HJK palasi Boltille voitokkaasti

Klubi sai revanssin saarelaisista viikon ensimmäisessä harjoitusottelussaan.

Jukka Raitala - HJK Helsinki. Photo: @ Jussi Eskola

HJK vs IFK Mariehamn 2–0

HJK pääsi lumisen talven jäljiltä ensimmäistä kertaa kotikentälleen, kun harjoitusottelu IFK Mariehamnia vastaan pelattiin Bolt Arenan tekonurmella. Ottelu oli Klubin edustusjoukkueelle harjoituskauden yhdeksäs ja samalla kolmanneksi viimeinen ennen alkavaa Veikkausliiga-kautta.

Joukkueet olivat kohdanneet alkuvuoden aikana jo kertaalleen, kun saarelaiset kävivät ryöstöretkellä Talin hallissa Liigacup-kauden avausottelussa. Tuolloin Klubin 2–0 johtoasema kääntyi ikävällä tavalla IFK Mariehamnin 2–3-vierasvoitoksi.

– Peli oli meiltä ihan ok. Eniten miellyttää se, että pelasimme vihdoin nollapelin ja saimme muutenkin pidettyä vastustajan pois maalipaikoilta. Se on ehdottomasti se juttu, joka meidän täytyy ottaa tästä pelistä mukaamme. Nollapelit ovat niitä, joilla sarjavoitot otetaan ja joiden varaan menestys pitkässä juoksussa rakentuu, kommentoi HJK:n päävalmentaja Toni Koskela

HJK pelaa seuraavan kerran jo tämän viikon lauantaina 19. maaliskuuta, jolloin Bolt Arenalla vietetään superpäivää: miesten joukkue kohtaa harjoitusottelussa FC Lahden, ja myös naisten joukkue sekä HJK Klubi 04 ovat tulessa lauantaina. Päävalmentaja Koskela näkee, että tuleva Lahti-kamppailu on tietyllä tapaa kenraaliharjoitus alkavaa Veikkausliiga-kautta ajatellen.

– Sitä (Lahti-ottelua) voi pitää kenraaliharjoituksena, sillä seuraavan viikon Hammarby-ottelusta puuttuu pelkästään maajoukkue-edustusten vuoksi lähes kymmenen pelaajaa. Lauantain ottelussa meillä on varmasti enemmän pelaajia käytössämme.

Murilo - HJK Helsinki. Photo: @ Jussi Eskola
Paluu Bolt Arenalle yleisön eteen. Casper Terho (takana vas.), Miska Ylitolva, Murilo ja Atom Tanaka.

Ottelu alkoi Klubin osalta aggressiivisesti, ja kotijoukkue loi ensimmäisen paikan jo vajaan minuutin pelin jälkeen. Roope Riski tiputti Murilon noston kauniisti Santeri Hostikalle, mutta tilanne liputettiin paitsioksi.

IFK Mariehamn hätyytteli ensimmäistä kertaa HJK:n puolustusta, kun maalivahti Yann Fillion laittoi pitkällä avauksella Dén vauhtiin. Klubin puolustuslinja oli ylhäällä kulmanpotkun jäljiltä, mutta Murilo juoksi saarelaisten brassihyökkääjän kiinni ja selvitti tilanteen.

HJK:lle avautui hyvä maalipaikka, kun kotijoukkueen prässi pakotti vierailijat huolimattomaan syöttöön. Riski haistoi syötön ja eteni päättäväisesti boksiin – Klubi-hyökkääjän laukaus peitettiin kuitenkin viime hetkellä.

Klubi vei pelin painopisteen syvälle IFK Mariehamin kenttäpuoliskolle, ja vierailijoilla oli suuria vaikeuksia päästä pois omalta alueeltaan. Ensin Jukka Raitalan keskitys tippui boksissa Atomin jalkaan, ja japanilainen laukoi hieman ohi vasemmasta alakulmasta. Hetkeä myöhemmin Klubin pidempi pallonhallintajakso päättyi Pyry Hannolan laukaukseen, joka leijaili kuitenkin reilusti yli.

Parinkymmenen minuutin kohdalla IFK Mariehamn sai ensimmäisen pidemmän hyökkäyksensä. Vierailijat eivät kuitenkaan löytäneet tiloja Klubin linjojen välistä, ja isännät pakottivat saarelaiset takaisin omalle alueelleen. Pallonhallinta päättyi Atomin katkoon rangaistusalueen rajalla, mutta tälläkään kertaa japanilaisen laukaus ei osunut maalipuiden väliin.

HJK:n seuraava tilaisuus syntyi sivuvapaapotkusta, jonka Murilo hankki riistonsa päätteeksi. Hostikka pelasi pallon etutolpalle, josta kapteeni Miro Tenho jatkoi pallon ohi maalista.

Joona Toivio - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Joona Toivio

IFK Mariehamn loi ensimmäisen todellisen vaaratilanteen Klubin maalille, kun Mohamed Abubakari levitti pallon laidalle, ja vierasjoukkueen vasempana laitahyökkäjänä pelannut Eero Tamminen pelasi pallon maalinedustalle. Joakim Latosen jatko meni HJK:n onneksi ohi maalista.

Ottelun avausmaali syntyi 32. minuutilla, kun Casper Terhon oivaltava syöttö vapautti Hostikan vasemmalla kaistalla. Hostikka leikkasi tuttuun tyyliinsä sisään ja laukoi pallon terävästi vasempaan alakulmaan. Hetkeä myöhemmin Terho pääsi kokeilemaan itse maalintekoa, mutta IFK Mariehamnin puolustus peitti kudin.

Saarelaiset olivat lähellä tasoitusta muutamia minuutteja Klubin avausmaalin jälkeen: Tamminen aiheutti jälleen harmia sinivalkoisten puolustukselle, mutta Jakob Tånnander torjui jalallaan äkäisen vedon.

Miro Tenho - HJK Helsinki. Photo: @ Jussi Eskola
Miro Tenho

HJK tuli terävästi toiselle puoliajalle ja siirtyi kahden maalin johtoasemaan jo 48. minuutilla. Miska Ylitolvapelasi matalan pallon boksiin Terholle, joka harhautti Timi Lahden ulos tilanteesta ja sijoitti pelivälineen vuorenvarmasti vasempaan alanurkkaan.

Toisen puoliajan edetessä IFK Mariehamnin nippu alkoi rakoilla, ja Klubilla oli valtavasti tilaa etenkin oikealla laidallaan. Hannola ja Hostikka loivat näppärästi maalipaikan Terholle, joka ei kuitenkaan onnistunut viimeistelyssään: puoliajalla vieraiden maalille vaihdettu Elmo Henriksson peitti nuoren Klubi-hyökkääjän laukauksen lähietäisyydeltä.

Tunnin täyttymisen jälkeen Hannola katkaisi IFK-topparin syötön, ja Klubi pääsi iskemään kolmella kahta vastaan. Riski levitti pallon Hostikalle, jonka matalan laukauksen Henriksson torjui tyylikkäästi.

Kesken Klubin paineen IFK Mariehamn sai luotua puolittaisen tilanteen kuin varkain: läpi ottelun pirteästi esiintynyt Dé puski väkisin läpi kolmesta HJK-pelaajasta sivurajan tuntumassa ja lähetti pitkän pallon Tammiselle. Juuri maajoukkueeseen valittu Ylitolva pelasi mallikkaasti IFK-hyökkääjän ulos tilanteesta ja suojasi pallon Tånnanderille.

Seuraavasta hyökkäyksestä Klubi sai luotua jälleen maalipaikan, kun Riski pääsi puskemaan hyvältä paikalta Raitalan antaman keskityksen. Pusku jäi kuitenkin hieman voimattomaksi, eikä Henrikssonilla ollut ongelmia sen koppaamisessa.

Jair Silva - HJK Helsinki. Photo: @ Jussi Eskola
Jair Silva

68. minuutilla HJK suoritti ensimmäiset vaihtonsa: kentän jättivät Hannola, Atom sekä itseään loukannut Murilo, ja heidän tilalleen tulivat Manuel MarticJair sekä Nassim Boujellab. Samalla HJK siirtyi pelaamaan neljän puolustajan linjalla, jossa Raitala pelasi vasempana pakkina.

Boujellabilla oli oivallinen paikka iskeä uransa ensimmäinen HJK-maali, kun Terho pelasi marokkolaisen nokikkain IFK Mariehamnin maalivahdin kanssa. Tällä kertaa HJK:sta Ahvenanmaalla lainalla oleva Henriksson ei venynyt vedon tielle, mutta Boujellabin laukaus viuhui ohi maalista.

Manuel Martic - HJK Helsinki. Photo: @ Jussi Eskola
Manuel Martic

HJK:n päävalmentaja Toni Koskela käytti neljännen vaihtonsa 76. peliminuutilla, kun sairastumisesta toipunutJohannes Yli-Kokko korvasi kentällä avausmaalin tehneen Hostikan. IFK Mariehamn piristyi hieman ja sai luotua kolme puolittaista maalipaikkaa lyhyen ajan sisään: Klubin puolustus blokkasi Robin Sidin yritykset, ja maalivahti Tånnander vangitsi Vahid Hambon kaukolaukauksen syliinsä.

Kotijoukkue suoritti 83. minuutilla vielä viimeiset vaihtonsa: Bojan Radulovic ja Fabian Serrarens ottivat Riskin ja Terhon paikat hyökkäyspäässä. HJK näytti tyytyvän kahden maalin johtoasemaansa ja nosti jalan kaasulta viimeisen kymmenminuuttisen aikana. Klubi puolusti pallon kanssa ottelun viimeiset hetket. Saarelaisetkin onnistuivat luomaan vielä yhden tilanteen Klubin boksiin, mutta hetkellisen flipperin jälkeen sinivalkoiset onnistuivat purkamaan pallon väljemmille vesille.