HJK on Suomen mestari 2020!

Klubi ei jättänyt mitään sattuman varaan, vaan möyhensi IFK Mariehamnin maalein 5-0.

Katso kooste ottelusta!

IFK M vs HJK 0-5

HJK matkasi sunnuntaiksi Maarianhaminaan IFK Mariehamnin vieraaksi. Kyseessä oli kauden toiseksi viimeinen ottelu ja panokset olivat selvät. Klubille riittäisi tuliaisiksi piste Suomen mestaruuden varmistamiseksi.

Klubin avauksessa ei yllätyksiä nähty. Daniel O’Shaughnessy ja Miro Tenho muodostivat toppariparin Markus Halstin pelatessa keskikentän pohjalla. Kärjessä viiletti Veikkausliigan maalipörssin voitossa kiinni oleva Roope Riski, joka oli ennen ottelua viimeistellyt jo 14 täysosumaa kuluvalla kaudella.

Ottelu lähti melko tunnustellen ja passiivisesti käyntiin. Sarjataulukon häntäpäässä majaileva kotijoukkue IFK Mariehamn piti avausminuutit palloa hallussaan, mutta tekopaikkoja eivät maarianhaminalaiset onnistuneet luomaan.

HJK otti pelin kuitenkin nopeasti haltuunsa ja avausosuma nähtiinkin jo kymmenen minuutin pelin jälkeen. Klubi vyörytti hitaan hyökkäyksen vasempaan laitaan, josta David Browne lähetti keskityksen. Hyökkäystä tukemaan noussut Halsti oli unohtunut kotijoukkueen puolustukselta täysin vapaaksi maalinedustalle, ja kokenut Halsti puski kauden avausosumallaan Klubin aikaiseen johtoon.

Avausmaalista ehti kulua vain kymmenisen minuuttia kun HJK iski toistamiseen tehokkaasti. Browne lähetti jälleen erinomaisen keskityksen vasemmalta laidaltaan ja tällä kertaa Roope Riski oli tilanteessa etevin. Riski puski etutolpalta taidokkaasti pallon ohi IFK Mariehamn-vahti Oskari Forsmanin pönkittäen asemaansa maalipörssin piikkipaikalla.

Joukkueiden avauskohtaaminen elokuussa päättyi Helsingissä Klubin murskaavaan 6-1 voittoon, ja tälläkin kertaa ottelu eteni samanlaisissa merkeissä.

IFK Mariehamnin pelinrakentelu jäi vaisuksi Klubin kovan prässin alla, ja kotijoukkue joutui tyytymään rooliinsa vieraiden määrätessä ottelun tahdin.

Pelin painopiste pysyi vääjäämättä IFK Mariehamnin päädyssä ja Klubi loi tukun laadukkaita tekopaikkoja. Roope Riski pisti pallon toistamiseen verkon perukoille, mutta osuma hylättiin laukausta edeltäneen paitsion vuoksi.

Käynnissä oli 38. minuutti, kun HJK sai avausjaksonsa seitsemännen kulmapotkun. Lucas Lingman lähetti kierteisen pallon takatolpalle, jossa täysin vapaana olleella Roope Riskillä oli helppo työ puskea Klubi jo kolmen maalin karkumatkalle.

Riku Riskillä oli vielä ennen taukoa erinomainen sauma lisätä HJK:n johtoa Nikolai Alhon esityöstä, mutta Forsmanin torjunnan myötä tauolle siirryttiin 0-3 tilanteessa. Klubi oli koko ensimmäisen nelivitosen täysin omaa luokkaansa, eikä Antonio Reguero joutunut omalla maalillaan puuttumaan peliin juuri laisinkaan.

Klubi suoritti tauolla kaksi vaihtoa, kun Riku Riski ja Tenho jättivät kentän. Tilalle tulivat Eetu Vertainen sekä Valtteri Moren.

Toinen jakso jatkui ensimmäisen kaltaisena. Klubi hallitsi ja IFK Mariehamn otti vastaan.

Ensimmäinen kunnollinen tekopaikka aukesi Vertaiselle, jonka tulisen vedon Forsman kuitenkin torjui kulmapotkuksi. Lingmanin antama kulma tuli jälleen taka-alueelle, jossa vapaana ollut Vertainen pääsi kokeilemaan maalintekoa toistamiseen, ja tällä kertaa nuori hyökkääjä ei erehtynyt. Maali oli Vertaiselle kauden toinen.

Pian neljännen osuman jälkeen Klubi teki kaksi vaihtoa lisää, kun Pyry Hannola ja Tim Väyrynen korvasivat Lingmanin, sekä Roope Riskin kentällä.

Tunnin pelin jälkeen IFK Mariehamn onnistui luomaan pitkästä aikaan hyökkäyspeliään. Kotijoukkueelle aukesi vetopaikka boksin ulkopuolelta, mutta Reguerolla ei ollut mitään vaikeuksia liimata pallo syliinsä.

Seuraavassa tilanteessa Reguero joutui venymään parhaimpaansa, kun kokenut espanjalainen esti upealla reaktiotorjunnalla kotijoukkueen maalinteon aikeet.

Vartti ennen täyttä aikaa nähtiin HJK:n viimeinen vaihto, kun Henri Toivomäki tuli Nikolai Alhon tilalle.

Ottelun loppua kohden Klubin kovin into hyökkäyspelistä oli jo hävinnyt, ja IFK Mariehamn otti pallonhallinnan hienoisesti haltuunsa. Klubin puolustuspeli toimi kuitenkin moitteetta, eikä kotijoukkue luonut kovinkaan vaarallista uhkaa.

IFK Mariehamnin hyökätessä aukesi Klubille sauma nopeaan vastaiskuun. Vertainen pelasi Brownen puolittaiseen läpiajoon, mutta oikea-aikaisesti vastaan tullut Forsman onnistui torjumaan Brownen yrityksen.

Viisi minuuttia ennen täyttä aikaa Klubi kaunisteli lukemia vielä entisestään. Erinomaisessa vireessä ollut Browne taisteli pallon boksissa itselleen ja tarjoili maalinedustalle Väyryselle, jonka kliininen viimeistely sinetöi loppulukemiksi 5-0.

Voitolla HJK kasvatti eron toisena olevaan KuPSiin kuuteen pisteeseen, jonka myötä varmistui Klubin historian 30. Suomen mestaruus! Edellisen kerran HJK juhli mestaruutta vuonna 2018.

HJK Helsinki
Kiitos Klubipääty & Forza HJK!

IFK M vs HJK 0-5 (0-3)

10′ Halsti 0-1
20′ Riski Ro 0-2
38′ Riski Ro 0-3
55′ Vertainen 0-4
85′ Väyrynen 0-5

HJK:n kokoonpano: Reguero – Murillo, O’Shaughnessy, Tenho (46. Moren), Alho (74. Toivomäki) – Schüller, Halsti, Lingman (57. Hannola) – Browne, Ro Riski (57. Väyrynen), Ri Riski (46. Vertainen)

Klubi pelaa kauden viimeisen ottelunsa keskiviikkona 4.11., kun vieraaksi Bolt Arenalle saapuu Turun Inter. Ottelu alkaa kello 18:30.