HJK latautuneena ja itseensä luottaen Kotkaan

HJK:n urakointi Veikkausliigassa jatkuu lauantaina tärkeällä vieraspelillä KTP:tä vastaan.

Valtteri Moren - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Valtteri Moren

KTP vs HJK
La 7.8.2021 klo 17:00
Arto Tolsa Areena, Kotka

HJK:n johto Veikkausliigan kärjessä on hieman kaventunut europelikiireiden keskellä. Tappio Oulussa ja tasapeli SJK:ta vastaan nostaakin KTP-ottelun merkitystä entisestään.

Liigaa seitsemän pisteen turvin ottelun vähemmän pelanneeseen KuPS:iin johtava HJK lähtee otteluun selvänä ennakkosuosikkina ja puhtaasti voitto ainoana tavoitteenaan. Suomen mestaruuden uusiminen on HJK:lle yksi kauden tärkeimmistä tavoitteista – ilman menestystä Suomessa ei eurocupeihinkaan ole asiaa. 

Kotkalaisetkin ovat mukana tosissaan, siitä merkkinä uusien vahvistusten invaasio viime viikkojen aikana. KTP ei ole mikään läpihuutojuttu, varsinkaan kotonaan. Joukkue taistelee sarjapaikastaan kynsin ja hampain, ja on aiemminkin aiheuttanut Klubille harmaita hiuksia, jopa mestaruuden menetyksen kotiareenallaan.

Satamakaupungin edustajilla on kuitenkin ollut vaikeuksia pitkin kautta pysyä muiden tahdissa. 14 liigaottelusta kasassa on kahdeksan pistettä ja sijoitus tällä hetkellä 11. Päällä on jo 11 peräkkäisen voitottoman ottelun putki, ja kauden ainoa voittokin täyttää pian kolme kuukautta. 

Loppukauden tavoitteeksi onkin asetettu selkeästi sarjapaikan säilyttäminen, ja sitä varten joukkue on vahvistanut rivejään kesän aikana jo neljällä uudella pelaajalla, ja joukkueen komennuksestakin vastaa uudet miehet. 

Valmentaja Argo Arbeiter vetäytyi omaehtoisesti joukkueen valmennuksesta heinäkuun alussa. Kotkassa kovasti arvostetun ja pidetyn virolaisen työtä jatkamaan nimettiin paria viikkoa myöhemmin espanjalainen 33-vuotias Gabriel Xatart, joka toimi jo Arbeiterin aikakaudella apuvalmentajana KTP:ssä.

Arbeiterin jäähyväisottelu Kotkassa poiki 1-1 tasapelin Ilveksestä. Xatartin aikana KTP on haalinut viidestä ottelusta kolme pistejakoa lisää.

HJK voitti KTP:n viimeksi kotonaan Boltilla juhannuksen tienoilla Roope Riskin ja Anthony Olusanyan maaleilla 2-0.

Tuloksellista kautta pelaava Riski onkin tämän hetken kenties kovin maaliseppo Suomessa. Europeleissä vastustajan verkko on heilunut viidessä ottelussa viidesti. Veikkausliigassa osumia on neljä, mikä oikeuttaa maalintekijätilaston neljännelle sijalle, edellään vain FC Interin kuudesti laukaissut Benjamin Källman sekä viiden maalin miehet Filip Valenčič ja FC Lahden Jasin-Amin Assenoun

Harva suomalainen seura tai kaupunki on kunnioittanut meritoituneita entisiä pelaajiaan nimeämällä kotistadioninsa heidän mukaansa, mutta Kotkassa näin on tehty.

Kotkaan rakennettiin aikanaan jalkapallokenttä Helsingin vuoden 1952 Olympialaisten yhdeksi kisanäyttämöksi. Kaupungin oma poika Arto Tolsa (1945–1989) sai nimikkostadioninsa vuonna 2000, kun Kotkan urheilukeskuksena aiemmin tunnettu kenttä nimettiin Arto Tolsa Areenaksi.

Vain 43-vuotiaana menehtynyt Tolsa oli aikakautensa suurimpia suomalaispelaajia, joka edusti Suomea 77 maaottelussa. Kolmesti vuoden pelaajaksi valittu Tolsa lähti maaliahneena hyökkääjänä ammattilaisuralleen Belgiaan, jossa hän edusti Beerschotia vuosikymmenen verran. Miehen merkityksestä joukkueelle kertoo myös se, että hän kantoi parin kauden ajan kapteenin nauhaa. 

Tolsa palasi Suomeen ja Kotkaan 1979 ja pelasi vielä kolmen vuoden ajan. Rooli kentällä oli tosin muuttunut vuosien varrella puolustuslinjan kenraaliksi. Tolsa saavutti urallaan kaksi cupin voittoa sekä Suomessa että Belgiassa. KTP:ssä hän pelasi kaikkiaan 201 SM-ottelua, joissa hän teki huimat 126 maalia.

Ottelu KTP vs HJK Kotkassa lauantaina 7.8. kello 17:00. Paikalla tuttuun tapaan myös Ruudun kamerat.

Seuraavassa kotiottelussa panokset ovat vieläkin kovemmat! Torstaina 12.8. HJK:lla on mahdollisuus varmistaa lohkovaiheen paikka, kun Neftçi saapuu Helsinkiin Europa Leaguen karsintakierroksen toiseen osaotteluun, johon lähdetään tilanteesta 2-2. Varmista oma paikkasi katsomosta osoitteessa liput.hjk.fi.