HJK palaa Boltille – lauantaina vastassa FC Lahti

Ottelu on samalla Klubin viimeinen ennen europelejä.

Keskiviikon harjoitusten voittoisa joukkue.

HJK vs FC Lahti
La 8.7.2023 klo 14:00
Veikkausliiga – Bolt Arena

HJK palaa lauantaina Boltille lähes kuukauden tauon jälkeen, kun Veikkausliigan 16. kierros tuo FC Lahden vieraaksi Töölöön. Edellisen kerran Klubi on pelannut Boltilla 11. kesäkuuta, jolloin FC KTP kaatui maalein 1–0. Ottelu on samalla Klubin kenraaliharjoitus kesän europelejä varten – matka Mestarien liigan karsinnoissa alkaa jo tulevana keskiviikkona, kun pohjoisirlantilainen FC Larne saapuu Helsinkiin.

Sarjan kärkikamppailu on tasaisempaa kuin vuosiin. Kuopion Palloseura pitää ykköspaikkaa hallussaan 31 pisteellään, ja Klubi on puolestaan toisena kerättyään kolme pinnaa vähemmän. SJK on tasapisteissä Klubin kanssa, tosin kaksi ottelua vähemmän pelanneena.

Kärkikolmikon takanakin riittää kilpailua. Rästiottelunsa voittamalla AC Oulu voi nousta vain pisteen päähän Klubista, ja teoriassa myös neljä ottelua vähemmän pelannut FC Inter voi vielä hypätä mukaan kärkikahinoihin.

Klubin lauantainen vastustaja, FC Lahti, löytyy sen sijaan sarjataulukon toisesta päästä. Lahtelaiset ovat toiseksi viimeisenä kymmenellä pisteellään, mutta piste-erot ovat edelleen pieniä.

Santeri Hostikka.

HJK:n tappioton putki liigassa on jo yhdeksän ottelun mittainen, mutta näistä peräti kuusi on päättynyt tasan. Tasapeliputki on tällä hetkellä kahden ottelun mittainen, kun viime viikon molemmat vierasreissut (FC Haka ja FC Honka) päättyivät 1–1-tasapeleihin.

HJK:n hyökkäyspelaamisesta kaivataan lisää tehoja, jotta tasapelit saataisiin käännettyä voitoiksi. Esimerkiksi Honkaa vastaan Klubille tilastoitiin 27 boksietenemistä, kun joukkueen ottelukohtainen keskiarvo – joka sekin on ollut liigan korkein lukema – on kausina 2020–22 ollut 21 boksietenemistä.

– Pelimme ovat olleet koko ajan melko samanlaisia, kun vastustajat puolustavat syvällä kahdeksalla-yhdeksällä pelaajalla. Tällaisissa tilanteissa korostuu se, ettemme saa päästää yhtä helppoja maaleja kuin esimerkiksi Tapiolassa (Honkaa vastaan), jotta emme joudu jahtaajan asemaan, kommentoi HJK:n päävalmentaja Toni Koskela.

– Kun vastustaja lähestyy peliä noin, ei kentällä ole juurikaan isoja tiloja, joihin hyökätä. Meidän pitää maksimoida hyöty niistä harvoista hetkistä, kun tiloja syntyy esimerkiksi riiston jälkeen. Pallon yläpuolella olevien pelaajiemme liikkeiden täytyy olla täsmällisempiä. Talvi- ja alkukaudella olimme näissä hetkissä tehokkaampia.

– Kollektiivisesti meidän täytyy pysyä paremmin liikkeessä, jotta on mahdollisuus saada itsensä vapaaksi, ja tulla aggressiivisemmin sekä määrätietoisemmin boksiin vielä useammalla pelaajalla. Henkilökohtaisella tasolla tarvitsemme lisää laatua viimeisiin syöttöihin. Se ei ole helppoa, mutta usein siellä on joku jalka vapaana. Tarvitsemme myös lisää laukaisu-uhkaa boksin ulkopuolelta, koska se vaikuttaa siihen, miten vastustaja joutuu puolustamaan.

FC Lahden tuloskunto on hieman päinvastainen: edellisten kymmenen liigaottelun saldona on ainoastaan yksi voitto (FC Haka 1–0). Toisaalta Mikko Mannilan luotsaama ryhmä on viime aikoina onnistunut pelillisesti kenties pistesaldoaan paremmin. Esimerkiksi kesäkuun alussa FC Lahti ei päästänyt Klubia helpolla tappiosta huolimatta, ja edellisen kierroksen 3–4-tappiossa KuPSille maaliodottama kirjattiin datapalvelu StatsBombin mukaan selvästi lahtelaisten hyväksi.

– Lahdella on ollut aika paljon epäonnea pelaajatilanteen suhteen, minkä vuoksi kokoonpano on elänyt paljon, eivätkä he ole päässeet pelaamaan juurikaan parhaalla kokoonpanollaan. Nyt he ovat saaneet ykkösveskarinsa (Marin Ljubić) takaisin ja olisivat tilastojen valossa hyvin voineet voittaa KuPSin, totesi Koskela.

Roope Riskin maalitili on vielä avaamatta.

HJK on viime vuosien aikana ollut vahva FC Lahtea vastaan kotikentällään. Edellinen tappio on toukokuulta 2018, jolloin FC Lahti vei pisteet mukanaan 2–1-vierasvoitolla. Toni Koskelan aikana lahtelaiset ovat vierailleet Boltilla Veikkausliigan merkeissä viidesti, ja Klubi on voittanut näistä neljä – yhden tosin vasta rangaistuspotkukilpailun päätteeksi. Lisäksi kaudella 2020 päädyttiin pistejakoon.

Lauantain ottelussa tehdään historiaa, kun 29-vuotias Heini Hyvönen toimii avustavana erotuomarina. Hyvösestä tulee ensimmäinen naistuomari, joka nähdään Suomen miesten korkeimmalla sarjatasolla.

HJK:n pelaajatilanne on pysynyt ennallaan. Sivussa ovat varmuudella loukkaantuneet Valtteri Moren ja Oliver Pettersson. Lisäksi Joona Toivio on pelikiellossa.