HJK päätti kautensa tappioon

Lohkovoiton jo aiemmin varmistanut Real Betis osoitti laadukkuutensa rutiininomaisella 3-0-kotivoitolla.

Real Betis vs HJK 3–0

HJK päätti kautensa ja Eurooppa-liigan lohkovaiheensa tappioon, kun espanjalainen Real Betis osoittautui toistamiseen liian vahvaksi vastustajaksi. Äärimmäisen laadukas espanjalaisryhmä oli kuskin paikalla ensimmäisistä minuuteista lähtien, eikä Klubi kyennyt tarjoamaan todellista vastusta lohkovoiton jo ennen torstai-illan kamppailua varmistaneelle Betisille. Aitor Ruibal vei kauden ensimmäisellä ja toisella osumallaan isännät kahden maalin johtoasemassa tauolle, ja Nabil Fekir kaunisteli loppulukemat ottelun lisäajalla.

– Vastustaja oli tänään todella hyvä, mikä ei ole yllätys, kun pelaamme yhtä La Ligan kärkijoukkuetta vastaan. Jäimme monessa tilanteessa jälkeen, ja he pystyivät tuomaan toisella jaksolla vielä lisää laatua kentälle. Jätimme tänään kaikkemme kentälle, mutta vastustajan laatu oli liikaa, kommentoi HJK:n päävalmentaja Toni Koskela.

HJK jäi todella yhdellä pisteellään kovatasoisen Eurooppa-liigan C-lohkon neljännelle eli viimeiselle sijalle. Peliesitykset olivat kuitenkin selvästi parempia kuin edellissyksyn Konferenssiliigassa, vaikka silloin pistesaldo näyttikin kuutta.

– Olimme tänä vuonna parempia kuin viime vuoden lohkovaiheessa. Pelasimme kovempia joukkueita vastaan ja etenkin kotona pelasimme tasaväkisiä matseja, ja meillä voisi olla jokunen piste enemmänkin. Kokonaisuudessaan otimme askeleen eteenpäin.

Noin 400 HJK-kannattajaa oli matkannut Klubin tueksi Sevillaan.

Ensimmäinen puoliaika

Real Betis ei antanut Klubille ollenkaan siimaa, vaan isännät painoivat pelin välittömästi töölöläisten puolustusalueelle. Ensimmäinen vaaran paikka syntyi sivuvapaapotkusta, mutta Victor Ruiz ei aivan yltänyt kierteiseen palloon.

HJK sai pelivälineen kunnolla hallintaansa vasta vajaan viiden minuutin kohdalla. Pitkä syöttöketju päättyi David Browneen kohdistuneeseen rikkeeseen, eikä Klubi onnistunut luomaan erikoistilanteesta uhkaa Betisin maalille.

6. minuutilla Betis pääsi vaarallisen oloiseen ylivoimahyökkäykseen, kun Matti Peltola menetti tasapainonsa märällä nurmella. Espanjalaisten hyökkäyskalusto aikaili kuitenkin sen verran, että Arttu Hoskonen ehti peittämään laukauksen.

Paine HJK-maalilla jatkui, ja Conor Hazard joutui hetkeä myöhemmin ensimmäistä kertaa torjuntatöihin. Luiz Henrique tavoitteli vasenta alakulmaa, mutta Hazard venytti sormensa laukauksen tielle. Tilannetta seurannut Juan Mirandan antama kulmapotku tippui suoraan Willian Josén päähän, mutta tällä kertaa Töölössä Klubia kurittanut kärki ei osunut maalipuiden väliin.

Peli tasoittui hieman ensimmäisen kymmenminuuttisen jälkeen, mutta Betis metsästi aktiivisesti avausmaalia. Klubi onnistui pääosin pitämään espanjalaiset pois vaara-alueelta, mutta Aitor Ruibalin upea yksilösuoritus rikkoi kuparisen: laitapuolustaja pyörähti näppärästi vapaaksi Santeri Hostikan edessä, ujutti pelivälineen Lucas Lingmanin jalkojen välistä ja laukoi pallon kuudentoista alueen rajalta vastustamattomasti ristikkäiseen alanurkkaan.

HJK pääsi yrittämään tasoitusta lähes välittömästi kahdesta erikoistilanteesta. Sivuvapaapotku ei tuottanut tulosta, ja Malik puski Lingmanin antaman kulmapotkun reilusti ohi. Klubin ensimmäinen maalia kohti suuntautunut laukaus nähtiin vasta vajaan puolen tunnin kohdalla, kun Hostikka laukoi erinomaisen syötönkatkon jälkeen pallon noin 25 metristä Betis-vahti Rui Silvan syliin.

40. minuutilla kotijoukkue tuplasi johtonsa. Espanjalaisryhmä hyökkäsi oikealta kaistalta, ja Youssouf Sabaly keskitti maalinedustalle. Betisin ensimmäisen maalin viimeistellyt Ruibal oli hiipinyt Hoskosen selustaan ja pääsi jopa yllättävän vapaasti siirtämään pallon lähietäisyydeltä verkon perukoille.

Browne ja Malik juonivat vielä yhden puolittaisen tilanteen ennen taukovihellystä. Malik nousi korkeimmalle Brownen lähettämässä keskityspallossa, mutta ghanalainen ei päässyt kunnolla pallon päälle, ja köykäinen pusku oli helppo torjuttava Rui Silvalle.

Malik - HJK Helsinki. Photo: @ José Luis Contreras
Malik.

Toinen puoliaika

Malik hankki heti toisen jakson alkuminuuteilla terävällä haastollaan Klubille oivallisesta paikasta vapaapotkun. Hostikka tavoitteli suoraa ratkaisua, mutta Rui Silva torjui etukulmasta.

HJK joutui tekemään vaihdon 55. minuutilla. Itseään loukannut Peltola jätti kentän, ja hänet korvasi toppariosastolla Joona Toivio, joka kellotti ensimmäiset minuuttinsa lähes kahteen kuukauteen.

Tunnin kohdalla Betis loi pitkän paineen HJK:n boksiin ja sen välittömään läheisyyteen. Isäntien kolmas maali tuntui roikkuvan ilmassa, mutta Klubi selvitti Luiz Henriquen, Rodrin ja Sergio Canalesin yritykset yksi toisensa jälkeen.

HJK:n päävalmentaja Toni Koskela toi lisää tuoreita jalkoja kentälle 68. minuutilla, kun Anthony Olusanya otti Hostikan paikan hyökkäyspäässä. Klubi sai ottelun parhaan maalipaikkansa pian vaihdon jälkeen, kun Nassim Boujellab pelasi Malikille boksiin. Ghanalaisen osuma palloon oli kuitenkin epäpuhdas, ja laukaus vieri ohi vasemmasta alanurkasta.

HJK käytti viimeiset vaihtonsa 80. minuutilla. Bojan Radulovic otti Malikin paikan kärjessä, Atom päästi valtavan määrän töitä tehneen Santeri Väänäsen huilaamaan ja Boujellab teki tilaa Johannes Yli-Kokolle, joka pääsi ensimmäistä kertaa kentälle Eurooppa-liigan lohkovaiheessa.

Viimeinen kymmenminuuttinen oli vahvaa Betisin hallintaa, ja toisella jaksolla kentälle tulleet Canales sekä Nabil Fekir pyörittelivät peliä käytännössä miten halusivat. 82. minuutilla Hazard venyi hienosti Dani Perézin laukauksen tielle, ja HJK-vahti torjui myös Andrés Guardadon puskun tilannetta seuranneesta kulmapotkusta.

HJK hyökkäsi satunnaisesti vastaan, mutta viimeiset ratkaisut jäivät jatkuvasti piippuun. Betis oli rokottaa vastaiskusta muutama minuutti ennen varsinaisen peliajan päättymistä, kun Borja Iglesias käänsi Ruibalin pystysyötön aivan päätyrajan tuntumasta takaviistoon Mirandalle. Laitapuolustajan laukaus suuntautui kohti maalia, mutta Hazard veti jälleen pidemmän korren.

Betis kaunisteli lukemia lisäajan viimeisellä minuutilla. Kotijoukkue riisti pallon omalla alueellaan ja käänsi tilanteen salamannopeasti: pallo pelattiin Canalesille, joka lähetti Iglesiasin puolesta kentästä karkumatkalle. Espanjalaiskärki eteni Klubin boksin rajalle ja malttoi tarjoilla vielä vasemmalle puolelleen Fekirille, ja tilanteeseen mukaan nousseella ranskalaistaiturilla oli helppo työ siirtää pallo tyhjään maaliin.

Johannes Yli-Kokko - HJK Helsinki. Photo: @ José Luis Contreras
Johannes Yli-Kokko debytoi Eurooppa-liigan lohkovaiheessa.

Real Betis vs HJK 3–0 (2–0)
20’ Aitor Ruibal 1–0
40’ Aitor Ruibal 2–0
90+3’ Nabil Fekir 3–0

HJK:n kokoonpano: Conor Hazard – Matti Peltola (55’ Joona Toivio), Arttu Hoskonen, Jukka Raitala – Pyry Soiri, Nassim Boujellab (80’ Johannes Yli-Kokko), Lucas Lingman, Santeri Väänänen (80’ Atom), David Browne – Santeri Hostikka (68’ Anthony Olusanya), Malik (80’ Bojan Radulovic)

Katso Lucas Lingmanin haastattelu kauden viimeisen ottelun jälkeen.