HJK Klubi 04 komeaan voittoon Ilves/2:sta

HJK Klubi 04 otti harjoituskautensa kolmannen voittonsa, kun joukkue löi lauantai-iltana Talin hallissa Ilveksen kakkosjoukkueen maalein 5–1 (3–0).

David Ezeh - HJK Klubi 04. Photo: © Mira Lönnqvist
David Ezeh, HJK Klubi 04. Kuva: © Mira Lönnqvist

HJK Klubi 04 vs Ilves/2 5–1

Kahden Veikkausliigaseuran reservijoukkueiden välisessä kamppailussa nähtiin runsaasti maaleja sekä vaarallisia tilanteita. Ottelun yleiskuva Kakkosen joukkueiden välillä oli alusta asti selvä: kotijoukkue piti enemmän palloa, kun Ilves puolestaan keskittyi prässäämiseen ja kyttäsi pallonriistoja.

Kotijoukkue aloitti ottelun räväkästi, ja sinivalkoiset olivat lähellä maalintekoa useampaan otteeseen ensimmäisten minuuttien aikana. Lähes välittömästi ottelun avauspotkun jälkeen Klubi-kärki David Ezeh pääsi nokikkain Ilveksen maalivahdin kanssa, mutta Ezehin sijoitus painui hieman maalin ohi.

Paria minuuttia myöhemmin Ricardo Cardoso eli Gué leikkasi laidaltaan sisään ja laukoi rangaistusalueen kaaren tuntumasta painavan kudin tolppaan. Tilanne ei kuitenkaan päättynyt siihen, vaan paluupallosta syntyneen kamppailun jälkeen Klubille tuomittiin rankkari. Keskikenttäpelaaja Aaro Toivonen ampui pelivälineen Ilves-maalivahdin ulottuville, joten numerot pysyivät vielä tässä vaiheessa muuttumattomina.

Yksipuolisen alun jälkeen pelin kuva tasoittui hieman, ja myös vierasjoukkueella oli omat saumansa iskeä ottelun avausmaali. Vajaan vartin pelin jälkeen Ilvekselle oli avautua läpiajo, mutta Klubin maalilla pelannut Matias Niemelä selvitti tilanteen oikea-aikaisella vastaantulollaan. Viittä minuuttia myöhemmin vierasjoukkueen johto-osuma oli senttien päässä, kun Ilves-hyökkääjän pusku kolahti tolppaan.

Klubi sai luotua lisää painetta 25. minuutilla, kun Ezeh harhautteli tiensä boksiin ja tarjoili pallon Cardosolle. Klubi-laituri sijoitti avopaikasta pallon kuitenkin Ilves-maalin ohitse. Kaksikon ei kuitenkaan tarvinnut kauaa odotella seuraavaa tilaisuuttaan, kun keskialueen riiston jälkeen Ezeh pelasi pallon Cardosolle, joka ei tällä kertaa erehtynyt.

Nollanelonen sai maalistaan selvästi lisää energiaa, ja tuttu kuvio toistui ottelun 35. minuutilla: Klubi riisti pallon keskialueella, minkä jälkeen Cardoso ja Ezeh juonivat tiensä boksiin. Tällä kertaa oli Cardoson vuoro tarjoilla maalipaikka Ezehille, jolla oli helppo työ viimeistellä lukemiksi 2–0.

Kahden maalin johtoasema ei riittänyt nuorelle ja nälkäiselle kotijoukkueelle, vaan hetki ennen taukovihellystä Klubi iski jälleen: pienen hässäkän jälkeen pallo ajautui Klubin toiselle laitapelaajalle, Dylan Hayesille, joka painoi pallon lähietäisyydeltä varmasti verkon perukoille.

Klubi teki tauon aikana kaksi vaihtoa: edustusjoukkueen maalivahti Niemelä teki tilaa Aleksi Partaselle, ja U19-maajoukkueen komennukselta palannut Niilo Kujasalo korvasi keskikentällä niin ikään maajoukkueen mukana olleen Anton Aaltosen.

Kujasalon laadukkaan syöttötyöskentelyn ansiosta Klubi käänsi ottelun hallinnan entistä vahvemmin itselleen, mutta vaarallisia tilanteita ei toisen puoliajan alussa nähty. Ilves onnistui kaventamaan tunnin kohdalla, kun vierasjoukkueen noin 25 metristä ammuttu vapaapotku upposi komeasti Klubin maalin ylänurkkaan.

Klubin päävalmentaja Miika Nuutinen teki Ilveksen maalin jälkeen lisää vaihtoja. Oscar Häggström korvasi oikean pakin tontilla Kailash Bhandarin, ja väkevän ottelun pelannut Cardoso teki tilaa brasilialaiselle Erikson Carlosille.

Klubi ei lamaantunut yllättävästä kavennusmaalista vaan iski viittä minuuttia myöhemmin lukemiksi 4–1. Hayesin ja Kaius Hardénin kaunis syöttöpeli avasi tilaa Klubin hyökkäykselle, ja Toivonen pääsi kuittaamaan missatun rankkarinsa: keskikenttäpelaaja viimeisteli tyylikkäästi toiseen aaltoon saamansa syötön verkon perukoille.

Kotijoukkueen neljäs osuma vaikutti murtavan tamperelaisten selkärangan, eikä vierasjoukkue onnistunut hätyyttelemään Klubin maalia enää viimeisen puolituntisen aikana. Klubilla oli sen sijaan useampikin sauma kaunistella lukemia: ensin Erikson Carlos pääsi yrittämään maalintekoa Ezehin syötöstä, mutta hänen sijoituksensa vieri hieman ohi takakulmasta.

Noin kymmenen minuuttia ennen päätösvihellystä oivallisen ottelun pelannut Kujasalo sai pitkän pallonhallintajakson päätteeksi pallon boksin rajalla. Keskikenttäpelaaja ohitti pari Ilveksen puolustajaa ja sijoitti pallon kymmenestä metristä etualakulmaan.

Nuutinen käytti viidennen vaihtonsa vielä viitisen minuuttia ennen loppua, kun U19-maajoukkueen mukana ollut Daniel Rökman korvasi kentällä Viggo Blummén. Lisämaaleja ei enää nähty, joten Klubi otti tamperelaisista tylyn 5–1-voiton.

Numeroista huolimatta ensimmäinen puoliaika oli kenttätapahtumien suhteen tasaisempi kuin toinen. Mitä pidemmälle ottelu eteni, sitä vahvemmin hallinta siirtyi Klubille, joka olisi voinut viimeistellä enemmänkin maaleja. Päävalmentaja Nuutinen oli kuitenkin tyytyväinen otteluun.

– Ottelu palveli meitä tässä vaiheessa kautta hyvin. Meillä on viime viikkojen harjoittelussa ollut painopisteinä organisoitu hyökkäys sekä maalintekotilanteiden luominen. Onnistuimme monissa asioissa, joita olemme harjoitelleet. Loimme maalintekotilanteita monipuolisesti, ja etenimme varsinkin laidoilta hyvin. Positiivista on, että olimme vaarallisia läpi ottelun.

– Selvästä voitosta huolimatta esityksessämme oli parannettavaakin. Vaikka prässimme tuottikin jälleen riistoja yläalueella, emme voi olla täysin tyytyväisiä puolustuspelaamiseemme. Myös päästetty maali harmittaa. Tällaisessa pelissä olisi tärkeää pitää oma maali puhtaana, ja sitä meidän tulee itseltämme vaatia. Lisäksi annoimme varsinkin ensimmäisellä puoliajalla vastustajalle liikaa maalintekopaikkoja suhteessa pelin virtaukseen. Nämä ovat asioita, joihin keskitymme tulevaisuudessa. Isossa kuvassa olin kuitenkin tyytyväinen esitykseemme, Nuutinen arvioi.

HJK Klubi 04. Photo: © Mira Lönnqvist
HJK Klubi 04:n maalijuhlintaa! David Ezeh (vas.), Dylan Hayes (selässä), Haruna ja Aaro Toivonen. Kuva: © Mira Lönnqvist

HJK Klubi 04 vs Ilves/2 5–1 (3–0)

29′ Gué 1–0
35′ David Ezeh 2–0
43′ Dylan Hayes 3–0
61′ Ilves/2 3–1
65′ Aaro Toivonen 4–1
80′ Niilo Kujasalo 5–1

HJK Klubi 04:n kokoonpano: Matias Niemelä (45. Aleksi Partanen) – Viggo Blumme (85. Daniel Rökman), Taavi Arminen, Haruna Abubakar, Kailash Bhandari (62. Oscar Häggström) – Aaro Toivonen, Anton Aaltonen (45. Niilo Kujasalo), Kaius Hardén – Gué (62. Erikson Carlos), David Ezeh, Dylan Hayes.

HJK Klubi 04:n seuraava harjoitusottelu on lauantaina 5. maaliskuuta klo 19.00 Saharassa PPJ:tä vastaan. Pelipaikka voi vielä vaihtua kentän kunnon vuoksi.

Teksti: Juha Valla