HJK tarvitsee maaleja Crvena Zvezdaa vastaan

Serbialaiset voittivat avausosan lukemin 2-0, joten Klubin on saatava maalihanat auki kotiottelussaan.

HJK vs HB 9.7.2019

HJK vs Zvezda – Liput matsiin: HJK.fi/liput »

Joukkueet kohtasivat ensimmäisen kerran viime viikon keskiviikkona Belgradissa. Kotijoukkue avasi kamppailun todella väkevästi ja oli selvästi hallitsevampi osapuoli, mistä oli palkintona Richmond Boakyen viimeistelemä avausmaali 27 minuutin pelin jälkeen. Varsinkin tauon jälkeen puntit kuitenkin tasaantuivat ja myös HJK kykeni selvästi parempaan pallolliseen peliin. Kamppailu sai kuitenkin helsinkiläisten kannalta karvaan päätöksen, kun Zvezda onnistui iskemään toisen osuman viimeisellä minuutilla.

Näin ollen HJK:n on onnistuttava kotikentällään vähintään kahdesti maalinteossa. Mikäli vierailijat tekevät yhden maalin, on Klubin iskettävä neljä edetäkseen jatkoon.

Crvena Zvezda eli Punainen tähti tiedettiin äärimmäisen kovaksi joukkueeksi varsinkin kotikentällään, jossa se hävisi viime kaudella vain yhden ottelun ja senkin Mestarien liigan lohkovaiheessa PSG:lle. Klubilla oli ajoittain haasteita pitää kurissa varsinkin Marko Marin, joka on serbialaisten pelin sielu. Viime kauden päätteeksi Serbian pääsarjan MVP-pelaajaksi valittu joukkueensa kapteeni on kymppipaikalla jatkuvasti vaarallinen pallon kanssa.

Klubi kohtasi lauantaina kotikentällään Vepsun kenraalikamppailussa ennen keskiviikon koitosta. Vepsu siirtyi avauspuoliajan lisäajalla johtoon rankkarista, mutta Tim Väyrynen tasasi puntit toisella puolikkaalla ensimmäisellä osumallaan HJK-paidassa. Vaikka Klubi painosti väkevästi ottelun loppuun asti, niin silti tuloksena oli tyytyminen pistejakoon lukemin 1-1.

Päävalmentaja Toni Koskela oli tehnyt lauantain kamppailuun reilusti muutoksia avauskokoonpanoon. Vepsua vastaan avasi kuusi samaa pelaajaa kuin keskiviikkona. Tuoreista miehistä varsinkin 17-vuotias Santeri Väänänen esiintyi edukseen. Viime aikoina varsin hyvin vastuuta saanut nuorukainen teki jälleen valtavan määrän töitä keskikentällä ja teki erinomaisia ratkaisuja pallon kanssa.

Myös Crvena Zvezda pelasi viikonloppuna, kun joukkue kohtasi kotikentällään Radnickin. Zvezda nappasi Milan Pavkovin ja Ben El Fardoun osumilla kauden toisesta ottelustaan voiton jälleen lukemin 2-0. Zvezdalla on nyt alla kolme peräkkäistä voittoa yhteismaalein 6-0.

Crvena Zvezda on erittäin rutinoitunut joukkue eurokentillä. Kaudella 2017–18 joukkue pelasi Eurooppa-liigan lohkovaiheessa, josta se eteni pudotuspeleihin. Viime kaudella serbialaiset selvittivät tiensä Mestarien liigan lohkovaiheeseen, jossa se joutui kuolemanlohkoon yhdessä Liverpoolin, PSG:n ja Napolin kanssa. Zvezda kaatoi kotonaan Liverpoolin ja pelasi tasapelin Napolin kanssa, mutta tuloksena oli tyytyminen lohkon jumbosijaan.

Joukkue onkin ollut viime vuosien karsinnoissa erittäin vakuuttava. Vaikka serbialaiset ovat olleet kotikentällään lähes voittamattomia, niin ei vieraissakaan ole huonosti kulkenut. Viimeisen kahden vuoden aikana joukkue on pelannut yhdeksän karsintaottelua vieraissa. Näiden saldona on kolme voittoa, viisi tasapeliä sekä ainoastaan yksi tappio. Serbialaisilla on tosin ollut yllättäen haasteita ensimmäisen kierroksen kamppailuissa. Kolmena viime vuotena joukkue on pelannut avauskarsintakierroksen vierasottelussa tasapelin, vaikka vastassa on lähtökohtaisesti ollut huomattavasti heikompi joukkue.

Zvezda vs HJK 2-0

Vaikka Zvezda on erityisesti hyökkäyspään osalta äärimmäisen laadukas, niin joukkue osaa myös puolustaa hyvin. Jos laskuista jätetään pois viime kauden Mestarien liigan lohkovaiheen kamppailut Liverpoolia, PSG:tä ja Napolia vastaan, niin serbialaiset ovat hävinneet edellisen kerran enemmän kuin maalilla vuoden 2017 huhtikuussa paikallisvastustaja Partizanille. Tätä edeltävä yli maalin tappio oli elokuussa 2016 Eurooppa-liigan karsinnoissa italialaiselle Sassuololle.

Keskiviikon käsikirjoitus on selkeä: HJK tarvitsee kamppailussa maaleja. Kaksi maalia veisi kamppailun jatkoajalle ja mahdollisesti rankkarikilpailuun, mikäli vierailija ei onnistu kertaakaan. Jatkopaikka varsinaisella peliajalla vaatisi vähintään kolmea osumaa, mutta Zvezdan mahdollinen vierasmaali vaikeuttaisi iltapuhdetta vielä entisestään.

Klubi on tehnyt viime aikoina useita hankintoja ja uudet pelaajat ovatkin päässeet hyvin sisään joukkueeseen. William Parra lukeutui Belgradissa joukkueen parhaimmistoon ja Väyrynen sai avattua maalitilinsä lauantaina Vepsua vastaan. Lisäksi laitapuolustaja Victor Luiz on jo harjoitellut joukkueen mukana ja tarvittaessa valmennuksen käytettävissä.

HJK Helsinki vs FK Crvena Zvezda
Ke 31.7.2019 klo 19:00
Telia 5G Arena, Helsinki

Liput matsiin: HJK.fi/liput »