HJK Klubi 04:n tappioputki jatkui

HJK Klubi 04 kärsi neljännen peräkkäisen tappionsa, kun joukkue hävisi keskiviikkona Bolt Arenalla JäPSille niukasti 1-0.

HJK Klubi 04. Photo: @ Mira Lönnqvist

HJK Klubi 04 vs JäPS 1-0

Nollanelosella on nyt myös neljän ottelun putki, jossa joukkue ei ole pystynyt maalintekoon. Edelleen ilman yleisöä pelattu kamppailu käytiin harmaassa kevätsäässä. Viereisellä Olympiastadionilla valmistauduttiin illan A-maaotteluun, jossa Suomi kohtasi MM-karsintojen avausottelussa Bosnia ja Hertsegovinan. Bolt Arenan joukkueet valmistautuivat puolestaan kevään Ykkösen ja Kakkosen kausien alkamiseen.

Ottelu oli kohtuullisen vauhdikas, jossa toisaalta molemmille joukkueille tuli melko paljon virheitä. Tämän seurauksena molemmissa päissä oli melko paljon vähintäänkin puolittaisia maalintekotilanteita. Keltaisissa vieraspaidoissa pelannut isäntäjoukkue hallitsi peliä varsinkin toisella jaksolla, mutta sinipaitaiset vierailijat veivät täyden pistepotin avausjakson rangaistuspotkumaalilla.

HJK Klubi 04:n kokoonpano oli tällä kertaa melko poikkeava kauden aiemmista peleistä: Maalissa avasi Matias Niemelä, puolustuslinjan muodostivat oikealta Kailash BandariMichael Boamah, Väinö Vehkonen ja Deni Silverio. Keskikentän kolmikko oli tällä kertaa Niilo KujasaloLiam Möller sekäAnton Aaltonen. Laitoja miehittivät Daniel Rökman sekä Samuel Anini Jr. Kärjessä avasi nyt Agon Sadiku

Isäntäjoukkue otti heti komennon haltuunsa ja vieraili ensimmäisten 10 minuutin aikana useamman kerran JäPS:in rangaistusalueen sisällä. Vaarallisin tilanne tuli kamppailun 6. minuutilla, kun nollanelosen maalivahti Matias Niemelä avasi pitkällä oikeaan laitaan. JäPS ei ollut ryhmittäytynyt oikein, ja Daniel Rökman pääsi juoksemaan laidalta vapaasti pallon perään. JäPS:in maalivahti tuli ulos rangaistusalueelta suojaaman palloa, jotta se menisi yli päädystä. Hän luki kuitenkin tilanteen väärin, ja Rökman pääsi ohittamaan tämän ja etenemään vaarallisesti boksin sisään. Rökman ei kuitenkaan löytänyt syötöllään tyhjän maalin edessä ollutta Sadikua. Heti seuraavalla minuutilla vierasjoukkueen Ala Alaeddine pääsi kääntymään ja laukaisemaan rangaistusalueen rajalla vain hiukan nollanelosen maalin takakulman ohi.

Vieraiden seuraava vaarallinen tilanne tuli reilu viisi minuuttia myöhemmin. JäPS:in hyökkääjä pääsi etenemään oikealta boksin sisään laukaisupaikkaan. Pitkästä aikaa avauksessa ollut toppari Väinö Vehkonen ehti kuitenkin viime hetkellä blokkaamaan vedon kulmaksi. Kulman jälkitilanteessa isäntien Anton Aaltonen kaatoi pallontavoittelutilanteessa JäPS:in Olli Valton päätuomari Juuso Vuorisenmielestä rangaistuspotkun arvoisesti. Rankkarin toimitti varmasti verkon perukoille joukkueen tuore hankinta, kokenut Veikkausliigapelaaja Aleksi Ristola.

Pari minuuttia myöhemmin nollanelosen kärkipelaajalle Agon Sadikulle osui ehkä joukkueen paras maalintekopaikka ottelussa. Samuel Anini jr. prässäsi pallon itselleen erinomaisesti JäPS:in boksin reunalla, eteni rangaistusalueen sisälle ja antoi hyvän syötön takaviistoon Sadikulle maalivahdin alueen reunalle. Tämän sijoitusyritys meni kuitenkin hiukan ohi.

Seuraavat 10 minuuttia olivat käytännössä kokonaan isäntäjoukkueen hallintaa. Muutamaa kulmaa vaarallisempaa tilannetta painostuksesta ei kuitenkaan seurannut. Reilun puolen tunnin pelin kohdalla päävalmentaja Mika Väyrynen teki ensimmäisen vaihtonsa, jossa kaksi tunnettujen jalkapallosukujen edustajaa vaihtoi paikkaa; keskikentän Anton Aaltosen tilalle tuli Benjamin Dahlström. Dahlström pääsi reilun viiden minuutin esiintymisen jälkeen hyvään laukaisupaikkaan, kun Anini päästi ovelasti pallon jalkansa alta eteenpäin hiukan vierasjoukkueen rangaistusalueen ulkopuolella. Dahlström pääsi etenemään boksin sisään mutta ajautui liian pieneen kulmaan, ja laukaus jäi vaarattomaksi. Näin tauolle mentiin vieraiden maalin johdossa.

Toiselle puoliajalle Väyrynen vaihtoi vasemmalle laidalle Samuel Anini Jr:n tilalle Henri Salomaan ja toppari Michael Boamahin tilalle Rony Janssonin. Toinen jakso jatkui samalla tavalla kuin ensimmäinenkin; isännät pitivät palloa suurimman osan aikaan, vieraat pyrkivät vastaiskuihin, joista osa oli hyvinkin vaarallisia.

Isäntäjoukkue katsoi ansainneensa rangaistuspotkun 54. minuutilla, kun Liam Möller kaadettiin maalintekotilanteessa Henri Salomaan hyvän syötön jälkeen. Päätuomari Vuorinen ei kuitenkaan nähnyt tilanteessa virhettä. Pari minuuttia myöhemmin Agon Sadiku pääsi laukomaan terävästi aivan keskeltä 17 metristä, mutta matala veto suuntautui hiuksenhienosti ohi JäPS-maalin.

Koska kyseessä oli harjoituspeli, normaalit vaihtosäännöt eivät rajoittaneet valmentajia. Päävalmentaja Väyrynen hyödynsi tämän mahdollisuuden ja vaihtoi reilun tunnin kohdalla peräti kuusi pelaajaa: Pois tulivat Kujasalo, Sadiku, Bandari, Dahlström, Vehkonen ja Silverio, ja heidän tilalleen astuivat Kalle Wallius, Juho Lehtiranta, Denis Cukici, Tommi Jäntti, Johannes Kytilä ja Kai Meriluoto.

Noin tunnin pelin kohdalla molemmilla joukkueilla oli erinomaiset mahdollisuudet maalintekoon. Ensiksi Aleksi Ristola laukoi terävästi boksin sisältä reilusta 10 metristä; kulma oli kuitenkin niin pieni, että Matias Niemelä sai torjuttua etukulmaan suuntauneen vedon päädystä yli. Muutama minuutti myöhemmin Meriluodolla oli tuoreilla jaloilla loistotilaisuus tasoittaa ottelu. Nollanelosen kärki ei kuitenkaan saanut lähietäisyydeltä hyvää osumaa pelivälineeseen Henri Salomaan erinomaisesta keskityksestä.

67. minuutilla vierailla oli kaksoispaikka, joka oli joukkueen paras tilaisuus siirtyä kahden maalin johtoon. JäPS kehitti oman alueen sivurajan jälkeen hyvän dynaamisen hyökkäyksen, jonka päätteeksi Hedi Khayat pelattiin vapaaksi boksin sisälle. Khayat laukoi läpiajosta ensimmäisellä kosketuksella etuviistosta 10 metristä, mutta sinipaitaisten epäonneksi tolppaan. Peliväline kimposi vielä Joakim Ärilälle, jonka veto 16 metristä vastapalloon osui kuitenkin Johannes Kytilään.

Viimeisen 20 minuutin aikana kaikki vaarallisimmat paikat tulivat isännille. 10 minuuttia ennen päätösvihellystä Kalle Wallius pääsi kokeilemaan suorasta vapaapotkusta vaarallista oikeaa jalkaansa 25 metristä; veto lähti terävästi mutta päin JäPS-maalivahtia. Viisi minuuttia myöhemmin Meriluoto pääsi kokeilemaan samankaltaisesta tilanteesta kuin 20 minuuttia aiemmin; taas Salomaan hyvästä syötöstä, mutta nyt vasemmalla jalalla. Nytkin osuma jäi puolittaiseksi. Loppuminuuteilla oli kohtuullista painetta JäPS-maalilla, mutta ei aivan huippupaikkaa. Näin sinipaidat saivat poistua Bolt Arenalta voittajina.

Kolmeen edelliseen peliin verrattuna HJK Klubi 04 pystyi nyt luomaan maalintekopaikkoja aivan eri tavalla. Vastustaja oli Kakkosen joukkue, mutta todennäköisesti tulevalla kaudella hyvä sellainen. Maalintekopaikkojen hyödyntämiseen ei luonnollisesti voi olla tyytyväinen.

Päävalmentaja Mika Väyrynen harmitteli luonnollisesti lukuisia hukattuja maalintekopaikkoja.

– En ollut tyytyväinen avausjaksomme peliimme: Syöttämisen laatu ja yleinen pallosta huolehtiminen ei ollut riittävällä tasolla. Osittain se liittyi myös riittämättömään intensiteettiin. Me emme antaneet tukia riittävän terävästi, minkä seurauksen pallollisen vaihtoehdot jäivät liian vähäisiksi.

– Toisella pelimme laatu kuitenkin parani selvästi. Meillä oli riittävästi paikkoja ainakin tasoittaa ottelu. Meillä on kuitenkin tällä hetkellä maalinteko-ongelma, turha sitä on kieltää. Meillä on selkeitä parannuskohteita, joita lähdetään taas jatkossa kehittämään, Väyrynen lopettaa.

HJK Klubi 04:n seuraava peli on Lahdessa lauantaina 27.3. klo 16.30 FC Lahtea vastaan.

HJK Klubi 04 vs JäPS 0-1 (0-1)

13. 0–1 Aleksi Ristola (rp)

HJK Klubi 04:n kokoonpano: Niemelä – Bandari (61. Lehtiranta), Boamah (46. Jansson), Vehkonen (61. Kytilä), Silverio (61. Wallius) – Kujasalo (61. Cukici), Möller, Aaltonen (33. Dahlström) (61. Jäntti) – Rökman, Anini Jr. (46. Salomaa), Sadiku (61. Meriluoto)