Kiitos, Miika!

HJK Klubi 04:ää kaksi kautta valmentanut Miika Nuutinen siirtyy 1. joulukuuta Ykkösliigan TPS:n päävalmentajaksi. Tällä kaudella Nuutinen nosti Nollanelosen Ykköseen ja valmensi HJK Youthin historialliseen jatkopaikkaan UEFA Youth Leaguessa.

32-vuotiaan Nuutisen aika Klubissa oli vahvasti nousujohteinen: Mies nosti tänä syksynä Nollanelosen Ykköseen ja johdatti Klubin nuoret historiallisen kovaan suoritukseen UEFA Youth Leaguessa.

Nuutinen saapui Klubin organisaatioon Käpylän Pallosta, jossa hän valmensi B-junioreita vuosina 2020–21. Viimeisellä KäPa-kaudellaan Nuutinen luotsasi joukkueensa B-junioreiden SM-kultaan, kun Jarkko Jokirannan valmentama HJK jäi yhden pisteen marginaalilla toiseksi.

– Tulin Klubiin (Miika) Takkulan rekrynä, ja tavoitteeni olivat selkeät. Minun piti luoda pelaajille laadukas arki, jossa harjoitellaan paljon ja kovaa ja sitä kautta valmistetaan pelaajia isompiin ympyröihin. Samalla piti luoda vahva pelillinen identiteetti, jonka kautta dominoidaan pelejä Kakkosessa ja noustaan kahden vuoden sisällä Ykköseen, muistelee Nuutinen.

Klubissa Nuutinen sai käsiinsä joukkueen, joka oli juuri tippunut Ykkösestä. Joukkue uusiutui rajusti Nuutisen ensimmäiselle kaudelle, kun runkopelaajista esimerkiksi Samuel Anini jr, Saku Heiskanen, Elmo Henriksson, Baba Mensah, Kai Meriluoto ja Casper Terho jatkoivat matkaansa Veikkausliiga-joukkueisiin.

– Käytännössä koko Ykkösestä pudonnut joukkue vaihtui, ja uuden joukkueen runko tuli B-junioreista. Pelillinen punainen lanka oli alusta asti selvä, ja monet asiat, joista silloin puhuttiin, on tunnistettavissa vielä tämän kauden päättäneestä Nantes-kotipelistäkin. Olen ylpeä siitä, että pysyimme uskollisena omalle pelifilosofiallemme loppuun asti kaikkein kovimmissakin paikoissa.

Nuutisen ensimmäinen kausi HJK:ssa alkoi lupaavasti, mutta kauden jälkimmäinen puolikas osoittautui haastavaksi. Joukkue sijoittui lopulta Kakkosen B-lohkossa neljänneksi ja jäi nousua juhlineesta Salon Palloilijoista 16 pisteen päähän.

– Se oli vuoristoratamainen kausi. Alkukaudesta pelasimme oikeastaan todella hyvin ja onnistuimme muun muassa voittamaan Suomen Cupissa Gnistanin, mutta keskikesä oli vaikea ja loukkaantumisten värittämä. Tuntui, että silloin kaikki tasaiset pelit kääntyivät tappioiksi, ja meillä taisi olla ihan absurdi neljän mokatun pilkun putkikin. Todella kova ja raskas loppukausi joukkueelle, muistelee Nuutinen.

– Se oli opettavainen vuosi myös itselleni. Kauden jälkeen tehtiin aika tiukkaakin itsetutkiskelua, ja kävimme myös koko staffin kanssa läpi, mihin suuntaan haluamme lähteä. Siinä seuran ja Miikan (Takkula) tuki oli tärkeää. Onnistuimme löytämään hyvin tärkeimmät kehityskohdat ja toisaalta myös ne osa-alueet, joissa luotamme prosessiin.

Luotto omaan tekemiseen kannatti, ja tarvittavat muutokset onnistuivat: päättynyt kausi oli selvästi ensimmäistä parempi. Tällä kertaa Kakkosen A-lohkossa pelannut Nollanelonen hävisi kauden ensimmäisistä 19 ottelustaan vain yhden, mutta Klubin harmiksi samaan lohkoon osuivat myös äärimmäisen vahvat PK-35 sekä JIPPO, jotka jättivät kalkkiviivoilla Klubin kolmanneksi, neljän pisteen päähän kaksikosta.

– Isot kehityskohteemme olivat puolustus- sekä erikoistilannepelaamisen kehittäminen, ja niitä onnistuimme parantamaan reilusti. Päästimme todella vähän maaleja läpi kauden. Pelillisesti kausi oli erinomainen: taistelimme kovassa lohkossa kärkisijasta loppuun asti erinomaisella pistekeskiarvolla.

Kauden lopetus oli positiivinen, kun joukkue kaatoi Ykkösen nousukarsinnoissa Tampere Unitedin yhteismaalein 5–2 ja pääsi juhlimaan sarjanousua. Se oli myös yksi Nuutiselle asetetuista tavoitteista.

– Heti valmennustiimin kauden ensimmäisessä tapaamisessa sovittiin tavoitteeksi, että kausi päättyy nousujuhliin ja että samalla luodaan ympäristö, jossa pelaajat ja valmentajat voivat ylittää itsensä ja nauttia matkasta. Jokainen pelaaja oli prosessissa sydämellä mukana, mikä näkyi kentällä yhtenäisenä joukkueena. Vaikeitakin hetkiä oli, mutta olen ylpeä joukkueeseen rakentuneesta yhdessä tekemisen ja kaikkensa antamisen kulttuurista — tulokset kentällä ovat lopulta vain seurausta näistä asioista.

– Sarjanousumme arvoa nostaa vielä entisestään se, että se tehtiin käytännössä täysin ilman HJK:n liigajoukkueen pelaajien apua, muistuttaa Nuutinen.

Eikä sovi unohtaa Klubin nuorten ikimuistoista taivalta UEFA Youth Leaguessa. Nuutinen johdatti Klubin nuoret tähdet historialliseen jatkopaikkaan, kun ruotsalainen suurseura Malmö FF kaatui yhteismaalein 5–3. Toisella kierroksella vastaan arvottiin kivikova ranskalainen FC Nantes, jonka Klubi laittoi ahtaalle mutta taipui lopulta rangaistuspotkukilpailun päätteeksi.

Nuutisen aikakausi Klubissa oli siis menestyksekäs, eikä tämän syksyn saavutuksia tulla seurassa unohtamaan. Miten Nuutinen sitten itse näkee oman perintönsä? Annetaan miehen kertoa.

– Nollanelonen on ollut itselleni todella rakas projekti siinäkin mielessä, että koen työskenteleväni HJK:n lisäksi aina myös suomalaisen jalkapallon hyväksi. Siinä tämän joukkueen merkitys on suuri – mielestäni jopa suurempi kuin mitä monet ymmärtävät.

– Tärkeimpänä perintönäni pidän sitä, että olen omilla teoillani yrittänyt vahvistaa Klubi 04:n merkitystä ja tärkeimpiä arvoja. Toivon, että näihin nuoriin, jotka osoittivat Youth Leaguessa pystyvänsä kilpailemaan Euroopan huipputason pelaajia vastaan, uskotaan ja luotetaan. Tästä ja tulevista ryhmistä tulee nousemaan pelaajia HJK:n edustusjoukkueen lisäksi myös Suomen maajoukkueeseen. He ansaitsevat ison panostuksen Nollanelosen ja Akatemian arkeen.

Nuutinen oli kokonaisuudessaan tyytyväinen aikaansa Suomen suurimmassa seurassa ja lähtee kohti uusia haasteita hymyssä suin.

– Kaikkeni annoin tämän joukkueen ja prosessin eteen – enempään en olisi pystynyt. Saimme nostettua Nollanelosen sille sarjatasolle, jolle se kuuluu, ja autoimme pelaajia kehittymään parhaamme mukaan. Heidän menestyksensä ja kehitysaskeleensa lämmittävät mieltä kaikista eniten.

Nousijoiden taustavoimat: Lääkäri Jonathan Törnqvist, huoltaja-joukkueenjohtajat Raine Kuusisto ja Petteri Jutila, fyysinen valmentaja Timi Pettersson, maalivahtivalmentaja Marko Frantsi, päävalmentaja Nuutinen ja valmentaja Henri Jussila.

– Työskentely HJK:ssa oli tietysti upea kokemus. Yhteistyö molempien Tonien (Koskela ja Korkeakunnas) kanssa toimi erinomaisesti, ja ammensin heiltä valtavasti oppia matkan varrella. Iso kiitos kaikille kollegoille, joiden kanssa sain tehdä yhteistyötä – seurassa on monia hienoja futisihmisiä.

– Suuret kiitokset ansaitsee meidän upea valmennustiimi: Rainen (Kuusisto), Jutin (Petteri Jutila), Markon (Frantsi), Timin (Pettersson) ja Aleksin (Lalli) kanssa tehtiin pitkää päivää hymyssä suin, ja tämän kauden Klubi 04 oli yhteistyön näytös kaikin puolin. Erityiset kiitokset Jusalle (Henri Jussila), jonka kanssa jaettiin ilot ja surut kahden vuoden ajan. Tästä prosessista puhuttaisiin eri sanankääntein ilman hänen valtavaa panostaan. Toivon kaikkea hyvää jatkoon Nollaneloselle hyvän ystäväni Aleksin (Lalli) johdolla!

Miika Nuutinen ja Henri Jussila olivat tiivis työpari kahden vuoden ajan.

– Kiitokset vielä seuralle luottamuksesta ja kaikille kannattajille saamastamme tuesta. Etenkin viimeinen pelimme [Nantesia vastaan Youth Leaguessa] oli upea kokemus, kun Klubipääty piti tunnelmaa yllä, ja katsojia oli upea määrä. Lopulta tässä työssä kaikista tärkeintä ovat ihmiset, ja siitä olenkin äärimmäisen kiitollinen, että olen päässyt tutustumaan valtavaan määrään upeita persoonia. Lopuksi kiitos jokaiselle Klubi 04:n pelaajalle – teidän ansiostanne jatkan matkaa uusiin haasteisiin hyvillä mielin ja paljon parempana valmentajana kuin tänne tullessani.

Pelaajat kuvailevat Nuutista innokkaaksi ja omistautuneeksi valmentajaksi, jolla on selvä visio joukkueen pelitavasta ja joka osaa myös kommunikoida ideansa pelaajille.

– Huomasin heti ensimmäisestä kontaktista, miten intohimoinen henkilö hän on. Miikalla oli selvä ajatus siitä, mitä hän halusi tulevalta kaudelta. Minulle oli äärimmäisen helppoa ymmärtää hänen ideologiaansa ennen kuin olin edes tavannut hänet kasvotusten, sanoo HJK Klubi 04:n maalia päättyneellä kaudella vartioinut Antonio Reguero.

– Kun harjoituskausi alkoi, Miika antoi meille selkeät ohjeet siitä, mitä periaatteita ja arvoja hän haluaa nähdä kentällä ja sen ulkopuolella. Hänen kristallinkirkas pelifilosofiansa teki joukkueestamme päivä päivältä paremman, ja lopputuloksena pelasimme ehjän ja vahvan kauden.

Lähes kymmenen vuotta Nuutista vanhemmalla Reguerolla oli alkuun myös epäilyksensä, jotka osoittautuivat kuitenkin nopeasti turhiksi.

Antonio Reguero ja Nuutinen pääsivät juhlimaan sarjanousua kauden päätteeksi.

– Pakko sanoa, että aluksi minulla oli huoleni siitä, miten hän osaisi johtaa joukkuetta vaikeilla hetkillä ja haastavissa tilanteissa. Epäilykseni sen suhteen oli kuitenkin täysin väärä – Miika hoiti kaikki sellaiset hetket rauhallisesti ja järjellä, naurahtaa Reguero.

Kokenut espanjalaisvahti uskoo, että Nuutisella on potentiaalia edetä urallaan pitkälle.

– En epäile hetkeäkään, etteikö Miikasta voisi tulla huippuvalmentaja – eikä pelkästään Suomen mittapuulla. Hän on juuri sellainen uuden sukupolven valmentaja, joka on hyvin kouluttautunut mutta hallitsee työnsä tehokkaasti myös käytännön tasolla.

– Hän on loistava persoona ja kohtelee pelaajiaan todella hyvin. Olen varma, että 99 % pelaajistamme antaisi hänestä hyvää palautetta – eikä se ole esimerkiksi vähemmän pelanneiden pelaajien osalta ikinä itsestäänselvyys. All the best for you Miika, the super coach!

Myös toimistolla Miika muistetaan positiivisena hahmona, jolla oli aina aikaa muille. Kaikkea hyvää jatkoon ja menestystä urallesi, Miika!