HJK palaa Eurooppa-liigaan kahdeksan vuoden tauon jälkeen!

Toni Koskela: ”Edessä on mieletön syksy.”

Malik, Santeri Hostikka - HJK Helsinki. Photo: © Frank Cilius
Malik ja Santeri Hostikka paiskivat hartiavoimin töitä läpi ottelun.

Silkeborg IF vs HJK 1–1

HJK:n vaiherikas taival eurokarsinnoissa päättyi parhaalla mahdollisella tavalla, kun Klubi raivasi tanskalaisen Silkeborgin tieltään upealla taistelutasapelillä. Kotijoukkue oli odotetusti enemmän kiinni pallossa, mutta HJK puolusti viime viikon tapaan tarkasti, ja lopulta Silkeborg ei saanut kuin kolme laukausta kohti maalia.

Kesken kauden HJK:ta vahvistamaan saapunut Malik täytti pelikieltoa kärsineen Bojan Radulovicin saappaat loistavasti ja vei Klubin johtoon maalilla, joka ei hevillä unohdu kannattajien muistin syövereistä: ghanalainen voitti oman kaksinkamppailunsa keskialueella ja laukoi pallon maaliin lähes puolesta kentästä.

Katso kooste Klubin huikeasta ottelusta, joka toi lopulta paikan Eurooppa-liigan lohkovaiheeseen.

Silkeborg painosti voimakkaasti ja saikin ansaitusti tasoitusmaalin vartti ennen loppua. Vaikka tanskalaisilla oli maalin lisäksi pari läheltä piti -tilannetta, oli vain harvakseltaan hyökkäämään päässyt Klubi lopulta jopa lähempänä lisämaaleja kuin Silkeborg.

– Huikean kova suoritus. Paikka Eurooppa-liigassa vaatii kolme otteluparin voittoa, ja kuten taas tänään nähtiin, meillä oli vastassa erittäin hyvä joukkue, joka teki puolustamisen erittäin hankalaksi. Pystyimme kuitenkin puolustamaan riittävän hyvin, ettei vastustaja saanut luotua paikkoja kuin liukuhihnalta. Edessä on mieletön syksy Eurooppa-liigan lohkovaiheen lisäksi myös kotimaassa, kun Veikkausliigan mestaruustaisto käy äärimmäisen tasaisena, kommentoi HJK:n päävalmentaja Toni Koskela.

Eurooppa-liigan lohkoarvonta on luvassa heti perjantaina 26. elokuuta kello 14.

Malik - HJK Helsinki. Photo: © Frank Cilius
Malik laukoi itsensä HJK-kannattajien sydämiin yhdellä Klubin historian erikoisimmista euromaaleista.

Ensimmäinen puoliaika

HJK aloitti suhteellisen vahvasti eikä luovuttanut palloa helpolla isännille. Muutaman minuutin tasaisen pallottelun jälkeen Silkeborg sai kuitenkin haluamansa ja alkoi pyörittämään omia hyökkäyksiään. Klubi hyökkäsi viidennellä minuutilla lupaavan oloisesti vastaan, mutta David Browne ei tavoittanut tilanteessa mukana ollutta Malikia.

Browne aiheutti nopeudellaan harmaita hiuksia SIF-puolustukselle ja oli kaataa kylmää vettä kotiyleisön niskaan jo 7. minuutilla: SIF-toppari Joel Felix yritti suojata pallon maalivahti Nicolai Larsenille, mutta Browne kirmasi väliin. Papuauusiguinealaisen kosketus oli kuitenkin liian kova, ja pallo karkasi päätyrajan väärälle puolelle.

Silkeborg loi ensimmäisen hyvän maalipaikkansa 12. minuutilla. Isännät purkivat Klubin prässin omalla alueellaan, ja pallo pelattiin tyhjähkölle keskialueelle Anders Klyngelle, joka otti tyhjät pois ja pelasi oivan pystysyötön boksiin nousseelle Lukas Engelille. Laitapakki ajautui liian pieneen kulmaan, eikä Conor Hazardilla ollut lopulta suurempia vaikeuksia laukauksen torjumisessa.

Silkeborg sai hetki hetkeltä enemmän otetta pelistä, ja HJK puolusti omaa aluettaan. Isäntien pitkä syöttöketju päättyi Stefán Teitur Thórdarsonin laukaukseen, mutta noin 20 metristä lähtenyt laukaus suuntautui metritolkulla maalin yli.

19. minuutilla Oliver Sonne löysi nappikeskityksellään Nicklas Heleniuksen, jolla oli mahtava tilaisuus viedä kotijoukkue johtoon. Kokenut tanskalaishyökkääjä ei kuitenkaan saanut ohjattua palloa viidestä metristä maalipuiden väliin.

Silkeborg piti toisen jakson edetessä palloa yhä enemmän ja enemmän, eikä HJK päässyt käytännössä pois omalta alueeltaan. Klubi tavoitteli satunnaisilla katkoillaan Malikia, jolla oli yksinäisenä kärkipelaajana epäkiitollinen tehtävä: muu joukkue valui auttamatta liian alas, eikä ghanalaiselle saatu tukea.

Kotijoukkue oli äärimmäisen lähellä ottelun avausmaalia 24. minuutilla. Sebastian Jörgensen pelasi näppärän seinän Nicolai Vallysin kanssa ja sijoitti vasurillaan kohti takanurkkaa. Klubin onneksi laukaus kimposi kuitenkin tolpan kautta takaisin peliin, ja puolustus onnistui siivoamaan pelivälineen väljemmille vesille.

Seuraava vaaran paikka syntyi viitisen minuuttia myöhemmin, kun Engels katkaisi Lucas Lingmanin huolimattoman syötön Klubin rangaistusalueen välittömässä läheisyydessä. Engels nousi boksiin ja laukoi pallon parisen metriä yli.

40. minuutilla HJK iski kuin salama kirkkaalta taivaalta kesken Silkeborgin pallonhallinnan. Malik lähti tavoittelemaan Aapo Halmeen pitkää purkupalloa ja voitti painikilpailussa SIF-toppari Felixin. Ghanalainen huomasi SIF-vahti Larsenin olevan kaukana maaliltaan ja painoi pallon 40 metristä fantastisesti maaliin.

HJK Helsinki. Photo: © Frank Cilius
Päätösvihellys käynnisti HJK:n juhlat.

Toinen puoliaika

HJK teki tauon aikana yhden vaihdon: Atom jätti kentän, ja Perparim Hetemaj tuli japanilaisen tilalle suojaamaan Klubin johtoasemaa.

Silkeborg-laituri Vallys teki itselleen tilaa Klubin rangaistusalueen rajalla ja ampui tulisesti kohti etualakulmaa. Vakuuttavasti europeleissä esiintynyt Hazard oli tilanteen tasalla ja venyi torjuntaan.

Kotijoukkue loi valtaisaa painetta HJK:n puolustuskolmannekselle, mutta Klubi puolusti tiiviisti. Isännät saivat tukun kulmapotkuja, jotka eivät tuottaneet todellista uhkaa – lähimpänä maalintekoa oli toppari Tobias Salquist, jonka köykäinen pusku suuntautui ohi.

66. minuutilla Klubi suoritti toisen vaihtonsa, kun Matti Peltola tuli puolustuslinjaan erinomaisesti pelanneen Halmeen tilalle. Samalla Arttu Hoskonen siirtyi keskitoppariksi.

Silkeborgin maali tuntui roikkuvan Klubin vaihdon jälkeen ilmassa. Kotijoukkue pelasi lähes perätysten kaksi poikittaissyöttöä vitosen viivalle, mutta kumpikaan pallo ei HJK:n onneksi tavoittanut tanskalaispelaajia. Hetkeä myöhemmin Silkeborgin keskitys päätyi Vallysin päähän, mutta isokokoisen laitahyökkääjän pusku viuhui metrin ohi vasemmalta.

Vain harvakseltaan toisella jaksolla hyökkäämään päässyt HJK oli yllättää Silkeborgin 70. minuutilla, kun Malik katkaisi tanskalaisten syötön Klubin hyökkäysalueella. Ghanalainen löysi kovalla syötöllään mukaan nousseen Santeri Väänäsen, jonka tulitti vihaisesti kohti vasenta alanurkkaa. Larsen venyi kuitenkin HJK:n harmiksi huipputorjuntaan.

Viitisen minuuttia myöhemmin Silkeborgin painostus palkittiin maalin muodossa. Isäntien kulmapotkun jälkitilanne synnytti flipperin Klubin boksiin, ja pallo päätyi lopulta Salquistin ja Heleniuksen jalkojen kautta Felixille, joka tökkäsi pelivälineen kohti HJK-maalia. Hazard oli hyvin sijoittunut, mutta pallo muutti suuntaa vielä Hoskosen reidestä ja pyöri oikeaan alanurkkaan.

Silkeborg oli tuplata johtonsa kaksi minuuttia myöhemmin. Engels tarjoili maukkaan keskityksen etutolpalle, ja vaihdosta sisään tullut Tonni Adamsen puski viidestä metristä yli.

HJK:n päävalmentaja Toni Koskela reagoi Silkeborgin paineeseen tuplavaihdolla. Browne sekä Hostikka jättivät kentän, ja Nassim Boujellab sekä Pyry Soiri toivat tuoreita jalkoja oikealle kaistalle.

Vaihtomiehet olivat välittömästi pahanteossa: Soiri meni heittämällä ohi SIF-pelaajista oikealla laidalla ja eteni päätyrajaa pitkin kotijoukkueen rangaistusalueelle. Laitapelaaja pelasi vielä takaviistoon Boujellabille, joka latasi pallon muutamasta metristä kohti maalia, mutta Larsen onnistui torjumaan kuin ihmeen kaupalla.

Silkeborg oli vähintäänkin yhtä lähellä maalintekoa heti seuraavasta hyökkäyksestään, kun Vallysin laukaus kiersi vain senttejä ohi Klubin maalin oikeasta yläkulmasta. Klubi vastasi tilanteeseen Boujellabin johdolla, kun marokkolainen imi tanskalaispelaajia itseensä ja petasi vetopaikan Malikille. Terävyys jäi uupumaan silminnähden uupuneen ghanalaisen laukauksesta, ja SIF-puolustus blokkasi.

Käsittämättömän määrän töitä tehnyt ja krampeista kärsinyt Malik pääsi huilaamaan 86. minuutilla, kun Anthony Olusanya tuli hänen tilalleen.

Silkeborg haki vimmatusti johtomaalia ottelun viimeisillä minuuteilla, mutta kurinalaisesti puolustanut HJK ei antanut tanskalaisryhmälle tuumaakaan ylimääräistä tilaa. Kotijoukkueen parhaat paikat syntyivät erikoistilanteista, jotka Klubi selvitti yksi toisensa jälkeen.

Ottelun viimeiseksi tilanteeksi jäi Silkeborgin kulmapotku, johon myös maalivahti Larsen nousi mukaan. Klubi-puolustus siivosi pallon pois boksista, ja Sonne latasi paluupallon pari metriä ohi vasemmasta tolpasta.

HJK Helsinki. Photo: © Frank Cilius
Päävalmentaja Toni Koskela johdatti Klubin toista kautta putkeen lohkopeleihin.

Silkeborg IF vs HJK 1–1 (0–1)
40’ Malik 0–1
75’ Joel Felix 1–1

HJK:n kokoonpano: Conor Hazard – Arttu Hoskonen, Aapo Halme (66’ Matti Peltola), Jukka Raitala – David Browne (78’ Pyry Soiri), Atom (46’ Perparim Hetemaj), Santeri Väänänen, Lucas Lingman, Murilo – Santeri Hostikka (78’ Nassim Boujellab), Malik (86’ Anthony Olusanya)

Lucas Lingman, Pyry Soiri, Anthony Olusanya - HJK Helsinki. Photo: © Frank Cilius
Pyry Soiri pääsee pelaamaan lohkopelejä ensimmäistä kertaa urallaan. Lucas Lingman ja Anthony Olusanya sen sijaan edustivat Klubia Konferenssiliigassa jo viime kaudella.