Juho Ojanen Saksasta kesäksi HJK Klubi 04:ään

20-vuotias hyökkääjä purki sopimuksensa Greuter Fürthin kanssa saatuaan stipendin Harvardin yliopistoon. 

Juho Ojanen - HJK Klubi 04. Photo: © HJK Media
Juho Ojanen on HJK Klubi 04:n kokoonpanossa jo tänään tiistaina Tampereella.

20-vuotias hyökkääjä Juho Ojanen vahvistaa kesän ajan HJK Klubi 04:n rivejä Kakkosessa. Ojanen vietti kolme viime vuotta saksalaisen Greuther Fürthin organisaatiossa mutta purki sopimuksensa huhtikuun lopussa poikkeuksellisesta syystä: Pelimies sai stipendin maineikkaaseen Harvardin yliopistoon. 

Laidassa tai keskellä hyökkäävän Honka-kasvatin halukkuus liittyä Klubiin aiheutti siirtoikkunan viime hetkillä yhden palikan dominoefektin: Urheilujohtaja Miika Takkula kertoo, että Ojasen rekrytointi toi lisää vaihtoehtoja Klubi 04:n laituriosastolle, mikä helpotti myös ratkaisua päästää Samuel Anini Jr hakemaan liigakokemusta AC Ouluun.

Ojanen matkaa Yhdysvaltoihin elokuussa. HJK:lla on mahdollisuus arvioida Aninin lainasopimusta uudelleen kesän siirtoikkunassa.

Juho Ojasen tarina on siinä määrin poikkeuksellinen, että annetaan nuoren miehen omin sanoin kertoa mistä Harvard-sopimuksessa on kyse.

– Olin ehtinyt olla lukiossa puoli vuotta, kun sain sopimuksen Saksaan. Kävin sen jälkeen lukion loppuun etänä Espoon aikuislukiossa. Koulu oli aina sujunut hyvin, mutta keskityin kuitenkin enemmän jalkapalloon. Viime keväänä aloitin ylioppilaskirjoitukset ja yllätyin siitä, miten hyvin ne menivät. Se herätti kiinnostuksen kehittää itseäni muutenkin kuin vain urheilijana.

– Aloin sitten miettiä vaihtoehtojani, ja ymmärsin, että Yhdysvalloissa urheilun ja opiskelun yhdistäminen onnistuu paremmin kuin Euroopassa. Olin yhteydessä suomalaiseen firmaan, jolla on yhteyksiä yhdysvaltalaisiin kouluihin. Sieltä tulikin erilaisia tarjouksia. Esimerkiksi Harvardin futisjoukkue ilmoitti, että valmentajat ovat kiinnostuneita. Mutta ehtona oli, että pitää päästä sinne myös kouluun. Hakuprosessi kesti pitkään, ja joulukuussa minut hyväksyttiin Harvardiin.

Vielä oli edessä yksi iso kysymys.

– Kevään aikana piti tehdä päätös. Mietin pitkään, haluanko panostaa täysillä ammattilaisuran tavoitteluun Euroopassa vai haluanko aloittaa opiskelun ja jatkaa pelaamista Yhdysvalloissa. Harvard on niin kiinnostava mahdollisuus, ja kun muutkin asiat kuin jalkapallo ovat aina kiinnostaneet, tämä tuntui tässä kohtaa hyvältä ratkaisulta.

– En ole missään nimessä hylännyt ajatusta jalkapallo-ammattilaisuudesta, mutta toisaalta on hienoa, että nyt on toinenkin polku olemassa. Lähden siitä, että tulen satsaamaan sekä futikseen että opiskeluun niin täysillä kuin pystyn.

Tämän kevään ylioppilaskirjoitusten tuloksia Ojanen vielä odottelee, mutta kolmesta aineesta on jo tiedossa hyvä tulos. Harvardissa nuoren miehen opintolinja sallii hyvin laaja-alaisen opiskelun ensimmäisten puolentoista vuoden ajan.

– Yliopiston joukkue pelaa IVY-liigaa. Amerikassa on parempiakin futiskouluja kuin Harvard, mutta kävin siellä jo kerran tutustumassa olosuhteisiin epävirallisissa treeneissä, ja fasiliteetit olivat erittäin hyviä. Sinne on hankittu uudet valmentajat ja muitakin vahvistuksia, ja joukkuekavereissa tuntui olevan jopa yllättävänkin taitavia ja urheilullisia tyyppejä.

Ojanen debytoi Veikkausliigassa hädin tuskin 16-vuotiaana huhtikuussa 2018 Hongan vierasottelussa KuPS:aa vastaan. Tammikuussa 2019 koitti muutto Saksaan ja Greuther Fürthin organisaatioon. 

– Monet nuoret lähtevät ulkomaille 17-vuotiaana, mutta ei sitä varmasti monikaan tajua, miten totaalinen elämänmuutos on muuttaa nuorena yksin ulkomaille. Se on valtavan arvokas kokemus, kun poistuu täältä omasta kuplasta.  

Kausilla 2019–21 Ojanen pelasi säännöllisesti A-junnujen Bundesliigassa sekä jälkimmäisellä pari peliä myös Fürthin reservijoukkueessa 4. sarjatason Regionalligaa. Täksi kaudeksi hän nousi vakituisesti Regionalliga-miehistöön ja pelasi 19 ottelua tehoilla 2+1. 

– Saksassa yksilöiden taitotaso ei itse asiassa tuntunut niin ihmeelliseltä, mutta syöttäminen, laukominen ja muut perusasiat ovat kaikilla kunnossa. Ja joukkueena he pelaavat todella tehokkaasti ja nopeasti yhdessä. Fysiikka oli isoin asia, missä menin kolmen vuoden aikana itse eteenpäin.

HJK:lle Ojanen on tuttu mies viime kaudelta, jolloin hän käväisi viikon verran harjoittelemassa Klubi 04:n mukana Saksan koronatauon aikana. 14 poikien maaottelua ja kaksi U21-maaottelua pelanneen Ojasen edelliset peliminuutit Saksasta ovat huhtikuulta, ja Klubin mukana hän on nyt treenannut toukokuun alkupuolelta.

Peliluvan Ojanen sai tänään tiistaina, ja hän on 04:n kokoonpanossa heti illan vierasottelussa Tampere Unitedia vastaan.

Juho Ojanen - HJK Klubi 04. Photo: © Jussi Eskola
Juho Ojanen raivasi tietään Ukrainan puolustajien läpi alle 16-vuotiaiden maaottelussa vuonna 2018.