HJK kohtaa kauden toisessa vierasottelussaan 100-vuotiaan Kuopion Palloseuran

Klubi on aloittanut kauden selvästi kilpakumppaniaan paremmin. Kuopiolaisten tulokset ovat kuitenkin parantuneet valmentajanvaihdoksen jälkeen.

Atom Tanaka - HJK Helsinki. Photo: @ Tomi Natri
Atom on ollut avauskokoonpanossa kauden kaikissa viidessä ottelussa.

KuPS vs HJK
Pe 5.5.2023 klo 18:15
Veikkausliiga – Väre Areena

HJK:n kolmen kotiottelun putki päättyi menneen lauantain mukavaan 2–0-kotivoittoon FC Hakasta, ja nyt on vieraspelipainotteisen toukokuun aika. Ensimmäisenä matkakohteena on Kuopio, jossa Klubi kohtaa viime kausien rakkaan kilpakumppaninsa, Kuopion Palloseuran. Perjantai-illan kamppailu on KuPSin 100-vuotisjuhlaottelu.

Sarjaa johtavan Klubin kauden aloitus on ollut räväkkä, kun ensimmäisen viiden ottelun saldo on neljä voittoa ja yksi tasapeli. Lisäksi maaleja on päästetty ainoastaan yksi – sekin rangaistuspotkusta. 13 pistettä ensimmäiseen viiteen otteluun on historiallisestikin poikkeuksellisen kova startti, vaikka viimeksi vastaavaan pystyttiinkin vain kaksi vuotta sitten, kaudella 2021.

Joukkueen lisäksi myös useat yksilöt ovat aloittaneet kauden mainiosti. Nostettakoon esille esimerkiksi maalinsuulle hankittu Jesse Öst, joka on pitänyt nollat neljä kertaa viidestä. Toinen uusi tulokas, fanien suosikiksi noussut Topi Keskinen johtaa sarjan syöttötilastoa kolmella maalisyötöllään. Kirsikkana kakun päällä komeilee maalipörssin kärkipaikkaa hallussaan pitävä Bojan Radulovic, joka on pöllyttänyt maaliverkkoja jo viidesti.

Atom Tanaka, Topi Keskinen, Bojan Radulovic - HJK Helsinki. Photo: @ Tomi Natri
Bojan Radulovic on ollut hyvässä vireessä.

Neljäntenä majailevan Kuopion Palloseuran alkukausi ei ole ollut yhtä vahva. Ensimmäiset kolme kamppailua olivat ainakin tuloksellisesti hyvin haastavia, kun ainoaksi pisteeksi jäi Kotkasta haettu 0–0-tasapeli. Sen lisäksi FC Inter ja FC Honka kävivät haalimassa voitot Kuopiosta.

Honka-tappion jälkeen KuPS vaihtoi päävalmentajaa. Pasi Tuutti sai väistyä, ja tilalle palkattiin Veikkausliigassa meritoitunut Jani Honkavaara, joka johdatti kuopiolaiset mestareiksi kaudella 2019. Joukkueen kurssi onkin kääntynyt valmentajanvaihdoksen myötä, kun sekä Ilves että viimeisimpänä IFK Mariehamn kokivat tappiot KuPSin käsittelyssä.

– Selkein muutos KuPSin pelaamisessa on puolustuksessa. Alkukaudesta selustaan oli helpompaa päästä, mutta nyt puolustuslinja reagoi paremmin pallollisella olevaan tilanteeseen ja tekee parempia valintoja. Yksi tärkeä tekijä on myös se, että joukkue on ollut nyt vähän pidemmän aikaa yhdessä ja saanut lisää yhteisiä pelejä alle. Heidän uudet pelaajansa tulivat joukkueeseen kuitenkin aika myöhään, kommentoi HJK:n päävalmentaja Toni Koskela.

Klubin ja KuPSin välinen lähihistoria on äärimmäisen tasainen, eikä runsasmaalisilla otteluilla tai suurilla voittomarginaaleilla oli juhlittu. Viime vuoden kolmesta liigakohtaamisesta kaksi päättyi tasan, ja KuPS vei kolmannen nimiinsä 1–0-vierasvoitolla kauden viimeisessä ottelussa. Kuluvana vuonna joukkueet ottivat mittaa toisistaan Liigacupin välierässä, jonka HJK voitti lopulta rangaistuspotkukilpailun päätteeksi.

Viimeisen vuosikymmenen suurinumeroisin liigavoitto on nähty kaudella 2020, jolloin Klubi haki komean 3–0-vierasvoiton Kuopiosta yhdellä Tim Väyrysen sekä kahdella Roope Riskin osumalla. Monet HJK-kannattajat saattavat muistaa kyseisen ottelun myös Bubacar Djalón HJK-uran kenties parhaana pelinä.

Klubin pelaajatilanteessa on tapahtunut muutos parempaan, kun Aapo Halme on jälleen valmennuksen käytettävissä. Perjantain ottelusta ovat edelleen loukkaantumisten vuoksi varmuudella sivussa Kevin Kouassivi-Benissan, Valtteri Moren, Miro Tenho ja Perparim Hetemaj. Lisäksi Joona Toivio on pelikiellossa.

Klubipääty. Photo: @ Tomi Natri
HJK saa tuekseen perjantain vierasotteluun useita kymmeniä kannattajia.

Ottelu näkyy tuttuun tapaan Ruudussa, ja 45 minuutin studio-osuus alkaa jo klo 17:30. Myös Yleisradio televisioi ottelun – YLEn lähetys alkaa klo 18.