HJK nousi sillasta toisella jaksolla – yllätysdebytantti Ramula ottelun hahmo

Anthony Olusanya kuritti taas SJK:ta voittomaalilla – Klubi nousi Seinäjoella pisteen päähän sarjakärjestä.

Bojan Radulovic toi Klubin tasoihin kauden 11. osumallaan.

SJK vs HJK 1–2 (1–0)
45+2’ Jake Dunwoody 1–0
55’ Bojan Radulovic 1–1
60’ Anthony Olusanya 1–2

HJK raapi äärimmäisen tärkeät kolme pistettä Seinäjoelta Veikkausliigan kärkiottelussa. Peliä lähes täydellisesti hallinnut SJK johti tauolla 1–0, mutta Klubin vaihdot sekä taktiset muutokset käänsivät pelin toisella jaksolla. SJK pitää sarjan kärkipaikkaa edelleen hallussaan, mutta nyt Klubi on enää yhden pisteen päässä.

Kärkikamppailu käynnistyi kotijoukkueen komennossa, eikä Klubi vaikuttanut olevan erityisen halukas aggressiiviseen prässiin. SJK hieroi palloa vaara-alueiden ulkopuolella ja yritti luoda maalipaikkoja Terry Yegben pitkillä rajaheitoilla.

Topi Keskinen.

Klubin epäonneksi maalivahti Dejan Iliev loukkasi itseään keskityspallossa, ja pohjoismakedonialainen joutui jättämään kentän jo 13. minuutilla. Maalille vaihdettiin vasta 18-vuotias Alex Ramula, joka teki Veikkausliiga-debyyttinsä.

– Yleensä kun veska menee maahan, voi olla varma, ettei sieltä tule vaihtoa. Istuskelin vain siinä ja kuulin kun fyssari huusi, että ”Alex, nyt kentälle”! Mulla ei ollut edes nauhat sidottuna ja olin vähän stressissä, mutta valmentajat sanoivat, että ota vain ihan rauhassa, eivät he aloita ilman sinua, kertasi Ramula kokemustaan Ruudun haastattelussa.

Ramulan ensimmäinen torjunta oli vielä hieman epävarma, mutta nuorukainen paransi otteitaan ottelun edetessä. Nuorukainen torjui hienosti sekä Jaime Morenon puskun että Tuomas Kaukuan kaukolaukauksen.

Alex Ramula.

HJK ei hyökännyt käytännössä ollenkaan ensimmäisen puolituntisen aikana, ja pallonhallinta oli parhaimmillaan – tai pahimmillaan – SJK:lla yli 75-prosenttisesti. Viimeisen vartin aikana Klubi näytti hieman parantavan peliään, mutta lisäaika käänsi tilanteen taas päälaelleen.

Ensin Murilon kierteinen keskitys laskeutui noin viiteen metriin, ja pääpallon voittanut Jake Dunwoody puski pelivälineen ohi voimattoman Ramulan. Hetkeä myöhemmin Diego Rojas pääsi laukomaan pilkun tuntumasta, mutta tällä kertaa Ramula venyi loistotorjuntaan ja pelasti Klubin tauolle vain yhden maalin tappioasemassa.

– Kokeneemmat pelaajat tukivat hyvin, ja matsiin oli helppo tulla. Alkuun vähän pelkäsin, jos näin tapahtuu, kun oli kärkikamppailu enkä ollut pelannut vähään aikaan. Alussa jännitti, mutta jengi tuki hyvin. Sain ensimmäisen jakson loppuun vähän itseluottamusta, ja kyllä se siitä sitten lähti hyvin, kuvaili Ramula.

– SJK suorastaan dominoi ensimmäistä puoliaikaa. Ei oikein päästy mihinkään, ja SJK sai aika paljon painetta ja ehkä ansaitun johtomaalinkin. Lähdettiin vähän muuttamaan järjestelmää ja puhuttiin muutenkin, että pitää olla rohkeampi ja voittaa kaksinkamppailuja, sanoi Miro Tenho Ruudun haastattelussa.

Pyry Soiri.

HJK:n päävalmentaja Toni Korkeakunnas reagoi heikkoon avausjaksoon nopeasti. Kentälle vaihdettiin Perparim Hetemaj, Anthony Olusanya sekä Filip Rogić, joka teki debyyttinsä HJK-paidassa. Samalla viiden linja vaihtui neljän linjaan.

Toisen jakson alku ei lupauksia herättänyt. Ensin Morenolla oli paikka putata pallo tyhjään maaliin, mutta Jukka Raitala onnistui siivoamaan. Sen jälkeen Ramula nappasi kiinni sekä Morenon että Kingsley Oforin avopaikat.

HJK TV:n haastattelussa Klubin puolustaja Jukka Raitala kertoo näkemyksensä ottelun kulusta.

– Aika saakelin kovaan paikkaan hän tuli. Hienosti tuli sisään ja otti jonkun läpiajonkin kiinni. Yritimme vain sanoa, että tee parhaasi ja ole oma itsesi – ei siinä oikein muuta kerennyt. Hieno debyytti, olen iloinen hänen puolestaan, kehui Tenho nuorta Ramulaa.

Sitten jotain tapahtui. Topi Keskinen hyödynsi SJK:n linjan heikon sijoittumisen ja kirmasi läpiajoon saatuaan unelmasyötön Lucas Lingmanilta. Keskinen kiersi vielä kauas maaliltaan tulleen Krisjanis Zviedrisin, eteni boksiin ja tarjoili viereen Bojan Radulovicille, joka ei erehtynyt.

SJK:n tiivis paketti vaikutti hieman hajoavan Klubin yllättävän maalin myötä, ja yhtäkkiä Klubi olikin kuskin paikalla. Muutamaa minuuttia myöhemmin tyylikäs hyökkäys pelattiin Raitalan kautta boksiin, ja viime kaudella kahdessa SJK-ottelussa voittomaalin iskenyt Olusanya kuritti jälleen seinäjokelaisia.

Johtoasemaan päässyt HJK kontrolloi ottelua suhteellisen suvereenisti, mutta yksi tilanne muutti jälleen paljon. Hetemaj ja Valentin Gasc ottivat yhteen SJK:n puolustusalueella, ja ottelun erotuomari Peiman Simani päätti nostaa Hetemaj’lle melko heppoisen punaisen kortin.

Perparim Hetemaj näki punaista.

HJK puolusti alivoimalla pääsääntöisesti hyvin ja loi pari maalipaikkaa vastahyökkäyksistä. Lingman rakenteli loistotontin Radulovicille, mutta Ville Tikkanen peitti.

Paine Klubin alueella kasvoi ottelun loppuhetkillä, ja SJK:llakin oli mahdollisuus tasoitukseen. Ensin Kaukua suti pallon läheltä yli, ja lisäajalla Raitala blokkasi upeasti Otto Kemppaisen laukauksen.

– Tulimme hyvin sisään toiselle puoliajalle ja teimme nopeasti pari maalia. No, sitten tuli punainen, ja sitten ei ollutkaan enää muuta kuin taistelua loppuun asti. Onneksi saimme kolme pistettä, totesi Tenho.

Runsaslukuinen kannattajakatsomo piti meteliä.

HJK:n kokoonpano: Dejan Iliev (13’ Alex Ramula) – Joona Toivio, Miro Tenho, Jukka Raitala – Pyry Soiri (75’ Kevin Kouassivi-Benissan), Lucas Lingman, Georgios Kanellopoulos (46’ Perparim Hetemaj), Tuomas Ollila (46’ Anthony Olusanya) – Santeri Hostikka (46’ Filip Rogić), Bojan Radulovic, Topi Keskinen