HJK Klubi 04:n Miika Nuutinen mukana Ylen MM-studioissa – ”Oma suhtautumiseni on ristiriitainen”

”Ensimmäistä kertaa elämässäni MM-kisainnostuksen päällä on iso varjo”, Miika Nuutinen pohtii.

HJK Klubi 04:n päävalmentaja Miika Nuutinen debytoi viime kesäkuussa Ylen futislähetyksissä Huuhkajien Kansojen liigan otteluissa. Tiiviit ja rehelliset analyysit suorissa lähetyksissä videoesimerkkien kera ihastuttivat katsojia ja poikivat lisätöitä: Yle buukkasi Nuutisen asiantuntijakseen myös MM-kisojen studioihin.

Niin, aitiopaikalle MM-kisoihin. Jokaisen pikkupojan unelma käy toteen. Ja silti, kuten niin monen katsojan, Nuutisenkin fiilikset ovat kovin sekavat vain muutamaa päivää ennen kisojen avauspotkua.

– Ei kisojen tulisi olla Qatarissa, eikä tähän aikaan vuodesta, Nuutinen parahtaa.

– Oma suhtautuminen on hyvin ristiriitainen. Ensinnäkin on surullinen olo siitä, että jalkapallon tärkein kilpailu järjestetään tällä tavalla. MM-kisat on ollut kuitenkin itselle se tapahtuma, jonka kautta jalkapalloon on rakastunut, ja joka on ollut neljän vuoden välein kuumeisesti odotettu tapahtuma. Nyt ensimmäistä kertaa elämässäni kisainnostuksen päällä on iso varjo. 

Nuutinen viittaa tietysti Qatarin surkeaan ihmisoikeustilanteeseen, kisat rakentaneiden vierastyöläisten karmivaan kohteluun ja massiiviseen korruptioon, jolla kisat aavikolle hankittiin. 

– On todella tärkeää, että kisajärjestelyihin liittyviä epäkohtia nostetaan esiin mediassa maailmanlaajuisesti, jotta voitaisiin vaikuttaa niin oloihin Qatarissa kuin Fifaan siinä, että tulevaisuudessa päätöksiä tehtäisiin kestävämmin perustein. 

– Omat osioni tv-ruudussa ovat niin tiiviitä, että itselleni ei siinä varmasti tule mahdollisuutta ottaa asioihin kantaa, mutta toisaalta luotan siihen, että Yle hoitaa tonttinsa myös tältä toiselta tärkeältä kulmalta. Itsekin aion seurata tiiviisti uutisointia Qatarista, ja ennen kaikkea odotan tulevaisuudessa jalkapallopäättäjiltä erilaisia arvovalintoja. 

Ja sitten se kisojen toinen puoli, itse jalkapallo. Monelle pelaajalle kisat ovat ainoa mahdollisuus taistella maailman himoituimmasta pokaalista. Eikä tv-asiantuntijakaan voi aivan varma olla siitä, tuleeko jonain vuonna toista mahdollisuutta olla mukana MM-kisojen keskiössä.

– Tämä on tietysti se fiilisteni toinen puoli. On kunnia-asia kuulua Ylen asiantuntijatiimiin nimenomaan MM-kisoissa, jotka ovat aina se isoin mahdollisuus saada uusia ihmisiä syttymään maailman hienoimmasta pelistä. Aionkin laittaa kaiken osaamiseni peliin, jotta pystyn omalta osaltani avaamaan pelin hienouksia suurelle yleisölle. 

HJK-valmentajista Ylen asiantuntijoina lähetyksissä ovat myös Tonit Koskela ja Korkeakunnas sekä naisten entinen päävalmentaja Jonne Kunnas.