HJK Klubi 04 ristiriitaiseen tasapeliin kärkikamppailussa

HJK Klubi 04 teki huikean nousun 1–4-tappioasemasta tasapeliin ja miltei voittoon viime hetken saksipotkumaalilla. Hämmentävä tuomio ja neljä päästettyä maalia jättivät kitkerän maun, vaikka joukkue onnistuikin säilyttämään kakkossijansa huipputasaisessa Kakkosen B-lohkossa.

Kärkikamppailu Ilves-Kissoja vastaan päättyi hienoon comeback-tasapeliin. Kuvassa etualalla nuoret ja lupaavat: Kaius Hardén 18 vuotta, Riku Riski 32 vuotta ja Oscar Häggström 18 vuotta.

HJK Klubi 04 vs Ilves-Kissat 4–4 (1–3)

HJK Klubi 04 kohtasi sunnuntaina 24. heinäkuuta Kakkosen B-lohkon kärkikamppailussa tasapisteissä olleen Tamperelaisen Ilves-Kissat. Tapahtumarikkaan tasapelin seurauksena joukkueet myös säilyttivät asemansa sarjataulukossa: ykkösenä Ilves-Kissat ja kakkosena Klubi 04. Kummankin joukkueen maaliero on yhdeksän maalia plussan puolella, mutta Klubi 04 on tehnyt kuusi maalia vähemmän.

Tasapelin myötä Kakkosen B-lohko on harvinaisen tasainen: 14 ottelukierroksen jälkeen kärkikuusikko on vain kolmen pisteen sisällä. Nollanelosen tasapeli piti säilytti joukkueen hyvissä asemissa nousua ajetellen – enemmänkin oli silti saatavissa.

– Pelin kokonaiskuva oli aika vuoristoratamainen. Saatiin peliin erinomainen alku mutta päästettiin Ilves-Kissat helposti mukaan peliin tekemällä virheitä, jotka johtivat halpoihin maaleihin. Vastustaja teki myös kaksi maalia putkeen mustan hetkemme johdosta. Oltiin 1–4-tappiolla epätoivoisen näköisessä tilanteessa, ja se että onnistuttiin nousemaan varsinkin viime viikon ison pettymyksen jälkeen, saa minut erityisen ylpeäksi tästä joukkueesta, kommentoi HJK Klubi 04:n päävalmentaja Miika Nuutinen.

HJK Klubi 04 sai huippualun ottelulleen, kun se siirtyi johtoon jo neljännellä minuutilla loistavan joukkueprässin seurauksena. Nollanelosen hyökkääjät ohjasivat pallon Ilves-Kissojen yksinäiselle laitatopparille, iskivät terävästi kiinni ja voittivat pelivälineen vasemman kulmalipun tuntumassa. Pallo pelattiin heti boksiin, jonne se jäi pyörimään vaarallisesti. Lopulta pallo ajautui Kaius Hardénille, jonka laukaus pilkun kohdalta löysi tamperelaisten verkon perukoille.

Kaius Hardénin kauden neljäs maali siirsi Klubi 04:n johtoon heti ottelun alussa – johtoasema ei kuitenkaan kestänyt.

Ilves-Kissat tasoittivat pelin 32. minuutilla. Klubi 04 menetti pallon keskikentän pohjalla peliä avatessa. Vastustaja miehitti nollanelosen boksin nopeasti ja pääsi keskittämään 16-rajan vasemmasta kulmasta. Tamperelaisten Toni Paukkeri livahti Klubi-puolustajien väliin ja puski kauden viidennen maalinsa Alex Ramulan vartioiman maalin oikeaan alanurkkaan.

Johtoon Ilves-Kissat siirtyivät vain viittä minuuttia myöhemmin. Tamperelaiset käynnistivät vastahyökkäyksen pitkällä pallolla, jonka kontrolloimisessa prässin alla HJK-puolustaja Santeri Silanderilla oli ongelmia. Pallonriisto aloitti vieraiden 3v2-hyökkäyksen, joka päättyi Juho Ihalaisen reboundista viimeistelemään 2–1-johtomaaliin.

Klubi 04:n musta hetki paheni vain minuuttia myöhemmin 38. peliminuutilla, kun Ilves-Kissat siirtyivät 3–1-johtoon. Vastustajan maali syntyi kolmatta kertaa putkeen negatiivisestä tilanteenvaihdosta. Tällä kertaa nollanelonen menetti pallon vastustajan kenttäpuoliskolla.

Riistettyään pallon vieraat pelasivat nopean seinäpelin ja lähettivät viime kaudella PK-35:ssä Ykköstä pelanneen Gerald Benin kohti vasenta kulmalippua. Yhdysvaltalainen haastoi kohti nollanelosen maalia, ohitti Michael Boamahin päätyrajan puolelta ja pelasi pallon takaviistoon. Vierasjoukkueen Erkka Helminen siirsi vitosen rajalta kauden viidennellään Ilves-Kissat kahden maalin johtoon. Tulos pysyi myös jakson loppuun ja tauolle mentiin nollanelosen 1–3-tappioasemassa.

51. minuutilla vierasjoukkue teki kulmapotkusta ratkaisevan tuntuisen 4–1-maalin. Taka-alueelle korkeana annettu kulmapotku voitettiin Ilves-Kissojen toimesta. HJK-puolustus blokkasi puskun, mutta pallo jäi pyörimään maalin eteen, niin että pelivälinettä lähinnä olivat klubilaiset. Rutiininomaisessa purkupallossa kuitenkin epäonnistuttiin, ja tamperelaisten Ville Puustinen pääsi ampumaan pallon voimalla HJK-maalin kattoon vain reilun metrin etäisyydeltä.

– On selvää, että emme voi olla tyytyväisiä puolustuspeliimme, sillä olemme päästäneet kahdessa viime pelissä neljä maalia. Tälläkin kertaa se, miten suojelimme omaa boksiamme jätti paljon toivomisen varaan. Samaan hengenvetoon täytyy sanoa, että meillä on alakerrassa ollut liian paljon pakotettua vaihtuvuutta ja pelaajia väärillä pelipaikoilla, mikä ei voi olla näkymättä, päävalmentaja Nuutinen kommentoi penkin alle mennyttä alkupuoliskoa.

Selkävammasta toipunut Riku Riski pelasi kauden ensimmäisen 90-minuuttisensa.

Kotijoukkue ei luovuttanut, vaikka niin olisi voinut kuvitella. Takaa-ajon 68. minuutilla käynnisti selkävammasta toipunut Riku Riski. Laitapakiksi vaihdettu Ville Vuorinen teki juoksun välikaistalle, jonne pallo onnistuttiin pelaamaan – tuo onnistunut syöttö hajotti koko vieraiden puolustuksen. Sekaisin ollut puolustus keskittyi vain kohti boksia edenneeseen Vuoriseen, joka syötti kuljetuksen päätteeksi kohti oikeaa laitaa.

Pallo ajautui boksin oikeassa kulmassa aivan vapaana olleelle Riskille. Kauden ensimmäisen 90-minuuttisensa pelannut turkulainen sijoitti kliinisesti vieraiden maalia vartioineen toisen polven jalkapalloilijan, Roope Järvisen. Klubin kiri oli alkanut.

Seuraavaan maalin syntymiseen meni pelottavan pitkä aika – vajaa 20 minuuttia. Klubi 04:n 85. minuutilla tekemä osuma oli hyvin samanlainen kuin Ilves-Kissojen 3–1-johtomaali. Vastahyökkäys, jossa pallo pelataan vasemmalle laidalle. Tällä kertaa laidalla viiletti vaihdosta kentälle tullut Erikson Carlos.

Brasilialainen ohitti tamperelaisten puolustuksen päätyrajan puolelta ja pelasi pallon takaviistoon. Vitosen rajalta pallon maaliin sijoitti toinen vaihtomies, erinomaisesti viimeisen reilut 30 minuuttia pelannut Ville Vuorinen. Tilanteeksi 4–3, joten nollanelosella oli tasapeliin matkaa enää yksi maali.

Tasoitus syntyi juuri varsinaisen peliajan täyttyessä. Klubin painostusta seurannut kulmapotku puskettiin pois boksista mutta Altti Hellemaalle. Samaan aikaan 58. minuutilla Vuorisen ja Erikson Carlosin kanssa kentälle vaihdettu keskikenttäpelaaja laukoi matalan kaukolaukauksen reilusta 20 metristä. Kulmapotkun jälkeisessä tungoksessa jalkansa väliin sai David Ezeh, jonka ohjaus vasempaan alakulmaan tasoitti tilanteeksi 4–4.

Komea nousu 1–4 tappiotilanteesta tasoihin ei riittänyt nollaneloselle. Ezeh teki voittomaalin komealla saksipotkulla ottelun viimeisillä sekunneilla. Tuomari kuitenkin hylkäsi maalin – syynä ilmeisesti vaarallinen pelitapa. Ezeh osui palloon ennen Ilves-Kissojen puolustajaa, joka tuli tilanteeseen myöhässä pää edellä. Kyseenalainen tuomio jätti hienosta ottelusta klubilaisittain katkeran maun.

David Ezeh teki Ilves-Kissojen verkkoon tuiki tärkeän 4–4-tasoitusmaalin sekä muutamaa minuuttia myöhemmin saksipotkulla voittomaalin, joka kuitenkin hylättiin.

Entä minkälaiset tuntemukset jäivät tilanteen protestoinnista keltaisen kortin saaneelle HJK Klubi 04:n päävalmentaja Miika Nuutiselle?

– Pystyttiin kaivamaan vaikeillakin hetkillä usko omaan tekemiseen, tekemään hienoja maaleja, nousemaan pelissä tasoihin ja antamaan itsellemme mahdollisuus voittaa – sanotaanko, että oli aika pienestä kiinni saada se johtoasema myös tulostaululle asti. Nostan hattua joukkueelle!

– Pitää vielä erikseen mainita Erikson Carlos, joka pystyi vaihdosta tullessaan osoittamaan omalla tekemisellään kokeneiden pelaajien arvon Klubi 04:ssa ja nostamaan meidät peliin mukaan. Kirvelevä tulos, mutta päällimmäisenä tunteena ylpeys.

4′ 1-0 Kaius Hardén
32′ 1-1 Toni Paukkeri
37′ 1-2 Juho Ihalainen
38′ 1-3 Erkka Helminen
51′ 1-4 Ville Puustinen
67′ 2-4 Riku Riski
85′ 3-4 Ville Vuorinen
90′ 4-4 David Ezeh

HJK Klubi 04:n kokoonpano: Alex Ramula – Oscar Häggström (82′ Ricardo Cardoso), Michael Boamah, Santeri Silander (58’ Ville Vuorinen), Benjamin Dahlström (58′ Altti Hellemaa) – Niilo Kujasalo (k), Riku Riski, Aaro Toivonen (64’ Anton Aaltonen) – Kaius Hardén, David Ezeh, Daniel Rökman (58´ Erikson Carlos)

HJK Klubi 04 kohtaa seuraavaksi lauantaina 30. heinäkuuta klo 17.00 SalPan vieraissa.