HJK Klubi 04:n voittoputki poikki

”Nollanelosen” neljän voitokkaan harjoitusottelun putki katkesi lauantai-iltana, kun Bolt Arenalla vieraillut Grankulla IFK kukisti isäntäjoukkueen 2–1.

HJK Klubi 04. Photo: © Mira Lönnqvist
Luigi Morães (oik.) vastasi HJK Klubi 04 ainoasta maalista.

HJK Klubi 04 vs GrIFK 1–2

HJK Klubi 04 oli voittanut neljä edellistä otteluaan, mutta viime kaudella Kakkosen keskikastiin sijoittunut Grankulla IFK kävi Bolt Arenalla päättämässä isäntäjoukkueen voittoputken. Nollanelonen on pelannut viime aikoina harjoitusotteluita samassa lohkossa pelaavia joukkueita vastaan, eikä lauantai-illan kamppailu ollut poikkeus: sekä HJK Klubi 04 että GrIFK pelaavat Kakkosen B-lohkossa alkavalla kaudella.

Harjoitusottelusta otetaan oppia, jotta vastaava ei toistuisi sarjakaudella. HJK Klubi 04:n päävalmentaja Miika Nuutinen ei selitellyt katkeralla tavalla tullutta tappiota.

– Missään tapauksessa emme etsi syyllisiä, se ei vie eteenpäin. Samaan hengenvetoon meidän on oltava rakentavan kriittisiä omaa toimintaamme kohtaan. Meille tulee vielä liian helposti negatiivisia ”lumipalloefektejä”, joissa yksi virhe johtaa toiseen. Syötämme esimerkiksi palloa liian aikaisin, jolloin vastaanottaja saattaa joutua vaikeuksiin. Tästä huonosta tavasta meidän pitää päästä eroon.

– Pelimme kehittämisen näkökulmasta GrIFK oli hyvä vastus. He aiheuttivat suoraviivaisella pelillään ongelmia varsinkin puolustajillemme. Isossa kuvassa toivoisin vielä parempaa rytmiä peliimme. Varsinkin silloin, kun nopea hyökkäyksemme ei jostain syystä onnistu, meidän täytyy löytää keinot, joiden avulla pystymme silti pitämään pelivälineen itsellämme, Nuutinen analysoi.

Vaikka HJK Klubi 04:n voittoputki katkesi, Nuutinen piti joukkueen yleisilmettä kohtalaisen hyvänä.

– Ilman jossittelua meidän olisi ehdottomasti pitänyt voittaa tämä ottelu. Pelissä oli paljon hyvääkin. Etenimme hyvin koko kamppailun ajan, vaikka avausjaksolla emme pystyneet hyödyntämään tilanteitamme riittävän tehokkaasti hyökkäyskolmanneksella.

– Aloitimme tauon jälkeen erinomaisesti, ja meillä oli riittävästi paikkoja lisätä johtoa. Olin myös tyytyväinen puolustamiseemme boksissa, se oli ryhdikästä. Toisaalta emme aina päässet vastustajan prässin alta pois riittävän laadukkaasti. Pelin kulminaatiopiste oli luonnollisesti musta hetkemme, joka käänsi tilanteen vieraille. Mielestäni emme kuitenkaan häkeltyneet, vaan saimme ihan hyvän kirin aikaiseksi.

Tappiosta huolimatta Klubin tuoreet pelaajat, toppari Gentrit Kovaqi sekä keskikenttäpelaaja Altti Hellemaa, pelasivat lupauksia herättävästi. Myös kapteeni Niilo Kujasalon työskentely oli tuttuun tapaan vakuuttavaa. Pirteän harjoituskauden pelannut Ricardo Cardoso oli sivussa, sillä taitava laitahyökkääjä valittiin São Tomé ja Principen maajoukkueeseen.

Ensimmäinen puoliaika

Keväisen myöhäisillan iltavalaistuksessa käydyn ottelun yleisilme oli klubilaisittain tuttu: nollanelonen hallitsi palloa, ja vierailija käytti aseenaan vastahyökkäyksiä. GrIFK aloitti ottelun jopa yllättävän korkealla prässillä, mutta Klubin maalilla pelannut Matias Niemelä löysi muutamalla millintarkalla avauksellaan sen verran tilaa vierailijoiden linjan takaa, että ”Grani” joutui hillitsemään prässipeliään.

Kotijoukkue sai pallonhallinnan itselleen ja loi ensimmäisen maalipaikkansa 7. minuutilla: ensiesiintymisensä Klubi-paidassa tehnyt Kovaqi antoi erinomaisen syötön vasemmalle laidalle Luigi Morãesille, joka pelasi matalan keskityksen maalin edustalle. Boksissa oli useampia Klubin pelaajia, mutta kukaan ei onnistunut jatkamaan palloa maaliin.

24. peliminuutilla Niemelä näytti jälleen pelinavaustaitojaan, kun maalivahti löysi pitkällä avauksellaan oikealta laidalta Ville Vuorisen. Laitapuolustaja pääsi lopulta itse laukomaan, mutta GrIFK:n maalivahdilla ei ollut vaikeuksia torjua keskelle suuntautunutta laukausta.

Klubi aloitti maalinteon viitisen minuuttia ennen taukovihellystä: pallo pelattiin Haruna Abubakarin riiston jälkeen toiselle debytantille, Käpylän Pallosta siirtyneelle Hellemaalle, joka antoi oivallisen syötön Aaro Toivoselle. Keskikentällä pelannut Toivonen jatkoi pallon vasemmalle Morãesille, joka otti pallon tyylikkäästi haltuun ja sijoitti toisella kosketuksellaan pelivälineen etualakulmaan.

Toinen puoliaika

Tauon aikana HJK Klubi 04 suoritti yhden vaihdon, kun Anton Aaltonen korvasi maalin syöttäneen Toivosen keskikentällä. Kotijoukkue palasi pukukopista energisenä, ja peli pyöri toisen jakson alussa käytännössä kokonaan GrIFK:n kenttäpuoliskolla.

Parhaat maalipaikat siunaantuivat Kaius Hardénille: ensin nuori keskikenttäpelaaja pääsi yrittämään maalintekoa lähietäisyydeltä, mutta vierasjoukkueen puolustus ehti viime hetkellä peittämään laukauksen. Hieman ennen tunnin täyttymistä Hardén oli murtautumassa Kujasalon syötön jälkeen GrIFK:n rangaistusalueelle, ja vierasjoukkue joutui rikkomaan nuorta klubilaista. Tilanteesta tuomittiin vapaapotku, jonka Moraes laukoi päin maalivahtia.

Tunnin kohdalla päävalmentaja Nuutinen käytti toisen vaihtonsa: Hellemaan ensiesiintyminen sinivalkoisissa päättyi, ja tauolla pois vaihdettu Toivonen palasi kotijoukkueen keskikentälle.

Ratkaisun hetki nähtiin noin vartti ennen loppua: GrIFK:n prässi tuotti ongelmia Kovaqille ja Niemelälle, jonka paineen alla annettu syöttö päätyi suoraan vierailijoiden Daniel Langhoffin jalkaan. GrIFK-hyökkääjän laukaus epäonnistui hieman mutta vieri silti tyhjänä ammottaneeseen HJK-maaliin.

Nollanelonen ehti takaiskun jälkeen syöttämään vain muutaman kerran ennen kuin GrIFK iski uudestaan. Niemelä pelasi pallon liian ahtaaseen väliin, ja peliväline päätyi jälleen vihreäpaitaisen vierasjoukkueen haltuun. Matias Pyysalolla oli aikaa ja tilaa kuljettaa palloa, ja GrIFK-hyökkääjä kiersi vielä Niemelän ennen kuin sijoitti pallon käytännössä tyhjään verkkoon.

Kotijoukkue ei lannistunut kahdesta peräkkäisestä takaiskusta, vaan jo seuraavasta hyökkäyksestä pallo oli päätyä GrIFK:n maaliin. Vierasjoukkue onnistui kuitenkin selvittämään tilanteen kulmapotkuksi.

Klubin päävalmentaja Nuutinen vaihtoi vielä viimeisen kymmenen minuutin ajaksi kentälle Karlo Kajanojan, joka otti David Ezehin paikan kärjessä.

HJK Klubi 04 pääsi hakemaan tasoitusta ylivoimalla, kun GrIFK:n Veikkausliigastakin tuttu Juha Hakola otti punaisen kortin 87. minuutilla. Vierasjoukkue kesti kuitenkin Klubin voimakkaan painostuksen, eikä lisämaaleja nähty.

HJK Klubi 04 – GrIFK 12 (10)

42′ Luigi Morães 1–0
76′ Daniel Langhoff 1–1
77′ Matias Pyysalo 1–2

HJK Klubi 04:n kokoonpano: Matias Niemelä – Ville Vuorinen, Gentrit Kovaqi, Michael Boamah, Haruna Abubakar – Altti Hellemaa (60. Aaro Toivonen), Niilo Kujasalo, Aaro Toivonen (45. Anton Aaltonen) – Luigi Morães, David Ezeh (80. Karlo Kajanoja), Kaius Hardén

HJK Klubi 04:n seuraava harjoitusottelu on 2. huhtikuuta Turussa paikallista Palloseuraa vastaan.

Teksti: Juha Valla