HJK lähtee maalintekoon Jerevaniin

HJK:lla on Veikkausliigan runkosarjan päättymisen ja jatkosarjan alkamisen välissä edessään lähes 3 500 kilometrin matka Armenian pääkaupunkiin Jerevaniin. UEFA Conference Leaguen toisen kierroksen ottelu Alashkert FC:tä vastaan alkaa torstaina kello 19:45 Suomen aikaa.

Photo: Jussi Eskola

Alashkert FC vs HJK
To 30.9.2021 klo 19:45
UEFA Europa League – Alashkert Stadium, Jerevan

TV Live: Elisa Viihde Viaplay https://viaplay.fi/urheilu/jalkapallo/uefa-europa-conference-league/alashkert-hjk/s21092147234385817

Torstain ottelussa vähintään toinen joukkueista avaa pistetilinsä lohkopeleissä. HJK hävisi ensimmäisellä kierroksella LASK:lle 0-2 ja Alashkert koki kenties vieläkin karumman kohtalon Tel Avivissa, jossa lohkon neljäs joukkue Maccabi ryöpytti taululle 4-1 lukemat.

Kaukasialainen Armenia sijaitsee Mustanmeren ja Kaspianmeren välisellä alueella, jossa sillä on naapureinaan Turkki, Georgia, Azerbaijan ja Iran. 

Maassa tiedetään olleen asutusta jo 8 000 vuoden ajan. Kreikkalaisissa historiankirjoissa maa mainitaan ensimmäisen kerran 500-luvulla ennen ajanlaskun alkua. Hallitsijoina Armeniassa ovat olleet vuoron perään roomalaiset, osmanit, mamelukit ja venäläiset. Neuvostoliitto valtasi Armenian itselleen 1920, itsenäisenä maa on ollut vuodesta 1991.

Latinalaisperäiseen kirjoitukseen tottuneelle voi armenialaisia sanomalehtiä olla hieman hankala tulkita, siitä pitää huolen 400-luvun alussa luotu armenialainen kirjaimisto.

Maantieteellisesti Armenia sijaitsee Aasiassa, mutta lasketaan monien kytkösten kautta kuuluvaksi Eurooppaan. Yksi näkyvä, joskin vähäpätöinen yhteys on musiikkipuolella. Armenia on osallistunut Euroviisuihin vuodesta 2006 lähtien, mutta Suomi tuntuu olevan sille jonkinlainen blind spot, sillä ensimmäistäkään pistettä ei sieltä ole vielä koskaan herunut.

Pelipaikkakunta Jerevan on yksi maailman vanhimmista yhtäjaksoisesti asutetuista kaupungeista. Vuonna 782 eaa. perustettu Jerevan on kiinnostanut historiansa aikana monia kansakuntia, ja kaupungin herruudesta on taisteltu vuosisatojen aikana useaan otteeseen. 

Maan talouden kasvun myötä myös Jerevan on käynyt läpi ison kehityspolun, joista yksi on asukasmäärän massiivinen nousu. Vuonna 1913 Jerevanissa asui 34 000 ihmistä, luku lähes tuplaantui vuoteen 1926, jolloin asukkaita oli liki 65 000. Vuonna 1965 väkeä oli jo kymmenkertainen määrä (623 000), ja miljoonakaupungiksi Jerevan kasvoi 1979.

Alashkert FC on perustettu ensimmäisen kerran 1990. Se lakkautettiin vuonna 2000, mutta armenialainen liikemies Bagrat Navoyan herätti seuran henkiin vuonna 2011. ”Keltaiset” lempinimen omaava Alashkert nousi nopeasti Armenian liigaan ja se voitti ensimmäisen neljästä mestaruudestaan kaudella 2015-16. 

Armenian liigassa melkoista muukalaislegioonaa – kokoonpanossa on pelaajia yli kymmenestä eri maasta – riveissään pitävän Alashkertin viime kauden mestaruuden puolustaminen ei ole oikein sujunut, joukkue on tällä hetkellä putoajan paikalla toiseksi viimeisenä. Kuudesta ottelustaan se on voittanut vain viimeisimmän, kun sarjajumbo BKMA kaatui maanantaina 1-0.

Eurocupeissa muutamaan otteeseen mukana olleen Alashkertin tie UEFA Europa Conference Leaguen lohkoon kulki identtistä reittiä HJK:n kanssa. Champions Leaguen karsinnassa se voitti Connah’s Quayn Walesistä jatkoajan jälkeen yhteismaalein 3-2. Moldovan Shreiff Tiraspol, joka eteni lopulta Klubin pudottaneen Malmö FF:n tavoin aina lohkovaiheeseen asti, pudotti armenialaiset maalein 4-1.

Europa Leaguen karsinnassa Kazakstanin Kairat Almaty sai väistyä 0-0 vierastasapelin jälkeen 3-2, jälleen jatkoajalla tehdyllä osumalla. Glasgow Rangers pudotti lopulta Alashkertin Conference Leagueen 1-0 kotivoitollaan, ensimmäisen osan päätyttyä maalittomana.

Maajoukkuetasolla Armenia on tällä erää FIFA:n rankinglistan sijalla 90 (Suomen sijoitus samalla listalla on 54.), mutta MM-karsintalohkossaan se on tällä hetkellä Saksan jälkeen toisena. Voitot se on hankkinut Romaniasta ja Islannista, vastaavasti se sai tyytyä tasuriin Luxemburgin kanssa.

Maan futaajista tunnetuin lienee urallaan Dortmundissa, Manchester Unitedissa ja Arsenalissa pelannut, nykyisin AS Romaa edustava Henrikh Mkhitaryan. 32-vuotiaalla hyökkäävällä keskikenttäpelaajalla on vyöllään 88 maaottelua, joissa hän on tehnyt 30 maalia.

Suomea vastaan Armenia on pelannut vuodesta 2004 lähtien kuusi ottelua, joista Suomi on voittanut viisi, kerran on pelattu tasan. Jerevanissa Suomi on voittanut kaikki kolme Armeniaa vastaan pelaamaansa ottelua, mutta kaikkiaan maaliero siellä pelatuissa maaotteluissa on edelleen pikkasen pakkasella. Vuonna 1978 Suomi otti siellä pahasti turpaan Neuvostoliitolta, joka pyöritti suomalaisia peräti 10-2.

HJK:n seuraava kotiottelu Conference Leaguessa pelataan torstaina 21.10. kello 17:30 Maccabi Tel Avivia vastaan. Lipunmyynti otteluun osoitteessa liput.hjk.fi.