HJK kohtaa pääsiäismaanantaina Vaasan Palloseuran

Päävalmentaja Koskela: ”Meidän täytyy olla hereillä niissä hetkissä, kun menetämme pallon.” 

Toni Koskela - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
HJK matkustaa jo sunnuntaina Vaasaan valmistautumaan otteluun.

VPS vs HJK
Ma 18.4.2022 klo 18:00
Veikkausliiga – Elisa Stadion, Vaasa 

Edellisellä kierroksella Seinäjoella pelannut HJK matkustaa jälleen Pohjanmaalle – tällä kertaa kohteena on Vaasa, kun Klubi kohtaa pääsiäismaanantaina sarjanousija Vaasan Palloseuran. HJK on kahden pelatun kierroksen jälkeen Veikkausliigan jaetulla kärkipaikalla KuPS:n kanssa joukkueiden voitettua molemmat pelinsä. VPS on neljällä pisteellään kolmantena. 

VPS sijoittui viime kaudella Ykkösen runkosarjassa kolmanneksi mutta onnistui ylemmässä jatkosarjassa kiilaamaan kärkeen RoPS:n ja TPS:n ohi. Eniten maaleja Ykkösessä tehnyt vaasalaisjoukkue pitää HJK:n päävalmentajan Toni Koskelan mukaan pelityylistään kiinni myös Veikkausliigassa. 

– VPS on jatkanut pelaamistaan suhteellisen samalla tavalla kuin viime vuonna. Joukkueen selkeä tahtotila on prässätä korkealta ja miesorientoituneesti. VPS:n alkukausi on ollut pisteiden valossa hyvä, ja he ovat saaneet pelata kaikki ottelunsa kotikentällään, joten ovat varmasti intoa täynnä.  

VPS on tehnyt Veikkausliigassa kahteen otteluun seitsemän maalia, ja viimeisimmässä ottelussa vaasalaiset murskasivat Kolmosessa pelaavan Tervarit-j:n Suomen Cupissa peräti 8–0. Koskela tietää, että maanantain vastustaja on vaarallinen hyökkäyssuuntaan. 

– Cupin peli on tietysti oma lukunsa, mutta 5–0 Lahtea vastaan on kova suoritus, vaikka he pelasivatkin tunnin ylivoimalla. Se kertoo siitä, että joukkueessa on maalintekouhkaa. Heidän uusi hyökkääjänsä Tete Yengi on mielenkiintoinen – tosi pitkä, aika liikkuva ja suhteellisen hyvin viimeisteli maalit viime ottelussa.  

– VPS hyökkää suoraviivaisesti, joten meidän täytyy olla hereillä niissä hetkissä, kun menetämme pallon. He pelaavat pallon nopeasti kohti isoa kärkeään, ja meidän täytyy klaarata ykkös- ja kakkospallot. Jos ajatellaan viime ottelua, niin SJK sai boksietenemisiensä määrään nähden liian vaarallisia paikkoja. Meidän täytyy puolustaa paremmin omaa boksiamme ne hetket, kun joudumme sitä tekemään, vaikka esimerkiksi SJK-pelin viimeisessä tilanteessa oli huonoa tuuriakin, kun pallo osui ensin sivurajalta lähteneestä keskityksestä kaksi kertaa meidän pelaajaan matkalla boksiin. 

Koskelalla on myös selvä visio siitä, miten Klubin hyökkäyspelaamista saadaan tehokkaammaksi. 

– Meidän täytyy saada lisää laatua keskityksiimme ja siihen, miten liikumme boksissa. SJK puolusti pääsääntöisesti passiivisesti matalalta omaa boksiaan yhdeksällä pelaajalla, jolloin tilat hyökätä ovat pienet, ja tulemme pelaamaan sarjassa paljon samantyyppisiä pelejä. Meillä oli Seinäjoen vieraskärkiottelussa yli puolet enemmän etenemisiä hyökkäyskolmannekselle ja boksiin kuin vastustajalla. Kun pelin virtaus pyörii lähellä vastustajan maalia ison osan ottelusta ja olemme pelillisesti suvereeneja, se pitää pystyä kääntämään laadukkaammiksi maalipaikoiksi ja sitten tulostaululle.

HJK on kärsinyt kuluvalla viikolla sairasteluista, ja Vaasaan matkaava ryhmä ratkeaa vasta tänään sunnuntaina. Loukkaantumisten vuoksi varmuudella sivussa ovat Matti PeltolaSanteri VäänänenSanteri Hostikka sekä Riku ja Roope Riski. Sen sijaan Murilo on kärsinyt pelikieltonsa ja on siten ensimmäistä kertaa tällä kaudella käytettävissä Veikkausliigassa.