HJK Klubi 04 otti tärkeän kotivoiton

HJK Klubi 04 kukisti lauantaina Bolt Arenalla MuSan puhtaasti 4-0. Joukkueen uusi vahvistus Taddeus Nkeng onnistui heti maalinteossa. Hienon voiton lisäksi ilahdutti Veikkausliigajoukkueen Santeri Väänäsen paluu kentille pitkän loukkaantumisen jälkeen.

HJK Klubi 04. Photo: © Mira Lönnqvist

HJK Klubi 04 vs MuSa 4-0

Sateisessa säässä käyty kamppailu oli tapahtumarikas Ykkösen ottelu. Kotijoukkueella oli muutama uusi vahvistus heti avauksessa, toppari Baba Mensah ja kärki Taddeus Nkeng. Ottelun alku oli tapahtumarikasta ja vaihtelevaa peliä, mutta kotijoukkue otti otteen vahvemmin itselleen, mitä pidemmälle avausjakso eteni. Tauolle mentiin nollanelosen johdossa Kalle Walliuksen tekemän maalin ansiosta. Toisella jaksolla Nkeng avasi heti ensimmäisessä pelissään maalitilinsä, ja Kai Meriluoto ja Casper Terho vielä kaunistelivat Klubin selkeät voittolukemat.

Voitosta huolimatta nollanelonen on edelleen Ykkösen sarjataulukossa viimeisenä. Eilisen kaltaisella esityksellä joukkue nousee sarjassa kuitenkin varmuudella ylöspäin. MuSan tilanne puolestaan synkistyi; tappio oli joukkueelle jo neljäs peräkkäinen, ja porilaiset ovat päästäneet näissä omaan päähän peräti 16 maalia. Ykkösen kausi on ennätystasainen; siitä kertoo mm. se, että yksikään joukkueista ei ole toistaiseksi voittanut edes puolta pelaamistaan peleistä. MuSalla on eniten tasapelejä, puolet joukkueen otteluista on päättynyt pistejakoon.

HJK Klubi 04:n kokoonpanossa maalivahti Elmo Henrikssonin edessä puolustuslinjan muodostivat Juho Lehtirantavasempana laitapuolustajana, Mensah ja Väinö Vehkonen toppareina sekä Kalle Wallius oikeana laitapuolustajana. Keskikentän kolmikko oli Denis CukiciTommi Jäntti sekä Saku Heiskanen, joka oli myös joukkueen kapteeni. Joukkueen ylimmän oksan muodostivat Samuel Anini Jr. vasemmalla, Casper Terho oikealla sekä kärjessä Nkeng.

Ottelu alkoi vauhdikkaasti. Kotijoukkueen uusi toppari Baba Mensah antoi kauniin pitkän avaavan syötön Samuel Anini Jr:lle vasempaan laitaan; jälkitilanteesta pelattiin kaunis kombinaatio MuSan boksin sisälle Denis Cukicille, mutta tämä oli niukasti paitsiossa. Miltei heti perään MuSalla oli toisessa päässä Rudi Dieterin paha laukaus ja Matias Koskisenvaarallinen pusku. Ensimmäisen 10 minuutin aikana peli aaltoili muutenkin vapaasti päästä päähän.

Vähitellen kotijoukkueen laadukas syöttöpeli siirsi pelin painopisteen enemmän vierasjoukkueen kenttäpuoliskolle. 12. minuutilla nollanelosella oli laadukas pitkä hyökkäys. Sen seurauksena Saku Heiskanen pääsi kokeilemaan vajaasta 20 metristä vaarallista vasenta jalkaansa; tällä kertaa veto kuitenkin leijaili hiukan yli maalin. Vaikka pallonhallinta oli Klubilla, myös MuSalla oli vielä tässä vaiheessa muutama vaarallinen tilanne. 17 minuutilla Dieter pääsi kokeilemaan Klubipuolustuksen ahdistelusta huolimatta reilusta 10 metristä, mutta veto suuntautui sivuverkkoon.

Viisi minuuttia myöhemmin kotijoukkue siirtyi johtoon. Klubilla oli pitkä hallittu hyökkäys, jossa pelin painopistettä vaihdettiin hyvillä syötöillä oikeaan laitaan MuSan rangaistusalueen kulmalle. Casper Terho leikkasi pelivälineen kanssa boksin sisälle. Samalla Kalle Wallius teki oivan takakierron; Terho näpäytti pallon kantapäällä nokkelasti Walliuksen juoksulinjalle. Tämä ei epäröinyt, vaan laukoi 6–7 metristä laadukkaan terävän laukauksen takakulmaan ohi voimattoman MuSa-vahdin Olli Hakanpään. Osuma oli samalla Walliuksen uran ensimmäinen Ykkösessä.

Vierasjoukkue ei kuitenkaan lannistunut tästä. Pari minuuttia myöhemmin porilaisilla oli potentiaalinen huippupaikka. MuSa pääsi 4v3-tilanteeseen, kun Baba Mensah pelasi syötönkatkoa yrittäessään itsensä ulos. Palloa kuljettanut Juho Heikkinen päätti vetää itse 16-rajalta, mutta veto jäi kuitenkin vaisuksi ja suuntautui päin Elmo Henrikssonia.

Tihkusateena alkanut veden tulo kiihtyi vähitellen miltei rankkasateeksi. Liukkaat olosuhteet vaikeuttivat luonnollisesti pelaamista. Reilun puolen tunnin kohdalla läpi ottelun pirteästi esiintynyt Casper Terho pääsi laukomaan kuin varkain, kun MuSa-puolustaja Juho Montola kaatui liukkaalla kentällä. Veto 20 metristä meni kuitenkin reilusti yli.

Vajaat 10 minuuttia ennen taukoa Baba Mensah sai siistin kamppailun ensimmäisen varoituksen. Mensah oli noussut ylös pallon kanssa ja jäi syötön jälkeen MuSan alueelle tukemaan hyökkäystä. Klubi kuitenkin menetti pallon, ja ex-nollanelosen pelaaja Jyri Kiuru lähti dynaamiseen kuljetukseen. Nollanelosen uusi toppari yritti estää vaarallisen tilanteen rajulla taklauksella, josta päätuomari Jani Laaksonen antoi ansaitun keltaisen kortin.

Ennen taukoa Terholla oli vielä yksi vetoyritys, mutta avausjakson viimeinen huippupaikka tuli Samuel Anini Jr:lle muutama minuutti ennen taukovihellystä. MuSalla oli kulmapotku, jonka Elmo Henriksson nappasi varmasti hyppysiinsä. Klubi-vahti reagoi tilanteeseen nopeasti ja avasi kädestä välittömästi pitkän mutta lentoradaltaan matalan potkun. Pitkä syöttö oli täydellinen, ja Anini pääsi puolesta kentästä yksin läpi. Päästyään boksin sisään HJK-laituri yritti chippiä takakulmaan ohi vastaan tulleen Olli Hakanpään. Tällä kertaa MuSan maalivahti onnistui kuitenkin torjumaan laukaukseen kehollaan. Näin tauolle mentiin isäntien maalin johdossa.

Tauolla kumpikaan joukkue ei tehnyt vaihtoja. Nollanelosen vahva ote kuitenkin jatkui; toista puoliaikaa ei tarvinnut pelata kuin vajaat 10 minuuttia, kun isäntäjoukkue siirtyi jo kahden maalin johtoon. Ensiksi MuSan Juho Montola sai keskikentällä varoituksen. Nollanelonen pelasi lyhyen vapaapotkun nopeasti. Pallo ajautui Mensahille, joka antoi puolesta kentästä hyvän pystysyötön kärkeen diagonaalijuoksun tehneelle Nkengille MuSan rangaistusalueen tuntumaan. 1v1-tilanteessa MuSan puolustaja Samuli Virtanen ”ylipelasi” ja ajautui tilanteesta ulos. Näin Nkeng pääsi kuljettamaan vapaasti boksin sisälle ja laukomaan keskeltä 12–13 metristä kohti MuSa-maalia. Varma, matala laukaus vasemmalla jalalla etualakulmaan ohitti MuSa-vahti Hakanpään.

Kotijoukkue oli näin kahden maalin ansaitussa johdossa. Tässä tilanteessa klubilaiset eivät täysin pystyneet italialaistyyppiseen pelin jäädyttämiseen, vaan vierasjoukkue pääsi turhan aktiivisesti mukaan peliin. Vaikka pallonhallinta siirtyi tässä vaiheessa hiukan vieraille, nollanelosella oli 56. minuutilla huippupaikka; klubilaiset pelasivat laadukkaasti 4v2-tilanteen, jossa Tommi Jäntti syötti kauniisti Casper Terholle boksin sisään hiukan oikealle puolelle. Terho oli täysin vapaana edessään ainoastaan MuSan veräjänvartija Olli Hakanpää. Terhon oikean jalan veto suuntautui kuitenkin suoraan päin vastaan tullutta maalivahtia.

Vierasjoukkueen paras kavennuspaikka tuli 62. minuutilla. Jyri Kiuru haastoi vasemmalla laidalla 1v1-tilanteessa Calle Walliuksen. Kiuru pääsi boksin sisään ja laukoi reilusta 10 metristä kohti Henrikssonia. Tämä sai vartalonsa torjunnassa hyvin pallon taakse, mutta ei pystynyt pitämään liukasta pelivälinettä hallussaan. Matias Koskinen ehti paluupallon, mutta Henriksson venyi hienoon jatkotorjuntaan ja sai suunnattua pallon kulmaksi.

Päävalmentaja Mika Väyrynen pyrki toisella jaksolla herättelemään joukkueettaan vaihdoilla. 60. minuutilla maalintekijä Taddeus Nkeng sai tehdä tilaa Kai Meriluodolle. Samassa vaihdossa pitkästä loukkaantumisesta toipunut Veikkausliigajoukkueen Santeri Väänänen tuli ensimmäistä kertaa viralliseen peliin Denis Cukicin tilalle. Reilut 10 minuuttia myöhemmin Chris James korvasi keskikentällä Tommi Jäntin. Viimeinen kaksoisvaihto tuli 10 minuuttia ennen loppua; vasen puolustaja Juho Lehtiranta vaihdettiin hollantilaisvahvistus Marcello Beukeriin ja vasemmalla laidalla Samuel Anini Jr. sai antaa tilaa Logan Rogersonille.

Ottelun ”ratkaisu” tuli 73. minuutilla; nollanelonen pääsi vauhdikkaaseen 3v3-vastahyökkäykseen. Samuel Anini Jr. kuljetti palloa pitkään ja murtautui vasemmalta boksin sisään häntä estäneen Samuli Virtasen ohi. Tämä oli lähellä kaataa Aninin pilkun arvoisesti, mutta Anini säilytti hienosti tasapainonsa. Samalla hän ajautui kuitenkin kapeaan laukaisukulmaan. Viime hetkellä Anini onnistui kuitenkin syöttämään keskelle ohi vastaan tulleen MuSa-vahti Hakanpään. Peliväline tuli täydellisesti tilanteeseen vauhdilla nousseelle Kai Meriluodolle, joka pystyi siirtämään pallon varmasti ensimmäisellä kosketuksella MuSa-maalin perukoille.

Aivan ottelun viime hetkillä isäntäjoukkue viimeisteli vielä neljännenkin osuman. Santeri Väänänen teki yli 50 metriä pitkän dynaamisen kuljetuksen. Lähestyessään MuSa-maalia hän syötti Chris Jamesille vasemmalle, joka jatkoi välittömästi keskelle Saku Heiskaselle. Tämä puolestaan syötti oikealla vapaana olleelle Casper Terholle. Epäjärjestyksessä ollut vierasjoukkueen puolustus joutui ylireagoimaan, ja näin Terho pääsi leikkaamaan boksin sisällä keskelle. Parhaalta maalintekosektorilta 15 metristä lähti pommi pelätyllä vasurilla oikeaan alakulmaan. Olli Hakanpää joutui antautumaan neljännen kerran. Maali oli samalla laitamiehen kauden ensimmäinen Ykkösessä.

Hieno kotivoitto innoitti epävirallisen pyttykerhonkin. Jaettu pokaali tällä kertaa uusille vahvistuksille Baba Mensahille ja Taddeus Nkengille sekä läpi pelin hanakasti maalintekotilanteisiin päässeelle ja yhden osuman viimeistelleelle Casper Terholle.

Päävalmentaja Mika Väyrynen oli tyytyväinen niin lopputulokseen kuin peliesitykseenkin.

Me halusimme saada edellisen PK-35-ottelun toisen puoliajan asenteen alusta lähtien tähänkin peliin. Me onnistuimme siinä erinomaisesti. Tämä näkyi mm. koko joukkueen kollektiivisena haluna puolustaa sekä laitapuolustajien erinomaisena aktiivisuutena hyökkäyssuuntaan.

– Jos jonkun kehityskohteen haluaa antaa, niin meidän olisi pitänyt pystyä 2–0-tilanteessa jäädyttämään peliä hiukan paremmin. Meidän olisi pitänyt pelata hiukan pidempiä hyökkäyksiä ja väsyttää sitä kautta vastustajaa. Iso kuva oli kuitenkin erittäin myönteinen, ja nyt meidän on saatava tämä sama asenne kaikkiin loppukauden peleihin, Väyrynen paaluttaa loppukauden tavoitetta.

HJK Klubi 04:n seuraava peli on Rovaniemellä lauantaina 14.8. klo 17.00.

HJK Klubi 04 vs MuSa 4-0 (1-0)

22. Kalle Wallius 1–0
53. Taddeus Nkeng 2–0
73. Kai Meriluoto 3–0
90+2. Casper Terho 4–0

HJK Klubi 04:n kokoonpano: Henriksson – Lehtiranta (80. Beuker), Mensah, Vehkonen, Wallius – Heiskanen (k.), Cukici (60. Väänänen), Jäntti (72. James) – Anini Jr. (80. Rogerson), Terho, Nkeng (60. Meriluoto)