HJK taipui tapahtumarikkaan ottelun päätteeksi PAOKille

Hassane Bandé osui toisessa ottelussa peräkkäin, Bojan Radulovic viimeisteli pilkulta.

HJK vs PAOK 2–3 (1–0)
35’ Hassane Bandé 1–0
55’ Konstantinos Kourielakis 1–1
82’ Kiril Despodov 1–2
90+4’ Brandon Thomas 1–3
90+9’ Bojan Radulovic 2–3 rp
Yleisömäärä: 8532

HJK:n tapahtumarikas avausottelu Konferenssiliigan lohkovaiheessa päättyi harmilliseen 2–3-tappioon kreikkalaista PAOKia vastaan. Lohkon toisessa ottelussa saksalainen Frankfurt voitti kotonaan skotlantilaisen Aberdeenin.

Katso ottelun maalit

HJK lähti otteluun hieman tavallisesta poikkeavalla avauksella, kun runkopelaajista Matti Peltola, Miro Tenho sekä Aapo Halme puuttuivat kokoonpanosta. Lisäksi aiemmin pienestä vammasta kärsinyt Topi Keskinen aloitti penkiltä, kuten myös Santeri Hostikka.

Vähemmän pelanneista pelaajista avaukseen nousivat Kristopher Da Graca, Perparim Hetemaj, Niko Hämäläinen sekä viime viikonloppuna maalitilinsä avannut Hassane Bandé. Hyökätessä HJK:n muodostelma oli tuttuun tapaan 3–4–3, mutta puolustettaessa se muuttui selvemmin muotoon 4–4–2.

Itse ottelu oli alusta saakka hyvin vauhdikas, kun PAOK prässäsi odotetun ahnaasti ylhäältä. Klubilla oli ensimmäisen vartin aikana vaikeuksia päästä pois omalta kenttäpuoliskoltaan, mutta toisaalta kreikkalaisillakaan ei ollut mitään asiaa maalipaikoille.

Ottelun alkua varjosti klubilaisittain ikävä tilanne, kun Niki Mäenpää loukkasi jalkaansa. Mäenpää kannettiin paareilla pois kentältä, ja HJK:n maalille asteli Jesse Öst.

– Ei siinä ehtinyt paljoa miettimään. Kengännauhat kiinni ja syndit jalkaan. Olen pelannut urallani jo aika monta matsia enkä ole mikään nuori sälli enää, joten yritin sanoa itselleni vain että rauhallisesti kentälle tekemään omaa juttua, kuvaili Öst.

HJK:n avauskokoonpano PAOKia vastaan.

Ottelun edetessä Klubi pääsi paremmin peliin mukaan, ja kotijoukkue loi erikoistilanteistaan hyviä tilanteita kreikkalaisten maalille. Yleisö kohahti ensimmäistä kertaa Bojan Radulovicin laukoessa lähietäisyydeltä, mutta tilannetta edelsi paitsio.

HJK oli hyvin lähellä maalintekoa reilun puolen tunnin kohdalla, kun Lucas Lingman löysi ovelalla syötöllään PAOK-linjan selustaan hiipineen Pyry Soirin. PAOK-vahti Dominik Kotarski venyi kuitenkin laukauksen tielle.

Tilannetta seurannut kulmapotku räjäytti lähes loppuunmyydyn Bolt Arenan. Lingmanin erinomainen kierteinen keskitys tippui vitosen viivan tuntumaan, ja Bandé jatkoi pallon päällään takatolpan kautta maaliin.

Hassane Bandé iski Klubin 1-0-johtomaalin ensimmäisellä puoliajalla.

HJK puolusti ensimmäisen jakson laadukkaasti, ja etenkin keskimmäisenä topparina luutinut Da Graca oli mies paikallaan. Öst joutui maalillaan torjuntatöihin vain kerran, kun PAOK-kapteeni Stefan Schwabin vapaapotku otti Klubin muurista pienen kimmokkeen ja tippui Östin saataville.

Myös HJK loi yhden erinomaisen maalipaikan lisäajalla. Soirilta pallon boksissa saanut Hetemaj nosti pelivälineen takatolpalle kohti Hämäläistä, mutta puolustuksen avuksi tippunut Andrija Živković pelasti kreikkalaiset toiselta takaiskulta.

– Ensimmäisellä puoliajalla olimme pallon kanssa fiksuja ja ennen kaikkea tylsytimme hyvin vastustajan pelin. He puskivat päätä seinään ja turhautuivat siitä. Siihen meidän täytyy olla tyytyväisiä, totesi avauspuolikkaan vaihtopenkiltä seurannut Aleksi Paananen.

Toisen puoliajan alku oli Klubin kannalta kammottava. Ensin viime syksynä Ludogoretsin kanssa Töölössä vieraillut Kiril Despodov pääsi laukomaan avopaikasta, mutta Öst torjui. Tilannetta seurannut kulmapotku päätyi William Troost-Ekongille, joka puski tolppaan. Hetkeä myöhemmin pahanteossa oli vuorostaan Schwab, joka pääsi puskemaan täysin vapaasti PAOKin sivuvapaapotkusta. Öst venyi jälleen upeaan torjuntaan.

Sitten olikin Klubin vuoro. PAOK nosti nippunsa hieman liian korkealle kulmapotkutilanteessa, ja Georgios Kanellopoulos lähetti Radulovicin karkumatkalle. Espanjalainen kuljetti boksin rajalle ja laukoi kohti alanurkkaa, mutta tolppa pelasti tällä kertaa kreikkalaiset. Seuraavalla minuutilla Radulovic höynäytti boksissa useamman PAOK-puolustajan ja laukoi lähietäisyydeltä alas, mutta Kotarskin reaktiotorjunta pysäytti Radulovicin aikeet.

Perparim Hetemaj taistelemassa pallosta.

Ilmassa roikkunut maali syntyi valitettavasti lopulta Klubin päätyyn. Despodovin erinomainen vapaapotku tavoitti Konstantinos Koulierakisin, ja nuori toppari puski pallon voimalla ohi Östin.

– Tokan puoliajan alku oli tietyllä tapaa haastava. He loivat painetta, mutta toisaalta mekin saimme muutaman hyvän paikan. Jos olisimme naulanneet niistä, pelin kuva olisi voinut olla hyvin toisenlainen, pohti Paananen.

PAOK otti pelin vahvasti hallintaan maalinsa jälkeen, ja Klubin bensa vaikutti olevan vähissä. Huippuvaarallisia paikkoja ei kuitenkaan HJK:n maalilla nähty.

Ottelua seurasi 8532 katsojaa.

– Vastustaja piti toisella jaksolla tempoa yllä. He pitivät paljon palloa ja tekivät pelaamisen meille hankalaksi. Totta kai se [väsymys] alkoi näkyä, kun siellä oli jätkiä, jotka olivat pelanneet koko pelin. Meidän vaihdosta kentälle tulevien täytyy yrittää tuoda energiaa, jotta pelin taso pysyy korkealla.

Kreikkalaiset ratkaisivat pelin lopulta 82. minuutilla erikoisen tilanteen päätteeksi. Abdul Rahman Baban matala poikittaissyöttö tavoitti Despodovin, jonka epäonnistunut laukaus pomppi HJK-maalin vasempaan tolppaan. Vaikka peliväline kimposi tolpasta takaisin kentälle, Despodovin epäpuhtaasta osumasta syntynyt eriskummallinen kierre käänsi pallon takaisin kohti maalia, ja peliväline pyöri kuin hidastetusti maaliviivan yli.

Pitkiä aikoja matalalla puolustamaan joutunut Klubi ei onnistunut enää löytämään kirivaihteestaan riittävään tehokkuutta, eikä esimerkiksi vaihdosta kentälle tulleen Keskisen vauhtia päästy hyödyntämään ollenkaan. PAOK sen sijaan käytti Klubin riskialttiin tasoitusmaalin metsästämisen hyödykseen, kun Brandon Thomas viimeisteli lisäajan neljännellä minuutilla vierailijoiden kolmannen osuman.

HJK:lle tuomittiin rangaistuspotku VAR-tarkastuksen jälkeen.

Lisämaaleja oli kuitenkin vielä luvassa. Keskisen keskitys osui PAOK-toppari Troost-Ekongin käteen boksissa, ja pitkän VAR-tarkistuksen jälkeen erotuomari Marian Barbu vei pallon rangaistuspisteelle. Radulovic keskittyi pitkään ja laukoi pelivälineen vuorenvarmasti maaliin.

– Harmittavasti he saivat siihen sen toisen maalin. Saimme sen jälkeen pelistä taas vähän kiinni ja loimme joitain puolittaisia tilanteita, mutta ei kuitenkaan saatu ihan sellaista loppukiriä kuin olisimme halunneet. He saivat tehtyä siihen vielä yhden, mikä sitten tappoi pelin. Erityisen kirvelevän tappiosta tekee se, että meillä oli kaikki avaimet parempaan tulokseen. Tänään emme pystyneet sitä ottamaan, harmitteli Paananen.

– Meilläkin oli paikkoja tehdä enemmänkin maaleja, mutta kaksikin maalia tämän tason joukkuetta vastaan on hyvä suoritus. He saivat muutamia paikkoja, mikä on täysin normaalia – tämän tason joukkuetta vastaan joudut automaattisesti antamaan muutaman paikan. Olen todella ylpeä ja iloinen siitä, miten pelasimme ja miten paljon pystyimme antamaan vastusta. Pienestä oli kiinni, kommentoi Hetemaj.

HJK:n kokoonpano: Niki Mäenpää (13’ Jesse Öst) – Joona Toivio, Kristopher Da Graca, Jukka Raitala – Pyry Soiri, Georgios Kanellopoulos, Lucas Lingman, Niko Hämäläinen (61’ Kevin Kouassivi-Benissan) – Perparim Hetemaj (61’ Atom), Bojan Radulovic, Hassane Bandé (61’ Topi Keskinen)