HJK Klubi 04:lle tyly vierastappio

HJK Klubi 04 kärsi kauden kolmannen sarjatappionsa, kun Hämeenlinnan Jalkapalloseura nöyryytti klubilaisia peräti 4–0 (2–0). Tappiosta huolimatta nollanelonen säilytti kakkospaikkansa sarjassa.

Halil Bağcı - HJK Helsinki
Turkista tullut maalivahti Halil Bağcı sai vyökkeen ensimmäisen ottelun Suomessa.

HJS vs HJK Klubi 04 4–0 (2–0)

Tappio jatkoi nollanelosen erikoista ottelutilastoa. Joukkue on voittanut Kakkosen B-lohkossa kaikki pelaamaansa 6 kotiottelua. Vieraissa sen sijaan on tullut vain yksi täysi pistepotti seitsemästä yrityksestä. Joukkueella on kova työ saada tämä kielteinen trendi katkaistua mahdollisimman pian.

Nollanelosen kokoonpanossa oli pari mielenkiintoista uutta nimeä. Joukkueen maalia vartioi ensimmäistä kertaa Turkin kakkostasolla pelaavasta Ankaragücüstä toukokuussa tullut Halil Bağcı. Lisäksi pitkästä loukkaantumisesta toipunut Veikkausliigaryhmän Riku Riski oli mukana vaihtopenkillä.

Ottelun kokonaiskuva oli selkeä. Yritteliäs kotijoukkue pelasi erittäin suoraviivaisesti. Jostain syystä nollanelosella oli suuria vaikeuksia läpi ottelun esimerkiksi HJS:n pitkissä maalipotkuissa. Klubi puolestaan pyrki hyödyntämään omaa pallonhallintapeliään. Tällä kertaa se ei ollut numeroidenkaan valossa riittävän tehokasta. Vaikka maaliluvut olivat pelitapahtumiin nähden tylyhköt, paremmasta joukkueesta ei ollut epäselvyyttä.

Päävalmentaja Miika Nuutinen ei selitellyt.

– Iso pettymys, murheellinen esitys. Vaikka tulos on rumempi kuin peli kokonaisuudessaan, HJS ansaitsi voittonsa. Joukkue aiheutti meille läpi pelin vaikeuksia suoraviivaisella pelityylillään. Meidän olisi pitänyt pystyä puolustamaan heidän pitkiä pallojaan paljon paremmin.

Avausjakso oli aika tasainen; vierasjoukkue piti palloa hiukan enemmän, kotijoukkue tuli nopeasti pystyyn pitkillä syötöillä. Nollanelonen sai pelin ensimmäisen hyvän maalintekopaikan. 16. minuutilla päätuomari Pouria Notash näki, että HJS:n maalivahti Joonas Immonen otti rangaistusalueella oman pelaajan syötön käteensä. Kotijoukkueen äänekkäästä protestoinnista huolimatta Notash tuomitsi tilanteesta epäsuoran vapaapotkun vajaa 10 metriä maalista. Peliväline pelattiin pienellä siirrolla Altti Hellemaalle, jonka laukaus epäonnistui pahasti.

HJS otti johdon seuraavasta hyvästä tilanteesta pari minuuttia myöhemmin. Hämeenlinnalaiset pelasivat pienen pallonhallintajakson jälkeen pitkän syötön vasempaan laitaan. Klubilaiset eivät päässeet aluksi palloon kiinni, mutta hetken päästä peliväline oli Michael Boamahin jaloissa lähellä päätyrajaa. Hämeenlinnalaiset riistivät kuitenkin pallon välittömästi takaisin. Eemeli Raittinen syötti takaviistoon hiukan maalivahdin alueen ulkopuolelle Kalle Kopralle, joka sijoitti pallon terävästi ohi HJK-vahti Bagcin.

Muutama minuutti myöhemmin nollanelosella oli erinomainen paikka tasoittaa ottelu. Ricardo Cardoso antoi erinomaisen keskityksen vasemmalta laidalta vastakkaisen laidan takatolpalle, mutta Anton Aaltonen laukoi lähietäisyydeltä ohi.

Ricardo Cardoso

Kotijoukkue teki toisen maalinsa vajaan puolen tunnin kohdalla. Nollanelosella on ollut aikaisempien vuosien tapaan haasteita erikoistilanteiden puolustamisessa. Nytkin HJS:n maali tuli kulmapotkusta. Tuomas Lähdesmäki antoi oikealta pitkän kulman, johon ehti ensimmäisenä Toivo-Elmeri Supperi. Tämän roikkupusku osui Klubi-maalin ylärimaan. Pomppupalloon ryntäsi nopeimmin Eemeli Raittinen, joka latasi lähietäisyydeltä kauden kuudennen osumansa.

Kotijoukkueella oli vielä lisäajalla mahdollisuus ottaa kolmen maalin taukojohto, mutta Halil Bağc ehti nopealla jalkatorjunnalla Raittisen etunurkkaan suuntautuneen vedon eteen. Näin pukukoppiin marssittiin kotijoukkueen kahden maalin johdossa.

Päävalmentaja Nuutinen vaihtoi tauolla Anton Aaltosen tilalle Riku Riskin. Vaikka nollanelonen hallitsi toisen puoliajan alkua, mitään huippupaikkoja kummallakaan joukkueella ei ollut.

Kotijoukkue otti kolmen maalin johdon reilun tunnin jälkeen. Nollanelonen menetti pallon syvällä HJS:n puolustusalueella. Toisen maalin jo viimeistellyt Raittinen sai pelivälineen itselleen. HJK-toppari Michael Boamah yritti estää tätä puolen kentän tuntumassa mutta ei onnistunut. Näin Boamah ja Raittinen lähtivät miltei 50 metrin kilpajuoksuun, HJS-hyökkääjä tosin pallon kanssa. Kun molemmat olivat juuri ehtineet Klubin boksin sisään, Boamah näytti tekevän puhtaan liukutaklauksen. Päätuomari Notash oli kuitenkin eri mieltä; rangaistuspotku.

Rankkaria asettui ampumaan Jonni Thusberg. Hän yritti tyyliteltyä chippiä, Panenkaa, heittäytyvän maalivahdin yli. Epäonnistunut suoritus päätyi suoraan Bağcın syliin. Jostain syystä Notash näki, että Bağcı oli liikkunut liian aikaisin, ja määräsi näin rankkarin uusittavaksi. Bağcı oli vihellykseen sen verran tyytymätön, että otti protestoinnista vielä keltaisen kortin. Uutta rankkaria asettui laukomaan Prince Mokuma, joka tykitti pelivälineen voimalla vasempaan yläkulmaan.

Nuutinen teki heti maalin jälkeen kaksi vaihtoa. Santeri Silander tuli Benjamin Dahlströmin tilalle ja Ville Vuorinen korvasi Oscar Häggströmin. Vajaa 10 minuuttia ennen varsinaisen peliajan päättymistä Erikson Carlos sai vielä antaa kärjessä tilaa David Ezehille.

Kolmen maalin tappioasemassa HJK Klubi 04 sai pallonhallinnan selvästi itselleen. Mitään valtavaa takaa-ajoa joukkue ei kuitenkaan saanut aikaiseksi. Viimeisen kymmenen minuutin aikana vierailla oli pari kohtuullista paikkaa kaventaa kamppailu. Ehkä paras tilanne oli Hellemaan veto lähietäisyydeltä, jonka HJS-vahti Immonen torjui hyvällä reaktiolla kulmaksi.

Kamppailun 77. minuutilla nähtiin vähän turha ”torikokous”, kun hämeenlinnalaiset olisivat toivoneet Klubin pelaajien panevan pelin poikki yhden kotijoukkueen pelaajan loukkaantumisen vuoksi. Katko tuli lopulta HJS-pelaajan rajulla taklauksella, joka puolestaan kuumensi klubilaisten tunteet. Välienselvittelyn seurauksena klubilaisista varoitettiin Boamahia ja Erikson Carlosia, kotijoukkueesta keltaista korttia sai katsoa Eetu Pellikka.

Viiden lisäminuutin viimeisillä sekunneilla kotijoukkue kasvatti johtoaan neljän maalin suuruiseksi. Jo yhden maalin viimeistellyt Eemeli Raittinen sai pallon oikeaan laitaan Klubin boksin sisälle. Nollanelosella oli teoriassa riittävästi pelaajia peittämässä vetoa. Käytäntö oli kuitenkin toinen; Raittinen sai vasemman jalkansa vapaaksi ja lähetti vedon, joka otti ilkeän pompun ennen Bagcia. Näin peliväline pomppasi takakulmaan ohi turkkilaisvadin, ja tylyt loppunumerot jäivät tulostaululle. Peli päättyi hämeenlinnalaisten tuuletuksiin.

18´ 1-0 Kalle Kopra
28´ 2-0 Eemeli Raittinen
65′ 3-0 Prince Mokuma
90+5′ 4-0 Eemeli Raittinen

HJK Klubi 04:n kokoonpano: Halil Bagci – Oscar Häggström (66′ Ville Vuorinen), Michael Boamah, Niilo Kujasalo (k), Benjamin Dahlström (66′ Santeri Silander) – Altti Hellemaa, Anton Aaltonen (46´ Riku Riski) Aaro Toivonen – Kaius Hardén, Ricardo Cardoso, Erikson Carlos (82´ David Ezeh)

HJK Klubi 04 kohtaa seuraavaksi sunnuntaina 24. heinäkuuta klo 18.30 Bolt Arenalla Ilves-Kissat kärkiottelussa.

Teksti: Juha Valla