HJK on Suomen mestari 2021!

Toni Koskela: ”Mahtavat fiilikset! Väsyneet, onnelliset ja h*vetin ylpeät! Hyvän kauden päätteeksi täysin ansaittu mestaruus. KuPS on pelannut myös fantasisen kauden. Koskaan aikasemmin ei ole kilpailtu näin kovaa loppuun saakka.”

Katso video Klubin juhlinnasta! Mukana haastatteluja!

Veikkausliiga-kausi sai arvoisensa huipennuksen, kun mestaruus ratkottiin HJK:n ja KuPSin välillä Kuopiossa. Lähtökohdat matsiin olivat selvät – Klubille riittäisi mestaruuteen tasapelikin.

Klubin avauksessa ei ollut yllätyksiä kauden tärkeimmässä ottelussa. Aloittava yksitoistikko pysyi tismalleen samana, kuin keskiviikkona nähdyssä voitokkaassa Stadin Derbyssä.

Ottelu lähti käyntiin Klubin hienoisessa hallinnassa. HJK sai viidennellä minuutilla kulmapotkun, josta Lucas Lingman tavoitti Daniel O’Shaughnessyn. Kapteenin pusku painui kuitenkin selkeästi ohi maalin.

HJK jatkoi laadukasta hyökkäyspeliään, ja 13. minuutilla Klubi sai kolmannen kulmapotkunsa. Lingmanin lähettämä pallo kiersi takatolpan tietämille, jossa tilanteessa korkeimmalle nousi Miro Tenho. Toppari puski pallon voimalla verkon perukoille, ja siirsi kauden toisella osumallaan HJK:n aikaiseen johtoon.

Miro Tenho

Kauaa ei kuitenkaan Klubi ennättänyt nauttia johtoasemasta, kun vain viisi minuuttia avausmaalin jälkeen KuPS tuli tasoihin. Isännät pelasivat pallon boksiin Tim Väyryselle, jonka jatko petasi Taneli Hämäläiselle oivallisen vetopaikan, eikä Hugo Keto kyennyt pysäyttämään Hämäläisen tarkkaa laukausta.

HJK:n hallittua ottelun ensimmäistä varttia sai KuPS puolestaan tasoitusmaalista virtaa peliinsä. Kotijoukkue onnistui luomaan painetta HJK:n rangaistusalueen ympärillä, mutta tekopaikoille isännät eivät kyenneet murtautumaan.

Seuraava maalipaikka aukesikin Klubille. O’Shaughnessyn erinomaisen pelinavaamisen myötä pallo pelattiin David Brownelle vasempaan laitaan. Browne harhautteli itsensä syöttöpaikkaan ja tarjoili pallon boksissa odottaneelle Riku Riskille. Riski laukoi suoraan syötöstä, mutta Johannes Kreidl KuPSin maalilla venyi loistavaan reaktiotorjuntaan.

Kreidl jatkoi urotöitään avausjakson lisäajalla, kun itävaltalainen nollasi perättäin Roope Riskin ja Jairin yritykset.

Tauolle siirryttiinkin 1-1 tilanteessa. Ensimmäinen nelivitonen tarjosi kokonaisuudessaan viihdyttävää ja vauhdikasta jalkapalloa, jossa molemmille joukkueille aukesi omat hallintajaksonsa.

Klubi onnistui kuitenkin kokonaisuudessaan luomaan enemmän tekopaikkoja, mutta Kreidlin erinomaiset torjunnat pitivät pelin tasoissa.

KuPS käytti ainoan tekopaikkansa tehokkaasti, ja takaiskua lukuun ottamatta HJK:n puolustus olikin tilanteiden herra. Niin ikään ennakkoon vaarallisiksi tiedetyt kuopiolaisten erikoistilanteet olivat Klubilla vahvasti hallussa.

Daniel O’Shaughnessy

Toinen jakso lähti etenemään hieman avausjaksoa seesteisemin. Kotijoukkueen Urho Nissilä haki ratkaisua kaukaa, mutta veto tuli suoraan Kedon ulottuville.

Hiljalleen HJK sai taas otetta hyökkäyspäässä, ja yrityksiä luotiin erityisesti vasemman laidan kautta, jossa Browne piti kuopiolaisten puolustuksen varpaillaan.

Vajaan tunnin kohdalla HJK iski nopeasti vastaan KuPSin hyökkäyksen jälkeen. Jair jakoi pallon pitkän kuljetuksen päätteeksi Riku Riskille, jonka vedon Kreidl kuitenkin jälleen koppasi syliinsä.

Kymmenisen minuuttia edellisestä tilanteesta Kreidl tuotti jälleen harmaita hiuksia Klubille, kun KuPS-vahti torjui Lingmanin laukauksen yläkulmasta. Tilanteesta seuranneella pelikatkolla nähtiin HJK:n ensimmäinen vaihto Atomin korvatessa Riku Riskin kentällä.

Ottelun edetessä loppua kohden oli pelin henki varsin selvä. KuPS tarvitsisi maalin pitääkseen mestaruushaaveensa yllä. 82. minuutilla Nissilä pääsi ampumaan boksin ulkopuolelta, mutta pallo painui niukasti maalin yli HJK:n onneksi.

HJK suoritti toisen vaihtonsa reilu viisi minuuttia ennen täyttä aikaa, kun Santeri Väänänen korvasi Lingmanin. Tim Sparv tuli puolestaan Filip Valenčičin tilalle juuri ennen täyttä aikaa.

Ottelun viimeiset ja sitäkin pidemmiltä tuntuvat minuutit HJK oli käytännössä täysin puolustuskannalla. KuPS haki vimmatusti kaipaamansa osumaa lähettämällä pitkiä palloja Kedon maalinsuulle.

Klubi pääsi kuitenkin paineen alta pois ja onnistui vielä luomaan tekopaikankin, kun Roope Riskille avautui vetopaikka boksissa. Kreidl veti kuitenkin jälleen tilanteessa pidemmän korren.

Seuraavakin paikka tuli Klubille Brownen katkottua KuPSin hyökkäykseen lähdön. Vikkelä laituri löysi keskityksellään Roope Riskin, joka räjäytti runsaslukuisen HJK-kannattajakatsomon ohjattuaan pallon maaliin. Osuma kuitenkin hylättiin Riskin pelattua palloa kädellään.

Lisäaikaa pelattiin lopulta raastavat seitsemän minuuttia, mutta HJK kesti loppuun saakka.

Kun lisäosumia Kuopion illassa ei nähty, kruunattiin HJK Suomen Mestariksi! Mestaruus on Klubille toinen perättäinen ja yhteensä 31. laatuaan.

KuPS vs HJK 1-1 (1-1)

13′ Tenho 0-1
18′ Hämäläinen 1-1

HJK:n kokoonpano: Keto – Moren, O’Shaughnessy (C), Tenho, Saksela – Jair, lingman (84. Väänänen), Ri Riski (66. Atom) – Browne, Ro Riski, Valenčič (89. Sparv)

HJK:n kausi jatkuu vielä vähintään kolmen ottelun verran UEFA:n Konferenssiliigassa.

Seuraavan ottelun Klubi pelaa torstaina 4.10., kun vuorossa on matka Israeliin Makkabi Tel Avivin vieraaksi. Ottelu alkaa kello 19:45.

Klubin europelit näet Viaplayssä, sekä V Sportin kanavilla.