HJK luottavaisena tulevaan kauteen

Mika Lehkosuo, José Riveiro, Toni Koskela ja Ville Wallén ovat HJK:n ensi kauden valmentajat. Perusteellisen analyysin ja vaihtoehtojen punnitsemisen jälkeen HJK uskoo, että valmennusjohdon esittämät muutokset ovat uskottavat, jotta saadaan toiminta ja tulokset vastaamaan seuran pitkän tähtäimen tavoitteita ja ensi vuoden Veikkausliigaa varten. Yli kuukauden intensiivisenä työnä HJK teki valmennustiimin ja muiden valittujen ammattilaisten kanssa perusteellisen analyysin viime kaudesta, ja päävalmentaja teki yksityiskohtaisen muutosehdotuksensa näihin liittyen. Vaihtoehtoja kartoittaessaan HJK mm. haastatteli kovanluokan ulkomaalaisia vaihtoehtoja.

– Kuten Alex Ferguson on osuvasti sanonut, aina pitää rakentaa ensisijaisesti seuraa eikä vain yhtä joukkuetta kerrallaan. Olemme tehneet perusteellisen prosessin ja analysoineet faktoja ja vaihtoehtoja seuran tavoitteisiin nähden, minkä työn perusteella seuran normaalin prosessin mukaisesti tehtiin yksimielinen päätös, HJK:n toimitusjohtaja Aki Riihilahti toteaa.

Mika Lehkosuo on toiminut HJK:n päävalmentajana kaksi ja puoli vuotta. Ensimmäisellä kaudellaan HJK -legenda Lehkosuo voitti tuplamestaruuden ja HJK pääsi historiallisesti Eurooppa Liigan lohkovaiheeseen. Tämän jälkeen edustusjoukkueen menestykset ja esitykset kotimaan sarjassa eivät kuitenkaan ole olleet odotettua tasoa. Europeleissä HJK on jatkanut hyviä esityksiään.

– En tietenkään ole ollut viime kausiin tyytyväinen, mutta pitää vain tehdä paremmin ja lisää töitä asioiden muuttamiseksi. HJK on tukenut minua koko pestini ajan ja nyt tässäkin tilanteessa yhteistyö on toiminut hyvin töiden suorittamiseksi laadukkaasti ja tehdyn muutossuunnitelman mukaisesti, Lehkosuo toteaa.

Valmennustiimissä tulee kuitenkin muutoksia. Hyvän työn HJK:ssa tehnyt apuvalmentaja Vesa Vasara vaihtuu José Riveiroon. Loppukaudesta mukaan muutamaksi kuukaudeksi tullut Riveiro uskoo hyökkäävään ja rohkeaan pelifilosofiaan. Valmennustiimi aikoo omassa roolituksessaan ja tukipalveluissa tehdä muitakin täsmennyksiä viime kauteen nähden.

– Halusin tuoda uutta verta ja ajatuksia valmennustiimiin jo viime kauden lopussa, mutta vasta nyt pääsemme Riven avulla kunnolla harjoituskentällä viemään pelitapaa haluamaamme hyökkäävämpään suuntaan, Lehkosuo perustelee.

Yksityiskohtaisen analyysin yhtenä olennaisena nostona onkin tavoite rohkeampaan pelityyliin. Tämä liittyy niin prässäämiseen kuin puolustajien pelin avaamiseen, joiden laatu ovat tärkeät osat pelin virtaamista. Näiden onnistuessa joukkue pelaa enemmän vastustajan kenttäpuoliskolla. Lehkosuo näkee Riveiron tuomien harjoitteiden lisäksi tärkeänä osana tässä onnistumiseen myös tietyt muutokset pelaajatyyppien valinnoissa.

– Viime vuotiseen joukkueen suunnitteluun nähden olemme nyt saaneet pelaajavalinnoilla myös erikoistilanneosaamista, missä osa-alueessa emme viime vuosina ole onnistuneet. Tarvitaan sekä hyviä antajia, kohdepelaajia että äijiä puolustustilanteissa. Nyt tulleet Obilor, Patronen, Yaghoubi ja Pirinen ovat vahvoja myös näillä alueilla. Lisäksi heidän myötä saamme aiempaa enemmän Veikkausliiga -kokemusta joukkueeseen, minkä uskon auttavan rotaation parantamiseen ja kilpailuun pelipaikoista, Lehkosuo tuo esiin muutamia pääkohtia.

HJK:lla on jo suuri osa joukkueesta kasassa ja runko myös seuraavalle kaudelle. Myös seuran vahva panostus akatemiatoimintaan on vuosi vuodelta tuomassa potentiaalisia pelaajia lähemmäksi edustusjoukkuetta. Seuran strategian mukaisesti pitkäjänteisyys ja pelaajien kehittäminen ovat keskeisiä asioita, minkä varaan jatkossakin aiotaan rakentaa. Lehkosuo kuitenkin muistuttaa, että pelkkä iso kuva, pelaajamateriaali ja oikeiden asioiden tekeminen eivät riitä, vaan pitää olla myös enemmän herkkyyttä varioida pelitapaa.

– Pelisuunnitelman varioinnissa ei ole aina onnistuttu ja sitä on muutettava useammin riippuen esim. vastustajan tavasta prässätä, kentästä tai käytettävissä olevista pelaajista. Esimerkiksi viime kauden viimeisissä peleissä otimme kahden keskushyökkääjän tai kahden hyökkäävän keskikentän käyttöön, kun tarvittiin suoraviivaisempaa hyökkäämistä, Lehkosuo pohtii esimerkein.

Edustusjoukkue on aloittanut harjoittelun ja suunnitelmat ensi kaudeksi ovat pitkällä. HJK:n suunnitelmissa on pelata harjoituskaudella myös kovia kansainvälisiä pelejä ja Suomen Cup uutena kilpailumuotona aloitetaan jo tammikuun lopussa. Joukkueen sopimustilanne on myös vahvalla mallilla.

– On tärkeää kehittää nöyrästi toimintaa kaikilla osa-alueilla, mutta myös uskaltaa rakentaa seuraa pitkäjänteisesti. Analyysi ja suunnitelmat on tehty huolellisesti, ja nyt on kova työ edessä, Riihilahti toteaa.

HJK on voittanut 6 viimeisestä 8:sta Suomen mestaruudesta. Euro Cupeissa tällä hetkellä HJK on sijoitettu toiseksi 100:n ensimmäiseltä kierrokselta aloittavan joukkueen listalla viimeisten vuosien menestyksensä ansiosta.

HJK:n ensisijainen tavoite kaudelle 2017 on Suomen mestaruus.