HJK vastaa Tommi Niemisen kolumniin

HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola

Toimittaja Tommi Nieminen tarttui sunnuntain kolumnissaan ”Hys hys, sanoo HJK” (HS 12.12.) tärkeään aiheeseen: jalkapalloseuran yhteiskuntavastuuseen ja siihen, miten olemme HJK:ssa käyttäneet ”viestinnässä, markkinoinnissa, joukkuekulttuurin rakentamisessa ja yhteiskuntavastuussa sitä, että meillä on ollut riveissämme kaksi globaalisti puhuttelevaa jalkapalloilijaa”?

Niemisen kynä on terävä, ja tässäkin tekstissä kuvainnollinen pallo heilahtaa verkkoon – lukijasta riippuen joko maaliin tai vähintäänkin sivuverkkoon. Keskustelun syventäjänä laukaus on joka tapauksessa hyvä, joten haluaisimme mieluusti jatkaa aiheesta.

Olisimme HJK:ssa kieltämättä voineet huomioida Tim Sparvin kannanotot ja hänen ansaitusti saamansa FIFPRO:n Player Voice -palkinnon laajemminkin. Sparvin sekä Qatarin MM-projektin epäkohdista etujoukoissa hiljaisesti protestoineen Riku Riskin katsantokanta on monesti globaali, ja hyvä niin. Vaikka maailmanlaajuisissa ihmisoikeuskysymyksissä vaikutusmahdollisuudet ovat usein haastavia, on upeaa, että kaksikkomme on mahdollistanut yhä kasvavaa dialogia. Se on enemmän kuin arvokasta ja tervetullutta.

HJK:ssa olemme seurana kuitenkin keskittyneet vastuullisuusteoissamme eritoten kansallisen (kenttä)tason tekoihin, koska koemme sen olevan alue, jossa painoarvomme ja mahdollisuutemme vaikuttaa ovat suurimmat. 

HJK edistää yhdenvertaisuutta, kuten sukupuolten tasa-arvoa ja maahanmuuttajien integroitumista, kaikessa toiminnassaan. Juniorijoukkueiden harjoittelussa ja esimerkiksi nuorten lahjakkuuksien akatemiatoiminnassa tytöt ja pojat ovat seurassamme täsmälleen samalla viivalla. Itse asiassa rohkenemme väittää, että jokapäiväinen tekemisemme, ydintoimintamme, on vastuullisuusteko jo itsessään.   

HJK on näkyvästi mukana myös muun muassa Ihmisoikeusliiton Älä riko urheilua -kampanjassa, ja seura pyrkii hiilineutraaliksi vuoteen 2025 mennessä. UEFA SROI -mallinnuksessa on laskettu, että HJK:n toiminta tuo yhteiskunnallemme vuosittain yli 35 miljoonan euron taloudellisen hyödyn esimerkiksi terveydenhuollon säästöjen, iltapäiväkerhotoimintamme ja syrjäytymisen vastaisen konkreettisen työn kautta.

Tiedostamme suuren vastuumme pelaajille, perheille ja koko helsinkiläiselle ja suomalaiselle jalkapalloyhteisölle ja haluamme jatkossakin olla osana laaja-alaista yhteiskuntavastuun kehittämistä. Haluamme edistää kaikkea sitä arvokasta, johon meillä on mahdollisuus itse vaikuttaa.

Edellä luetellun ohella allekirjoitamme koko seurana luonnollisesti myös Riskin ja Sparvin kannanotot, joista olemme ylpeitä ja joita olemme seurana tukeneet. Emme ole tarkoituksellisesti, saati ”monia Uefan umpipolitisoituneita kihoja” peläten, jättäneet asioita vielä kuuluvammin rummuttamatta.  

Eli kuten Tommi Nieminen kolumnissaan aiheellisesti totesi, HJK:n on syytä tuoda vastuullisuustekojamme julki nykyistä aktiivisemmin – niin seuran kuin siihen halukkaiden yksittäisten pelaajienkin kautta.

Kiitämme ”huomautuksesta” ja pyrimme yhä parempaan!

Kimmo J. Lipponen, HJK ry:n hallituksen puheenjohtaja 

Aki Riihilahti, HJK Oy:n toimitusjohtaja