HJK-tapahtumassa katseet kohti tulevaisuutta

HJK-juniorit ilmoittautui Helsingin ja Uudenmaan piirin kaudella 2010 järjestämiin sarjoihin 99 joukkueen voimin. Se näkyi lauantaina päivällä, kun klubilaiset olivat sankoin joukoin liikkeellä. Osanottajien määrä kertoo myös omistautumisesta ja tapahtuman tarpeellisuudesta kauden alla.           
Valmennusjohtaja Erkka V. Lehtola visioi tulevaisuutta ja painotti puheenvuorossaan kuinka tärkeää isossa kuvassa ja jatkuvuuden kannalta
on taata junioreille aikaisessa vaiheessa hyvät jollei jopa parhaat harjoitusolosuhteet ja valmentajat. 

Koska seura on iso, myös yhteistyön lähentäminen eri joukkueiden välillä koetaan Klubissa tärkeänä.
Pääosin juniori-ikäisistä pelaajista koostuva ja miesten ykkösessä pelaavan Klubi 04:n joukkue toimii elintärkeänä linkkinä liigajoukkueen ja junioreiden välillä. Suomessa joukkueen asema tulevien ammattipelaajien tärkeimpänä hautomona on kiistaton. Tällä kaudella noin kolmenkymmenen pelaajan ryhmä harjoittelee yhdessä, nuorimmat heistä ovat B-junioreita. 
Laajennetussa versiossa on jo tällä kaudella myös nähty liigapelaajia kaikkein pienimpienkin junioreiden harjoituksissa. Nappulat saavat korvaamatonta sparrausta ammattilaisilta. Liigajoukkue saa vastineeksi varmasti nämä samat kaverit Finnair Stadiumin katsomoon kannustamaan sankareitaan. Omaa katsomonosaa junnuille on kaavailtu ja se on toteutumista vaille valmis. 
– Juniorin kahden ensimmäisen pelivuoden aikana otetaan ratkaiseva suunta. Jos silloin tehdään jotakin väärin, sitä on myöhemmin vaikea korjata, Erkka sanoo.
Takaamalla laadun kaikessa tekemisessä HJK pysyy edelleen Suomen johtavana junioripelaajien tuottajana, ja vain siten ikäkausimaajoukkueet pursuavat jatkossakin HJK-pelaajia sekä tytöissä että pojissa.
 
– Vahvistaaksemme seurana asemiamme Euroopassa, meidän valmentajiemmekin pitää haluta oppia jotakin joka päivä. Valmennuskoulutukseen tulee panostaa ja oppia on haettava ulkomaisistakin malleista, Erkka näkee tulevat vuodet. 
Muissa Euroopan maissa rahaa vain on enemmän. Ainakin useassa tapauksessa kosolti huippupelaajia tuottaville seuroille kohdistetaan enemmän resursseja paikallisen palloliiton tai jopa valtion toimesta.  
Harjoitusolosuhteiden Erkka sanoo kehittyneen omista junnuvuosistaan, ja pitää eritoten Töölön harjoituskeskuksen (Sahara, Bollis, Finnair-Stadium) nykytilaa valtavana kehitysaskeleena.

Kaupunginosajoukkueiden kohdalla taas on tärkeää pystyä harjoittelemaan kotikulmilla. Muutaman vanhan kaupunginosajoukkueen uudelleen herättely onkin ollut tapetilla.

Uusien asuinalueiden myötä myös uudet kaupunginosajoukkueet ovat pian ajankohtaisia. Niiden myötä on selvää, että tämänhetkiset runsaat 2000 HJK-junioria saavat jatkossakin lisää seuratovereita.   
Kilpaurheilun ohella myös harrastustoiminta on jatkossakin isossa asemassa. Kuinka moni urheilua seuraamaton ihminen tietää, että HJK on Helsingissä kolmen suurimman yksityisen päiväkerhotoimijan joukossa. Kouluissa iltapäivisin jäjestettävät kerhot ovat kansanterveydellisestikin merkittävä tekijä. Liikuntatunteja kun kouluissa ei juurikaan enää ole.