HJK paineettomana haastamaan Athleticia

Kotijoukkue Athletic odottaa stadionille noin 30 000 baskikannattajaa Eurooppa-liigan play-off -vaiheen otteluun. Baskit pelasivat saman kilpailun finaalissa viime kaudella. HJK joutuu kuumaan paikkaan heti alusta, ehkä kuumempaan kuin kertaakaan aikaisemmin.

 

  • Ainakin ensimmäinen 15-20 tulee olemaan varmasti todella kiihkeää. He haluavat saada maalin alkuun, jotta paineet vähenisivät, HJK:n päävalmentaja Antti Muurinen ennustaa.
HJK onnistui torjumaan kovan alun Glasgow’ssa, samaan olisi pakko pystyä myös illalla.
  • Vaaditaan niin kurinalaista pelaamista kuin mahdollista.
Päävalmentaja myöntää suoraan, että HJK lähtee otteluun suurena altavastaajana, mutta haluaa luottaa ja uskoa joukkueensa kykyihin.
  • Jos onnistumme tekemään kaiken niin hyvin kuin osaamme, ja jos siihen vielä lisätään venyminen tärkeissä tilanteissa, silloin pystymme haastamaan Bilbaon. Tarvitaan silti nappisuoritus.
– Myös pelaajat ovat valmiit haastamaan itsensä.

Loukkaantumisia ei joukkueessa ole tullut reissun aikana, ja valmistautumisessa on onnistuttu hyvin. Mutta hyväkään valmistautuminen ei takaa mitään, sillä ottelu tulee olemaan monella tapaa arvaamaton.

Yksi syy tähän on kotijoukkue Athletic Bilbaon tilanne. Huippupelaajat ovat siirtokohujen takia poissa, energiaa on kulunut kabinettipelailuun. Viikonlopun La Ligan avauskierroksella joukkue hävisi 3-5 Betisille, sekavien ja ajoittain kaaosmaisten vaiheiden jälkeen.

 

Siltikin: Athletic on eurooppalainen huippujoukkue.

– Pelikenttien ulkopuolella tapahtuu kaikenlaista, mutta Athleticin pelaajat ovat kivenkovia ammattilaisia. Kun alkuvihellys soi, muut asiat unohtuvat. En siis lähde missään nimessä ennakkoasetelmista etsimään vihjeitä tulevasta, Muurinen miettii.

Se on selvää, että HJK lähtee puolustamaan kurinalaisesti ja sitä kautta hakemaan mahdollisuuksia vastahyökkäyksiin. Suurikokoiset kärjet Berat Sadik ja Juho Mäkelä ovat tärkeitä syömähampaita, kun pallo pitäisi voittaa hyökkäyspäässä niin ilmassa kuin juoksussakin.

Jos helsinkiläiset jaksavat pelata aktiivisesti ja taistella tilanteet loppuun saakka, syntyy joukkueelle mitä todennäköisimmin vähintään yksi tai kaksi maalipaikkaa ottelussa. Niiden käyttäminen on puolustuspelaamisen lisäksi avainasemassa.
  • Pelistä tulee todella mielenkiintoinen. Tämä on jätkille hyvä haaste. Nyt pääsemme kokeilemaan pelaamista todellisella Euroopan huipputasolla.

Seurahistoriaa ottelua ennen

Peliä ennen HJK pääsee tekemään myös suomalaista jalkapallohistoriaa.

San Mamésin perinteisiin kuuluu, että stadionilla ensimmäistä kertaa pelaava joukkue laskee kukka-asetelman Athletic-legenda Rafael ”Pichichi” Moreno Aranzadin muistopatsaalle ennen alkuvihellystä.

HJK:n kapteeni Ville Wallén edustaa seuraa seremoniassa, joka käydään juuri ennen alkuvihellystä, kun joukkueet ovat jo kentällä rivissä.