HJK kohtaa Mestarien liigan karsinta-avauksessa Liettuan mestarin

Klubin europelimatka alkaa vieraskentällä, kotiottelu pelataan 16. tai 17. heinäkuuta. Vastustaja FK Panevėžys on Klubille tutun FK Ekranasin ”jälkeläinen”. 

Klubin europelitaipaleen ensimmäinen vastustaja on selvillä. HJK kohtaa Mestarien liigan karsinta-avauksessa Liettuan mestarin FK Panevėžysin. HJK aloittaa otteluparin Liettuassa 9. tai 10. heinäkuuta. Toinen ja ratkaiseva osa pelataan Boltilla tiistaina 16. tai keskiviikkona 17. heinäkuuta. 

Tarkemmat pelipäivät ja alkamisajat vahvistetaan mahdollisimman pian. 

Arvonnat jatkuvat Sveitsissä huomenna keskiviikkona Mestarien liigan 2. karsintakierroksen otteluparien arvonnalla. Silloin selviää pari, josta seulotaan HJK:lle vastustaja Mestarien liigan 2. kierrokselle, jos (ja toivottavasti kun) Klubi etenee jatkoon Panevėžysiä vastaan.

Tiistain ”lisäarvonnassa” selvisi myös se, että HJK–Panevėžys-parin häviäjä pääsee jatkamaan karsintoja Konferenssiliigan 2. karsintakierroksen sijaan suoraan 3. kierrokselta. 

Panevėžys on uusi seura: Se perustettiin 2015, nousi ensimmäisen kerran Liettuan pääsarjaan A Lygaan vuonna 2019 ja voitti viime vuonna ensimmäisen mestaruutensa. Kaupungin jalkapallohistoria on kuitenkin huomattavasti pidempi, sillä Panevėžys perustettiin FK Ekranasin raunioille. Ekranas oli Liettuan 7-kertainen mestari – ja HJK:lle 2010 pudonnut europelivastus – mutta ajautui konkurssiin 2014.

Panevėžys on esiintynyt europeleissä kolmesti, aina Konferenssiliigan karsinnoissa. Kesällä 2021 joukkue putosi serbialaiselle Vojvodinalle. Kesällä 2022 joukkue putosi moldovalaiselle Milsami Orheille mutta kukisti ”uusintayrityksessä” saman seuran 2023. Sen jälkeen koitti putoaminen Israelin Hapoel Be’er Shevalle. 

Liettuan mestaruuden jälkeen punapaitainen liettualaisseura on rämpinyt tällä kaudella pahasti: 16 ottelustaan Panevėžys on voittanut vain 3 ja on 10 joukkueen pääsarjassa karsijan paikalla sijalla 9.

Mestarien liigan liigavaiheeseen pääsy edellyttää HJK:lta neljän kierroksen selvittämistä. Karsintajärjestelmä on viime vuosilta tuttu, mutta syksyllä itse kilpailut uudistuvat.

Enää ei pelata pääsystä lohko- vaan liigavaiheeseen. Eli lohkot poistuvat, ja tilalle tulee 36 joukkueen ”liiga” yhteisinä sarjataulukkoineen. Samalla otteluiden lukumäärä Mestarien liigassa ja Eurooppa-liigassa kasvaa kuudesta kahdeksaan. 

Mestarien liigan karsinta-aikataulu
1. kierros: 9./10.7. ja 16./17.7.
2. kierros 23./24.7. ja 30.7./31.7.
3. kierros 6./7.8. ja 13.8.
4. Playoff-kierros 20./21.8. ja 27./28.8.