HJK kohtasi tukholmalaisseuran virtuaalikentällä

Tällä kertaa mukana ovat täysin lisensoidut Ranskan ja Hollannin pääsarjat, sekä osittain lisensoidut Englannin Valioliiga, Italian Serie A, sekä Espanjan La Liga. Tämän lisäksi Pro Evolution Socceria voi pelata joukkueilla kuten Bayern Munchen, Rubin Kazan, AIK tai ottaa vaikkapa uusintamatsin kesän Europa Liigan karsinnasta HJK – Beşiktaş
HJK:n tiedotus sai yhden kappaleen testattavaksi Xbox 360:lla. Asiantuntijan ja testaajan rooliin tarvittiin pelaajanäkökulmaa, joten Jarno Parikka kutsuttiin paikalle ottamaan tuntumaa virtaalifutaamiseen.
 
TV auki, levy koneeseen ja peli käyntiin. Jarno tekee heti selväksi, ettei ole liiemmin pelannut Xboxia, saatia futispelejä viime vuosina. Viimeisimmät kokemukset Pro Evolution Soccerista ovat versioista ”PES4”, sekä ”PES5”. Järjestysnumerot viittaavat ilmestymisvuosiin, eli luonnollisesti 2004 ja 2005.
 
Ensimmäiseksi matsikseen hän valitsee HJK–AIK. Kokoonpanot on tsekattava ensimmäiseksi. Jarno valitsee virtuaaliminänsä pelaamaan kärkenä toimivan Juho Mäkelän alapuolelle tuttuun rooliin. ”Ägä” on myös saatava kentälle. Lyhyen valikkopläräilyn jälkeen matsi lähtee nopeasti käyntiin. Alkuvihellys, Mäkelä siirtää pallon Parikalle, joka siirtää sen taaksepäin Aki Riihilahdelle.

HJK:n maalivahti Ville Wallén
–  Peli on muuttunut kyllä viime näkemästä. Animaatioon on satsattu paljon enemmän. Myös liikkuminen ja syötöt ovat melko erilaisia. Toisaalta, olen pelannut aikaisemmin näitä Playstation 2:lla, Parikka kertoo
 
PES 2011 lupaakin kehitystä useisiin osa-alueisiin. Pelaajien liikkumiseen on kuvattu yli 1000 uutta animaatiota, sekä syöttöjä voi jakaa mihin haluaa. Puolustajien tekoälyyn on myöskin panostettu. Puolustajat eivät enää lähde päättömästi jahtaamaan palloja, jotka tulevat heidän sektorilleen.
 
AIK pääsee vastahyökkäykseen keskialueen pallonmenetyksestä ja tekee 1-0 maalin ottelun 70. minuutilla. Jarnon Klubi painostaa ottelun loppuhetket, muttei kuitenkaan saa luotua tarpeeksi vaarallisia maalipaikkoja.
 
– Pakko ottaa uusintamatsi. Mä alan päästä vasta jyvälle tästä. Täytyy varmaan vaihtaa kamerakulma vähän leveämmälle, Jarno selvittää.
 
Toinen matsi meneekin hieman paremmin Klubin osalta. Omassa päässä ei juurikaan ole tilanteita, mutta myös omat vaarallisimmat maalipaikat puuttuvat. Kunnes toisen puoliajan alkuun Juho Mäkelä ajaa boksiin ja tykittää pallon vasempaan takanurkkaan. 1-0! Maalia ihastellaan monesta kuvakulmasta, jonka jälkeen peli jatkuu taas.
Aikaisemmista PES-versioista tuttu vauhdikkuus on edelleen olemassa, vaikka vauhtia on valmistajan mukaan hieman laskettukin. Vastustajan agressiivinen prässäämminen on tehty helpoksi, joka on enemmän FIFA-pelejä pelanneille mukava lisä. Ainutlaatuisen Pro Evolution Soccerista tekee kuitenkin mahdollisuus pelata suomalaisella joukkueella, HJK:lla.
 
Takaisin otteluun. Puolustajista etenkin Tuomas Kansikas tekee erittäin aggressiivisia nousuja hyökkäyksissä. Dawda Bah paikkailee tarvittaessa.
– Ei tarvitsisi nousta niin paljoa nyt kun johdetaan! Turha vetää itseensä puhki tässä kohtaa vielä.
 
Parikka vaihtaa kentälle Johannes Westön, Aki Riihilahden, sekä itsensä. Mourinhomaisella viekkaudella Jarno päättelee, että hyökkäys on paras puolustus. AIK:n keskikenttä ja pakit ovat jatkuvan paineen alla, eivätkä pääse avaamaan omaa peliään ollenkaan. Taktiikka tuntuu toimivan. Tuomarin pilli soi ottelun päättymisen merkiksi.
 
Parikan Klubi sai revanssinsa.