä Klubi-maalista; RoPS:in nuori keskikenttämies väisti peittämään tulleen Didín ja syötti oivaltavasti boksin sisään oikealta sisään leikanneelle Kemppaiselle. Tämä laukoi suhteellisen pienestä kulmasta noin 10–12 metristä. Pallo ohitti Henrikssonin mutta meni hitusen ohi takatolpan.

Lopulta rovaniemeläiset saivat palkinnon yritteliäisyydestään. Tuomas Kaukua, Didis Lutumba-Pitah ja Vili Saarikoski pitivät pelivälinettä pitkään vasemmalla laidalla. Lutumba-Pitah antoi melko vaarattoman keskityksen kohti nollanelosen maalin etutolpan aluetta. Kotijoukkueella oli tilanteessa miesylivoima, mutta kommunikaatio ei toiminut; Chris James liukui pallon kulmaksi. Saarikosken antamaa kulmapotkua ei tarvinnut seurata pitkään, kun päätuomari Oliver Reitala vihelsi ja näytti kohti rangaistuspistettä. Reitalan mielestä Chris James oli kaatanut Luka Kuittisen sääntöjen vastaisesti. James sai vielä tilanteesta toisen keltaisen kortin ja joutui ulos pelistä. Kotijoukkueen pelaajien voimakkaat protestit eivät tietenkään vaikuttaneet asiaan. Ykkösen elokuun pelaajaksi valittu Vertti Hänninen asettui laukomaan; matala, kova veto kohti vasenta alakulmaa. Elmo Henriksson oli tilanteessa hyvin mukana, mutta peliväline sujahti hänen kainalonsa alta maaliin.

Ottelu päättyi samalla. Katkerammin ei voi hävitä. Kotijoukkueen pelaajat poistuivat nopeasti pukukopin uumeniin, rovaniemeläiset jäivät puolestaan juhlimaan voittoaan hämärtyvässä illassa riemuitsevien kannattajiensa edessä.

RoPS-luotsi Mikko Mannila oli luonnollisesti tyytyväinen ottelun jälkeen.

– Peli oli odotetun kaltainen, meillä meni kauan päästä rytmiin kiinni. Ottelun viimeiset 10 minuuttia olivat hyvää peliä, ja pääsimme luomaan muutaman paikan sekä pitämään paineen nollanelosen päädyssä.

– Puolustuspelissä onnistuimme pitämään taitavan kotijoukkueen poissa parhailta paikoilta, vaikka nollanelonen välillä saikin upotettua meitä puolustamaan syvältä, Mannila analysoi.

Mannilan kollega Mika Väyrynen puolestaan arvioi ottelun olleen varsin tasainen.

– Pelistä jäi sellainen kuva, että vastakkain oli kaksi pelillisesti aika tasavahvaa joukkuetta. Molemmilla oli kamppailussa omat vaiheensa. Meillä oli muutama laadukas hyökkäys, joissa oli mahdollisuus saada enemmän aikaan. Vastaavasti myös rovaniemeläisillä oli muutama ”läheltä piti” -tilanne.

– En jaksa ottaa viime hetken tuomioon enää muuten kantaa, mutta Ykkösen loppukaudella nähdään kymmeniä pilkkuja, jos sama linja jatkuu, Väyrynen lopetti.

HJK Klubi 04:n seuraava peli on keskiviikkona Vaasassa 15.9. klo 18.30 Vaasan Palloseuraa vastaan.

HJK Klubi 04 vs RoPS 0-1 (0-0)

90+4. Vertti Hänninen 0-1 rp.

HJK Klubi 04:n kokoonpano: Henriksson – Lehtiranta, Mensah, Raitanen, Wallius (64. Beuker) – Jäntti (77. Rökman), Didí, James (k.) – Anini Jr., Sadiku, Yli-Kokko (64. Meriluoto)